Investeren in Amazon: hoe kan je Amazon aandelen kopen?

Investeren in Amazon  aandelen kan goed uitpakken! Dit grote-e-commerce bedrijf stijgt nog steeds elk jaar in waarde. Maar hoe kan je nu eigenlijk het beste Amazon aandelen kopen? En is het verstandig om nu te beleggen in Amazon? In dit artikel lees je alles wat je moet weten!

Waar kan je Amazon aandelen kopen?

Ben je benieuwd waar je Amazon aandelen kunt kopen? In het onderstaande overzicht die je direct bij welke brokers je in Amazon aandelen kunt investeren:

BrokerKostenReview
Aanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor Amazon. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen Amazon & beleg gratis in ETF's!
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat is de aandelenkoers van Amazon?

Ben je benieuwd naar de aandelenkoers van het aandeel Amazon? In de onderstaande grafiek zie je direct hoe het aandeel het de afgelopen periode heeft gedaan. Met de knoppen kan je direct een beleggingspositie op het bedrijf openen.

76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van Amazon

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van Amazon.

Analyse van Amazon

Voordat je besluit of je Amazon wilt kopen of verkopen, is het belangrijk om het aandeel eerst goed te analyseren. In het onderstaande overzicht zie je hoe Amazon zich heeft ontwikkeld over de afgelopen periode.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van Amazon zien van de laatste 5 dagen:

Wat doet de koers van Amazon in 2024?

Ben je benieuwd wat analisten denken dat Amazon gaat doen in 2024 en de jaren daarop? We hebben met behulp van de data van Alpha Vantage de prognoses van analisten gecombineerd. Vergeet niet dat dit cijfer slechts een voorspelling over het koersverloop van Amazon is en dat deze voorspelling niet hoeft uit te komen. Doe daarom altijd je eigen onderzoek!

Waarom zou je investeren in Amazon?

1. Mensen winkelen meer online

Een investering in Amazon kan goed uitpakken! Het bedrijf past perfect binnen onze moderne maatschappij. Mensen kopen steeds meer producten online en het merk Amazon is enorm sterk. Het bedrijf is ooit begonnen in Amerika, maar heeft voet aan de grond gekregen in veel andere landen.

2. Uitbreiding naar Europa

Zo is het bedrijf momenteel bezig met uitbreidingen in Europa. Door lokale klantenservice teams en websites op te bouwen kunnen de diverse Europese markten worden veroverd. Amazon is bijvoorbeeld sinds 2020 actief onder het domein Amazon.nl waarmee het de Nederlandse markt kan bedienen. Hierdoor kan zowel de omzet als de winstgevendheid van het bedrijf verder stijgen.

3. Amazon kan een crisis overleven

Het bedrijf heeft ook bewezen dat het zich tijdens een crisis goed overeind kan houden. Tijdens de coronacrisis lukte het ze om operationeel te blijven. Bovendien bestelden meer mensen producten via het internet waardoor de winstgevendheid verder steeg. Mensen zijn hierdoor nog meer gewend geraakt aan online winkelen, wat een positief effect kan hebben op de beurskoers van het aandeel.

4. Nieuwe productgroepen & innovaties

Een ander sterk punt om Amazon aandelen te kopen, is het feit dat ze steeds meer bronnen van inkomsten hebben. Bij oprichting verdiende het bedrijf eigenlijk alleen geld met het verkopen van producten.

Tegenwoordig is Amazon actief in diverse, andere bedrijfstakken: zo beheren ze een succesvolle cloudservice en gaan ze de concurrentie aan met streamingdiensten met Amazone Prime Video. Het ligt in de lijn van de verwachting dat het aandeel van deze productgroepen nog verder zal stijgen, wat de winstgevendheid van het bedrijf ten goede komt.

5. Toekomst van leveren

Ook blijft het bedrijf innoveren door te investeren in nieuwe projecten:

  • Amazon investeert 700 miljoen dollar in Rivian, een producent van elektrische trucks.
  • Ook investeert Amazon in de start-up Aurora Innovatie die bezig is met de ontwikkeling van autonome auto’s.
  • Amazon investeert ook in drones die pakketjes snel en goedkoop kunnen bezorgen.

Amazon hoopt met elektrische auto’s de kosten in de toekomst sterk te drukken. Ook hoopt Amazon in de verre toekomst de chauffeurs te vervangen door AI. Wanneer deze ontwikkelingen doorzet kan Amazon de kosten flink verlagen wat goed is voor het bedrijfsresultaat.

6. De kracht van cloud computing

Amazon is begonnen als e-commerce winkel, maar behaalt de meeste winst met de cloud business (AWS). Steeds meer web services draaien op Amazon, waardoor de efficiency alleen maar toeneemt. Dit is direct ook de meest winstgevende tak binnen Amazon: ruim 50% van het operationeel inkomen volgt hieruit.

Wanneer je investeert in Amazon aandelen, spreid je eigenlijk je risico’s aangezien de resultaten van cloud computing verliezen aan de e-commerce kant kunnen opvangen.

Amazon cloud computing

De concurrentie neemt wel toe voor Amazon cloud computing

Wat is het grootste risico van investeren in Amazon?

Amazon is één van de grootste bedrijven in de wereld wanneer we kijken naar de marktkapitalisatie. Toch is een investering in Amazon natuurlijk niet geheel zonder risico. In dit deel van het artikel bekijken we de risico’s waar je rekening mee moet houden wanneer je gaat beleggen in Amazon.

1. Moordende concurrentie

Het grootste risico voor Amazon is de concurrentie. Het is voor klanten makkelijk om over te stappen naar een andere partij. Het bedrijf moet dan ook constant scherp blijven en het beste serviceniveau aanbieden. Steeds meer bekende bedrijven zoals Wal-Mart en Home Depot zijn beschikbaar via het internet. Daarnaast zijn er vaak lokale concurrenten zoals Bol.com in Nederland.

Door deze groeiende concurrentie kunnen de winstmarges onder druk komen te staan. Concurrenten zullen bijvoorbeeld proberen om de producten goedkoper aan te bieden dan dat Amazon. Amazon kan dan klanten verliezen aan de concurrent. Wanneer ze de prijzen ook verlagen dan neemt de winstgevendheid van het bedrijf verder af.

Ook de cloudservices staan onder druk. Grote concurrenten zijn Hewlett-Packard, Google, AT&T, IBM en Microsoft die allemaal hun eigen diensten hebben gelanceerd. Deze bedrijven focussen zich allemaal op een andere niche waar Amazon als marktleider onder kan leiden.

2. Speculatieve winsten & groeicijfers

Een ander risico is de onzekerheid rondom de winstontwikkeling. Sceptici vragen zich af of het bedrijf met de relatief kleine winstmarges voldoende ruimte heeft om te blijven groeien in de competitieve markt. Wanneer dit niet het geval is, dan kan de aandelenkoers van Amazon flink onder druk komen te staan.

Je ziet nu al dat de groeicijfers van Amazon dalen: waar het bedrijf vroeger ruim 40% groei per jaar doormaakte, groeit het bedrijf nu ongeveer 20% per jaar. Natuurlijk is de relatieve groei beperkter, maar de absolute groei groter. Dit hoeft dan ook geen groot risico te zijn en kan eerder een aanwijzing zijn dat het bedrijf langzaam een stabiele partij wordt.

Wel is het belangrijk wanneer je Amazon aandelen koopt, om te onthouden dat de waardering van het aandeel erg speculatief is. Het aandeel is erg hoog gewaardeerd en moet een hoge groei blijven waarmaken om de moeite waard te zijn. Tot nu toe is er geen teken dat dit niet lukt, maar wanneer het bedrijf toch minder snel groeit dan verwacht dan zul je niet de beste resultaten behalen met je investering.

3. Regelgeving tegen monopolies

Amazon is in veel sectoren erg machtig. Wanneer Amazon te krachtig wordt en als monopolie gaat opereren, kunnen overheden regels opstellen die de winstgevendheid van het bedrijf onder druk zet. Houd de laatste politieke ontwikkelingen daarom goed in de gaten.

4. Opkomst van China

Een ander risico voor de groei van Amazon, is de opkomst van China. Partijen als Alibaba en Aliexpress kunnen grote concurrenten worden van Amazon. Dit zie ik echter niet snel gebeuren: zowel we de Amerikaanse als Chinese overheden leggen hiervoor roet in het eten.

Handleiding: hoe kan je Amazon aandelen kopen in 4 stappen?

In deze korte handleiding, bespreken we hoe je je eerste Amazon aandelen kunt kopen.

Stap 1: onderzoek het aandeel Amazon

Het is belangrijk om eerst het Amazon aandeel te analyseren. Wanneer je zonder goede reden Amazon aandelen koopt, kan je van een koude kermis thuiskomen. Onderzoek wat de visie van Amazon is op de toekomst en bepaal of het interessant is om de aandelen te kopen.

Er zijn twee types analyses die je kunt uitvoeren wanneer je wilt bepalen of het interessant is om Amazon aandelen te kopen:

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om beide analysemethoden te combineren. Wanneer je tot de conclusie bent gekomen dat het slim is om Amazon aandelen te kopen, heb je een account nodig bij een broker.

Stap 2: account openen bij een broker

Een broker is een bedrijf dat het mogelijk maakt om aandelen te kopen en verkopen. Je kan de aandelen Amazon bij bijna iedere broker kopen.

Het is aan te raden om een broker te kiezen met lage tarieven. Beleggen bij een dure bank kan je op de lange termijn veel geld kosten: je zult niet de eerste belegger zijn die daardoor duizenden euro’s rendement laat liggen. Gebruik daarom direct de onderstaande knop om de beste brokers met elkaar te vergelijken:

Stap 3: bedenk hoeveel geld je wilt investeren

Het is in ieder geval niet aan te raden om al je geld te investeren in Amazon aandelen. Het is beter om eerst te bedenken hoe het bedrijf past binnen je aandelen portfolio. Voor beleggers die meer risico’s durven te nemen, kan het interessant zijn om een groter bedrag in Amazon te investeren. Aangezien de koers sterk samenhangt met toekomstige groei, is een belegging in Amazon vrij speculatief.

Bedenk dat je normaal gesproken voor de lange termijn investeert. Het is daarom belangrijk om alleen met geld te beleggen dat je daadwerkelijk kunt missen. Je kunt gespreid instappen: dit noemen we ook wel dollar-cost averaging. Op die manier voorkom je dat je op het hoogtepunt van de koers al je geld in Amazon stopt.

Stap 4: het Amazon aandeel kopen

Nadat je bedankt hebt met hoeveel geld je wilt beleggen in Amazon aandelen, kan je de order plaatsen. Je kan hierbij kiezen uit twee types orders: market orders en limiet orders.

Voor de investeerder die Amazon aandelen koopt voor de lange termijn is een market order een goede keuze. Met een market order, koop je de aandelen dan direct tegen de beschikbare koers. Je kan een market order prima gebruiken voor Amazon aandelen, aangezien het handelsvolume hoog ligt en er daardoor voldoende liquiditeit is.

Je kan ook voor een limiet order kiezen. Met een limiet order stel je een prijs in waarop je het aandeel koopt. Dit type order is ideaal voor de actieve handelaar die ook wilt profiteren van kleine koersschommelingen.

Amazon aandelen kopen eToro

Nadat je het aandeel koopt, is het belangrijk om je resultaten te blijven evalueren. Onderzoek of het bedrijf nog steeds goede resultaten neerzet. Wanneer dit niet het geval is, kan je besluiten om je aandelen weer te verkopen.

Hoe verdient Amazon geld?

Voordat je Amazon aandelen koopt, is het verstandig om te onderzoeken hoe het bedrijf eigenlijk geld verdient. In dit deel van het artikel analyseren we de verschillende inkomstenbronnen van het grote bedrijf.

1. Verkoop van retail producten

Amazon behaalt nog steeds het grootste deel van haar inkomsten door producten te verkopen aan consumenten. Het aanbod van Amazon is enorm en je kan bijna alles vinden wat je maar kunt bedenken. Bovendien probeert het bedrijf steeds nieuwe doelgroepen te bereiken: dit deden ze recent bijvoorbeeld door e-books te verkopen in de Kindle Store.

Op het moment van schrijven haalt het bedrijf ongeveer 50% van de omzet uit de verkoop van producten. Het aandeel van de inkomsten dat kan worden toegeschreven tot het verkopen van producten via het internet neemt steeds verder af. Dit is echter goed nieuws: het aandeel neemt namelijk af doordat Amazon ook via andere bronnen geld weet te verdienen. Hierdoor kan het bedrijf ook wanneer er in de toekomst minder producten via het internet worden verkocht alsnog goede resultaten neerzetten.

2. Verkopen van derden

Amazon behaalt ook bijna 20% van de omzet door andere partijen die producten verkopen via Amazon. Andere winkels en webshops kunnen een account openen op Amazon om via de website hun eigen producten te verkopen. Dit doen ze natuurlijk niet gratis: verkopers betalen $ 0,99 per product. Wanneer je als een professionele verkoper wordt gezien dan betaal je ook abonnementsgeld van $ 40 per maand en een percentage over de verkoopprijs van 6% tot 25%.

Het is natuurlijk erg aantrekkelijk om op deze manier geld te verdienen: Amazon is niet verantwoordelijk voor het verkopen van de producten. Ze bieden alleen het platform aan waarop de producten worden aangeboden en ontvangen hier wel een mooie commissie op. Tegelijkertijd wordt de positie van de webshop alleen maar sterker, aangezien het productaanbod hierdoor verder toeneemt. Tijdens de corona pandemie zijn er bovendien meer mensen aan de slag gegaan met het online verkopen van producten.

3. Amazon Web Services (AWS)

Amazon verdient ook steeds meer geld met het hun cloudservice, de Amazon Web Service. In het verleden moest het bedrijf veel investeren om de infrastructuur op te zetten. Deze infrastructuur is er ondertussen en de vaste kosten vallen mee. Hierdoor is de winstmarge op de verkoop van de cloud services erg hoog. Momenteel komt 15% van de omzet tot stand via de cloudservice en de cijfers stijgen nog steeds. De succesvolle cloudservice kan dan ook een goede reden zijn om te investeren in Amazon.

4. Amazon Prime (Video)

Een andere, vrije nieuwe inkomstenbron voor Amazon zijn de verschillende abonnementsdiensten. Sinds 2005 biedt het bedrijf Amazon prime aan, waarmee consumenten gratis pakketjes kunnen laten bezorgen. Dit levert het bedrijf een vaste inkomensstroom op en bindt klanten met het merk. Wanneer je al voor de gratis levering betaalt via een abonnement, is de kans groot dat je blijft bestellen bij Amazon.

Het bedrijf wil ook de concurrentie aangaan met Netflix met hun streaming service Amazon Prime Video. Binnen Amazon Prime vind je nieuwe tv programma’s en films. Bovendien sluiten ze ook special deals: zo zendt het bedrijf sinds 2019 de Engelse voetbalwedstrijden uit. Ook investeert het bedrijf veel geld in het ontwikkelen van unieke content.

Denk je dat het Amazon lukt om marktaandeel af te snoepen van Netflix? Dan kan het interessant zijn om te investeren in Amazon door de aandelen te kopen.

5. Fysieke winkels en overige inkomsten

Amazon opent ook steeds meer fysieke vestigingen. Dit is een interessante zet, wanneer je bedenkt dat mensen juist steeds vaker via het internet winkelen. Toch zit er een goede gedachte achter: met de winkels willen ze het gedrag van winkelende klanten beter in kaart brengen. Ook kunnen ze de kosten van de vele teruggestuurde pakketjes terugdringen door mensen de optie te bieden om de pakketten terug te brengen naar de winkel. Op het moment van schrijven behaalt het bedrijf ongeveer 7% van haar inkomsten uit de fysieke winkels.

Tenslotte verdient het bedrijf ook nog geld uit andere bronnen van inkomsten. Zo halen ze bijvoorbeeld geld binnen met advertenties.

De geschiedenis van Amazon

Jeff Bezos kwam in de jaren 90 met een idee op de proppen dat hem nu één van de rijkste mensen op aarde maakt. Hij begon in het jaar 1994 met een website die boeken verkocht via het internet. Dit deed hij omdat hij zag dat het internet 2300% per jaar groeide. Dit bleek een goede beslissing: binnen 3 jaar lukte het Amazon om een omzet van $ 16 miljoen neer te zetten door boeken te verkopen aan 180.000 klanten verspreid over 100 landen.

Jeff Bezos werkte vroeger op Wall Street en besloot vanwege zijn ervaring al snel om het bedrijf naar de beurs te brengen. Het aandeel noteerde na de eerste handelsdag in 1997 op $ 1,72. Een investering bij de beursgang was goed uitgepakt, wanneer je bedenkt dat de koers nu boven de $ 3000 staat!

Jeff Bozos eigenaar Amazon

Jeff Bezos (rechts) de oprichter van Amazon

Grappig genoeg is Amazon één van de weinige bedrijven die de beroemde dot com bubbel overleefde. Amazon kreeg toen ook rake klappen: de koers daalde van $112 naar $5,5. Deze daling werd veroorzaakt doordat het bedrijf investeerde in diverse start-ups die het niet overleefde vanwege de hoge schulden die ze waren aangegaan. Zoals we ondertussen weten heeft Amazon het meer dan overleefd en is het nu één van de grootste bedrijven van de wereld.

Amazon was na Apple bijvoorbeeld het eerste bedrijf dat een beurswaarde van meer dan 1 biljoen dollar of 1000 miljoen dollar bereikte. Jeff Bezos bezit nog steeds 16% van de aandelen in het bedrijf en er werken meer dan 600.000 mensen bij het bedrijf. In Amerika is het bedrijf dan ook duidelijk de marktleider: het bezit er meer dan de helft van de gehele e-commerce markt.

Goede kans overigens dat Jeff Bezos ondertussen spijt heeft van zijn huwelijk. De scheiding die erop volgde was de duurste uit de geschiedenis, aangezien de beste man de helft van zijn vermogen moest afstaan.

Overnames en andere projecten

Amazon heeft in 2017 Whole Foods Markets overgenomen voor $42 per aandeel. Whole Foods Markets is een supermarktketen in het hogere segment. Amazon hoopt het nieuwe afzetkanaal te kunnen gebruiken voor het verkopen van haar producten.

Whole foods Amazon

In 2018 nam Amazon ook de online apotheek PillPack over. Dit bedrijf verpakt geneesmiddelen op recept en is alleen actief in de Verenigde Staten. Amazon heeft tegenwoordig een licentie om voorgeschreven geneesmiddelen te mogen verkopen. Hierdoor heeft het bedrijf een positie opgebouwd op de markt voor receptmedicatie, een markt die alleen in Amerika al $ 560 miljard waard is.

Naast dit soort grotere overnames, heeft het bedrijf ook diverse kleinere projecten. Zo is Amazon de eigenaar van Alexa Internet, A9.com en de Internet Movie Database. Ook beheert het bedrijf Amazon Mechanical Turk: een website waar gebruikers kleine klusjes tegen lage betalingen kunnen uitvoeren.

Dit soort overnames dragen bij aan de diversificatie van Amazon. Hierdoor neemt het sectorspecifieke risico voor Amazon af, waardoor het aantrekkelijker kan zijn om in Amazon aandelen te investeren.

Schandalen rondom Amazon

Amazon komt niet alleen positief in de schijnwerper te staan. Het bedrijf stond bijvoorbeeld centraal in de documentaire the truth behind the click. In deze documentaire werden de slechte werkomstandigheden van de werknemers in de distributiecentra weergeven. Amazon is geen fan van vakbonden en lijkt dan ook niet al te veel te geven om hun medewerkers in dit soort locaties.

In 2016 bleek uit een onderzoek van de BBC dat de chauffeurs voor Amazon onder hevige tijdsdruk presteren. Hierdoor moeten ze dusdanig snel rijden dat ze zowel hun eigen veiligheid als die van de andere weggebruikers in gevaar moeten brengen.

Ook bestaat er veel kritiek rondom Amazon omdat het bedrijf haar medewerkers als robots zou behandelen. Ze hebben in 2016 bijvoorbeeld een octrooi aangevraagd voor een rijdende kooi waarin magazijnmedewerkers konden worden vervoerd. Een andere uitvinding van het bedrijf was een polsband die de magazijnmedewerkers zou volgen en bijsturen met trillingen.

Naast al deze schandalen, is het ook bekend dat Amazon haar medewerkers in Amerika onderbetaald. Veel werknemers moeten hun inkomen zelfs aanvullen met een uitkering en voedselbonnen, waardoor het bedrijf een verkapte extra subsidie ontvangt.

Ook ontwijkt het bedrijf de belastingen zoveel mogelijk: zo behaalde het bedrijf in de Verenigde Staten een omzet van 3,35 miljard waar ze 1,8 miljoen pond aan belastingen over betaalden. Dit komt neer op een belastingpercentage van 0,05%!

Dit soort schandalen kunnen in de toekomst tot slechtere resultaten leiden. Wanneer het bedrijf bijvoorbeeld meer belastingen moet betalen, dan neemt de winstgevendheid van het bedrijf af. Het is belangrijk om met dit soort stakeholder effecten rekening te houden wanneer je een investering in Amazon overweegt.

Amazon magazijn

De prijs van 1 Amazon aandeel wisselt constant. Op het moment van schrijven kan je een Amazon aandeel kopen voor [stock symb="AMZN" curr_symb="$"].

Beleggers die in het afgelopen decennium in Amazon hebben geïnvesteerd, zullen zeker ja antwoorden op deze vraag. De koers is in de afgelopen 10 jaar ruim 10 keer over de kop gegaan.

Dit betekent echter niet dat het nu voor jou slim is om te beleggen in Amazon. De aandelen moeten bijvoorbeeld binnen je risicoprofiel passen en de resultaten moeten gunstig blijven. Vergeet  niet: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Amazon aandelen worden net zoals veel andere technologieaandelen verhandeld op de NASDAQ.

Veel technologie bedrijven kiezen er bewust voor om geen dividend uit te keren: ze kunnen het geld gebruiken om nieuwe investeringen te doen die op de lange termijn nog meer geld kunnen uitgeven.

Toch hebben sommige bedrijven zoals Apple en Cisco Systems ervoor gekozen om recent dividend uit te keren. Wanneer de resultaten van Amazon in de toekomst stabiliseren, kan het bedrijf ervoor kiezen om ook dividend uit te keren.

Amazon aandelen zijn erg duur: je betaalt al snel $ 3000. Bij sommige brokers is het sinds kort ook mogelijk om met kleinere bedragen van 250 of 100 euro te investeren in Amazon: je koopt dan een fractioneel aandeel Amazon. Op die manier zijn investeringen in Amazon toegankelijker geworden voor beginnende beleggers.

Wel of niet Amazon aandelen kopen?

Of je wel op niet Amazon aandelen moet kopen, is uiteindelijk een persoonlijke beslissing. Met deze uitgebreide review kan je in ieder geval een weloverwogen beslissing nemen.

Zelf vertrouw ik in de innovatiekracht van het bedrijf. Dit betekent niet dat de beurskoers van Amazon aandelen alleen zal stijgen: zeker onder invloed van stijgende rentes en onzekerheid kan ook de Amazon koers dalen. Op de lange termijn kan een investering in Amazon echter goed uitpakken, waardoor het innemen van een positie interessant kan zijn.

Accenture
Accenture
Activision
Activision
Adobe
Adobe
American Airlines
American Airlines
American Express
American Express
Apple
Apple

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *