Subway aandelen kopen (2024) – hoe kan je beleggen in Subway?

De Amerikaanse multinationale fastfoodketen Subway verkoopt voornamelijk sandwiches. Het bedrijf weet zich van andere broodjeszaken te onderscheiden, doordat de klanten zelf hun broodje kunnen samenstellen. Wil je beleggen in Subway aandelen? In dit artikel bekijken we of het mogelijk is om aandelen Subway te kopen.

Hoe kan je beleggen in Subway?

Het is op dit moment niet mogelijk om te investeren in Subway. Dit komt doordat het bedrijf een private onderneming is. Wanneer het bedrijf wel naar de beurs gaat, dan bespreken we hier direct hoe je de aandelen kunt kopen. Je kan er wel voor kiezen om te investeren in de concurrenten McDonald’s of Burger King.

Wil je weten hoe je aandelen kunt kopen? In ons artikel over het kopen van aandelen leer je hoe je dit doet:

Wat kan het interessant maken om aandelen Subway te kopen?

  • Wereldwijd actief: Subway heeft duizenden restaurants verspreid over de hele wereld. De bekendheid van het merk draagt bij aan verdere (toekomstige) groei.
  • Franchise model: Subway werkt voornamelijk door een franchisemodel, waardoor het bedrijf snel kan groeien en een stabiele bron van inkomsten opbouwt.
  • Gezonde opties: klanten kunnen zelf hum broodjes samenstellen en hierbij kiezen uit gezonde opties wat past binnen de tijdgeest.
  • Nieuwe producten: Subway brengt regelmatig nieuwe producten uit waaronder bijvoorbeeld wraps, salades en ontbijt items.

Wat zijn de risico’s van beleggen in Subway aandelen?

  • Concurrentie: de fast-food industrie kent veel concurrentie en Subway moet daarom veel investeren in sterke marketingcampagnes.
  • Afhankelijkheid: het succes van Subway hangt sterk af van de prestaties van haar franchisenemers. Conflicten over de berekende kosten of het beleid kunnen de resultaten dan ook onder druk zetten.
  • Smaak van consumenten: Subway moet snel reageren op de laatste voedseltrends, anders kan het snel klanten verliezen.
  • Reputatie: Subway moet er alles aan doen om haar goede reputatie te beschermen. Problemen met de veiligheid van voedsel kunnen de reputatie van het merk direct onder druk zetten.

Hoe kan je aandelen Subway kopen?

Je kunt jammer genoeg nog geen Subway aandelen kopen, aangezien het bedrijf niet genoteerd staat aan de aandelenbeurs. Subway is op dit moment in handen van een privébedrijf dat ook de eigenaar is van Doctor’s Associates. Als Subway in de toekomst naar de aandelenbeurs gaat, lees je het hier meteen!

Je kunt een investering in vergelijkbare aandelen overwegen, denk hierbij bijvoorbeeld aan:

Het is belangrijk om je beleggingen uit te voeren bij een betrouwbare broker, vergelijk hier direct de beste opties met elkaar.

De geschiedenis van Subway

Fred DeLuca wilde in 1965 als zeventienjarige een broodjeszaak beginnen om daarmee zijn studie geneeskunde te financieren. Hij vroeg Pete Buck, een vriend van de familie om hem geld te lenen. Buck stelde DeLuca voor om een submarine sandwich shop te openen.

Een submarine sandwich is een zelfgebakken groot stuk stokbrood dat de klant naar eigen smaak kan beleggen met door hem gekozen ingrediënten. Buck besloot om duizend dollar in de broodjeszaak te investeren. Korte tijd later werd de eerste broodjeszaak geopend in Bridgport, Connecticut onder de naam Pete’s Super Submarines.

De subwayformule, het beleggen van een stuk stokbrood met door de klanten gekozen ingrediënten, bleek een succes. Het aantal broodjeszaken groeide gestaag. In 1974 besloot DeLuca om met de franchiseformule te gaan werken waardoor de groei versnelde. In 1978 waren er honderd zaken en in 1988 werd de 1000e Subway geopend.

Subway aandelen kopen

Pete’s Super Submarines wordt Subway

DeLuca gebruikte radiocampagnes om zijn bedrijf te promoten, maar dat leverde niet veel nieuwe klanten op. Hij ontdekte dat Pete’s submarines voor veel luisteraars klonk als Pizza Marine. Daarom besloot hij om de naam van het bedrijf te veranderen in Pete’s Subway. In 1968 werd de naam van het bedrijf Subway.

Vestigingen in heel veel landen

Er werden ook vestigingen geopend buiten Noord-Amerika: de eerste buitenlandse vestiging van Subway werd in 1984 geopend in Bahrein. In 2000 werd in Nederland (Eindhoven) de eerste Subway geopend.

Inmiddels heeft Subway in meer dan 111 landen meer dan 43.000 vestigingen, wat betekent dat het meer vestigingen heeft dan de fastfoodgigant McDonalds. Voor consumenten die op zoek zijn naar goedkoop voedsel zijn de verse belegde broodjes van Subway een gezond alternatief voor de hamburgers en French frites van McDonald’s.

De door Subway verkochte producten

Naast sandwiches verkoopt Subway ook wraps, salade, koekjes, donuts, cakejes en Engelse muffins. In Amerikaanse vestigingen worden sinds 2006 ook pizza’s verkocht.Het best verkochte product van de Subway is de BMT.

Plofkip bij Subway

Eind 2019 zijn twintig dierenorganisaties uit heel de wereld een campagne gestart tegen Subway. Ze willen dat de fastfoodketen stopt met het gebruiken van plofkippen. Volgens de dierenwelzijnsorganisaties leven en sterven de vleeskippen die bij dit bedrijf op het menu staan op een ondraaglijke manier. Met hun acties bij verschillende vestigingen willen ze bereiken dat het bedrijf de hoogst mogelijke normen wat betreft het welzijn van kippen gaat hanteren. Dit soort acties kunnen de reputatie en aandelenkoers van een bedrijf onder druk zetten.

Accenture
Accenture
Activision
Activision
Adobe
Adobe
Amazon
Amazon
American Airlines
American Airlines
American Express
American Express

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *