Beleggen in China

Beleggen in China is tegenwoordig erg aantrekkelijk. Het land heeft een sterk groeiende middenklasse en die middenklasse koopt steeds meer. Hierdoor kunnen Chinese bedrijven hun producten en diensten leveren aan deze nieuwe groep wat natuurlijk goed is voor de winstgevendheid. Maar hoe kan je nu eigenlijk zelf beleggen in China?

Waar kan je Chinese aandelen het goedkoopst kopen?

Het is begrijpelijk dat je wilt profiteren van deze opkomende markt. Maar waar kan je nu eigenlijk beleggen in China? En waar is dit het voordeligst?

Wanneer je actief wilt beleggen in China door middel van CFD’s, dan is Plus500 een goede partij. Je kan bij deze broker namelijk gebruik maken van diverse orders die de handel op de korte termijn mogelijk maken. Ook betaal je 0% commissie. Gebruik de onderstaande knop om een gratis demo account aan te maken (CFD service, 76,4% verliest geld):

Plus500 aanmelden

Wil je liever voor de lange termijn investeren in China? Dit kan je doen door Chinese aandelen te kopen. Andere mensen kiezen ervoor om een EFT of index te kopen waarmee je direct in een mandje aandelen belegt. Voor deze beleggingen heb je een account nodig bij een broker. Hieronder zie je bij welke partijen je in China kunt beleggen:

Broker
DEGIRO aandelen gratis trackers voor China Meer informatie Aanmelden
Flatex aandelen kopen €0 voor Chinese aandelen Meer informatie Aanmelden
Binck aandelen handelen Geen Chinese aandelen Meer informatie Aanmelden
Lynx aandelen verkopen 0,2% met CHN 50,00 minimum Meer informatie Aanmelden

Alles over beleggen in China

Waarom kan beleggen in China interessant zijn?

Beleggen in China kan erg interessant zijn vanwege de enorme groei. In de westerse wereld is de grootste groeispurt al gedaan en remt de jaarlijkse groei daardoor af. In een opkomend land als China zie je dat er nog steeds veel ruimte voor groei is. Dit komt doordat het land een enorm snelle ontwikkeling heeft doorgemaakt. De voorheen vooral arme bevolking krijgt steeds meer te besteden.

Met een totale populatie van meer dan een miljard is er in China dan ook een erg grote afzetmarkt. De middenklasse in het land groeit waardoor bedrijven aan steeds meer mensen producten en diensten kunnen leveren. Hierdoor is er nog veel ruimte voor (nieuwe) bedrijven waardoor de winstmarges flink kunnen blijven groeien. Toch is het niet allemaal zonneschijn. Beleggen in China brengt ook de nodige risico’s met zich mee.

beleggen China

De risico’s van beleggen in China

De grote groei is ook een risico. De capaciteit van veel bedrijven worden enorm verhoogd. Dit alles in lijn met de verwachte groei. Op een gegeven moment bestaat er echter een risico op overcapaciteit. Dit kan gebeuren wanneer de uiteindelijke groei tegenvalt. Er kunnen dan plotseling teveel auto’s en staal worden geproduceerd. Veel van deze producten zijn immers cyclisch wat betekent dat de vraag alleen hoog ligt in tijden van economische voorspoed.

Doordat de Chinese markt nog relatief nieuw is, is het ook risicovoller om te beleggen in de markt. De concurrentie is immers nog hevig en het is niet altijd duidelijk wat de gevestigde partijen zullen zijn. Bedrijven die nu succesvol zijn, zouden in de toekomst zomaar kunnen omvallen.

Ben je op zoek naar een relatief veilige investering in China? Dan zijn technologiebedrijven interessant. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Alibaba. Deze bedrijven hebben weinig bezittingen en zijn enigszins beschermd tegen de concurrentie. Bovendien hebben steeds meer mensen toegang tot het internet wat een investering in een Chinees internetbedrijf aantrekkelijk kan maken.

Oppassen voor de schulden

Schulden zijn altijd een risico wanneer je gaat beleggen in een regio. In China zie je dat zowel de overheidsschuld als de schulden van losse bedrijven zijn gestegen. In percentage van het BBP zijn de cijfers niet schrikbarend. Wel is het belangrijk om te onthouden dat het totale inkomen van het land is toegenomen.

We hebben in 2008 al kunnen zien hoe een enorme schuldenberg een economie kan ontwrichten. Wanneer je Chinese aandelen koopt, is het daarom belangrijk om de schuldenontwikkelingen in het land goed in de gaten te houden.

Wat is het effect van de handelsoorlog?

De handelsoorlog tussen Amerika en China heeft veel belangstelling gehad in de media. Maar wat is nu eigenlijk het effect van de handelsoorlog op Chinese bedrijven? Dit effect kan vrij beperkt blijven.

De handelsoorlog en de verhoogde tarieven zijn immers alleen relevant voor bedrijven die in hoge mate afhankelijk zijn van import en export. Veel Chinese bedrijven leggen tegenwoordig de focus op de interne markt. Toch zie je dat de spanningen een negatief effect hebben gehad op de aandeelkoersen. Je kan dit soort momenten gebruiken om op zoek te gaan naar koopjes op de aandelenmarkt.

Oppassen voor fraude

In opkomende economieën zie je vaak nog meer gevallen van fraude. Besturen die sjoemelen met cijfers of stiekem geld wegsluizen. Dit soort gebeurtenissen kunnen erg slecht zijn voor zowel de beurskoers als voor het bedrijf. Het is daarom belangrijk om goed na te gaan of het bedrijf waarin je wilt investeren ethisch opereert.

Heb je je twijfels over de fraude gevoeligheid van beleggingen in China? Dan is het slim om zoveel mogelijk gespreid te beleggen. Problemen bij één bedrijf kunnen dan worden opgevangen door successen bij een ander bedrijf. Je kan spreiding toepassen door meerdere aandelen te kopen of door gebruik te maken van een indexfonds.

Let op de wisselkoers

Wanneer je gaat beleggen in China, is het belangrijk om op de wisselkoers te letten. Je kan je winst namelijk zien verdwijnen wanneer de euro ten opzichte van de Chinese Yuan in waarde afneemt. Bekijk voordat je belegt in China daarom het grotere plaatje en dek eventuele wisselkoers risico’s af door middel van opties.

Wat zijn de bekendste indexen in China?

Er zijn twee bekende indexen die bedrijven volgen in China. Hieronder bespreken we de bekende indexen waarin je kunt beleggen.

Hang Seng index

De Hang Seng index is de index van Hong Kong. Bedrijven die genoteerd staan aan deze index, focussen zich vaak meer op het buitenland. Voordelen van het systeem in Hong Kong is dat corruptie er minder voorkomt en dat het makkelijker is voor buitenlandse bedrijven om er zaken te doen. Wanneer je echter direct in de Chinese markt wilt beleggen is de Hang Seng index gezien de internationale oriëntatie wellicht niet de beste keuze.

Tip: bekijk hier de openingstijden van de beurs in Hong Kong.

Shanghai-Composite

De grootste en bekendste index van China is de Shanghai-Composite. Naast de Shanghai-Composite is er ook nog de Shenzen-Composite. In de Shenzen-Composite vind je veel technologiebedrijven die in het westen niet erg bekend zijn.

Tip: bekijk hier de openingstijden van de beurs in China.

Bekende Chinese trackers om te volgen

Hieronder zie je enkele bekende EFT’s die je kunt kopen wanneer je gespreid in China wilt beleggen:

 • MSCI China door middel van de Xtrackers MSCI China Index
 • CSI China met Xtrackers CSI 300 Swap: een EFT met forse spreiding
 • Ishares China EFT: kent helaas wat hogere kosten en daardoor minder interessant

Wat zijn bekende Chinese aandelen om in te beleggen?

In het laatste deel van dit artikel bekijken we enkele bekende Chinese aandelen die je kunt overwegen om te kopen.

Tencent

Je kan Tencent zien als het Facebook van China. Het bedrijf strijd samen met Alibaba (en Baidu in mindere mate) om de dominantie in de Chinese IT wereld. Een bekend platform van Tencent is natuurlijk WeChat. Ze verdienen echter meer geld met online gaming. Spellen als Leage of Legends en Supercell trekken veel spelers en daar verdient het bedrijf veel geld aan. In deze markt is nog veel ruimte voor verdere ontwikkelingen. Beleggen in het Chinese aandeel Tencent kan dan ook erg interessant zijn.

Beijing Capital International Airport

Met dit aandeel kan je beleggen in het grootste vliegveld van Beijing. Het aantal vluchten naar China zal in de toekomst verder toenemen. Investeren in het internationale vliegveld kan dan ook winstgevend uitpakken. Wel is het nieuwe vliegveld een geduchte concurrent waar je voor moet oppassen.

Kweichow Moutai

Een ander interessant aandeel om in te beleggen in Kweichow Moutai. Dit Chinese bedrijf houd zich bezig met de productie van drank. Chinezen houden nogal van drank en de omzet en winst van het bedrijf is dan ook flink toegenomen. Een investering in dit Chinese bedrijf zou dan ook zomaar goed kunnen uitpakken.

Wat zijn de populairste Chinese aandelen?

 • Baidu
 • Alibaba
 • Tencent
 • Nio
 • Huya
 • Weibo
 • Ctrip
 • >Netcase
 • JD.com
 • iQiyi

Wat voor Chinese aandelen zijn er?

Beleggen aan de Nederlandse beurs is wat eenvoudiger. In China heb je namelijk veel verschillende soorten aandelen. Hieronder bespreken we in het kort welke soorten aandelen er zijn.

A-shares

Dit zijn Chinese bedrijven die hun hoofdvestiging op mainland China hebben. Ze worden verhandeld op de beurs van Shanghai of Shenzen en staan genoteerd in de Chinese valuta yuan. Als buitenlandse investeerder kan je niet zomaar A-shares kopen. Je zal indirect moeten beleggen in A-shares via bijvoorbeeld een EFT.

B-Shares

Dit zijn Chinese bedrijven die ook gevestigd zijn op mainland China. Ze staan genoteerd aan de beurs van Shanghai in Amerikaanse dollars en in Hong Kong dollars op de beurs van Shenzen.

H-shares

Dit zijn bedrijven die gevestigd zijn op mainland China, maar genoteerd staan aan de beurs van Hong Kong. De bedrijven staan genoteerd in Hong Kong dollars.

Red chips

Dit zijn Chinese staatsbedrijven. Deze bedrijven zijn buiten het mainland te vinden (doorgaans in Hong Kong) en worden hier ook verhandeld tegen Hong Kong dollars.

P-chips

Dit zijn bedrijven die geen staatsbedrijf zijn, maar wel gevestigd zijn buiten mainland China. De aandelen worden verhandeld in Hong Kong door middel van Hong Kong dollars en zijn vaak gevestigd in belastingparadijzen (denk bijvoorbeeld aan de Kaaiman eilanden).

N-shares

N-shares zijn Chinese vennootschappen die buiten het vaste land zijn gevestigd. Deze aandelen zijn genoteerd aan bijvoorbeeld de NYSE of Nasdaq en dus erg internationaal georiënteerd. Deze aandelen zijn te verhandelen in dollars.

Beleg verstandig in Chinese aandelen

Wanneer je gaat beleggen in Chinese aandelen, is het belangrijk om dit verstandig te doen. Koop niet zomaar willekeurige bedrijven op omdat de namen je aanstaan. Maak een plan en bedenk wanneer en waarom het interessant is om in te stappen. Schrijf ook daadwerkelijk je plan op zodat je je echt aan je strategie houdt!

Wanneer je actief gaat handelen, is het nog belangrijker om constant een goed plan te hebben. Bedenk in dit geval altijd een exit strategie. Door gebruik te maken van een stop loss kan je voorkomen dat je een groot deel van je investering belegt doordat je een fout maakt met je belegging in Chinese aandelen.

Ten slotte is het natuurlijk essentieel om te onthouden dat je bij beleggen in Chinese aandelen altijd het risico hebt om je volledige inleg te verliezen. Beleg daarom verstandig!

Baidu aandelen kopen

Baidu staat ook wel bekend als de Google van China. De afzetmarkt van China is natuurlijk enorm en hier kan veel winst uit gehaald worden. Baidu levert naast een zoekmachine ook diverse andere internetdiensten aan. Denk je erover om te beleggen in…

Lees meer: Baidu aandelen kopen

Tencent aandelen kopen

Tencent is een technologie reus in China. Het bedrijf is onder andere bekend van WeChat en het internetportaal QQ. Met meer dan 770 miljoen actieve gebruikers heeft het bedrijf een erg grote positie verworven. Wil je ook beleggen in dit…

Lees meer: Tencent aandelen kopen

NIO aandelen kopen

NIO is een Chinese producent va elektrische auto’s. De Chinezen noemen NIO Weila. De betekenis van dit Chinese woord is ‘blauwe lucht komt eraan’ .Het bedrijf wil met zijn elektrische auto een bijdrage leveren aan het schoner worden van de lucht.…

Lees meer: NIO aandelen kopen

Alibaba aandelen kopen

Alibaba wordt door veel mensen wel gezien als het Amazon van China. De oprichter Jack Ma heeft grote ambities en het bedrijf is ondertussen opgenomen in de top 10 van grootste wereldwijde bedrijven. Een investering in dit goed presterende bedrijf…

Lees meer: Alibaba aandelen kopen