Spotify aandelen kopen: beleggen in Spotify

De beursgang van Spotify wordt door veel mensen gezien als de belangrijkste van 2018. Het kan dan ook erg interessant zijn om te beleggen in Spotify. In dit artikel lees je direct hoe je kunt beleggen in Spotify. Ook bekijken we waarom Spotify een interessante belegging kan zijn. Tenslotte kijken we naar de geschiedenis achter het bedrijf.

Beleggen in Spotify: 2 methoden

Je kan op twee manieren beleggen in Spotify: je kan ervoor kiezen om op de korte termijn te speculeren in het aandeel Spotify of je kan ervoor kiezen om het aandeel Spotify voor de lange termijn te kopen.

Hoe kan je aandelen Spotify kopen?

Wanneer je ook op de lange termijn wilt investeren in Spotify, kan je beslissen om aandelen op te kopen. Wanneer je aandelen koopt profiteer je van dividend en kan je de aandelen voor een langere periode vasthouden. In het verleden is al gebleken dat techbedrijven flink kunnen stijgen: denk hierbij bijvoorbeeld aan Facebook of Netflix.

Wil je weten bij welke brokers je voordelig kunt investeren in Spotify aandelen? Bekijk dan direct het overzicht van betrouwbare brokers:

BrokerKostenAanmelden
DEGIRO-review-logo€3,90 voor Spotify
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Mexem aandelen kopen0,12% met SEK 20 minimum voor Spotify
BUX-logo€0 + je ontvangt een gratis aandeel
FXFlat aandelen kopen0,09% met €3,90 minimum
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Hoe kan je actief beleggen in Spotify?

We spreken van handelen, wanneer je vooral op de korte termijn wilt speculeren op koersschommelingen in het aandeel Spotify. Je kan in dit geval zowel speculeren op dalende als stijgende koersen door alle bewegingen mee te pakken.

Een goede online broker waar je kunt handelen in Spotify CFD’s is Plus500. Wil je de mogelijkheden van Plus500 gratis proberen? Dan kan met de onbeperkte en risicovrije demo. Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis demo te openen:

86% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.

Is het verstandig om te investeren in Spotify aandelen?

Een investering in Spotify aandelen kan zeker goed uitpakken: zelfs tijdens de coronapandemie in 2020 had Spotify geen problemen. Dit komt doordat de meeste inkomsten van Spotify voortkomen uit gebruikers met een premium account. Natuurlijk zijn de resultaten wat minder rooskleurig op de korte termijn doordat de advertentie-inkomsten tegenvallen, maar Spotify heeft momenteel zelfs een positieve kaspositie en geen schulden waardoor de positie van het bedrijf niet in gevaar komt.

Spotify heeft op de muziekstreaming markt dan ook een sterke positie opgebouwd. Het aantal gebruikers groeit nog steeds sterk en doordat het bedrijf zo groot is kunnen artiesten de applicatie eigenlijk niet meer boycotten. Toch is het wel belangrijk om de situatie in de gaten te houden, aangezien veel artiesten en platenlabels niet tevreden zijn over de hoogte van de betalingen die ze ontvangen van Spotify. Wanneer artiesten plotseling massaal de applicatie boycotten dan kan dit een groot risico zijn voor de applicatie.

Sterke groei

Een goede trend voor Spotify is dat steeds meer mensen wereldwijd toegang hebben tot (mobiel) internet. Hierdoor stijgt de potentiële doelgroep van Spotify op dagelijkse basis. Het bedrijf moet dan natuurlijk wel aantrekkelijk blijven in verhouding met de concurrentie. Wanneer mensen massaal overstappen op een ander platform dan kan Spotify natuurlijk snel achteruitgaan. Het is als je Spotify aandelen wilt kopen daarom belangrijk om de situatie goed in de gaten te houden.

Podcasts

Spotify probeert de concurrentie voor te blijven door unieke ervaringen te bieden. Ze moeten wel, aangezien de concurrentie veel minder afhankelijk is van het streamen van muziek. Recent hebben ze bijvoorbeeld The Ringer overgenomen wat een podcast en mediabedrijf is. Spotify legt de focus dan ook steeds meer op het aanbieden van kwalitatieve podcasts wat nog meer gebruikers kan trekken.

Aandelen Spotify kopen kan dan ook nog steeds erg interessant zijn, zeker nu mensen steeds meer tijd doorbrengen op het internet.

In het kort: wat is Spotify?

Spotify is een bekend Zweeds bedrijf dat is opgericht in het jaar 2006. Bijna iedereen kent het bedrijf tegenwoordig. Wereldwijd gebruiken vele miljoenen mensen de dienst om muziek te streamen. Het bedrijf heeft een slimme strategie gehanteerd waarmee veel gebruikers zijn geworven.

Bij Spotify heb je namelijk de keuze uit twee accounttypen. Iedereen kan in eerste instantie gebruik maken van Spotify. Je ondervindt dat wel de nodige nadelen: denk bijvoorbeeld aan reclame onderbrekingen, het niet kunnen overslaan van nummers in een speellijst en een lagere streamingkwaliteit.

Spotify heeft ook de mogelijkheid om op te stappen op een premium account. De prijs van het premium account bedraagt ongeveer tien euro. Voor dit geld ervaar je een betere geluidskwaliteit en worden de nummers niet onderbroken door vervelende reclames.

Ook in Nederland is Spotify erg populair: er zijn ruim vijf miljoen gebruikers actief!

Beleggen in Spotify

Wat maakt Spotify een interessante belegging?

Streamen heeft duidelijk de toekomst. Met de opkomst van het internet namen de illegale downloads toe, wat natuurlijk slecht nieuws was voor de muziekindustrie. Spotify biedt hiervoor een veilig en eenvoudig systeem aan waaraan de muziekindustrie ook kan verdienen. Spotify betaalt namelijk 70 procent van de inkomsten uit aan de artiesten.

Het succes van Spotify is dan ook duidelijk bewezen: de dienst kent ruimt 144 miljoen streamende premium muziekliefhebbers. Dit aantal groeit nog steeds wat Spotify een erg interessante belegging kan maken. Toch kent een belegging in Spotify natuurlijk ook de nodige risico’s.

Wat zijn de risico’s van beleggen in Spotify?

Ondanks het grote succes van Spotify, is de dienst namelijk nog steeds verliesgevend. De omzet is over de afgelopen jaren echter wel flink gestegen. Toch leidt deze enorme groei nog niet tot winst: Spotify is dan ook het klassieke voorbeeld van een groeiaandeel. Wanneer je gaat beleggen in Spotify, is het daarom belangrijk om te bedenken of je gelooft dat het bedrijf ooit winst gaat maken. Toch is het nog geen ramp: de meeste techbedrijven beginnen immers met een sterk verlies.

Een ander mogelijk gevaar is de toenemende concurrentie.  Grote partijen als Google en Microsoft probeerden (overigens met beperkt succes) gebruikers te trekken naar hun eigen muziekdiensten. De grootste concurrent is op het moment Apple Music. Een groot gevaar van deze concurrent, is het feit dat Apple natuurlijk grote hoeveelheden geld kan pompen in deze dienst.

Toch heeft Spotify nog steeds een grote voorsprong op de andere concurrenten. Apple Music moet het doen met 30 miljoen betalende gebruikers tegenover de 70 miljoen betalende gebruikers van Spotify.

Spotify software

De software van Spotify

Beleggen in Spotify tips

Voordat je gaat beleggen in Spotify, is het belangrijk om de volgende tips door te nemen:

 • Koop aandelen Spotify alleen wanneer je een stijgende koers verwacht.
 • Bepaal bij welk bedrag je instapt en bij welk bedrag je uitstapt.
 • Je kunt short gaan bij een online broker wanneer je een dalende koers verwacht.
 • Houd het nieuws goed in de gaten bij beleggingen in Spotify.
 • Spreid je risico’s: beleg niet al je geld in Spotify!

Beursgang Spotify

De beursgang van Spotify vond plaats op 3 april 2018. Dit gebeurde via een bijzondere direct listing. Bij een IPO regelt een zogenaamde underwriter de beursgang. Alhoewel het gehele proces van de beursgang dan professioneel wordt begeleid, kost dit tussen de twee en acht procent aan commissies.

Dit is dan ook waarschijnlijk de reden dat Spotify heeft gekozen voor een direct listing. Bij een direct listing verkoopt het bedrijf de aandelen direct aan het publiek zonder hulp van tussenpersonen. Er worden dan geen nieuwe aandelen uitgegeven. Dit heeft natuurlijk ook de nodige risico’s: er is bijvoorbeeld geen promotie en de aandelenprijs wordt niet professioneel vastgesteld.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geen reacties


 • Gerrold Fabre

  Ik wil aandelen kopen. Als ik met een bedrag van 1000 euro instapt, is deze instapbedrag een eenmalig bedrag dat ik moet betalen? Of moet ik elke maand 1000 euro inleggen?
  Zie graag uw reactie tegemoet.
  M.V.G
  Gerrold Fabre

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *