Hoe kan je beleggen in Amerikaanse aandelen?

Je kunt in Nederlandse aandelen beleggen, maar het is ook mogelijk (een deel van) jouw vermogen in Amerikaanse aandelen te steken. Veel Nederlandse beleggers vinden de Amerikaanse aandelen erg interessant. Dit komt omdat deze aandelen uitgegeven worden door enkele grote bedrijven, waaronder Facebook, Apple, Alphabet (Google) en Microsoft.

Waar kan je goedkoop Amerikaanse aandelen kopen?

Sommige mensen kopen liever Amerikaanse aandelen voor de lange termijn. Wanneer je Amerikaanse aandelen koopt, kan je een positief rendement behalen door koerswinst en dividenduitkeringen. Wanneer je aandelen koopt, moet je dus uitgebreider onderzoek doen dan wanneer je voor de korte termijn gaat beleggen in aandelen.

Ben je op zoek naar een goede broker om Amerikaanse aandelen te kopen? Bekijk dan direct het overzicht van de beste brokers voor het kopen van VS aandelen:

Broker Kosten Aanmelden
eToro logo aandelen €0 voor . Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
BUX-logo €0 + je ontvangt een gratis aandeel
DEGIRO-review-logo €0,50 + $0,04 voor
$0,01 per aandeel met $5 minimum
BinckBank logo €1 + 0,1% met €6 minimum

Hoe kan je actief beleggen in Amerikaanse aandelen?

Wil jij ook actief beleggen in Amerikaanse aandelen? Begrijpelijk! Door actief te handelen in het koersverloop van Amerikaanse aandelen kan je zowel inspelen op stijgende en dalende koersen. Hiervoor heb je een account nodig bij een CFD-broker waarmee je een short positie kunt innemen. Met een short positie behaal je namelijk een gunstig beleggingsresultaat wanneer de koers van het aandeel daalt. Daar staat tegenover dat je bij een stijgende prijs dan geld verliest.

Een professionele en betrouwbare broker waar jij terecht kunt om in Amerikaanse CFD-aandelen te beleggen, is de broker eToro. Overigens biedt deze broker niet alleen de mogelijkheid aan om in CFD Amerikaanse aandelen te beleggen, maar is er een veel groter aanbod beleggingsproducten. Wil je beleggen in Amerikaanse CFD-aandelen gratis proberen met een demo? Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij eToro:

67% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Beleggen in een index

Een goede beleggingsportefeuille bestaat altijd uit meerdere beleggingsproducten. Een voorbeeld hiervan is een aandeel van Alphabet, een obligatie en een tracker. Om direct spreiding te realiseren in jouw portefeuille, kun je er ook voor kiezen in een Amerikaanse index te investeren.

Aan een index zijn meerdere aandelen verbonden. Door in een index te investeren, zorg je direct voor spreiding in de risicoportefeuille. Eén van de bekendste Amerikaanse indices is de S&P 500 index die de 500 grootste bedrijven van Amerika volgt. Een andere bekende index is de Dow Jones. Deze index volgt 30 verschillende Amerikaanse bedrijven.

Een goede broker waarbij je in indexfondsen kunt beleggen is DEGIRO. Bij DEGIRO betaal je namelijk geen transactiekosten over fondsen zie zijn opgenomen in de kernfondsen sectie. Bovendien profiteer je van een gebruiksvriendelijke software en lage transactiekosten. Gebruik de knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

 

beleggen in Amerika

In 3 stappen je eerste aandeel kopen

Binnen drie stappen kan je je eerste Amerikaanse aandeel kopen. Hier bespreken we in het kort wat je moet doen om in Amerika te kunnen investeren.

Stap 1: open een account met een broker

Een broker is een bedrijf dat het mogelijk maakt om aandelen te kopen en verkopen. Het is belangrijk om een goede en betrouwbare broker te kiezen. Niet alle brokers zijn even voordelig: bij sommige brokers betaal je namelijk hoge transactiekosten. Gebruik de knop om direct de beste brokers met elkaar te vergelijken:

Stap 2: selecteer het aandeel

Vervolgens moet je kiezen welk Amerikaans aandeel je wilt kopen. Met technische en fundamentele analyse kan je bepalen welke aandelen ondergewaardeerd zijn. Vergeet ook niet te onderzoeken of het bedrijf ook in verhouding met de concurrentie goed presteert. Op die manier zorg je ervoor dat je de beste resultaten behaalt.

Nadat je besloten hebt om een aandeel te kopen, moet je besluiten voor welk bedrag je de aandelen wilt kopen. Het is belangrijk om niet direct je volledige vermogen in  één belegging te stoppen. Bekijk daarom hoe het aandeel binnen je strategie past en bepaal op basis daarvan hoeveel geld je aan het aandeel wilt toewijzen.

Stap 3: de order plaatsen

Om het aandeel vervolgens echt te kopen moet je een aandelenorder plaatsen bij je broker. Je kunt hiervoor kiezen tussen een market en een limiet order. Met een market order open je de belegging tegen de huidige koers terwijl je met een limiet order een bedrag instelt waarop je het aandeel koopt. De eerste optie is vaak een goede keuze voor de lange termijn investeerder, terwijl de laatste optie beter kan zijn voor de actieve belegger of speculant.

Het W-8BEN formulier

Je kan als buitenlandse belegger geen Amerikaanse aandelen kopen zonder dit formulier in te vullen. Gelukkig gaat dit eenvoudig bij online brokers, je kan dit direct in het online platform doen. Je geeft hiermee aan dat je geen inwoner bent van Amerika waardoor je niet de 30% belasting hoeft te betalen op dividend dat afkomstig is uit Amerika. Ben je wel inwoner in Amerika? Dan kom je jammer genoeg niet onder deze belasting uit.

Wat zijn de grootste Amerikaanse bedrijven?

De grootte van een onderneming wordt vaak gemeten door naar de marktkapitalisatie te kijken. In 2020 zijn het vooral de technaandelen die een grote positie innemen:

Wat zijn de populairste & beste Amerikaanse aandelen?

Het is lastig om te zeggen wat het beste aandeel is, aangezien dit een vrij subjectieve vraag is. Het beste aandeel voor de ene persoon kan bijvoorbeeld te risicovol zijn voor de ander. Het is daarom aan te raden om goed te onderzoeken of een bedrijf bij je past. In dit deel van het artikel bespreken we wat de populairste Amerikaanse aandelen zijn onder beleggers.

Apple

Het bedrijf Apple is waardevoller dan veel kleinere economieën. Onder Steve Jobbs wist het bedrijf uit te groeien tot een icoon. Met een beurswaardering van 2000 miljard (!) kan een investering in het bedrijf zeker interessant zijn.

Microsoft

Microsoft is nog een goed voorbeeld van een IT bedrijf dat enorm succes is. Bijna iedereen maakt wel gebruik van de software van dit bekende bedrijf: Microsoft Word, Internet Explorer en Windows zijn allemaal bekende nummertjes van Microsoft.

Amazon

In Amerika heeft Amazon ruim 50% van de gehele e-commerce wereld in handen en het bedrijf groeit nog steeds in andere regio’s. Bovendien bereiden ze ook uit naar andere takken: zo is Amazon ook erg succesvol in cloudcomputing.

Alphabet

Alphabet staat bij veel mensen vooral bekend als Google. Googlen is een fenomeen geworden en bijna iedereen haalt dagelijks informatie uit deze zoekmachine. Het lukt Google goed om veel geld te verdienen met de advertenties die worden weergeven in de zoekmachine.

General Electric

General Electric is een grote multinational die elektronica producten wereldwijd verhandeld. Een belegging in General Electric aandelen kan dan ook zeker interessant zijn.

Tesla

Tesla is een echte hype: onder Elon Musk werd elektrisch rijden steeds hipper. De productiecapaciteit wordt steeds meer opgeschroefd en dit biedt veel kansen voor beleggers. Waag jij een gokje?

Berkshire Hathaway

Een favoriet van mij vanwege Warren Buffett. Een prachtige man, die ook nog eens erg goed blijkt te zijn in het kopen van de juiste aandelen. Zijn fonds deed het beter dan de S&P 500 wat het kopen van deze aandelen interessant maakt.

Facebook

Facebook is een echte geldmachine: ze weten ontzettend veel van alle gebruikers en dit maakt het interessant voor adverteerders om veel geld uit te geven. Facebook aandelen kopen kan dan ook winstgevend uitpakken.

Walt Disney

Walt Disney is natuurlijk al tientallen jaren bekend vanwege de mooie kinderfilms die ze uitbrengen en door de grote pretparken. De nieuwe streamingdienst kan nog veel meer winst opleveren voor dit grote Amerikaanse bedrijf.

First Majestic Silver

First Majestic Silver is een zilvermijnbedrijf dat vooral actief is in Mexico. Dit maakt het een interessante belegging voor mensen die vertrouwen hebben in een stijgende zilverprijs.

Amerikaanse aandelen kopen

Met welke ETF’s of indexfondsen kan je in Amerika beleggen?

Wil je beleggen in een grotere set Amerikaanse aandelen? Dan zijn indexfondsen of ETF’s ideaal. Door deze fondsen op te kopen, kan je direct investeren in een verzameling aandelen. De volgende fondsen zijn populaire keuzes onder beleggers:

  • Vanguaard S&P 500
  • iShares Core S&P 500
  • iShares NASDAQ 100
  • iShares S&P 500

Let op de dollar

Wanneer je gaat beleggen in Amerikaanse bedrijven, is het belangrijk om op de dollar te letten. Als de dollar duurder wordt, dan ontvang je meer euro’s terug voor je belegging. Wanneer de dollar minder waard wordt, dan ontvang je juist minder euro’s terug. De waarde van de dollar heeft dus veel invloed op je uiteindelijke beleggingsresultaat.

Daar bovenop is het belangrijk om rekening te houden met de concurrentiepositie van Amerika. Wanneer de dollar te duur wordt, dan kan dit de bedrijfsresultaten van ondernemingen weer drukken. Zoals je ziet kan de waarde van een valuta je belegging dus op verschillende manieren beïnvloeden.

Beleggen in een los aandeel

Als je in Amerikaanse aandelen wil beleggen, heb je twee mogelijkheden. Je kunt in meerdere aandelen investeren, maar je kunt je vermogen ook in een enkel aandeel uit Amerika steken.

Wil je bijvoorbeeld profiteren van de verwachte winst van Facebook of denk je dat het aandeel Microsoft snel omhoog zal gaan? Dan beleg je in het aandeel van Facebook of steek je geld in het aandeel van Microsoft. De andere Amerikaanse aandelen laat je dan links liggen.

Wel is het belangrijk om te onthouden dat dit een risicovolle strategie is. Wanneer het aandeel waarin je investeert onverwacht flink keldert, dan verlies je direct een groot deel van je belegging. Door te investeren in verschillende Amerikaanse bedrijven, verklein je de kans op een groot verlies.

Beleggen in Amerikaanse aandelen vanuit Nederland

Om in Amerikaanse aandelen te beleggen, hoef je helemaal niet naar het buitenland. Het maakt niet uit of je een enkel aandeel wil kopen of in een index wil investeren: dit doe je gewoon vanuit Nederland. Er zijn namelijk diverse online brokers die het beleggen in Amerikaanse aandelen aanbieden.

Wil je weten bij welke brokers je het goedkoopst kunt beleggen in Amerikaanse aandelen? Bekijk dan direct wat de beste brokers zijn om te beleggen:

Tip: oefen met een demo-account 

Ga je voor het eerst in CFD Amerikaanse aandelen beleggen? Dan raden wij je aan om niet direct je eigen geld in te zetten. Door eerst met een fictief vermogen te oefenen, leer je jezelf de juiste beleggingskeuzes te maken en goed te reageren op ontwikkelingen in de (Amerikaanse) economie.

Je kunt oefenen met beleggen door een gratis demo te openen. Heb je genoeg geoefend? Dan kan je dit account omzetten in een echt beleggingsaccount. Nu kun je beleggen met je eigen geld en echt aan de slag. Wil je weten waar je het beste een demo kunt openen? Bekijk dan onze demo pagina:

Let op de totale kosten

Wanneer je gaat beleggen in Amerikaanse aandelen bij een broker, dan is het belangrijk om alle kosten goed in de gaten te houden. Er zijn namelijk drie kosten die berekend kunnen worden op je aandelentransactie.

De eerste kosten die berekend kunnen worden zijn commissies. Bij sommige brokers betaal je bijvoorbeeld een vast bedrag voor iedere aandelentransactie.

Een andere bron van kosten zijn de spread kosten: dit is ook wel het verschil tussen de bied- en de laatkosten. Sommige brokers zonder commissies kunnen alsnog duur uitvallen wanneer ze een wijde spread hanteren. Je betaalt dan een hogere prijs voor ieder aandeel.

Een derde bron van kosten zijn de valutakosten. Wanneer je in een andere valuta dan dollars Amerikaanse aandelen koopt, betaal je vaak kosten om je euro’s om te wisselen voor dollars. Sommige brokers rekenen hoge kosten voor het omwisselen van de ene valuta naar de andere.

investeren in Amerika

Een hefboom toepassen

Je kan er ook voor kiezen om een hefboom toe te passen op beleggingen in Amerikaanse aandelen. Hierdoor kan je met een kleiner bedrag een grotere positie innemen. Wel lopen je verliezen sneller op en je kunt zelfs het volledige saldo op je beleggingsrekening verliezen. Laten we dit toelichten aan de hand van een voorbeeld.

Wanneer je een aandeel koopt voor € 10 en de koers stijgt met € 1 dan behaal je een winst van € 1. Als je besluit om een hefboom toe te passen van 1:10 dan behaal je in dezelfde situatie een winst van € 10. Tegelijkertijd betekent dit ook dat je het volledige bedrag op je rekening verliest wanneer de koers slechts € 1 daalt. Pas daarom goed op wanneer je een hefboom toepast op je Amerikaanse beleggingen!

Enkele laatste tips wanneer je Amerikaanse aandelen koopt

Het is natuurlijk belangrijk om de situatie in Amerika goed in de gaten te houden wanneer je gaat beleggen in Amerikaanse bedrijven. De politieke, sociale en economische situatie kan veel invloed uitoefenen op je beleggingen. Zo kan een presidentsverkiezing belangrijk zijn voor het verloop van de aandeelkoersen. Wanneer één kandidaat de belastingen flink wilt opvoeren en de ander bedrijven meer laat vervuilen, dan zal de laatste kandidaat vooral een positief effect hebben op de aandeelkoersen.

Bij elke belegging is het belangrijk om je risico’s goed te managen. Het is vaak aan te raden om gespreid in te stappen. Door periodiek aandelen bij te kopen voorkom je dat je al je geld investeert op de top en op die manier veel verliest. Je risico’s spreiden doe je daarnaast ook door in verschillende sectoren te beleggen: koop bijvoorbeeld niet alleen aandelen van Amerikaanse vliegmaatschappijen op.

Evalueer je beleggingen regelmatig en bepaal of de aandelen die je hebt gekocht nog steeds bij je passen. Op die manier behaal je de beste resultaten met je beleggingen.

Coinbase aandelen kopen
GameStop aandelen kopen
SpineGuard aandelen kopen
Ascensus aandelen kopen
ThoughtSpot aandelen kopen
UiPath aandelen kopen
Roblox aandelen kopen
Nextdoor aandelen kopen
Robinhood aandelen kopen
Instacart aandelen kopen
Bumble aandelen kopen
Peleton aandelen kopen
Nikola Corporation aandelen kopen
Harley-Davidson aandelen kopen
Discovery, Inc. aandelen kopen
FedEx Corporation aandelen kopen
Thomson Reuters Company aandelen kopen
Adobe Inc. aandelen kopen
Colgate-Palmolive aandelen kopen
Kellogg Company aandelen kopen
Accenture aandelen kopen
UPS aandelen kopen
Tinder aandelen kopen: beleggen in Tinder
AT&T aandelen kopen
Oracle Corporation aandelen kopen
Norwegian Cruise Line aandelen kopen
Verizon Communications aandelen kopen
Morgan Stanley aandelen kopen
American Airlines aandelen kopen
Carnival aandelen kopen
Coca-Cola aandelen kopen
NVIDIA aandelen kopen
UnitedHealth Group aandelen kopen
CVS Health aandelen kopen
Keurig Dr. Pepper aandelen kopen
Cisco Systems Inc. Aandelen kopen
Walt Disney aandelen kopen
Eldorado Gold aandelen kopen
Roku aandelen kopen
General Electric aandelen kopen
Nike aandelen kopen
Kraft Heinz aandelen kopen
Virgin Galactic aandelen kopen
Pepsico aandelen kopen
Gilead Sciences aandelen kopen
Johnson & Johnson aandelen kopen
Square aandelen kopen
ExxonMobil aandelen kopen
Regeneron aandelen kopen
Microsoft aandelen kopen
Dropbox aandelen kopen
Twitter aandelen kopen
Snapchat aandelen kopen
United Airlines aandelen kopen
Delta Air Lines kopen
American Express aandelen kopen
Airbnb aandelen kopen
Cloudfare aandelen kopen
Hertz aandelen kopen
MasterCard aandelen kopen
Zoom Video Communications aandelen kopen
Amazon aandelen kopen
KFC-aandelen kopen
JP Morgan Chase & Co. aandelen kopen
IBM-aandelen kopen
Ford Motor aandelen kopen
General Motors aandelen kopen
Domino’s Pizza aandelen kopen
Foot Locker aandelen kopen
Herbalife aandelen kopen
Goldman Sachs aandelen kopen
Dell aandelen kopen
Petrobras aandelen kopen
Pfizer aandelen kopen
Philip Morris aandelen kopen
Starbucks aandelen kopen
Yahoo! Aandelen kopen
Subway aandelen kopen
Walmart aandelen kopen
GoPro aandelen kopen
McDonald’s aandelen kopen
Berkshire Hathaway aandelen kopen
Burger King aandelen kopen
Intel aandelen kopen
Chesapeake Energy Corporation aandelen kopen
SunPower aandelen kopen
Visa aandelen kopen
Hewlett-Packard (HP) aandelen kopen
eBay aandelen kopen
Chevron aandelen kopen
Citigroup aandelen kopen
Caterpillar aandelen kopen
Bank of America aandelen kopen
Bacardi aandelen kopen
AIG aandelen kopen
Activision Blizzard aandelen kopen
Acer aandelen kopen
Rite Aid aandelen kopen
Nabor Industries aandelen kopen
StoneCo LTD aandelen kopen
Frontier Communications Corporations aandelen kopen
ServiceNow aandelen kopen
Facebook aandelen: kopen of verkopen
US Steel aandelen kopen
Whiting Petroleum aandelen kopen
Intelsat aandelen kopen
Apple aandelen kopen
Endo International aandelen kopen
Weatherford International plc aandelen kopen
Superior Energy Services aandelen kopen
Ascena Retail Group aandelen kopen
New Gold aandelen kopen
AMD aandelen kopen
PG&E (Pacific Gas and Electric Company) aandelen kopen
Urban Outfitters aandelen kopen
Alpha Pro Tech aandelen kopen
Tesla aandelen kopen
Google (Alphabet) aandelen kopen
Boeing aandelen kopen
Six Flags Entertainment Corp aandelen kopen
Beyond Meat aandelen kopen & verkopen
Pinterest aandelen kopen: beleggen in Pinterest
Uber aandelen kopen en verkopen
Lyft aandelen kopen: beleggen in Lyft
Levi Strauss aandelen kopen: beleggen in Levi Strauss
Netflix aandelen kopen: beleggen in Netflix