Amerikaanse aandelen kopen: hoe beleggen op de Amerikaanse beurs?

Wil je Amerikaanse aandelen kopen zoals Facebook, Apple, Alphabet (Google) en Microsoft? Dat kan bij verschillende brokers: de kosten die je betaalt schommelen echter sterk. In dit artikel kan je lezen waar & hoe je het beste kunt beleggen in Amerikaanse aandelen.

Direct in 4 stappen Amerikaanse aandelen kopen

 • Vergelijk de verschillende brokers waar je in Amerikaanse aandelen kunt beleggen
 • Open een account en activeer deze door je identiteit te bevestigen
 • Stort geld op je beleggingsrekening via bijvoorbeeld iDEAL
 • Selecteer de Amerikaanse aandelen waarin je wilt beleggen

Waar kan je goedkoop Amerikaanse aandelen kopen?

Ben je op zoek naar een goede broker om Amerikaanse aandelen te kopen? Bekijk dan direct het overzicht van de beste brokers voor het kopen van VS aandelen:

BrokerKostenAanmelden
DEGIRO-review-logo€0,50 voor
eToro logo aandelen€0 voor . Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
BUX-logo€0 + je ontvangt een gratis aandeel
$0,01 per aandeel met $5 minimum

Waarom is het interessant om te investeren in Amerikaanse aandelen?

Beleggen in Amerika is populair: dit is niet vreemd wanneer je kijkt naar de rendementen. Populaire Amerikaanse ondernemingen zoals Apple en Tesla hebben in het afgelopen decennium enorme rendementen laten zien. Beleggen in Amerikaanse aandelen is dan ook aantrekkelijk om verschillende redenen:

 • Diversiteit: door te beleggen in Amerikaanse aandelen doe je aan risicospreiding. Wanneer het minder goed gaat met de Europese economie, kunnen je Amerikaanse aandelen alsnog goed presteren.
 • Snelgroeiende bedrijven: veel sterk groeiende bedrijven zijn gevestigd in Amerika. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Alphabet (Google), Facebook en Microsoft. Wanneer je op het goede moment had geïnvesteerd in deze bedrijven, had je een monster rendement behaald!
 • Sterke economie: de Amerikaanse economie is sterk en veerkrachtig. Aan de New York Stock Exchange staan ruim 2600 verschillende aandelen genoteerd tegenover 25 aan de AEX: er is dus voldoende keuze!

Hoeveel kost beleggen in Amerikaanse aandelen?

Wanneer je gaat beleggen in Amerikaanse aandelen bij een broker, dan is het belangrijk om alle kosten goed in de gaten te houden. Er zijn namelijk drie soorten kosten die berekend kunnen worden op je aandelentransactie.

De eerste kosten die berekend kunnen worden zijn commissies. Bij sommige brokers betaal je bijvoorbeeld een vast bedrag voor iedere aandelentransactie. Er bestaan tegenwoordig ook brokers waar je geen vaste commissie betaalt: dit is gunstig wanneer je met weinig geld wilt beleggen.

Een andere bron van kosten is de spread: dit is ook wel het verschil tussen de bied- en de laatkoers. Sommige brokers zonder commissies kunnen alsnog duur uitvallen wanneer ze een wijde spread hanteren. Je betaalt dan een hogere prijs voor ieder aandeel.

Een derde bron van kosten zijn de conversiekosten. Wanneer je in een andere valuta dan dollars Amerikaanse aandelen koopt, betaal je vaak kosten om je euro’s om te wisselen voor dollars. Sommige brokers rekenen hoge kosten voor het omwisselen van de ene valuta naar de andere. Gemiddeld genomen liggen de kosten voor het omwisselen van valuta's rond de 0,25%.

Wat zijn voordelen van investeren in Amerikaanse aandelen?

 • Risicospreiding: door te beleggen in Amerikaanse aandelen, kan je risico’s beter spreiden. De Amerikaanse beurs is erg divers en bovendien kan je de risico’s spreiden over verschillende regio’s.
 • Betaalbaar: beleggen in Amerika wordt steeds voordeliger, ook voor Nederlanders!
 • Meer opties: door ook te beleggen op de Amerikaanse beurs, profiteer je van meer beleggingsopties.

Wat zijn de nadelen van beleggen in Amerikaanse aandelen?

 • Kosten: je betaalt conversiekosten voor het omwisselen van euro’s voor dollars; deze kosten gaan ten koste van je rendement.
 • Wisselkoers: je resultaten worden beïnvloed door de wisselkoers van de euro tegenover de dollar.
 • Buiten de Nederlandse economie: je steunt niet de Nederlandse economie door te investeren in Amerikaanse aandelen.

Wat zijn de belangrijkste Amerikaanse beursindexen?

Je kunt er ook voor kiezen om indirect in de Amerikaanse beurs te investeren door een ETF te kopen op een Amerikaanse beursindex. Met een ETF volg je passief en geheel automatisch een heel mandje aandelen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld in één klap beleggen in 2500 Amerikaanse aandelen. In dit artikel kan je in meer details lezen hoe beleggen in ETF’s werkt.

 • S&P500: de S&P500 index volgt de grootste 500 beursgenoteerde ondernemingen. Deze index wordt ook wel gezien als de graadmeter van de Amerikaanse economie.
 • NASDAQ 100: aan de NASDAQ zijn vooral veel grote technologiebedrijven genoteerd. Met de NASDAQ 100 kan je in de grootste 100 bedrijven aan deze beurs investeren.
 • Dow Jones 30: deze beperktere index bevat de 30 grootste bedrijven uit verschillende industrieën. Met de Dow Jones 30 investeer je in de grootste Amerikaanse sectoren.

beleggen in Amerika

In 3 stappen je eerste Amerikaanse aandeel kopen

Binnen drie stappen kan je je eerste Amerikaanse aandeel kopen. Hier bespreken we in het kort wat je moet doen om in Amerika te kunnen investeren.

Stap 1: open een account bij een betrouwbare broker

Een broker is een bedrijf dat het mogelijk maakt om aandelen te kopen en verkopen. Het is belangrijk om een goede en betrouwbare broker te kiezen. Niet alle brokers zijn even voordelig: bij sommige brokers betaal je namelijk hoge transactiekosten. Gebruik de knop om direct de beste brokers met elkaar te vergelijken:

Let bij het kiezen in ieder geval op de volgende kenmerken:

 • Lage transactiekosten per aandeel
 • Lage conversiekosten voor Amerikaanse aandelen
 • Betrouwbaar & gereguleerd
 • Gebruiksvriendelijke software

Stap 2: selecteer het aandeel

Vervolgens moet je kiezen welk Amerikaans aandeel je wilt kopen. Met technische en fundamentele analyse kan je bepalen welke aandelen ondergewaardeerd zijn. Vergeet ook niet te onderzoeken of het bedrijf ook in verhouding met de concurrentie goed presteert. Op die manier zorg je ervoor dat je de beste resultaten behaalt.

Nadat je besloten hebt om een aandeel te kopen, moet je aangeven voor welk bedrag je de aandelen wilt kopen. Het is belangrijk om niet direct je volledige vermogen in  één belegging te stoppen. Bekijk daarom hoe het aandeel binnen je strategie past.

Stap 3: de order plaatsen

Om het aandeel vervolgens echt te kopen moet je een aandelenorder plaatsen bij je broker. Je kunt hiervoor kiezen tussen een market en een limiet order. Met een market order open je de belegging tegen de huidige koers terwijl je met een limiet order een bedrag instelt waarop je het aandeel koopt. De eerste optie is vaak een goede keuze voor de lange termijn investeerder, terwijl de laatste optie beter kan zijn voor de actieve belegger of speculant.

Belastingen op Amerikaanse aandelen: het W-8BEN formulier

Je kan als buitenlandse belegger geen Amerikaanse aandelen kopen zonder dit formulier in te vullen. Gelukkig gaat dit eenvoudig bij online brokers, je kan dit direct in het online platform doen. Je geeft hiermee aan dat je geen inwoner bent van Amerika waardoor je niet de 30% belasting hoeft te betalen op dividend dat afkomstig is uit Amerika. Ben je wel inwoner in Amerika? Dan kom je jammer genoeg niet onder deze belasting uit.

Nadat je het W-8BEN formulier hebt ingevuld betaal je gelukkig geen extra dividend belastingen meer. Wel betaal je in sommige gevallen belastingen over je beleggingen in Amerikaanse aandelen in box 3. In dit artikel kan je lezen hoe dit werkt.

In welke Amerikaanse aandelen kan je het beste beleggen in 2022?

Er is niet één perfect Amerikaans aandeel waarin je kunt beleggen. Stel eerst een plan voor jezelf op: hoeveel geld wil je investeren en wat is je risicobereidheid? Op die manier kan je voor jezelf bepalen welke Amerikaanse aandelen het beste bij je passen. Een dividendbelegger zal bijvoorbeeld andere aandelen selecteren dan een belegger die op zoek is naar groeiaandelen.

Let bij het selecteren van Amerikaanse aandelen in ieder geval op de volgende zaken:

 • Concurrentiepositie: heeft het bedrijf een sterke concurrentiepositie? Zal er nog steeds vraag zijn naar het product in de komende 10 jaar?
 • Groei: zijn er mogelijkheden voor het bedrijf om te groeien? Groei leidt doorgaans tot een stijgende aandelenkoers.
 • Prijs: ook de prijs van het aandeel is belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld onderzoeken tegen hoe veel keer de maandelijkse winst het bedrijf wordt verhandeld.
 • Economisch klimaat: ook het economisch klimaat heeft invloed op de koersontwikkeling van een aandeel. Wanneer de rentes stijgen, krijgen vooral bedrijven die afhankelijk zijn van schulden het moeilijk.

Wat zijn de populairste & beste Amerikaanse aandelen?

Het is lastig om te zeggen wat het beste aandeel is, aangezien dit een vrij subjectieve vraag is. Het beste aandeel voor de ene persoon kan bijvoorbeeld te risicovol zijn voor de ander. Het is daarom aan te raden om goed te onderzoeken of een bedrijf bij je past. In dit deel van het artikel bespreken we wat de populairste Amerikaanse aandelen zijn onder beleggers.

Apple

Het bedrijf Apple is waardevoller dan veel kleinere economieën. Onder Steve Jobbs wist het bedrijf uit te groeien tot een icoon. Met een beurswaardering van 3000 miljard (!) kan een investering in het bedrijf zeker interessant zijn.

Microsoft

Microsoft is nog een goed voorbeeld van een IT bedrijf dat enorm succes is. Bijna iedereen maakt wel gebruik van de software van dit bekende bedrijf: Microsoft Word, Internet Explorer en Windows zijn allemaal bekende nummertjes van Microsoft.

Amazon

In Amerika heeft Amazon ruim 50% van de gehele e-commerce wereld in handen en het bedrijf groeit nog steeds in andere regio’s. Bovendien bereiden ze ook uit naar andere takken: zo is Amazon ook erg succesvol in cloudcomputing.

Alphabet

Alphabet staat bij veel mensen vooral bekend als Google. Googlen is een fenomeen geworden en bijna iedereen haalt dagelijks informatie uit deze zoekmachine. Het lukt Google goed om veel geld te verdienen met de advertenties die worden weergeven in de zoekmachine.

General Electric

General Electric is een grote multinational die elektronica producten wereldwijd verhandeld. Een belegging in General Electric aandelen kan dan ook zeker interessant zijn.

Tesla

Tesla is een echte hype: onder Elon Musk werd elektrisch rijden steeds hipper. De productiecapaciteit wordt steeds meer opgeschroefd en dit biedt veel kansen voor beleggers. In de periode 2020-2022 is de koers extreem gestegen, en Tesla is ondertussen waardevoller dan alle autobedrijven bij elkaar.

Berkshire Hathaway

Een favoriet van mij is Berkshire Hathaway vanwege Warren Buffett. Een prachtige man, die ook nog eens erg goed blijkt te zijn in het kopen van de juiste aandelen. Zijn fonds deed het beter dan de S&P 500 wat het kopen van deze aandelen interessant maakt.

Facebook

Facebook is een echte geldmachine: ze weten ontzettend veel van alle gebruikers en dit maakt het interessant voor adverteerders om veel geld uit te geven. Facebook aandelen kopen kan dan ook winstgevend uitpakken.

Walt Disney

Walt Disney is natuurlijk al tientallen jaren bekend vanwege de mooie kinderfilms die ze uitbrengen en door de grote pretparken. De nieuwe streamingdienst kan nog veel meer winst opleveren voor dit grote Amerikaanse bedrijf.

Amerikaanse aandelen kopen

Met welke ETF’s of indexfondsen kan je in Amerika beleggen?

Wil je beleggen in een grotere set Amerikaanse aandelen? Dan zijn indexfondsen of ETF’s ideaal. Door deze fondsen op te kopen, kan je direct investeren in een verzameling aandelen. De volgende fondsen zijn populaire keuzes onder beleggers:

 • Vanguard S&P 500
 • iShares Core S&P 500
 • iShares NASDAQ 100
 • iShares S&P 500

Wil je weten met welke ETF je het beste in de s&p500 kunt beleggen? Lees dan dit artikel!

Let op de dollar

Wanneer je gaat beleggen in Amerikaanse bedrijven, is het belangrijk om op de dollar te letten. Als de dollar duurder wordt, dan ontvang je meer euro’s terug voor je belegging. Wanneer de dollar minder waard wordt, dan ontvang je juist minder euro’s terug. De waarde van de dollar heeft dus veel invloed op je uiteindelijke beleggingsresultaat.

Daar bovenop is het belangrijk om rekening te houden met de concurrentiepositie van Amerika. Wanneer de dollar te duur wordt, dan kan dit de bedrijfsresultaten van ondernemingen weer drukken. Zoals je ziet kan de waarde van een valuta je belegging dus op verschillende manieren beïnvloeden.

Je kunt je eventueel indekken tegen wisselkoersschommelingen met derivaten. Houd er wel rekening mee dat je hier extra kosten voor betaalt.

Beleggen in Amerikaanse aandelen vanuit Nederland

Om in Amerikaanse aandelen te beleggen, hoef je helemaal niet naar het buitenland. Het maakt niet uit of je een enkel aandeel wil kopen of in een index wil investeren: dit doe je gewoon vanuit Nederland. Er zijn namelijk diverse online brokers die het beleggen in Amerikaanse aandelen aanbieden.

Wil je weten bij welke brokers je het goedkoopst kunt beleggen in Amerikaanse aandelen? Bekijk dan direct wat de beste brokers zijn om te beleggen:

Tip: oefen met een demo-account

Ga je voor het eerst in Amerikaanse aandelen beleggen? Dan raden wij je aan om niet direct je eigen geld in te zetten. Door eerst met een fictief vermogen te oefenen, leer je jezelf de juiste beleggingskeuzes te maken en goed te reageren op ontwikkelingen in de (Amerikaanse) economie.

Je kunt oefenen met beleggen door een gratis demo te openen. Heb je genoeg geoefend? Dan kan je dit account omzetten in een echt beleggingsaccount. Nu kun je beleggen met je eigen geld en echt aan de slag. Wil je weten waar je het beste een demo kunt openen? Bekijk dan onze demo pagina:

investeren in Amerika

Enkele laatste tips wanneer je Amerikaanse aandelen koopt

Het is natuurlijk belangrijk om de situatie in Amerika goed in de gaten te houden wanneer je gaat beleggen in Amerikaanse bedrijven. De politieke, sociale en economische situatie kan veel invloed uitoefenen op je beleggingen. Zo kan een presidentsverkiezing belangrijk zijn voor het verloop van de aandeelkoersen. Wanneer één kandidaat de belastingen flink wilt opvoeren en de ander bedrijven meer laat vervuilen, dan zal de laatste kandidaat vooral een positief effect hebben op de aandeelkoersen.

Bij elke belegging is het belangrijk om je risico’s goed te managen. Het is vaak aan te raden om gespreid in te stappen. Door periodiek aandelen bij te kopen voorkom je dat je al je geld investeert op de top en op die manier veel verliest. Je risico’s spreiden doe je daarnaast ook door in verschillende sectoren te beleggen: koop bijvoorbeeld niet alleen aandelen van Amerikaanse vliegmaatschappijen op.

Evalueer je beleggingen regelmatig en bepaal of de aandelen die je hebt gekocht nog steeds bij je passen. Op die manier behaal je de beste resultaten met je beleggingen.

Vanuit Nederland Amerikaanse aandelen kopen

Beleggen in Amerikaanse aandelen is een geweldige manier om toegang te krijgen tot enkele van 's werelds meest innovatieve bedrijven. Gelukkig zijn er nu veel online platforms waarmee Nederlandse beleggers aandelen kunnen kopen en verkopen op de New York Stock Exchange (NYSE) en NASDAQ.

Het is echter belangrijk om verschillende platforms te vergelijken voordat je besluit te handelen in Amerikaanse aandelen. Sommige platforms kunnen hogere kosten hebben dan andere, en sommige bieden misschien niet de functies die je zoekt.

Brokers met toegang tot Amerikaanse beurzen

Hieronder hebben we een aantal brokers die toegang hebben tot de Amerikaanse beurzen op een rijtje gezet. Vergelijk de brokers goed voordat je een keuze maakt om te investeren in Amerikaanse aandelen

Waarom Amerikaanse aandelen kopen?

Veel Nederlandse beleggers wenden zich tot Amerikaanse aandelen om een aantal redenen. De Amerikaanse aandelenmarkt heeft het de afgelopen tien jaar beter gedaan dan de meeste andere markten, waarbij de S&P 500 index rendementen van rond de 103% liet zien. Dit steekt zeer gunstig af bij de AEX-index, die over dezelfde periode slechts 7,5% rendement behaalde.

Bovendien bieden Amerikaanse aandelen nog enkele andere voordelen. Ze zijn over het algemeen meer liquide dan aandelen uit andere markten, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden gekocht en verkocht. Amerikaanse aandelen kennen ook minder regels, waardoor je als belegger meer flexibiliteit hebt.

Amerikaanse aandelen zouden daarom moeten worden overwogen door elke Nederlandse belegger die op zoek is naar een zo hoog mogelijk rendement. Met het juiste onderzoek kunnen ze een zeer aantrekkelijke beleggingskans bieden.

Accenture
Accenture (ACN)
Activision
Activision (ATVI)
Adobe
Adobe (ADBE)
AIG
AIG (AIG)
Amazon
Amazon (AMZN)
AMD
AMD (AMD)
American Airlines
American Airlines (AAL)
American Express
American Express (AXP)

technologie

Meer artikelen