IBM-aandelen kopen

IBM was vroeger een bekende computerproducent die verschillende grote uitvindingen heeft gedaan. Tegenwoordig maakt het bedrijf geen computers meer, maar IBM is nog wel erg actief in het verwerken en analyseren van informatie. In dit artikel bekijken we hoe je IBM-aandelen kunt kopen en je vindt hier ook de actuele aandelenkoers van het bedrijf IBM.

Hoe kan je IBM-aandelen kopen?

Wanneer je vertrouwen hebt in de nieuwe koers die het bedrijf heeft ingeslagen, dan kan je het kopen van IBM-aandelen overwegen. Door de computerdivisie te verkopen kunnen ze de focus volledig verleggen op de meer rendabele productgroepen. Wel neemt dit risico’s met zich mee: IBM is afhankelijk van een kleinere groep divisies die het grootste deel van de inkomsten binnenbrengen.

Wanneer je de aandelen wilt kopen en je voldoende analyses hebt toegepast, dan is het belangrijk om dit bij een voordelige partij te doen. Hieronder zie je een overzicht van de beste brokers om IBM aandelen te kopen & verkopen:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 voor IBM. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
BUX-logo€0 + je ontvangt een gratis aandeel
DEGIRO-review-logo€0,50 + $0,04 voor IBM
$0,01 per aandeel met $5 minimum
BinckBank logo€1 + 0,1% met €6 minimum

Hoe kan je actief beleggen in CFD IBM aandelen?

De groei van het bedrijf IBM is de afgelopen periode tegengevallen. Hierdoor presteert het aandeel minder goed dan sommige concurrenten. Het kan daarom aantrekkelijker zijn om actief te handelen in CFD-aandelen in plaats ze voor de lange termijn te kopen. Door actief te handelen, kan je namelijk inspelen op de actuele trends. Wanneer het bedrijf het minder goed doet, dat kan je met een short positie alsnog een positief resultaat behalen.

Hiervoor heb je wel een account nodig bij een broker die actief beleggen mogelijk maakt. Een goede optie hiervoor is Plus500. Bij Plus500 kan je handelen in het koersverloop van alle bekende CFD-aandelen. Wil je de mogelijkheden gratis & zonder risico proberen met een demo? Gebruik dan de onderstaande knop om een account te openen:

72% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.

Is het slim om te investeren in IBM?

Er zijn voldoende argumenten te bedenken voor een investering in IBM. De kracht van de bestaande patenten die het bedrijf bezit, is al groot. Bovendien proberen ze constant te innoveren waardoor ze meer winstgevende patenten kunnen aanvragen. Ook is het ze gelukt om steeds meer schaalvoordelen te creëren waardoor de concurrentiekracht van het bedrijf toeneemt.

Toch zijn er ook zorgen rondom het presteren van IBM. Zo twijfelen veel beleggers erover of het IBM lukt om de concurrentie bij te benen. De groei valt tegen in vergelijking met veel concurrenten. Dit zag je bijvoorbeeld in hun aanpak van de nieuwe cloud techniek. Het is ze niet gelukt om de concurrenten Microsoft Azura en Amazon AWS te verslaan ondanks enorme investeringen on onderzoek. In de toekomst kunnen de clouddiensten van IBM misschien een groter marktaandeel veroveren waardoor ze beter bijdragen aan de winstgevendheid van het bedrijf.

Een investering in IBM kan verder interessant zijn voor de belegger die op zoek is naar een mooi dividendrendement. De gemiddelde betaling van 5 procent per jaar ligt hoger dan die van andere bedrijven uit de S&P 500. Wel is het belangrijk om te onthouden dat het bedrijf zichzelf nog steeds opnieuw aan het ontdekken is: een lange termijn investering in het bedrijf is daardoor allesbehalve risicoloos.

IBM aandelen kopen

Wat is de aandelenkoers van IBM?

Wil je weten hoe de koers van het CFD-aandeel IBM zich heeft ontwikkeld? In de onderstaande grafiek kan je direct het CFD-aandeel IBM kopen door gebruik te maken van de knoppen.

Over het bedrijf IBM

IBM (International Business Machines Corporation) is een van de grootste IT-bedrijven in de wereld. Het bedrijf heeft vestigingen in meer dan 70 landen waar klanten worden bediend uit meer dan 170 landen. Dit Amerikaanse IT-bedrijf houdt zich onder andere bezig met computer hardware en software, computertechnologie en met het verlenen van diensten aan bedrijven in de IT-sector. Dit machtige bedrijf met het blauwe logo heeft als bijnaam Big Blue. Het hoofdkantoor van IBM bevindt zich in Amonk, New York.

De lange geschiedenis van IBM

IBM kent een lange geschiedenis van vernieuwing die al begint in de 19e eeuw. Er zijn eind 19e eeuw allerlei pionierende bedrijfjes. Het waren bedrijfjes met revolutionaire uitvindingen op het gebied van informatieverwerking.

Eén van die bedrijfjes was bijvoorbeeld de door Hollerith in 1896 opgerichte Tabulating Machine Company. Herman Hollerith is de uitvinder van een gegevensverwerkende machine  die werkt met ponskaarten. Zijn bedrijf fuseerde in 1911 met twee andere bedrijven, de computing Scale Company en de International Time Recording Company, tot het bedrijf CTR (Computing Tabulated Recording Company). De naam van dit bedrijf werd in 1924 gewijzigd in INTERNATIONAL Business machines (IBM).

Informatie opslaan is belangrijk

Bij IBM draait alles vanaf het allereerste begin om informatie. De pionierende bedrijfjes eind 19e eeuw zochten al naar manieren om informatie op te slaan, te berekenen en door te geven. Ook producten van IBM, zoals bijvoorbeeld de PC en het systeem Watson, zijn ontstaan uit de behoefte om informatie op te slaan en te verwerken. Het systeem watson kon op een geavanceerde manier teksten kan analyseren en interpreteren.

Uitvindingen van IBM

Het bedrijf heeft een uitgebreide researchafdeling. IBM heeft diverse uitvindingen op zijn naam staan. Enkele voorbeelden hiervan zijn Dynamic Random Acces Memory (DRAN), de floppy disk, de harddrive, de magneetstripkaart, de relationele database, de virtuele machine en de streepjescode van de Universal Product Code (UPC).

Het bedrijf bezit dan ook een groot aantal patenten waarmee het bedrijf nog steeds inkomsten kan genereren. Dit kan een goede reden zijn om te investeren in IBM.

De organisatiestructuur van IBM

IBM bestaat uit verschillende divisies:

  • Sales en Distribution: Deze divisie heeft als doel om de beste IT-oplossingen te leveren aan de klanten van het bedrijf. Tot deze divisie behoren daarom ook ontwikkelingen en de integratie van producten aan diensten. Deze divisie levert maatwerk aan onder andere de overheid, telecombedrijven, financiële dienstverleners en de industrie.
  • Global Technologies Services (GTS): Deze in 1991 opgerichte divisie biedt klanten die zakendoen via het internet een breed dienstenpakket. IBM loopt voorop in deze groeiende markt van internetbetalingen, netwerkservices en hostingservices.
  • Global Business Services: Deze divisie houdt zich bezig met bedrijfsprocessen. Er wordt niet alleen advies gegeven. De divisie houdt zich ook bezig met de uiteindelijke implementatie en eventuele outsourcing.
  • Global Financing: Deze divisie biedt IT-financiering aan. De aanschaf van hard- en software en het inhuren van diensten van IBM of van een andere aanbieder kan door deze divisie worden gefinancierd.

PC afdeling verkocht aan Lenovo

IBM is vooral bekend geworden door de Personal Computer die het bedrijf in 1981 op de markt bracht. De door IBM ontwikkelde pc mocht in licentie ook door andere bedrijven worden gebouwd. Toch besloot het bedrijf in 2004 om zijn pc-afdeling aan Lenovo te verkopen. Dit deden ze omdat volgens IBM het maken van pc’s geen strategisch doel meer was van het bedrijf. Voor deze overname betaalde Lenovo circa 2 miljard dollar.

Door de verkoop kan IBM zich beter focussen op de voornaamste taken. Hierdoor kan het bedrijf in theorie betere resultaten neerzetten, wat een goede reden kan zijn om IBM-aandelen te kopen. Tegelijkertijd kent het bedrijf nu minder diversificatie waardoor de risico’s weer zijn toegenomen. Analyseer daarom of het een goed moment is om te investeren in IBM-aandelen.

Naar een Smarter Planet

Smarter Planet is een visie over een slimmere wereld die geïntroduceerd werd door het bedrijf in 2008. Door het bedrijf ontwikkelde slimme systemen kunnen gebruikt worden om informatie te halen uit de overweldigende hoeveelheid gegevens die dagelijks worden gecreëerd. Klanten van het bedrijf kunnen zo nieuwe inzichten krijgen, betere voorspellingen doen en betere besluiten nemen.

Denk je dat IBM in de toekomst betere resultaten neerzet met de grootschalige informatiesystemen? Dan kan het aantrekkelijk zijn om IBM aandelen te kopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *