Hoe kan je beleggen in China?

Beleggen in China is tegenwoordig erg aantrekkelijk. Het land heeft een sterk groeiende middenklasse en die middenklasse koopt steeds meer. Hierdoor kunnen Chinese bedrijven hun producten en diensten leveren aan deze nieuwe groep wat natuurlijk goed is voor de winstgevendheid. Maar hoe kan je nu eigenlijk zelf beleggen in China?

Waar kan je Chinese aandelen het goedkoopst kopen?

Wil je liever voor de lange termijn investeren in China? Dit kan je doen door Chinese aandelen te kopen. Voor deze beleggingen heb je een account nodig bij een broker.

Hieronder zie je bij welke partijen je in China kunt beleggen:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 voor Chinese aandelen. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoGratis trackers voor China
BUX-logo€0 + je ontvangt een gratis aandeel
0,2% met CHN 50,00 minimum

Hoe kan je beleggen in Chinese aandelen ?

Het is begrijpelijk dat je wilt profiteren van deze opkomende markt. Maar waar kan je nu eigenlijk beleggen in China? En waar is dit het voordeligst?

Wanneer je actief wilt beleggen in China met CFD’s, dan is Plus500 een goede partij. Je kan bij deze broker namelijk gebruikmaken van diverse orders die de handel op de korte termijn mogelijk maken. Ook betaal je 0% commissie. Gebruik de onderstaande knop om een gratis demoaccount aan te maken:

77% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.

Alles over beleggen in China

Waarom kan beleggen in China interessant zijn?

Beleggen in China kan erg interessant zijn vanwege de enorme groei. In de westerse wereld is de grootste groeispurt al gedaan en remt de jaarlijkse groei juist af. In een opkomend land als China zie je dat er nog steeds veel ruimte voor groei is. Dit komt doordat het land een enorm snelle ontwikkeling heeft doorgemaakt. De vroeger vooral arme bevolking krijgt steeds meer te besteden.

Met een totale populatie van meer dan een miljard is er in China dan ook een erg grote afzetmarkt. De middenklasse in het land groeit waardoor bedrijven aan steeds meer mensen producten en diensten kunnen leveren. Hierdoor is er nog veel ruimte voor (nieuwe) bedrijven waardoor de winstmarges flink kunnen blijven groeien. Toch is het niet allemaal zonneschijn. Beleggen in China brengt ook de nodige risico’s met zich mee.

beleggen China

Wat zijn de risico’s van beleggen in China?

De grote groei is ook een risico. De capaciteit van veel bedrijven worden enorm verhoogd. Dit alles in lijn met de verwachte groei. Op een gegeven moment bestaat er echter een risico op overcapaciteit. Dit kan gebeuren wanneer de uiteindelijke groei tegenvalt. Er kunnen dan plotseling teveel auto’s en staal worden geproduceerd. Veel van deze producten zijn namelijk cyclisch wat betekent dat de vraag alleen hoog ligt in tijden van economische voorspoed.

Doordat de Chinese markt nog relatief nieuw is, is het ook risicovoller om te beleggen in de markt. De concurrentie is immers nog hevig en het is niet altijd duidelijk wat de gevestigde partijen zullen zijn. Bedrijven die nu succesvol zijn, zouden in de toekomst zomaar kunnen omvallen.

Ben je op zoek naar een relatief veilige investering in China? Dan zijn technologiebedrijven interessant. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Alibaba en Tencent. Deze bedrijven hebben weinig bezittingen en zijn enigszins beschermd tegen de concurrentie. Bovendien hebben steeds meer mensen toegang tot het internet wat een investering in een Chinees internetbedrijf aantrekkelijk kan maken.

Oppassen voor de schulden

Schulden zijn altijd een risico wanneer je gaat beleggen in een regio. In China zie je dat zowel de overheidsschuld als de schulden van bedrijven zijn gestegen. In percentage van het BBP zijn de cijfers niet schrikbarend. Wel is het belangrijk om te onthouden dat het totale inkomen van het land is toegenomen.

We hebben in 2008 al kunnen zien hoe een enorme schuldenberg een economie kan ontwrichten. Wanneer je Chinese aandelen koopt, is het daarom belangrijk om de schuldenontwikkelingen in het land goed in de gaten te houden.

Wat is het effect van de handelsoorlog?

De handelsoorlog tussen Amerika en China heeft veel belangstelling gehad in de media. Maar wat is nu eigenlijk het effect van de handelsoorlog op Chinese bedrijven? Dit effect kan vrij beperkt blijven.

De handelsoorlog en de verhoogde tarieven zijn immers alleen relevant voor bedrijven die in hoge mate afhankelijk zijn van import en export. Veel Chinese bedrijven leggen tegenwoordig de focus op de interne markt. Toch zie je dat de spanningen een negatief effect hebben gehad op de aandeelkoersen. Je kan dit soort momenten gebruiken om op zoek te gaan naar koopjes op de aandelenmarkt.

Steeds meer Chinese bedrijven worden door Amerika op de zwarte lijst gezet. Zo kan Huawei de meeste producten niet meer verkopen in Amerika en ook de populaire applicatie TikTok is geblokkeerd. Deze spanningen kunnen de toekomstige groeicijfers van Chinese bedrijven met internationale ambities onder druk zetten.

China handelsoorlog

Oppassen voor fraude

In opkomende economieën zie je vaak nog meer gevallen van fraude. Besturen die sjoemelen met cijfers of stiekem geld wegsluizen. Dit soort gebeurtenissen kunnen erg slecht zijn voor zowel de beurskoers als voor het bedrijf. Het is daarom belangrijk om goed na te gaan of het bedrijf waarin je wilt investeren ethisch opereert.

Heb je je twijfels over de fraudegevoeligheid van beleggingen in China? Dan is het slim om zoveel mogelijk gespreid te beleggen. Problemen bij één bedrijf kunnen dan worden opgevangen door successen bij een ander bedrijf. Je kan spreiding toepassen door meerdere aandelen te kopen of door gebruik te maken van een indexfonds.

Een recent voorbeeld van fraude is het bedrijf Luckin Coffee. Het bedrijf heeft jaren lang de winstcijfers opgeblazen waardoor het blijf veel succesvoller leek dan het daadwerkelijk was. Dit was mogelijk doordat China veel lagere eisen stelt aan de controles die door accountants worden uitgevoerd. Ook veel westerse beleggers hebben veel geld verloren met beleggingen in dit Chinese aandeel.

Overheidsinvloed

Een ander risico van beleggen in China is de grote invloed van de overheid op veel bedrijven. In het geheim kan de Chinese overheid zomaar de grootste aandeelhouder van een bedrijf zijn. Sommige bedrijven verkopen tegelijkertijd vooral producten aan de Chinese overheid. Een goed voorbeeld hiervan is het bedrijf Hikvision dat met kunstmatige intelligentie snel mensen kan herkennen. De kwaliteit van het toezicht binnen bedrijven is daardoor twijfelachtig.

Let op de wisselkoers

Chinese aandelen staan genoteerd aan verschillende beurzen. Je kan bijvoorbeeld Chinese aandelen kopen in Amerika door met dollars te betalen of in Hong Kong door met de Hong Kong dollar te betalen. Wanneer je zelf een andere valuta gebruikt, dan bestaat er een risico dat je belegging in je eigen valuta minder waard wordt. Het is dan belangrijk om de wisselkoers goed in de gaten te houden.

Tegelijkertijd heeft ook de wisselkoers van de Chinese Yuan invloed op de resultaten die Chinese bedrijven neerzetten. Wanneer een bedrijf veel producten afzet in het buitenland, dan kan een goedkope Yuan helpen. Het is voor buitenlanders dan goedkoper om Chinese producten te kopen.

Wat zijn de bekendste indexen in China?

Er zijn twee bekende indexen die bedrijven volgen in China. Hieronder bespreken we de bekende indexen waarin je kunt beleggen.

Hang Seng index

De Hang Seng index is de index van Hong Kong. Bedrijven die genoteerd staan aan deze index, focussen zich vaak meer op het buitenland. Een voordeel van de index van Hong Kong is dat de bedrijven die genoteerd staan aan deze index vaak minder corruptie kennen. Tegelijkertijd is het makkelijker voor buitenlandse bedrijven om er zaken te doen.

Wanneer je echter direct in de Chinese markt wilt beleggen is de Hang Seng index gezien de internationale oriëntatie wellicht niet de beste keuze.

Tip: bekijk hier de openingstijden van de beurs in Hong Kong.

Shanghai-Composite

De grootste en bekendste index van China is de Shanghai-Composite. Naast de Shanghai-Composite is er ook nog de Shenzen-Composite. In de Shenzen-Composite vind je veel technologiebedrijven die in het westen niet erg bekend zijn.

Tip: bekijk hier de openingstijden van de beurs in China.

Wat zijn bekende indexen voor de Chinese aandelenmarkt?

Hieronder bespreken we bekende indexen die de Chinese aandeelmarkt volgen:

FTSE China 50

De FTSE China 50 index volgt de 40 grootste en meest liquide Chinese aandelen die genoteerd staan aan de Hong Kong aandelenbeurs. Hieronder vallen de zogenaamde H-Shares, Red Chip shares en P Chips.

Hang Seng China Enterprises (HSCEI)

Deze index volgt de 50 belangrijkste Chinese H-aandelen die genoteerd staan aan de aandelenbeurs van Hong Kong.

MSCI China

Deze index volgt de grootste en meest liquide aandelen die genoteerd staan aan de Hong Kong aandelenbeurs. Hieronder vallen H-shares, B-shares, Red Chips en P Chips.

MSCI China A

Deze index volgt de grootste en meest liquid Chinese A-bedrijven genoteerd in Renminbi. Deze aandelen staan genoteerd op de Shenzen of Shanghai aandelenbeurs.

MSCI Schina H

Deze index volgt de grootste en meest liquide aandelen die genoteerd staan op de aandelenbeurs van Hong Kong.

Bekende Chinese trackers om te volgen

Hieronder zie je enkele bekende EFT’s die je kunt kopen wanneer je gespreid in China wilt beleggen:

  • MSCI China door middel van de Xtrackers MSCI China Index
  • CSI China met Xtrackers CSI 300 Swap: een EFT met forse spreiding
  • Ishares China EFT: kent helaas wat hogere kosten en daardoor minder interessant

Waar kan je goedkoop Chinese trackers kopen?

Een goedkope en betrouwbare broker voor het kopen en verkopen van Chinese aandelen trackers is DEGIRO. Bij DEGIRO handel je bovendien gratis in de indexfondsen die genoemd worden binnen de kernselectie. Gebruik de onderstaande knop om een gratis account te openen bij DEGIRO:

beleggen in China aandelen

Wat zijn bekende Chinese aandelen om in te beleggen?

In het laatste deel van dit artikel bekijken we enkele bekende Chinese aandelen die je kunt overwegen om te kopen.

Tencent

Je kan Tencent zien als het Facebook van China. Het bedrijf strijd samen met Alibaba (en Baidu in mindere mate) om de dominantie in de Chinese IT wereld. Een bekend platform van Tencent is natuurlijk WeChat. Ze verdienen echter meer geld met online gaming. Spellen als Leage of Legends en Supercell trekken veel spelers en daar verdient het bedrijf veel geld aan. In deze markt is nog veel ruimte voor verdere ontwikkelingen. Beleggen in het Chinese aandeel Tencent kan dan ook erg interessant zijn.

Beijing Capital International Airport

Met dit aandeel kan je beleggen in het grootste vliegveld van Beijing. Het aantal vluchten naar China zal in de toekomst verder toenemen. Investeren in het internationale vliegveld kan dan ook winstgevend uitpakken. Wel is het nieuwe vliegveld een geduchte concurrent waar je voor moet oppassen.

Kweichow Moutai

Een ander interessant aandeel om in te beleggen in Kweichow Moutai. Dit Chinese bedrijf houd zich bezig met de productie van drank. Chinezen houden nogal van drank en de omzet en winst van het bedrijf is dan ook flink toegenomen. Een investering in dit Chinese bedrijf zou dan ook zomaar goed kunnen uitpakken.

Wat zijn de populairste Chinese aandelen?

Wat voor Chinese aandelen zijn er?

Beleggen aan de Chinese beurs is wat complexer doordat er veel verschillende soorten aandelen bestaan. Je kunt beleggen in A-shares, B-shares, H-shares, Red chips, P-chips en N-shares.

A-shares

Dit zijn Chinese bedrijven die hun hoofdvestiging op mainland China hebben. Ze worden verhandeld op de beurs van Shanghai of Shenzen en staan genoteerd in de Chinese valuta yuan. Als buitenlandse investeerder kan je niet zomaar A-aandelen kopen. Je zult indirect moeten beleggen in A-shares via bijvoorbeeld een ETF.

B-Shares

Dit zijn Chinese bedrijven die ook gevestigd zijn op mainland China. Ze staan genoteerd aan de beurs van Shanghai in Amerikaanse dollars en in Hong Kong dollars op de beurs van Shenzen.

H-shares

Dit zijn bedrijven die gevestigd zijn op mainland China, maar genoteerd staan aan de beurs van Hong Kong. De bedrijven staan genoteerd in Hong Kong dollars.

Red chips

Dit zijn Chinese staatsbedrijven. Deze bedrijven zijn buiten het mainland te vinden (doorgaans in Hong Kong) en worden hier ook verhandeld tegen Hong Kong dollars.

P-chips

Dit zijn bedrijven die geen staatsbedrijf zijn, maar wel gevestigd zijn buiten mainland China. De aandelen worden verhandeld in Hong Kong door middel van Hong Kong dollars en zijn vaak gevestigd in belastingparadijzen (denk bijvoorbeeld aan de Kaaiman eilanden).

N-shares

N-shares zijn Chinese vennootschappen die buiten het vaste land zijn gevestigd. Deze aandelen zijn genoteerd aan bijvoorbeeld de NYSE of Nasdaq en dus erg internationaal georiënteerd. Deze aandelen zijn te verhandelen in dollars.

Beleg verstandig in Chinese aandelen

Wanneer je gaat beleggen in Chinese aandelen, is het belangrijk om dit verstandig te doen. Koop niet zomaar willekeurige bedrijven op omdat de namen je aanstaan. Maak een plan en bedenk wanneer en waarom het interessant is om in te stappen. Schrijf ook daadwerkelijk je plan op zodat je je echt aan je strategie houdt!

Wanneer je actief gaat handelen, is het nog belangrijker om constant een goed plan te hebben. Bedenk in dit geval altijd een exit strategie. Door gebruik te maken van een stop loss kan je voorkomen dat je een groot deel van je investering belegt doordat je een fout maakt met je belegging in Chinese aandelen.

Ten slotte is het natuurlijk essentieel om te onthouden dat je bij beleggen in Chinese aandelen altijd het risico hebt om je volledige inleg te verliezen. Beleg daarom verstandig!

Chinese aandelen kopen

Trends in China

De snelheid waarmee de Chinese economie groeit, neemt langzaam af. Dit is niet vreemd wanneer je bedenkt dat de Chinese economie nu veel groter is dan tientallen jaren geleden. Export wort voor China steeds minder belangrijk, terwijl de eigen afzetmarkt juist steeds interessanter wordt. De vraag naar luxe producten neemt toe en doordat mensen steeds ouder worden zie je dat ook de verzekeringssector en gezondheidssector nog veel groeipotentie hebben.

De volatiliteit van Chinese aandelen ligt bovengemiddeld hoog. Dit komt onder andere doordat vooral particuliere actief zijn op de Chinese beurs. Deze particulieren reageren snel op veranderingen in het sentiment: Chinese beleggers verwachten vaak een snel en hoog rendement. Hierdoor is het vaak slimmer om actief te beleggen in Chinese aandelen. Wanneer je passief belegt wordt je immers niet gecompenseerd voor de sterke koersschommelingen.

Investeren in Chinese aandelen

Als je in China wilt investeren, is één van de beste manieren om dat te doen door middel van het kopen van Chinese aandelen. Op die manier kun je profiteren van de groeiende economie van het land.

Er zijn echter een paar dingen die je moet weten voordat je gaat investeren in Chinese aandelen. Om te beginnen is het belangrijk om de Chinese aandelenmarkt te begrijpen. Bovendien moet je weten welke aandelen je moet kopen en waar je ze kunt kopen. Hier is een korte gids over hoe je vanuit Nederland kunt beginnen met het aankopen van Chinese aandelen.

Hoe kun je vanuit Nederland Chinese aandelen kopen?

Als je Chinese aandelen wilt kopen, zijn er een paar dingen die je moet weten. Ten eerste kun je alleen beleggen in aandelen die genoteerd zijn aan de beurzen van Hongkong en Shanghai (de zogenaamde B- en H-klasse aandelen). Veel andere aandelen zijn niet toegankelijk voor buitenlandse beleggers. Gelukkig zijn bijna alle bekende grote Chinese bedrijven aan deze beurzen genoteerd.

Ten tweede, beleggen in Chinese aandelen hoeft niet duur te zijn. Bij eToro kun je Chinese aandelen kopen & verkopen volledig zonder commissies. Dit maakt het mogelijk om Chinese aandelen te kopen, zelfs met een klein bedrag.

Kijk ook eens bij andere brokers:

Dus als je geïnteresseerd bent in het investeren in China, is eToro een geweldige optie om te overwegen. Zonder commissiekosten en met een brede selectie van aandelen om uit te kiezen, maakt eToro het gemakkelijk en betaalbaar om te beginnen met investeren in China.

Alibaba aandelen kopen
Sinopec Group aandelen kopen
NIO aandelen kopen
Baidu aandelen kopen
Tencent aandelen kopen
Ant Group aandelen kopen
Huawei aandelen kopen
HTC aandelen kopen
Bank of China Limited aandelen kopen
Luckin Coffee aandelen kopen
China Telecom aandelen kopen
China Mobile aandelen kopen
Xiaomi aandelen kopen: beleggen in Xiaomi