Subway aandelen kopen

De Amerikaanse multinationale fastfoodketen Subway verkoopt voornamelijk sandwiches. Het bedrijf weet zich van andere broodjeszaken te onderscheiden. Dit doen ze doordat de klanten van Subway mogen zelf hun broodje samenstellen. Het is een succesvol bedrijf met meer dan 45.000 vestigingen in heel de wereld. Die vestigingen worden gerund door franchisenemers. Wil je beleggen in Subway aandelen? In dit artikel bekijken we of het mogelijk is om Subway aandelen te kopen.

Hoe kan je beleggen in Subway?

Het is momenteel niet mogelijk om te investeren in Subway. Dit komt doordat het bedrijf een private onderneming is. Wanneer het bedrijf ooit wel naar de beurs gaat, dan bespreken we hier direct hoe je de aandelen kunt kopen. Je kan er wel voor kiezen om te investeren in de concurrenten McDonald’s of Burger King.

Wil je weten hoe je aandelen kunt kopen? In ons artikel over het kopen van aandelen leer je hoe je dit doet:

De geschiedenis van Subway

Fred DeLuca wilde in 1965 als zeventienjarige een broodjeszaak beginnen. Hij wilde op die manier zijn studie geneeskunde financieren. Hij vroeg Pete Buck, een vriend van de familie om hem geld te lenen. Buck stelde DeLuca voor om een submarine sandwich shop te openen.

Een submarine sandwich is een zelfgebakken groot stuk stokbrood dat de klant naar eigen smaak kan beleggen met door hem gekozen ingrediënten. Buck besloot om duizend dollar in de broodjeszaak te investeren. Korte tijd later werd de eerste broodjeszaak geopend in Bridgport, Connecticut. De naam van de zaak was Pete’s Super Submarines.

De subwayformule, het beleggen van een stuk stokbrood met door de klanten gekozen ingrediënten, bleek een succes. Het aantal broodjeszaken groeide gestaag. In 1974 besloot DeLuca om met de franchiseformule te gaan werken waardoor de groei versnelde. In 1978 waren er honderd zaken en in 1988 werd de 1000ste Subway geopend.

Subway aandelen kopen

Pete’s Super Submarines wordt Subway

DeLuca gebruikte radiocampagnes om zijn bedrijf te promoten. Dat leverde niet veel nieuwe klanten op. Hij ontdekte dat Pete’s submarines voor veel luisteraars klonk als Pizza Marine. Daarom besloot hij om de naam van het bedrijf te veranderen in Pete’s Subway. In 1968 werd de naam van het bedrijf Subway.

Vestigingen in heel veel landen

Er werden ook vestigingen geopend buiten Noord-Amerika. De eerste buitenlandse vestiging van Subway werd in 1984 geopend in Bahrein. In 2000 werd in Nederland de eerste Subwayvestiging geopend. Dit was een vestiging in Eindhoven.

Inmiddels heeft Subway in meer dan 111 landen meer dan 43.000 vestigingen. Daarmee heeft het bedrijf meer vestigingen dan fastfoodgigant McDonalds. Voor consumenten die op zoek zijn naar goedkoop voedsel zijn de verse belegde broodjes van Subway een gezond alternatief voor de hamburgers en French frites van McDonald’s.

De door Subway verkochte producten

Bij Subway worden er niet alleen maar sandwiches verkocht. Er worden onder andere ook wraps, salade, koekjes, donuts, cakejes en Engelse muffins verkocht. In Amerikaanse vestigingen worden sinds 2006 ook pizza’s verkocht.

Het bestverkochte product is de BMT. De ingrediënten van de populaire Italiaanse BMT zijn ham, salami en peperoni. De letters BMT stonden vroeger Brooklyn Manhattan Transit. Nu staan de letters BMT voor Bigger, Meatier, Tastier. Het meest verkochte product is dus groter, vleziger en smakelijker.

Plofkip bij Subway

Eind 2019 zijn twintig dierenorganisaties uit heel de wereld een campagne gestart tegen Subway. Ze willen dat de fastfoodketen stopt met het gebruiken van plofkippen. Volgens de dierenwelzijnsorganisaties leven en sterven de vleeskippen die bij dit bedrijf op het menu staan op een ondraaglijke manier. Met hun acties bij verschillende vestigingen willen ze bereiken dat het bedrijf de hoogst mogelijke normen wat betreft het welzijn van kippen gaat hanteren.

Accenture
Accenture
Activision
Activision
Adobe
Adobe
AIG
AIG
Amazon
Amazon
AMD
AMD
American Airlines
American Airlines
American Express
American Express

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *