Airbnb aandelen kopen (2024) – hoe kan je beleggen in Airbnb?

Airbnb is een modern bedrijf dat goed past binnen de huidige deeleconomie. Het bedrijf verhuurt steeds meer appartementen en ontvangt over iedere verhuur een commissie. Een investering in Airbnb aandelen kan dan ook interessant zijn. In dit artikel bespreken we hoe je aandelen Airbnb kunt kopen & kan je ook direct de laatste aandelenkoers raadplegen.

Waar kan je Airbnb aandelen kopen?

Wil je aandelen Airbnb kopen? Dat kan! Bij de onderstaande aanbieders kan je voordelig Airbnb aandelen kopen:

BrokerKostenReview
Aanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor Airbnb. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen Airbnb! Je kunt je inleg verliezen.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat is de actuele koers van Airbnb?

Ben je benieuwd naar de actuele koers van het aandeel Airbnb? In de onderstaande grafiek zie je direct hoe Airbnb aandelen presteren. Je kunt met de kopen & verkopen knoppen bovendien direct beginnen met het verhandelen van Airbnb aandelen.

76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van Airbnb

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van Airbnb.

Analyse van Airbnb aandelen

Voordat je besluit of je Airbnb wilt kopen of verkopen, is het belangrijk om het aandeel eerst goed te analyseren. In het onderstaande overzicht zie je hoe Airbnb zich heeft ontwikkeld over de afgelopen periode.

Beurskoersen van Airbnb over de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van Airbnb zien van de laatste 5 dagen:

Wat doet de koers van Airbnb in 2024?

Ben je benieuwd wat analisten denken dat Airbnb gaat doen in 2024 en de jaren daarop? We hebben met de data van Alpha Vantage de voorspellingen van analisten gecombineerd. Vergeet niet dat dit cijfer slechts een voorspelling over het koersverloop van Airbnb is en dat deze voorspelling niet hoeft uit te komen. Doe daarom altijd je eigen onderzoek!

Waarom kan het slim zijn om Airbnb aandelen te kopen?

  • Dominante positie: Airbnb is de bekendste partij voor het tijdelijk verhuren en huren van appartementen. Deze dominante positie maakt het makkelijker voor Airbnb om ook in de toekomst verder te groeien.
  • Globaal actief: Airbnb is actief in 220 landen en regio’s, waardoor het niet afhankelijk is van de economische & politieke situatie in één bepaalde regio.
  • Netwerk effecten: Airbnb profiteert van het netwerkeffect waarbij de website steeds sterker wordt wanneer nieuwe hosts en gasten lid worden. Hierdoor wordt het steeds lastiger voor concurrenten om Airbnb van de troon te stoten.
  • Diversificatie: Airbnb verdient tegenwoordig ook geld met het aanbieden van Experiences, waardoor het bedrijf ook extra geld kan verdienen met persoonlijke tours.

Wat zijn de risico’s van een belegging in Airbnb aandelen?

  • Afhankelijkheid: het succes van Airbnb hangt sterk af van de reisbranche. Economische recessies of een nieuwe pandemie kunnen de inkomsten van het bedrijf in de toekomst onder druk zetten.
  • Regelgeving: steeds meer landen beperken de verhuur van woningen via Airbnb. In sommige steden zijn short-term stays zelfs helemaal illegaal. Dit soort regelgeving kan de groei van Airbnb sterk onder druk zetten.
  • Concurrentie: ondanks dat Airbnb de sterkste is op het gebied van short-term rentals, ervaart het bedrijf alsnog sterke concurrentie van websites als Booking.com en Expedia. Het aanbod van Airbnb moet dan ook aantrekkelijk blijven voor toeristen.
  • Reputatie: enge verhalen over slechte ervaringen met Airbnb kunnen de aandelenkoers onder druk zetten. Airbnb zal haar veiligheid dan ook moeten beschermen.

Hoe kan je Airbnb  aandelen kopen?

Airbnb kan een interessante belegging zijn! Voordat je in aandelen Airbnb kunt investeren, heb je eerst een account nodig bij een betrouwbare aandelen broker. Let goed op de kosten die de broker rekent voor investeren in Amerikaanse aandelen. Op die manier weet je zeker dat je niet te veel kosten betaalt voor je belegging in Airbnb.

Nadat je een account hebt geopend, kan je vaak direct beleggen oefenen met een gratis demo. Wanneer je echt geld wilt investeren in Airbnb, moet je je beleggingsaccount echter eerst activeren. Je activeert je account door een kopie van je paspoort en adres te uploaden. Nadat deze gegevens zijn goedgekeurd, kan je direct beginnen met beleggen in Airbnb.

Navigeer hiervoor binnen het handelsplatform naar Airbnb en open het orderscherm. Binnen het orderscherm vul je vervolgens het bedrag in dat je wilt investeren. Je kunt hierbij kiezen tussen twee typen orders:

  • Marktorder: met een marktorder koop je direct aandelen Airbnb tegen de geldende prijs.
  • Limietorder: vul een bedrag in dat je maximaal wilt betalen voor Airbnb aandelen.

Door op kopen te drukken, stuur je de order direct naar de aandelenbeurs. Het kan vervolgens even duren voordat de broker aandelen Airbnb voor je koopt.

Wat doet Airbnb?

Airbnb biedt een online marktplaats aan waar mensen hun privéaccommodatie kunnen verhuren. Op de website zijn miljoenen privéaccommodaties te vinden in meer dan 220 landen & regio’s. Airbnb verdient geld door een commissie te rekenen over alle verhuren. Doordat ze als tussenpersoon werken, zijn de kosten die ze maken op elke transactie minimaal.

Airbnb aandelen kopen

Een betrouwbare dienst

Het delen van een privéaccommodatie met gasten wordt door Airbnb eenvoudig, veilig en aangenaam gemaakt. Persoonlijke profielen en advertenties worden door het bedrijf geverifieerd. Zowel de aanbieders van een privéaccommodatie als hun gasten kunnen veilig communiceren via een slim communicatiesysteem. Betalingen kunnen worden overgemaakt en ontvangen via het door het bedrijf beheerde betrouwbare platform.

De geschiedenis van Airbnb

In 2008 hadden Brian Chesky en Joe Gebbia ruimte over. Deze twee ontwerpers boden een slaapplaats aan voor bezoekers van de Industrial Designer Conference om een extra zakcentje te verdienen. Uiteindelijk sliepen er drie gasten op een luchtbed en ze konden de volgende dag in de ochtend nog van een ontbijtje genieten ook. Daarmee creëerde Brian en Joe in San Francisco het concept voor Airbnb (Airbed & Breakfast).

Gasten sliepen in het begin van het bedrijf dus vaak op een luchtbed. De oorspronkelijke website van Airbnb bood gasten een kort verblijf aan en een ontbijt. Voor zakelijke reizigers die geen hotel hadden geboekt was het een prima manier om te netwerken. Het bedrijf groeide snel en in 2011 bedroeg de waarde al 1 miljard dollar.

beleggen in Airbnb

Problemen met Airbnb

Airbnb is een start-up die anders is dan de status quo: Airbnb is controversieel. Veel mensen het leuk om echt als een local te leven. Toch is niet iedereen even blij met dit vernieuwende bedrijf.

In veel grote steden heeft het bedrijf gezorgd voor onrust. Het regelmatig verhuren van een locatie zorgt voor ongemak voor omwonenden. Bovendien kunnen gemeente en politie niet goed toezicht houden. Er zijn zelfs investeerders die huizen opkopen om ze te kunnen verhuren via Airbnb. Toeristen betalen vaak meer voor een woning dan gewone huurders waardoor de huizen duurder worden.

Nieuwe wetgevingen

Ook wordt door de website van Airbnb de positie van hotels ondermijnd. De door Airbnb veroorzaakte overlast heeft geleid tot extra wet- en regelgeving wat betreft de verhuur van een kamer of appartement. In Nederland moet iedere verhuur bijvoorbeeld gemeld worden bij de gemeente. Bovendien mag een bewoonde kamer of appartement maximaal 30 dagen per jaar worden gehuurd.

Ook wordt Airbnb juridisch gezien steeds anders behandeld in verschillende landen. In Amsterdam werd bijvoorbeeld geoordeeld dat huurders geen dubbele bemiddelingskosten mogen betalen, zelfs als deze door een derde partij worden gerekend. Hierdoor moet het bedrijf plotseling servicekosten terugbetalen aan de huurders. Dit soort problemen kunnen de winstgevendheid van het bedrijf natuurlijk onder druk zetten.

Deze trend zie je terug in veel landen en dit is dan ook een grote bedreiging voor het voortbestaan van Airbnb. Airbnb verdient namelijk geld door een commissie te rekenen over de verhuur. Wanneer steden het bedrijf verbannen dan dit de bedrijfsresultaten onder druk zetten.

Forse klappen tijdens de pandemie

Airbnb is een bedrijf dat vooral profiteert van reizigers. Wanneer mensen minder reizen, dan heeft dit direct een nadelig effect voor de bedrijfsresultaten van het bedrijf. Dit is bijvoorbeeld duidelijk zichtbaar tijdens de coronacrisis: het bedrijf moest 1900 van de 7500 werknemers ontslaan en nam bovendien een nieuwe lening van twee miljard dollar tegen een rentepercentage van 10%.

Dit laat direct een risico zien van een toekomstige belegging in het bedrijf: wanneer mensen veel minder reizen, dan zit het bedrijf direct met veel minder inkomsten. Airbnb verdient uiteindelijk alleen geld met de commissies op verhuurde woningen. Om winst te kunnen maken, moeten er wel woningen worden verhuurd.

Toch lijkt het bedrijf erg veerkrachtig: in juni 2020 na de eerste golf nam het aantal boekingen alweer toe. Wanneer je dit vergelijkt met de boekingen in 2019 dan lag het cijfer voor deze maand zelfs hoger. Nu de coronapandemie voorbij is, maakt het bedrijf dan ook weer winst.

Door actief te beleggen in Airbnb aandelen, kan je wel goed inspelen op dit soort ontwikkelingen.

Waarom wilde Airbnb naar de beurs?

Het kan voor een bedrijf als Airbnb erg interessant zijn om naar de beurs te gaan. Sowieso is het goedkoper om kapitaal aan te trekken door aandelen uit te geven. Het bedrijf betaalt bijvoorbeeld ruim 10% rente over de lening die het bedrijf in 2020 is aangegaan.

Ook maakt een beursgang het mogelijk om in de toekomst meer kapitaal op te bouwen. Beursgenoteerde ondernemingen worden verder vaak serieuzer genomen, waardoor het waarschijnlijker is dat andere bedrijven zich bij het platform gaan aansluiten. Je kan in de toekomst via Airbnb misschien ook een dagje pretpark of een lekker etentje boeken.

Wel of niet aandelen Airbnb kopen?

Een belegging in Airbnb aandelen kan interessant zijn, maar is zeker niet zonder risico. Aan de ene kant gaan mensen steeds meer op vakantie en een appartement of huis is vaak een populaire optie. Ook kan het bedrijf meer winst maken door nieuwe producten en diensten te verkopen via het platform door bijvoorbeeld gebruik te maken van Airbnb experiences.

Daar staan echter forse risico’s tegenover. Wereldwijd maken overheden het Airbnb bijvoorbeeld steeds lastiger door bijvoorbeeld de verhuur te beperken. Hierdoor kan Airbnb in de toekomst te maken krijgen met rechtszaken en hoge boetes. Het is daarom belangrijk om de laatste juridische ontwikkelingen goed in de gaten te houden voordat je Airbnb aandelen koopt.

Accenture
Accenture
Activision
Activision
Adobe
Adobe
Amazon
Amazon
American Airlines
American Airlines
American Express
American Express

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *