Hoe kan je beleggen oefenen?

Door te oefenen met beleggen kan je succesvol van start gaan zodra je met echt geld begint te beleggen. Beleggen oefenen kan tegenwoordig eenvoudig door een demoaccount te openen bij een online broker. Bij de meeste brokers kan je voor een onbeperkt lange periode beleggen uitproberen. Maar hoe werkt dit precies?

Hoe kan je beleggen oefenen?

Beleggen oefenen kan je het beste doen in het wild! Ben je benieuwd bij welke brokers je tegen voordelige tarieven kunt beleggen? Bekijk dan ons overzicht van de beste 3 brokers:

BrokerInformatieAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.

Ben je er nog niet aan toe om met echt geld te beleggen? Geen probleem! Zelf ben ik ook begonnen met een demo. In het onderstaande artikel zie je direct bij welke brokers je gratis een demo kunt openen om mee te oefenen:

Waarom oefenen met beleggen?

Door te oefenen met beleggen doe je direct praktijkervaring op. De prijzen binnen een demo komen overeen met de prijzen in de werkelijkheid. De resultaten die je behaalt met oefenen zijn dan ook vergelijkbaar met de resultaten die je in het echt zou behalen. Je kan door online te oefenen dan ook een goed beeld krijgen van hoe je het in het echt zou doen.

Door te oefenen met beleggen kan je succesvoller van start gaan. Je leert de markten kennen en je ontdekt wat er mogelijk is binnen de software. Hierdoor kan je allerlei strategieën en tactieken uitproberen en kom je er vanzelf achter wat voor jou werkt.

Uiteindelijk is het doel van beleggen het behalen van winst. Wanneer je de kans op succes wilt vergroten, kan je uitgebreide analyses uitvoeren. De bekendste twee analyses die je kunt uitvoeren zijn:

Wat zijn de voordelen van oefenen met beleggen?

Ik raad nieuwe beleggers altijd aan om eerst te oefenen met beleggen. Dit kan je doen met een gratis demoaccount bij een broker, maar je kunt er ook voor kiezen om je virtuele posities bijvoorbeeld op papier bij te houden.

Door te beleggen met een oefenaccount kan je experimenteren met de verschillende beleggingsproducten. Op die manier ontwikkel je een beter gevoel voor de verschillende beleggingsopties en je leert bijvoorbeeld hoe je grafieken kunt gebruiken om goede analyses te maken.

Doordat je geen geld riskeert met een oefenaccount, kan je verschillende beslissingen uitproberen. Op die manier leer je bijvoorbeeld hoe je het beste kunt omgaan met sterke koersschommelingen. Het openen van oefenaccounts bij verschillende brokers is bovendien een mooie manier om de verschillende brokers en softwareprogramma’s uit te proberen.

beleggen oefenen

Wat zijn de nadelen van een oefenaccount?

Toch zijn er ook nadelen verbonden aan het oefenen met een oefenaccount. Sommige beleggers rekenen zich namelijk te snel rijk: ze drukken op wat willekeurige knoppen en binnen de demosoftware behalen ze direct een rendement van tientallen procenten. Gokken is natuurlijk geen beleggingsstrategie: voer je beleggingen daarom uit alsof je met echt geld investeert.

Ook bereidt een oefenaccount je niet direct voor op de ‘harde werkelijkheid’. De gevoelens van angst, hoop en hebzucht ontbreken vaak doordat je met nepgeld belegt. Wanneer je overstapt naar echt geld, kan het plotseling een stuk lastiger zijn om rationeel te beleggen. Het is daarom belangrijk om beleggen met echt geld langzaam op te bouwen: stort bijvoorbeeld eerst een klein bedrag van een paar honderd euro.

Het is tenslotte belangrijk om op de voorwaarden van het demoaccount te letten. Wanneer je oefent bij een broker, ontvang je vaak een flinke smak geld. Bij Plus500 beleg je bijvoorbeeld met een demoaccount van € 40.000. Met een groot bedrag is het makkelijker om je risico’s te spreiden waardoor je een betere beleggingsstrategie kunt toepassen. Beleg daarom met het oefenaccount zoals je dat in het echt zou doen.

Hoe behaal je de beste resultaten met een oefenaccount?

Wat je uit een oefenaccount haalt, hangt grotendeels van jezelf af. Je kunt als een gek op allerlei knoppen drukken en weinig leren. Wanneer dit je strategie is, zul je waarschijnlijk teleurstellende resultaten behalen met een echt account.

Het is beter om het oefenen serieus te nemen. Stel voordat je begint met oefenen een plan op: wanneer open je een belegging en voor welke reden. Met een oefenaccount kan je de strategie vervolgens testen en optimaliseren. Het is belangrijk om de beleggingsbeslissingen die je neemt kritisch onder de loep te nemen: was je bijvoorbeeld hebzuchtig? Volgde je de regel niet goed op? Of werkt de strategie niet?

Door constant je beslissingen te evalueren, kan je door te oefenen een strategie ontwikkelen die je met echt geld kunt uitvoeren. Ook nadat je met echt geld gaat beleggen, is het belangrijk om je resultaten te blijven evalueren. Op die manier behaal je de beste resultaten.

Succesvol van start gaan met enkele tips

  • Maak altijd gebruik van een stop loss: beperk je verliezen op die manier!
  • Zorg voor een gunstige verhouding tussen risico en (potentieel) rendement.
  • Riskeer niet meer dan enkele procenten op één positie.
  • Investeer niet al je spaargeld: bouw het langzaam op en wen aan het handelen.
  • Ga niet willekeurig posities openen: pas een strategie toe.
  • Succesvolle beleggers nemen hun verlies: sluit verliesgevende posities!

De beste manier om beleggen te oefenen, is door een demoaccount te openen. Verschillende brokers maken het mogelijk om online handel geheel zonder risico’s uit te proberen. Wil je ontdekken met welke demo je het beste beleggen kunt oefenen? Klik dan op de onderstaande knop:

Van oefenen naar echt geld

Wanneer je genoeg geoefend hebt kan je met echt geld gaan handelen. De overgang van handelen met demo geld naar echt geld kan soms een grote zijn. Verliezen komen een stuk harder aan wanneer het je eigen geld is. Sommige beleggers raken hierdoor in paniek en verliezen direct hun inleg.

Het is dan ook verstandig wanneer je begint om van tevoren je doelen te bepalen en om zaken als de stop loss en take profit daarna niet meer zomaar aan te passen. Je past ze alleen aan wanneer dit past binnen je strategie en niet omdat je bang bent om te verliezen. De beste beleggers, beleggen altijd volgens een plan.

Hoelang moet je beleggen oefenen?

Op deze vraag is geen vast antwoord te geven. Niet elke belegger heeft evenveel oefentijd nodig. Sommige mensen hebben een sterker talent dan andere mensen. Toch is het een feit dat iedereen oefening nodig heeft om beter te worden. Je wordt immers niet als aandelen goeroe geboren.

Het is in ieder geval belangrijk om bescheiden te blijven. Accepteer dat je niet perfect geboren bent en ga altijd op zoek naar manieren waarop je je beleggingsstrategie kunt verbeteren. Het kan nooit kwaad om tussendoor nieuwe strategieën eerst uitgebreid te testen. Stop alleen geld in strategieën die zich al bewezen hebben.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *