AMD aandelen kopen

AMD ontwerpt processoren en gaat al lang de strijd aan met het bekende bedrijf Intel. Ondanks dat AMD het kleinere broertje is, weet het bedrijf nog aardig mee te komen. Het kopen van aandelen AMD kan het op het juiste moment dan ook een goede beslissing zijn. Ben je benieuwd hoe je in AMD kunt beleggen? In deze analyse vind je alle informatie die je nodig hebt! Ook kan je hier direct de actuele koers van het aandeel AMD raadplegen.

Waar kan je AMD aandelen kopen?

Wil je AMD aandelen kopen? Dat doe je bij een zogenaamde broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt voor individuele beleggers om aandelen te kopen en verkopen. Het is belangrijk om een partij te kiezen waar je tegen lage tarieven kunt handelen in AMD aandelen.

Hieronder kan je zien bij welke brokers je het beste in AMD aandelen kunt beleggen:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 voor AMD. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logo€1 voor AMD
Mexem aandelen kopen$0,005 per aandeel AMD met $2,50 minimum
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
BUX-logo€0 + je ontvangt een gratis aandeel
FXFlat aandelen kopen$0,01 per aandeel met $1,90 minimum
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat is de actuele koers van AMD?

Wil je weten wat de actuele koers is van het aandeel AMD? Hieronder zie je een grafiek met de CFD koers van AMD aandelen. Ook kan je met de knoppen direct een positie openen in het aandeel.

78% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van AMD

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van AMD.

Analyse van AMD

Voordat je besluit of je AMD wilt kopen of verkopen, is het belangrijk om het aandeel eerst goed te analyseren. In het onderstaande overzicht zie je hoe AMD zich heeft ontwikkeld over de afgelopen periode.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van AMD zien van de laatste 5 dagen:

Wat doet de koers van AMD in 2023?

Ben je benieuwd wat analisten denken dat AMD gaat doen in 2023 en de jaren daarop? We hebben met behulp van de data van Alpha Vantage de prognoses van analisten gecombineerd. Vergeet niet dat dit cijfer slechts een voorspelling over het koersverloop van AMD is en dat deze voorspelling niet hoeft uit te komen. Doe daarom altijd je eigen onderzoek!

Over het bedrijf AMD

AMD (Advanced Micro Dynamics) is een Amerikaans bedrijf. Het hoofdkantoor van het bedrijf bevindt zich in Sunnyvale, Californië. AMD ontwerpt processoren en chips. Grote concurrent is het bekende bedrijf Intel. Er is overigens wel een belangrijk verschil tussen de twee concurrenten AMD en Intel.

Zowel AMD als Intel ontwerpen en ontwikkelen chips en processoren. AMD heeft de productie van deze chips en processoren uitbesteed. Intel produceert de chips en processoren zelf. Het zelf produceren van chips en processoren is kapitaalintensief. Het kleinere AMD beschikt niet over het daarvoor benodigde kapitaal.

AMD

Het kleine broertje van Intel

AMD is het kleine broertje van Intel. Echt klein is AMD echter niet meer. AMD heeft vrij recent geprofiteerd van de bubble in de handel in crypto currencies. Krachtige AMD processoren leverden de voor de mining van crypto’s benodigde computerkracht. Het marktaandeel van AMD steeg hierdoor flink.

Het marktaandeel van AMD is ook vergroot door een recent gebrek aan chips van Intel. Toch blijft AMD waarschijnlijk ook in de toekomst het kleinere broertje van Intel. Waarom? Omdat Intel beschikt over de capaciteit die nodig is om onderzoek te kunnen doen. Door dat onderzoek is Intel in staat om met de beste producten op de markt te komen.

Dit betekent niet dat beleggen in AMD oninteressant is. Wanneer AMD met een goed nieuw product komt of positieve cijfers publiceert kan het kopen van AMD aandelen goed uitpakken!

Welk product is beter?

Een groot deel van de consumenten heeft geen idee of ze een Intel of een AMD processor gebruiken. Toch is er ook een segment van meer kritische consumenten die de verschillen tussen de processoren goed in de gaten houden. Gemiddeld genomen zijn de processoren van Intel vaak beter terwijl die van AMD vaak voordeliger zijn. De exacte verschillen hoeven tegenwoordig niet meer erg groot te zijn.

Voormalig partner van Intel

AMD is partner geweest van Intel. Bij de start van AMD deed dit kleine bedrijf productiewerk voor producenten van processoren. Intel produceerde voor IBM de processor voor de eerste IBM-pc. IBM stelde als voorwaarde dat Intel een tweede leverancier voor die processor zocht. AMD werd die tweede leverancier.

Als tweede leverancier kreeg AMD van Intel de ontwerpen van de Intel-processoren. Aanvankelijk werden de processoren geleverd met zowel een AMD als een Intel en AMD logo. Logisch, want door beide fabrikanten werden exact dezelfde processoren gemaakt. Later ging AMD processoren leveren die alleen voorzien waren van het eigen merk.

Er ontstond een juridische strijd over de vraag of AMD nog wel processoren van Intel mocht gebruiken. Uitkomst van die juridische strijd was onder andere dat Intel zijn ontwerpen niet langer met AMD hoefde te delen. AMD moest zijn eigen weg gaan en zelf processoren gaan ontwikkelen.

De koers van AMD aandelen voorspellen

De eerste factor die belangrijk is bij het analyseren van het aandeel AMD, is de algemene vraag. Wanneer het goed gaat met de economie en de wereldwijde vraag naar processoren toeneemt dan is dit doorgaans goed voor de koers van een aandeel AMD. Er zijn echter ook andere belangrijke factoren die een rol spelen.

Bij het beleggen in AMD is het belangrijk om de technologische ontwikkelingen goed in de gaten te houden. Want wanneer deed AMD het nu goed in het verleden? AMD deed het goed toen ze in 2000 de eerste processor ontwikkelde met de snelheid van een gigahertz. Ze deden het ook goed toen ze in 2006 een superieure processor uitbrachten onder de naam hammer.

Het is wanneer je gaat beleggen in AMD aandelen belangrijk om de laatste ontwikkelingen te volgen. Grote concurrenten zoals Intel, IBM en Nvidia brengen constant nieuwe producten op de markt. Zijn de nieuwe producten van AMD beter? Dan kan dit een gunstig effect hebben op de aandelenkoers en kan je het kopen van AMD aandelen overwegen. Zijn de producten minder goed? Dan kan je misschien beter even niet beleggen in AMD.

Waarom zou je kunnen beleggen in AMD?

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom beleggen in AMD aantrekkelijk kan zijn. Een goede reden om te beleggen in AMD is het feit dat ze regelmatig innoveren. Brengen ze net een nieuw product op de markt waar je vertrouwen in hebt? Dan kan het verstandig zijn om AMD aandelen te kopen.

Ook gunstige ontwikkelingen op de cryptocurrencymarkt kunnen aantrekkelijk zijn. Het bedrijf denkt namelijk mee met de zogenaamde miners en brengt constant nieuwe processoren op de markt die kunnen helpen bij deze activiteiten. Wanneer er meer mensen gaan minen, stijgt de vraag naar processoren wat natuurlijk gunstig is voor AMD.

Ook is het interessant dat AMD samenwerkt met andere grote bedrijven zoals Microsoft en Baidu. Microsoft gebruikt bijvoorbeeld processoren voor de cloud en ook Baidu gebruikt de processoren voor haar datacentra. Dit soort grote klanten kunnen natuurlijk een mooie afzetgroep zijn aangezien ze daar veel processoren kunnen verkopen.

Wat zijn potentiële zwaktes van het aandeel AMD

Toch is beleggen in AMD aandelen niet geheel zonder risico’s. Net zoals veel andere aandelen, is ook het beleggen in AMD aandelen risicovol. Een groot risico van het kopen van AMD aandelen is de moordende concurrentie. Intel is een leidende partij en levert ruim 80% van alle processoren. Hierdoor heeft het bedrijf ook een groter budget voor de ontwikkeling van nieuwe processoren.

Ook andere, nieuwe bedrijven zoals Radeon en Firepro zijn actief geworden op de markt van grafische processoren. Ook deze bedrijven zijn een drukkende kracht aangezien ze processoren van hoge kwaliteit leveren tegen voordelige tarieven.

Een ander risico voor een belegging in het aandeel AMD, is dat de vraag naar computers wereldwijd afneemt. Dit komt waarschijnlijk doordat steeds meer mensen andere apparaten gebruiken. Wanneer er minder processoren nodig zijn zal AMD op zoek moeten gaan naar andere markten waar ze hun processoren kwijt kunnen.

AMD is in 2019 een veelbelovende chipfabrikant

In 2019 waren de vooruitzichten voor AMD rooskleurig. Voor 2019 verwachtte AMD dat de omzet 10% zou groeien. Ook werd een stijging van de winst en de winstmarges verwacht. De cijfers van 2018 waren immers goed. De winst in het vierde kwartaal was 38 miljoen dollar. In het vierde kwartaal van 2017 werd er nog een verlies geleden van 19 miljoen geleden. Ook door de stijgende omzet en de grotere winstmarges werden er voor 2019 betere resultaten verwacht.

AMD in cijfers

In 2019 groeien de omzet en de winst van AMD. In het derde kwartaal van 2919 is de nettowinst 120 miljoen euro. De omzet in die periode is 1,8 miljard dollar. In 2014 had AMD 9.687 werknemers.

Een cyclisch aandeel

In 2019 werd een snelle groei van de winst verwacht. Het is echter niet zeker of AMD deze snelle winstgroei kan waarmaken. De vraag naar chips en processoren is namelijk cyclisch. In de toekomst kan de vraag naar chips en processoren dus  tegenvallen. Stel het gaat minder goed met de economie. Dan zal de vraag naar processoren en chips dalen.

Denk je dat het in de toekomst goed gaat met de economie? Dan kan het slim zijn om AMD aandelen te kopen. Heb je daar zo je twijfels bij? Dan kan je misschien beter even wachten met beleggen in AMD aandelen.

Tesla
Tesla
Accenture
Accenture
Activision
Activision
Adobe
Adobe
AIG
AIG
Amazon
Amazon
American Airlines
American Airlines
American Express
American Express

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *