Wat is de NYSE of New York Stock Exchange?

Er zijn vele verschillende aandelenbeurzen. De grootste beurs van de wereld is de NYSE, ook wel de New York Stock Exchange genoemd. Omdat dit de grootste beurs van de wereld is, is de kans groot dat je hier als belegger ooit mee te maken krijgt. Om je goed voor te bereiden op dit moment, raden wij je aan je verder in de NYSE te verdiepen.

Op deze pagina lees je meer over de NYSE. Zo lees je meer over de geschiedenis van deze grote beurs, maar lees je ook welke aandelen er verhandeld worden op de beurs.

De NYSE: een korte introductie

De afkorting NYSE staat voor New York Stock Exchange. Dit is de grootste beurs van de wereld, waar de aandelen van diverse grote bedrijven verhandeld worden. De NYSE is een Amerikaanse beurs, maar dit betekent niet dat de beurs niet toegankelijk is voor Nederlandse beleggers. Beleg je online, dan kun je ook gewoon handelen aan de New York Stock Exchange.

De geschiedenis van de NYSE

Voor we je meer vertellen over de aandelen van de NYSE, is het wellicht interessant wat meer over de geschiedenis van de beurs te weten te komen. De historie van de grootste beurs van de wereld gaat terug tot in het jaar 1792. Op 17 mei in dat jaar werden de eerste stappen genomen om de beurs op te zetten. Uiteindelijk duurde het tot 1817 tot de eerste statuten van de beurs uitgeschreven werden.

Van 1817 tot 1863 heette de beurs de New York Stock & Exchange Board. Uiteindelijk werd de naam veranderd naar New York Stock Exchange, ofwel NYSE. Op 1 oktober 1934 werd de beurs officieel erkend door de US Securities en Exchange Commission. Vanaf dat moment is de beurs pas echt gaan groeien. Vandaag de dag is de NYSE de grootste beurs van de wereld.

New York stock exchange NYSE

De aandelen van de NYSE

Op de NYSE worden de aandelen van diverse grote en zeer bekende Amerikaanse bedrijven verhandeld. Het grootste bedrijf van de beurs is Apple. Deze organisatie heeft een marktkapitalisatie van maar liefst 500 miljard dollar. Verder vind je bedrijven als Google, Exxon, Microsoft, Berkshire (het bedrijf van Warren Buffettt), Coca Cola, Oracle, Citigroup, Amazon en General Electric op de beurs.

Beleggen op de New York Stock Exchange

Zoals al eerder vermeld, kun je als Nederlandse belegger gewoon handelen op de NYSE. Dit doe je niet door naar Amerika te reizen, maar door online te beleggen. Je kunt handelen op CFD’s op de NYSE door je aan te sluiten bij de online broker Plus500.

Een groot voordeel van deze broker, is dat deze een demo-account aanbiedt. Met dit account kun je even oefenen met beleggen. Gaat het beleggen goed, dan kun je er later voor kiezen een echt account aan te maken.

 

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *