Tencent aandelen kopen (2024) – koers & analyse

Wil je beleggen in Tencent aandelen? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt voordat je Tencent aandelen koopt. Op die manier kan je een weloverwogen beslissing nemen voordat je in het bedrijf investeert.

Waar kan je Tencent aandelen kopen?

Heb je vertrouwen in de toekomst van Tencent? Dan kan je het kopen van Tencent aandelen voor de lange termijn overwegen. Het is belangrijk om een voordelige en betrouwbare broker te kiezen voor je beleggingen. Veel mensen verliezen een groot deel van hun rendement doordat ze te veel transactiekosten betalen.

Wil je een goede broker gebruiken voor het kopen & verkopen van Tencent aandelen? Bekijk dan de tabel om direct een account te openen:

BrokerKostenReview
Aanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor Tencent. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen Tencent & beleg gratis in ETF's!
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat is de actuele koers van Tencent?

Ben je benieuwd naar de actuele koers van het aandeel Tencent? In de onderstaande grafiek zie je direct hoe Tencent aandelen presteren. Je kunt met de kopen & verkopen knoppen bovendien direct beginnen met het verhandelen van Tencent aandelen.

76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van Tencent

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van Tencent.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van Tencent zien van de laatste 5 dagen:

Wat kan het interessant maken om in Tencent te investeren?

China is een groeimarkt

Beleggen in Tencent kan erg interessant zijn! China is een opkomende economie met een groeiende, interne markt. Investeringen in China kunnen dan ook een hoog rendement met zich meebrengen. Bovendien is het internet een groeiende sector en Tencent heeft met WeChat een sterke positie opgebouwd.

Dominante positie

Tencent heeft met WeChat een dominante positie op de Chinese markt opgebouwd. De chat applicatie die wel eens vergelijken wordt met WhatsApp heeft meer dan een miljard gebruikers.

Tencent kan zich meten met de concurrentie

WeChat ‘steelt’ veel gebruikers van de grote concurrent Baidu. De zoekmachine Baidu wordt door veel gebruikers van WeChat namelijk steeds vaker als overbodig gezien. Dit komt doordat je met WeChat ontzettend veel dingen kunt doen: vliegtickets boeken, taxi’s oproepen en betalingen uitvoeren zijn enkele voorbeelden. Het softwareprogramma van Tencent is dus divers wat een investering aantrekkelijk maakt.

Ook actief buiten China

In tegenstelling tot veel andere Chinese techbedrijven is Tencent ook actief in Amerika, Europa en andere delen van Azië. Hierdoor is het bedrijf iets minder gevoelig voor politieke en economische ontwikkelingen op de Chinese markt.

Sterke financiële basis

Tencent heeft een solide financiële basis waardoor het bedrijf niet snel in de problemen zal komen. De advertentie-inkomsten van het bedrijf groeien sterk en wanneer de trend doorzet kunnen ze meer adverteerders wegsnoepen van Baidu.

Tencent aandelen kopen

Wat zijn de risico’s van een belegging in Tencent?

Politieke druk

Beleggen in Tencent aandelen is niet helemaal zonder risico’s. Wereldwijd ontvangen technologiebedrijven steeds meer politieke druk. Overheden stellen bijvoorbeeld steeds meer vragen over privacykwesties en de regels worden daardoor steeds strenger. Bovendien is de Chinese overheid niet altijd even voorspelbaar: ze zouden zomaar van de ene op de andere dag onderdelen van Tencent kunnen blokkeren.

Een groot deel van de inkomsten van Tencent zijn bijvoorbeeld afkomstig vanuit gaming. De Chinese overheid legt steeds meer beperkingen op aan de duur die kinderen op gaming platformen mogen doorbrengen. Ook ziet de Chinese overheid streng toe op de inhoud die op de platformen van Tencent gedeeld mag worden, wat het lastig maakt voor het bedrijf om internationaal door te breken.

Moeizame relatie met Amerika

Daar komt ook de moeizame relatie tussen Amerika en Tencent nog bij: de Amerikaanse overheid zou diverse diensten van Tencent kunnen blokkeren wat de winstgevendheid van het bedrijf niet ten goede zou komen. Een vergelijkbaar incident zag je ook al in India, waar na een grensconflict, een serie aan Chinese applicaties werden geblokkeerd.

Hevige concurrentie

Tencent ondervindt veel concurrentie, zowel van Chinese als buitenlandse partijen. Het is daarom belangrijk om de concurrentie goed in de gaten te houden wanneer je een belegging in Tencent overweegt.

Hoe risicovol is een investering in Tencent nu echt?

Toch zijn de effecten van dit soort spanningen beperkt, aangezien het grootste deel van de inkomsten van Tencent afkomstig zijn uit China. De toekomstige groei wordt met dit soort ontwikkelingen echter wel beperkt en het is verstandig om je daar bewust van te zijn.

Let op de wisselkoers

Wanneer je belegt in China, is het belangrijk om op de wisselkoers te letten. De aandelen van Tencent staan genoteerd aan de beurs van Hong Kong. Voordat je de aandelen koopt, ruil je eerst je euro’s in voor Hong Kong dollar. Het koersverloop van de Hong Kong dollar beïnvloedt vervolgens je beleggingsresultaat in euro’s.

Je kunt ook in Tencent beleggen via de Amerikaanse beurs. Wanneer je voor de Amerikaanse beurs kiest, speelt ook de wisselkoers van de dollar een belangrijke rol.

Over Tencent

Het in 1998 opgerichte Chinese bedrijf Tencent heet officieel Apple Tencent Holdings Ltd. Samen met Apple, Alphabet (Google), Microsoft en Amazon  is Tencent één van de grootste bedrijven van de wereld. Het hoofdkantoor van het bedrijf bevindt zich in Shenzhen. Het bedrijf staat echter officieel geregistreerd op de Kanaaleilanden.

Tencent aandelen

De activiteiten van het bedrijf

Tencent is begonnen als game-portaal. Door enkele populaire games is het bedrijf uitgegroeid tot één van de grootste gaming-bedrijven ter wereld.

Hun andere corebusiness is social media. WeChat is de populairste chat applicatie in China en je kunt met TenPay ook betalingen uitvoeren. Vervolgens kan je binnen de applicatie bijvoorbeeld vliegtickets boeken en producten kopen. Hierdoor kan het bedrijf makkelijker geld verdienen met de chatapplicatie dan bijvoorbeeld Whatsapp.

Een ander product van dit bedrijf is het grote internetportaal QQ. Dit is het grootste en populairste internetportaal in China.

Met deze producten heeft Tencent een sterke positie opgebouwd binnen de Chinese markt. Dit kan een goede reden zijn om Tencent aandelen te kopen.

Het belang van R&D

Tencent begrijpt het belang van innovatie binnen de technologiewereld. Bij het bedrijf werkt ruim 50% van het personeel in onderzoek. Ze proberen op die manier constant de concurrentie bij te houden.

Een voorbeeld van een succes dat ze behaald hebben is de ontwikkeling van een mobiele versie van Call of Duty. Dit spel werd samen met Activision gelanceerd en heeft meer dan honderd miljoen downloads ontvangen in de eerste maand.

Het bedrijf is gegroeid door overnames

Mede door allerlei overnames is het bedrijf fors gegroeid. Zo werd er in 1986 een belang van 85% gekocht in de Finse spelcomputermaker Supercell voor 8,6 miljard dollar. In de geschiedenis van Tencent is dit de grootste overname.

Tencent investeert ook in de populaire Chinese e-sportmarkt. Ze hebben bijvoorbeeld het bedrijf Riot Games overgenomen dat het populaire League of Legends produceert.

Overnames kunnen een sterke invloed uitoefenen op het koersverloop van een aandeel. Het is daarom aan te raden om eerst te onderzoeken of Tencent nieuwe bedrijven wilt overnemen voordat je investeert in Tencent aandelen. Sommige investeerders vrezen dat de cash burn voor deze investeringen een risico is.

Tencent investeert ook in andere bedrijven

Tencent is ook niet vies van een investering hier en daar. Zo heeft het bedrijf bijvoorbeeld een aandelenbelang in Tesla, Snapchat, Spotify, JD.com en Activision Blizzard. Het bedrijf pikt op die manier een graantje mee met de activiteiten van andere bedrijven. Wanneer je wilt beleggen in Tencent is het daarom verstandig om goed na te gaan waar ze zelf zoal in investeren.

Een voordeel van deze investeringen, is dat het bedrijf een goede risicospreiding toepast. Als belegger profiteer je hiervan wanneer je Tencent aandelen koopt.

Indirect beleggen in Tencent?

Je kan natuurlijk in het aandeel Tencent beleggen door deze direct te kopen. Je hebt dan wel te maken met een wisselkoersrisico. De prijs van een aandeel Tencent in euro’s kan immers sterk wisselen.

Je kan ook indirect beleggen in Tencent door aandelen Prosus te kopen op de Nederlandse beurs. Dit bedrijf heeft namelijk een groot belang in Tencent.

Beperkingen van de Chinese overheid op de gaming divisie

Het bedrijf heeft een moeizame relatie met de Chinese overheid. De videogames van Tencent worden vaak op mobiele telefoons gespeeld. Het aandeel van de videogames in de omzet van het bedrijf is 40%. Door de Chinese overheid worden deze videogames vaak gelimiteerd om verslavingen te voorkomen.

Zo beperkte de Chinese overheid bijvoorbeeld het gebruik van het spel Honours of Kings. In 2018 had de Chinese overheid bezwaren tegen het spel Monster Hunter. De verkoop moest een dag na de officiële introductie van het spel worden gestaakt.

Overigens moeten bedrijven als Tencent zelf controleren of gebruikers niet te veel gamen. Jongeren mogen niet meer dan anderhalf uur per dag spelen en in de nacht mag het helemaal niet. Wanneer het bedrijf zich niet aan deze regels houdt, kan het haar licensie verliezen.

Dit is een risico voor beleggingen in Tencent: sterke bemoeienissen van de overheid kunnen de winstgevendheid van een bedrijf onder druk zetten. Let hier op wanneer je wilt gaan beleggen in Tencent aandelen!

Focus op Europa

Mede door deze moeilijke relatie met de Chinese overheid, is het bedrijf Tencent op zoek naar nieuwe markten: Europa is hiervoor erg interessant. Het bedrijf wil € 10 miljard euro investeren in Europa. De focus zal hierbij liggen op cloudtoepassingen. De omzet in deze tak groeit sterk en ook in Europa is er veel vraag naar deze producten.

Ook wil het bedrijf via Duitsland aan games werken die in Europa kunnen worden verkocht. Met de sterke beperkingen in China, is het bedrijf waarschijnlijk op zoek naar een betere markt waar ze wel zonder limiet hun spellen kunnen verkopen.

De diversificatie naar nieuwe regio’s kan een positief effect hebben op de koers van het aandeel Tencent. Denk je dat Tencent in de toekomst betere resultaten gaat neerzetten? Dan kan het slim zijn om Tencent aandelen te kopen!

Is in Tencent investeren verstandig?

Een investering in Tencent kan ondanks de risico’s zeker interessant zijn. Met ruim 1,2 miljard WeChat gebruikers en stijgende winstcijfers is het moeilijk om het bedrijf de rug toe te keren. Wel is het altijd verstandig om risicospreiding toe te passen: beleg niet direct al je geld in Tencent aandelen.

Houd bovendien de concurrentie goed in de gaten. Wanneer andere partijen in China Tencent weten in te halen, is het belangrijk om goed op te passen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *