McDonald’s aandelen kopen (2024) – koers & analyse

McDonald’s : door vele gehaat, maar nog steeds succesvol. Beleggen in deze grote fastfoodketen kan dan ook goed uitpakken. Maar hoe kan je McDonald’s aandelen kopen en wat is de actuele beurskoers van het bedrijf? In dit artikel lees je er alles over.

Hoe kan je McDonald’s aandelen kopen?

Het concept van McDonald’s is vrij briljant. Ze verdienen niet alleen bakken met geld door hamburgers te verkopen. Doordat de franchisenemers huur betalen aan McDonald’s voor de grond krijgt het bedrijf grote bedragen aan huur binnen. Bovendien kan het bedrijf hierdoor goed de controle behouden over de kwaliteit van de producten.

Een investering in McDonald’s kan dan ook een goed idee zijn. Dit kan je het beste doen bij een betrouwbare broker. Ontdek direct wat de beste opties voor je zijn:

BrokerKostenReview
Aanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor McDonald's. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen McDonald's! Je kunt je inleg verliezen.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Waarom kan het slim zijn om McDonald’s aandelen te kopen?

  • Sterk merk: McDonald’s is een sterk merk dat internationaal herkend wordt. Doordat het globaal actief is, is het bedrijf minder gevoelig voor negatieve economische resultaten in één sector.
  • Goedkoop: het voedsel van McDonald’s is goedkoop, waardoor het aandeel ook tijdens economisch zwakke tijden goed kan presteren.
  • Innovatie: McDonald’s probeert met de tijd mee te gaan door bijvoorbeeld gezondere producten aan te bieden.
  • Sterke positie: ondanks de sterke concurrentie, lukt het McDonald’s om haar marktaandeel te behouden en om sterke financiële prestaties neer te zetten.
  • Stabiele inkomsten: McDonald’s heeft een voorspelbare en stabiele inkomstenstroom door het rekenen van een franchise fee & huur.

Met welke risico’s met je rekening houden bij beleggingen in McDonald’s?

  • Franchise: het businessmodel van McDonald’s leunt op franchises, waardoor het lastiger is om de kwaliteit van de producten waar te borgen.
  • Duurzaamheid: McDonald’s staat steeds meer onder vuur op het gebied van duurzaamheid. Dit kan de reputatie van het merk schaden.
  • Gezondheid: in steeds meer landen focussen mensen zich op hun gezondheid. Wanneer klanten McDonald’s massaal uit de weg gaan, kan het de winstgevendheid beïnvloeden.
  • Concentratie: een groot deel van de winst van het bedrijf is afkomstig uit enkele key markten.

Wat zijn de grootste concurrenten van McDonald’s?

McDonalds aandelen kopen

McDonald’s aandelen kopen in 4 stappen

Een investering in McDonald’s is zo gepiept! Met deze vier stappen bezit je binnen een uur één of meerdere aandelen McDonald’s.

Stap 1: Voordat je aandelen kunt kopen, heb je een account bij een broker nodig. Een broker is een bedrijf waarbij je in aandelen kunt handelen. Klik hier om de beste partijen met elkaar te vergelijken.

Stap 2: Nadat je een account hebt geopend en geld hebt gestort, kan je het aandeel vinden binnen de software. Vervolgens moet je bedenken hoeveel aandelen je wilt kopen.

Stap 3: Je kan met een marktorder de aandelen direct kopen tegen de huidige koers. Het is ook mogelijk om met een limiet order de aandelen pas te kopen wanneer een bepaalde koers wordt bereikt.

Stap 4: Evalueer je belegging regelmatig en bekijk of het bedrijf het goed doet in vergelijking met de concurrentie. Bedenk wanneer het tijd wordt om afscheid te nemen van je McDonald’s aandelen.

76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van McDonald’s

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van McDonald’s.

Analyse van McDonald’s

Voordat je besluit of je McDonald’s wilt kopen of verkopen, is het belangrijk om het aandeel eerst goed te analyseren. In het onderstaande overzicht zie je hoe McDonald’s zich heeft ontwikkeld over de afgelopen periode.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van McDonald’s zien van de laatste 5 dagen:

Wat doet de koers van McDonald’s in 2024?

Ben je benieuwd wat analisten denken dat McDonald’s gaat doen in 2024 en de jaren daarop? We hebben met behulp van de data van Alpha Vantage de prognoses van analisten gecombineerd. Vergeet niet dat dit cijfer slechts een voorspelling over het koersverloop van McDonald’s is en dat deze voorspelling niet hoeft uit te komen. Doe daarom altijd je eigen onderzoek!

Over het bedrijf McDonald’s

Het Amerikaanse bedrijf McDonald’s Corporation werd opgericht in 1940 door Richard en Maurice McDonald. Het bedrijf blonk vooral uit in efficiëntie, waardoor orders snel verwerkt werden. Doordat McDonald’s een franchise werd, kon het bedrijf vervolgens snel groeien.

In 1953 werd McDonald’s Golden Archer-logo geïntroduceerd. De zakenman Ray Crock werd in 1953 de franchiseagent van het bedrijf. Hij besloot om de hamburgertenten te kopen van de twee broers. Het hoofdkantoor van het bedrijf was eerst gevestigd in Oak Brook, Illinois. In 2018 werd het wereldwijde hoofdkantoor van McDonald’s verplaatst naar Chicago.

Ben je benieuwd naar de geschiedenis van McDonald’s? Dan kan ik de film The Founder aanraden waar je ziet hoe Ray Crock het bedrijf op slinkse wijze afhandig maakt van de twee broers.

Grootste restaurantketen in de wereld

McDonald’s is een groot bedrijf: wanneer we naar de omzet kijken is het zelfs de grootste restaurantketen van de wereld. Het bedrijf heeft meer dan 40.000 verkooppunten die zich bevinden in 100 verschillende landen. Dagelijks bedient het bedrijf meer dan 70 miljoen klanten.

Die klanten kunnen bij McDonald’s niet alleen de bekende hamburgers, cheeseburgers en frites kopen. Het bedrijf verkoopt ook ontbijtproducten, kipproducten, milkshakes, wraps, desserts en frisdranken. Om te kunnen voldoen aan de vraag naar gezond voedsel zijn er smoothies, vis, salades en fruit aan het menu toegevoegd.

Met deze nieuwe opties hoopt het bedrijf een nieuw klantensegment aan te spreken. Denk je dat dit gaat werken? Dan kan het kopen van McDonald’s aandelen interessant zijn.

De inkomsten van McDonald’s

Het bedrijf heeft twee inkomstenbronnen. Uiteraard levert de verkoop in de door McDonald’s Corporation beheerde restaurants inkomsten op. Een andere belangrijke bron van inkomsten zijn de huur, de royalty’s en de vergoedingen die door de franchisenemers moeten worden betaald. Door de vele franchisenemers is McDonald’s een van de grootste particuliere werkgevers in de wereld.

Het businessmodel van McDonald’s

Het land waarop de restaurants zijn gevestigd is eigendom van McDonald’s. De waarde van dit land wordt geschat op 6 tot 8 miljard dollar. Een aanzienlijk deel van zijn inkomsten zijn, zoals al eerder vermeld, de huurbetalingen van de franchisenemers. Eigenlijk is McDonald’s dus ook een vastgoedonderneming: het geld wordt niet verdiend met hamburgers, maar met stenen.

In het Verenigd Koninkrijk en Ierland opereert het bedrijf op een andere manier. In die landen is er in minder dan 30% van de restaurants sprake van een franchisenemer. De meeste restaurants zijn hier dan ook eigendom van het bedrijf.

Hoe het bedrijf omgaat met zijn ongezonde imago

In de documentaire Super Size Me is te zien dat het een maand lang alleen maar eten van Big Macs, cheeseburgers en Franse frietjes niet gezond is. McDonald’s nam naar aanleiding van die documentaire maatregelen. Zo werden er maaltijdsalades toegevoegd aan het assortiment.

Denk je dat deze gezonde producten een positief effect gaan hebben op de bedrijfsresultaten van McDonald’s? Dan kan het interessant zijn om McDonald’s aandelen te kopen.

Is het slim om in McDonald’s te investeren?

McDonald’s heeft een briljant concept. Bijna iedereen denkt dat het bedrijf geld verdient met hamburgers, terwijl een groot deel van de inkomsten binnenkomt door huurinkomsten. Vastgoed is vrij waardevast en stijgt vaak mee met de inflatie. Hierdoor kan McDonald’s het ook de toekomst goed blijven doen.

Het merk moet dan natuurlijk wel aantrekkelijk genoeg blijven. Dit doen ze door bijvoorbeeld nieuwe producten te introduceren die nieuwe groepen bezoekers kunnen aantrekken. Zo hebben ze diverse ontbijtopties geïntroduceerd waardoor de vestigingen ook in de ochtend winst kunnen maken. Ook introduceren ze diverse vegetarische en gezonde opties waarmee de meer bewuste klanten aangetrokken kunnen worden.

Het is belangrijk om voordat je geld investeert in McDonald’s, de prestaties van het bedrijf te vergelijken met de prestaties van andere fastfoodketens. Burger King en KFC zijn bijvoorbeeld bekende concurrenten van de keten. Onderzoek of het wellicht aantrekkelijker is om in één van deze alternatieven te beleggen.

Accenture
Accenture
Activision
Activision
Adobe
Adobe
Amazon
Amazon
American Airlines
American Airlines
American Express
American Express

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *