Airbnb aandelen kopen

Airbnb is een modern bedrijf dat goed past binnen de huidige deeleconomie. Het bedrijf verhuurt steeds meer appartementen en ontvangt over iedere verhuur een commissie. Een investering in Airbnb aandelen kan dan ook interessant zijn. In dit artikel bespreken we hoe je het beste kunt beleggen in Airbnb aandelen.

Waar kan je Airbnb aandelen kopen?

Wil je aandelen Airbnb kopen? Dat kan! Bij de onderstaande aanbieders kan je voordelig Airbnb aandelen kopen:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 voor Airbnb. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logo€1 voor Airbnb
Mexem aandelen kopen$0,005 per aandeel Airbnb met $2,50 minimum
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
BUX-logo€0 + je ontvangt een gratis aandeel
FXFlat aandelen kopen$0,01 per aandeel met $1,90 minimum
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees

Hoe kan je beleggen in Airbnb aandelen?

Op het moment van schrijven kan je nog niet direct beleggen in Airbnb aandelen, aangezien het bedrijf nog niet verhandeld wordt op de beurs. Het ligt in de lijn van de verwachting dat het aandeel in het vierde kwartaal van 2021 naar de beurs gaat.

Bij sommige brokers kan je zelfs in Airbnb aandelen handelen op de grijze markt. Op de grijze markt speculeren beleggers of de waarde van een aandeel hoger of lager zal uitvallen dan de huidige waarde tijdens de beursintroductie. De spread of transactiekosten op deze markt liggen doorgaans een stuk hoger.

Je kan er wel al voor kiezen om actief te handelen in het prijsverloop van vergelijkbare concurrenten. Met CFD’s kan je bijvoorbeeld speculeren op toenemende en afnemende aandeelprijzen van Booking.com en Expedia. Met de onderstaande knop kan je direct een gratis demo openen bij Plus500 om de mogelijkheden uit te proberen:

86% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.

Wat is de aandelenkoers van Airbnb?

Het aandeel Airbnb is nog niet op de beurs genoteerd. Wanneer het aandeel verhandelbaar is, kan je hier de laatste aandeelkoers bekijken.

Wat doet Airbnb?

AirBNB is een community die gebouwd is op delen. Op een online marktplaats kunnen mensen een privé accommodatie aanbieden. Op de website zijn miljoenen privé accommodaties te vinden in meer dan 190 landen. Op Airbnb kunnen reizigers en verhuurders gratis een account aanmaken.

Airbnb verdient geld door een commissie te rekenen over alle verhuren. Doordat ze als tussenpersoon werken, zijn de kosten die ze maken op elke transactie minimaal.

Airbnb aandelen kopen

Een betrouwbare dienst

Het delen van een privé accommodatie met gasten wordt door Airbnb eenvoudig, veilig en aangenaam gemaakt. Persoonlijke profielen en advertenties worden door het bedrijf geverifieerd. Zowel de aanbieders van een privé accommodatie als hun gasten kunnen veilig communiceren via een slim communicatiesysteem. Betalingen kunnen worden overgemaakt en ontvangen via het door het bedrijf beheerde betrouwbare platform.

De geschiedenis van Airbnb

In 2008 hadden Brian Chesky en Joe Gebbia ruimte over. Deze twee ontwerpers boden een slaapplaats aan voor bezoekers van de Industrial Designer Conference om een extra zakcentje te verdienen. Uiteindelijk sliepen er drie gasten op een luchtbed en ze konden de volgende dag in de ochtend nog van een ontbijtje genieten ook. Daarmee creëerde Brian en Joe in San Francisco het concept voor Airbnb (Airbed & Breakfast).

Gasten sliepen in het begin van het bedrijf dus vaak op een luchtbed. De oorspronkelijke website van Airbnb bood gasten een kort verblijf aan en een ontbijt. Voor zakelijke reizigers die geen hotel hadden geboekt was het een prima manier om te netwerken. Het bedrijf groeide snel en in 2011 bedroeg de waarde al 1 miljard dollar.

De huidige waarde van Airbnb vaststellen is niet eenvoudig aangezien de financiële gegevens door het bedrijf niet of nauwelijks worden verstrekt. Volgens Morningstar was Airbnb in 2018 tussen de 53 en 65 miljard dollar waard.

beleggen in Airbnb

Problemen met Airbnb

Airbnb is een start-up die anders is dan de status quo: Airbnb is controversieel. In Nederland kiezen veel mensen voor Airbnb. Dit doen ze omdat het erg gemakkelijk is om een accommodatie te boeken. Bovendien vinden veel mensen het leuk om echt als een local te leven. Toch is niet iedereen even blij met dit vernieuwende bedrijf.

In veel grote steden heeft het bedrijf gezorgd voor onrust. Het regelmatig verhuren van een locatie zorgt voor ongemak voor omwonenden. Bovendien kunnen gemeente en politie niet goed toezicht houden. Er zijn zelfs investeerders die huizen opkopen om ze te kunnen verhuren via Airbnb. Toeristen betalen vaak meer voor een woning dan reguliere huurders waardoor de huizen duurder worden.

Nieuwe wetgevingen

Ook wordt door de website van Airbnb de positie van hotels ondermijnd. De door Airbnb veroorzaakte overlast heeft geleid tot extra wet- en regelgeving wat betreft de verhuur van een kamer of appartement. In Nederland moet iedere verhuur bijvoorbeeld gemeld worden bij de gemeente. Bovendien mag een bewoonde kamer of appartement maximaal 30 dagen per jaar worden gehuurd.

Ook wordt AirBNB juridisch gezien steeds anders behandeld in verschillende landen. In Amsterdam werd bijvoorbeeld geoordeeld dat huurders geen dubbele bemiddelingskosten mogen betalen, zelfs als deze door een derde partij worden gerekend. Hierdoor moet het bedrijf plotseling servicekosten terugbetalen aan de huurders. Dit soort problemen kunnen de winstgevendheid van het bedrijf natuurlijk onder druk zetten.

Deze trend zie je terug in veel landen en dit is dan ook een grote bedreiging voor het voortbestaan van Airbnb. Airbnb verdient namelijk geld door een commissie te rekenen over de verhuur. Wanneer steden het bedrijf verbannen dan dit de bedrijfsresultaten onder druk zetten.

Forse klappen tijdens de pandemie

AirBNB is een bedrijf dat vooral profiteert van reizigers. Wanneer mensen minder reizen, dan heeft dit direct een nadelig effect voor de bedrijfsresultaten van het bedrijf. Dit is bijvoorbeeld duidelijk zichtbaar tijdens de coronacrisis: het bedrijf moest 1.900 van de 7.500 werknemers ontslaan en nam bovendien een nieuwe lening van twee miljard dollar. Het rentetarief op deze lening bedraagt 10 procent. De waarde van het bedrijf is ook gedaald van een geschatte 30 miljard naar zo’n 20 miljard dollar.

Dit laat direct een risico zien van een toekomstige belegging in het bedrijf: wanneer mensen veel minder reizen, dan zit het bedrijf direct met veel minder inkomsten. Airbnb verdient immers alleen geld met de commissies op verhuurde woningen. Om winst te kunnen maken, moeten er wel woningen worden verhuurd.

Toch lijkt het bedrijf erg veerkrachtig: in juni 2020 na de eerste golf nam het aantal boekingen alweer toe. Wanneer je dit vergelijkt met de boekingen in 2019 dan lag het cijfer voor deze maand zelfs hoger. Wanneer de coronapandemie grotendeels voorbij is, dan kan Airbnb dus weer goede resultaten neerzetten.

Door actief te beleggen in Airbnb aandelen, kan je wel goed inspelen op dit soort ontwikkelingen.

Waarom wil Airbnb naar de beurs?

Het kan voor een bedrijf als Airbnb erg interessant zijn om naar de beurs te gaan. Sowieso is het goedkoper om kapitaal aan te trekken door aandelen uit te geven. Het bedrijf betaalt bijvoorbeeld ruim 10% rente over de lening die het bedrijf in 2020 is aangegaan.

Ook maakt een beursgang het mogelijk om in de toekomst meer kapitaal op te bouwen. Beursgenoteerde ondernemingen worden verder vaak serieuzer genomen, waardoor het waarschijnlijker is dat andere bedrijven zich bij het platform gaan aansluiten. Je kan in de toekomst via Airbnb misschien ook een dagje pretpark of een lekker etentje boeken.

Airbnb gaat naar de beurs

Wanneer kunnen er aandelen Airbnb worden gekocht? Het bedrijf is druk bezig met de voorbereidingen voor een beursgang. Waarschijnlijk gaat het bedrijf in 2020 naar de beurs, maar dit zal afhankelijk zijn van het investeringsklimaat op dat moment.

Accenture
Accenture
Activision
Activision
Adobe
Adobe
AIG
AIG
Amazon
Amazon
AMD
AMD
American Airlines
American Airlines
American Express
American Express

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *