Pensioenbeleggen: alles over beleggen voor je pensioen!

Wil je extra beleggen voor je pensioen? Dan ben je op deze pagina op het goede adres! Hier lees je alles over pensioenbeleggen zodat je zelf ook direct aan de slag kunt.

Hoe kan je beleggen voor je pensioen?

Manier 1: zelf beleggen zonder pensioenrekening

Je kunt ervoor kiezen om zelf te beleggen zonder een speciale pensioenrekening. Je opent dan een account bij een broker en belegt in bijvoorbeeld aandelen, obligaties en ETF’s. Ben je benieuwd bij welke brokers je kunt beleggen? Klik dan hier om de aanbieders met elkaar te vergelijken.

Manier 2: beleggen met een pensioenrekening

Wanneer je een pensioengat of pensioentekort hebt, kan je onder gunstige voorwaarden een pensioen opbouwen. Het is dan wel belangrijk om eerst te berekenen of je nog jaarruimte hebt.

De belangrijkste kenmerken van een pensioenrekening zijn:

 • Je kunt je premies (tot je jaarruimte) aftrekken van je belasting in box 1.
 • Je betaalt pas belasting in box 1 wanneer je het pensioen laat uitkeren.
 • Je betaalt geen belasting in box 3 (vermogensheffing) over de opbouwfase.
 • Het geld is geblokkeerd en je kunt er niet bij tot je pensioen.

Bij welke aanbieders kan je het beste beleggen voor je pensioen?

Ben je benieuwd bij welke aanbieders je terecht kunt voor een speciale pensioenrekening? In het onderstaande overzicht heb ik mijn favoriete aanbieders op een rijtje gezet. Wil je de uitgebreide vergelijking bekijken? Klik dan hier!

AanbiederKenmerkenAanmelden
DEGIRO-review-logo100% zelf pensioenbeleggen tegen de laagste tarieven
Volledige begeleiding bij Brand New Day met de risico tools
Meesman pensioenBeleg tegen lage kosten & ontwijk dividendlekkage!

Wanneer kan je het beste beginnen met beleggen voor je pensioen?

Zo snel mogelijk! Door het effect van samengestelde rente, kan je een groter rendement behalen door al vroeg te beginnen met beleggen. Ben je benieuwd hoe snel je eigen vermogen kan groeien? Klik dan hier en bereken het direct met de speciaal hiervoor ontwikkelde tool!

In het onderstaande overzicht zie je hoe je pensioen kan groeien wanneer je voor 30 jaar €1.000 per maand stort tegen een gemiddeld rendement van 8%:

Pensioen beleggen rendement

In 5 vragen naar je pensioen

Met deze 5 stappen kan je bepalen welk pensioenproduct het beste bij je past:

Vraag 1: wel of geen belastingvoordeel?

Wanneer je jaarruimte hebt, kan je ervoor kiezen om met belastingvoordelen te beleggen. Je geld staat dat vast op je pensioenrekening tot je pensioenleeftijd. Op de pensioenleeftijd koop je uiteindelijk een maandelijkse uitkering die wel belast is.

Je kunt er ook voor kiezen om zonder belastingvoordelen te beleggen. Je pensioen beleggingen worden dan gewoon belast in box 1 en box 3.

Vraag 2: zelf beleggen of laten doen?

Met sommige pensioenrekeningen kan je zelf beslissingen nemen. Dit is vooral interessant voor de meer ervaren beleggers: op die manier bepaal je helemaal zelf waarin je belegt.

Wanneer je weinig ervaring hebt met beleggen, kan het eenvoudiger zijn om automatisch te beleggen. Bij veel pensioenaanbieders kan je periodiek een geldbedrag storten en beleggen in een fonds. Een pensioenfonds verspreidt je beleggingen vervolgens over een uitgebreide selectie aan aandelen en obligaties.

Vraag 3: hoe spreid je de beleggingen?

Het is belangrijk om je beleggingen voldoende te spreiden. Wanneer je voor je pensioen belegt, wil je immers een stabiel en redelijk zeker rendement behalen. Je kunt spreiding toepassen door zelf verschillende aandelen, obligaties en fondsen te selecteren. Het is daarnaast ook mogelijk om te investeren in ETF’s die duizenden aandelen bevatten.

Vraag 4: risico afbouwen?

Wanneer je pensioenleeftijd in zicht komt, wil je een zo hoog mogelijke uitkering mogelijk maken. Op jonge leeftijd is het verstandig om een groter deel in aandelen te beleggen, aangezien je veel tijd hebt. Wanneer je pensioenleeftijd dichterbij komt, kan het verstandig zijn om je risico’s af te bouwen door een deel om te zetten in obligaties of geld. Op die manier voorkom je dat de beurs net crasht wanneer je een uitkering moet kopen.

Vraag 5: een groot bedrag of maandelijks een klein bedrag

Je kunt in één keer een groot bedrag storten of maandelijks een klein bedrag. Door maandelijks een kleiner bedrag te storten, pas je meer spreiding toe. Dit wordt ook wel dollar cost averaging genoemd: je koopt dan effecten tegen zowel lage als hoge koersen.

pensioen beleggen

Wat zijn de voordelen van pensioenbeleggen?

 • Lagere inkomstenbelasting: je kunt de betaalde premies tot je jaarruimte aftrekken van box 1.
 • Lagere vermogensrendementsheffing: je betaalt geen belasting over je beleggingen in box 3.
 • Rente op rente: je beleggingen staan een langere tijd vast, waardoor je een groter vermogen kunt opbouwen.
 • Hoger rendement: met pensioenbeleggen behaal je een hoger rendement dan met sparen.

Wat zijn de nadelen van pensioenbeleggen?

 • Geld staat vast: je kunt het geld niet zomaar opnemen van je geblokkeerde pensioenrekening.
 • Wetgeving: de regelgeving rondom pensioenbeleggen kan veranderen.
 • Slechte resultaten: je beleggingen kunnen slecht presteren wanneer je met pensioen gaat.

Wat is de beste strategie voor pensioenbeleggen?

Tip 1: geen overdreven risico’s

Je wilt een goed pensioen opbouwen: het is daarom belangrijk om niet overdreven risico’s te nemen. Investeer bijvoorbeeld niet je hele pensioen in Apple aandelen: de kans dat je rendement tegenvalt is dan te groot.

Tip 2: koop voor de lange termijn

Wanneer je belegt voor je pensioen is een buy & hold strategie vaak aan te raden. Je investeert voor de lange termijn en tussentijds handelen is dan ook niet aan te raden.

Tip 3: spreiding

Je wilt de volatiliteit van een pensioenrekening zoveel mogelijk beperken. Dit doe je door te beleggen in verschillende sectoren, landen & beleggingsproducten.

Wat is pensioenbeleggen? De belastingkant

Met pensioenbeleggen beleg je met speciale belastingvoordelen voor je pensioen.

Voordat je begint met pensioenbeleggen moet je eerst de jaarruimte berekenen. Dit is het bedrag dat je maximaal kunt beleggen met belastingvoordelen. Bij Brand New Day kan je gratis een adviesgesprek aanvragen om je jaarruimte te laten berekenen, klik hier om een gratis afspraak te maken.

Vervolgens kan je dit bedrag in één keer of gespreid storten op je pensioenrekening. Deze stortingen kan je op je belastingaangifte aangeven en aftrekken van je aangifte. Dit doe je door uitgaven voor lijfrente aan te vinken en het bedrag dat je betaalt aan lijfrente hier in te vullen.

Uitgaven lijfrente pensioentekort

pensioenrekening belastingen

Wanneer je met pensioen gaat, moet je een lijfrenteproduct kopen. Je ontvangt vervolgens elke maand een vaste uitkering over een periode van minimaal 20 jaar. Over iedere uitkering betaal je belasting, maar deze tarieven liggen lager doordat je na je pensioen geen AOW premies meer betaalt.

Pensioenbeleggen vergelijken (2024): wat is de beste aanbieder?

Wil je pensioenbeleggen? Vergelijk hier dan direct de beste pensioenrekeningen en bepaal wat de beste aanbieder is! Pensioenbeleggen vergelijken: wat is de beste aanbieder? In het onderstaande overzicht deel ik mijn favoriete pensioenaanbieders: Wat de beste aanbieder voor pensioenbeleggen is hangt sterk van je eigen situatie af. Vraag jezelf bijvoorbeeld de volgende dingen af: Controle: … [Lees meer]

Pensioenbeleggen DEGIRO review (2024): wel of niet doen?

Denk je erover na om te gaan beleggen voor je pensioen bij DEGIRO? In deze DEGIRO pensioenrekening review deel ik mijn ervaringen zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Wat zijn de voordelen van pensioenbeleggen bij DEGIRO? Goedkoop: DEGIRO is één van de goedkoopste partijen om voor je pensioen te beleggen. Aanbod: je kiest zelf … [Lees meer]