Shell aandelen kopen (2024) – koers & analyse

Denk je erover na om Shell aandelen te kopen? In dit artikel lees je direct hoe je verstandig in Shell aandelen kunt beleggen. Met de uitgebreide analyse & koersinformatie kan je een betere beleggingsbeslissing nemen.

Hoe kan je Shell aandelen kopen?

Wil je weten bij welke partijen je het beste fysiek aandelen Shell kunt kopen & verkopen? In de onderstaande tabel zie je direct waar je Shell aandelen kunt kopen en verkopen:

BrokerKostenReview
Aanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor Shell. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen Shell! Je kunt je inleg verliezen.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat is de actuele koers van Shell?

Ben je benieuwd naar de actuele koers van het aandeel Shell? In de onderstaande grafiek zie je direct hoe Shell aandelen presteren. Je kunt met de kopen & verkopen knoppen bovendien direct beginnen met het verhandelen van Shell aandelen.

76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van Shell

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van Shell.

Analyse van Shell

Voordat je besluit of je Shell wilt kopen of verkopen, is het belangrijk om het aandeel eerst goed te analyseren. In het onderstaande overzicht zie je hoe Shell zich heeft ontwikkeld over de afgelopen periode.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van Shell zien van de laatste 5 dagen:

Wat doet de koers van Shell in 2024?

Ben je benieuwd wat analisten denken dat Shell gaat doen in 2024 en de jaren daarop? We hebben met de data van Alpha Vantage de voorspellingen van analisten gecombineerd. Vergeet niet dat dit cijfer slechts een voorspelling over het koersverloop van Shell is en dat deze voorspelling niet hoeft uit te komen. Doe daarom altijd je eigen onderzoek!

Waarom kan Shell aandelen kopen verstandig zijn?

Olie is een schaarste en gewilde grondstof

Ondanks de interesse in duurzame brandstoffen, zien we dat fossiele brandstoffen alsnog dominant zijn binnen onze economie. Olie zal dan ook nog sterk in trek zijn de komende jaren. Tegelijkertijd is er sprake van een schaarse grondstof die opraakt: dit kan de prijs van het aandeel in de toekomst laten stijgen.

Energietransitie

Shell is ook bezig met de energietransitie waar weer interessante nieuwe opties zitten om geld binnen te halen. Het bedrijf is op zoek naar nieuwe investeringsmogelijkheden in schone energiebronnen. Denk hierbij aan zon, wind- en waterkracht.

Daar bovenop komt nog eens dat waterstof een interessante ontwikkelingsmarkt is. De Europese Commissie heeft een groot budget beschikbaar gesteld voor ontwikkelingen op het gebied van waterstof. Shell heeft al flink geïnvesteerd in waterstoffabrieken en kan in de toekomst hier dus meer winst mee kan behalen. Wel is het belangrijk om te vermelden dat dit even kan duren. Momenteel is waterstof nog een kostenpost en levert het geen geld op.

Liquefied natural gas

Shell heeft ook flink geïnvesteerd in de mart van LNG of liquefied natural gas. Naar verwachting zijn er tot 2040 nog geen goede alternatieven zijn voor aardgas. Dit betekent dat Shell met deze brandstof ook een goede positie heeft om meer geld binnen te harken. Aardgas is in vergelijking met steenkool en olie een stuk beter voor het milieu.

Sterke financiële prestaties

Een andere reden waarom beleggen in Shell interessant kan zijn, zijn de sterke financiële prestaties. Shell staat bekend om haar krachtige dividendrendement. Tijdens de corona pandemie verlaagde Shell eenmalig haar dividend, maar het duurde niet lang voordat het aandeel herstelde. Met een investering in Shell aandelen, profiteer je kan ook van een redelijk stabiele en hoge dividenduitkering.

Conrole

Een ander sterk punt van het bedrijf Shell is dat het zowel actief is in de upstream als downstream productie. Hierdoor heeft Shell meer invloed op het gehele productieproces en is het minder afhankelijk van andere bedrijven.

Wat zijn de risico’s van beleggingen in Shell?

Dalende olieprijzen

De fossiele energiemarkt bevindt zich regelmatig in een bearmarkt. Tijdens de coronacrisis stortte de prijs van olie bijvoorbeeld sterk in. Hierdoor nam de winstgevendheid van Royal Dutch Shell enorm af. Wanneer de oliebedrijven achterblijven bij andere markten, zie je dat ook veel professionele investeerders overstappen op andere markten. Dit kan druk zetten op de prijs van het aandeel.

Dividend is niet zeker

Ook het paradepaardje van Shell blijkt niet langer overeind te staan. In 2020 verlaagde het bedrijf voor het eerst in haar bestaan het dividend met maar liefst 66%. Na de corona pandemie is het aandeel weer hersteld en ligt het dividend ook weer hoger. Toch laat dit zien dan het dividend ook bij een aandeel als Shell niet zeker is.

Fossiele brandstoffen hebben een slechte naam

Een ander risico van beleggen in Shell, is het feit dat fossiele brandstoffen niet meer hip zijn. Steeds meer mensen geven aandacht aan duurzame energiebronnen. Wanneer mensen dit belangrijk vinden voor hun beleggingsportfolio, zijn ze eerder geneigd om hun aandelen te verkopen. Ook dit kan de koers van het aandeel verder laten dalen.

Concurrentie

Shell ervaarde al sterke concurrentie van andere oliemaatschappijen, maar hier komen nu nieuwe bedrijven bij. Shell stort zich in de productie van duurzame energie. Wanneer het Shell niet lukt om deze sector te ontwikkelen, kan het bedrijf ingehaald worden door nieuwe concurrenten.

Wat zijn de grootste concurrenten van RDS?

Hoe ontwikkelt de koers van Shell zich?

De koers van het aandeel Shell hangt sterk samen met die van de olieprijs. Het bedrijf is namelijk erg afhankelijk van de actuele olieprijs. Dit komt gedeeltelijk doordat het bedrijf zelf grote voorraden olie aanhoudt. Wanneer de olieprijs daalt, daalt ook de waarde van deze voorraad.

Bovendien daalt in dit geval ook de winst van het bedrijf. Shell verdient namelijk geld met het verkopen van olie. Een lagere prijs, betekent minder opbrengsten. Hierdoor kunnen bepaalde projecten zelfs onrendabel worden. Een project waarbij naar olie werd gezocht in Alaska werd bijvoorbeeld stopgezet omdat dit door de dalende olieprijs niet langer rendabel was.

Shell aandelen kopen online

Hoe kan je investeren in Shell? 4 stappen

Voordat je kunt investeren in Shell door de aandelen te kopen, moet je enkele stappen doorlopen. We bekijken in het kort welke stappen je moet doorlopen om succesvol in dit bedrijf te beleggen.

Stap 1: een goede broker vinden

Het is belangrijk om een goede broker te kiezen wanneer je gaat beleggen in Shell aandelen. Een goede broker is een partij die relatief voordelig is. Veel mensen beleggen bij hun eigen bank en verkijken zich vervolgens op de hoge transactiekosten. Zeker wanneer je met een kleiner bedrag in Shell wilt beleggen, is het belangrijk om een broker zonder vaste commissies te kiezen. Ben je benieuwd wat een goede broker is? Bekijk dan ons overzicht van brokers:

Stap 2: bereid je voor

Voordat je Shell aandelen kunt kopen, is het belangrijk om je voldoende voor te bereiden. Bedenk bij jezelf voor welk bedrag je Shell aandelen wilt kopen. Het is aan te raden om niet je volledige belegging in Shell te doen. Door je beleggingen te spreiden over verschillende aandelen, vergroot je de kans op een positief resultaat.

Ook kan je besluiten om gespreid in te stappen of om in één keer in te stappen. Het is meestal het verstandigst om gespreid in te stappen. Op die manier voorkom je dat je op het verkeerde moment al je geld in een aandeel stopt.

Stap 3: plaats een order

Wanneer je hebt besloten dat je Shell aandelen wilt kopen, kan je een order plaatsen. Je kunt kiezen uit een markt en limiet order. Met een markt order plaats je de order direct op de markt tegen de best beschikbare prijs. Bij een groot bedrijf als Shell kan je dit doen. Toch kan je bij sterke volatiliteit soms beter gebruikmaken van een limiet order.

Met een limiet order stel je namelijk een maximale prijs in die je voor het aandeel wilt betalen. Je kan er ook voor kiezen om een stopniveau in te stellen. Op die manier kan je het verlies dat je met je positie kunt behalen beperken.

Stap 4: houd je positie in de gaten

Het is verstandig om het bedrijf op de achtergrond te volgen. Doet het bedrijf nog steeds goede zaken? En hoe zit het eigenlijk met de olieprijs? Het kan verstandig zijn om aandelen bij te kopen wanneer het aandeel ondergewaardeerd is. Vergeet bij stevige stijgingen ook niet om soms je winst te pakken.

Shell olie industrie

Wanneer Shell kopen?

Wanneer je overweegt om Shell aandelen te kopen, kan je het beste de olieprijs in de gaten houden. Wanneer de olieprijs herstelt, stijgt Shell vaak enige tijd later mee. Er is hier sprake van een sterke correlatie.

Natuurlijk is dit niet het gehele verhaal. Naast de prijs van olie spelen ook de bedrijfsresultaten een belangrijke rol. Gunstige bedrijfsbeslissingen kunnen het resultaat bijvoorbeeld verbeteren. Wanneer het bedrijf in de toekomst echter faalt om het stabiele dividendbeleid te hanteren, dan zal dit de koers flink kunnen drukken.

Door analyses uit te voeren kan je bepalen of het een goed moment is om aandelen Shell te kopen of verkopen. We hebben twee cursussen uitgebracht die je kunnen helpen bij het vaststellen van een goed koopmoment:

  • Technische analyse: met technische analyse kan je patronen herkennen en hierop inspelen.
  • Fundamentele analyse: door de onderliggende cijfers te analyseren kan je betere resultaten neerzetten.

Het dividendbeleid van Shell

Eén van de redenen waarom Shell zo populair is, is het stabiele dividendbeleid. Al sinds de Tweede Wereldoorlog keert het bedrijf elk kwartaal een mooi dividend uit. Het bedrag van dit dividend is doorgaans stabiel en groeit regelmatig.

Staar je echter niet blind op dit absolute dividend: het dividendrendement is uiteindelijk veel interessanter. De koers van Shell wisselt sterk. Hierdoor kan het dividendrendement de ene periode neerkomen op een paar procent en de andere periode op acht procent. Timing is dus key.

Wil je meer weten over het dividend van Shell? In deze special over het dividend van Shell zie je direct hoeveel dividend Shell in het verleden heeft uitgekeerd. Ook lees je er hoeveel dividend Shell binnenkort zal uitkeren.

Wat doet Shell precies?

RDS of Shell, is een van oorsprong Nederlands-Britse multinational. Ze behoren tot de Supermajors, de 6 grootste staats-onafhankelijke oliemaatschappijen. In totaal heeft Shell ruim 90.000 werknemers, verdeeld over ruim 140 landen over de gehele wereld.

Shell wordt zowel verhandeld op de Nederlandse als op de Britste beurs. De oliemaatschappij opereert dan ook erg internationaal. Het bedrijf handelt in onder andere aardolie, benzine, kerosine en gas. Bovendien gaat Shell met zijn tijd mee. Het bedrijf is op zoek naar nieuwe, duurzame oplossingen. Dit kan in de toekomst nog wel eens belangrijk zijn voor het voortbestaan van het bedrijf.

Bijzonder aan Shell is dat het bedrijf is betrokken bij meerdere stappen in het proces. Zo haalt Shell olie uit de grond, vervoert het olie en verkoopt het vervolgens olie in één van de vele tankstations. Doordat Shell het gehele proces kan beheersen is het bedrijf erg machtig binnen de olie-branche.

Shell besloot recent om weg te gaan uit Nederland en vestigt nu haar hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk. Shell heet dan ook niet langer Royal Dutch Shell.

Beleggen in Shell

De geschiedenis van Shell

De basis van Shell vinden we in het jaar 1890. Shell had toen nog de naam de Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij of kortweg Koninklijke olie. Al sinds 1907 werkt het bedrijf nauw samen met Engeland. Het bedrijf ging toen samen met Shell Transport and Trading Company. Alhoewel de activiteiten sterk verbonden waren, duurde het nog tot 2004 voordat de aandelen Royal Dutch Shell verhandelbaar waren.

In meer details

In 1890 werd de NV Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij (Koninklijke Olie) opgericht door Jean Baptiste August Kessler, Henri Deterding en Jhr. Hugo Loudon. Er werd in Nederlands-Indië geboord naar olie met steun van de Nederlandse overheid. Zo werd er op Sumatra en bij Perlak een grote oliebron gevonden, waardoor de onderneming groeide.

Halverwege de 19e eeuw zetten de gebroeders Samuel in Londen een zeeschelpenhandel op. Dat bedrijf bereidde haar werkzaamheden aan het einde van de 19e eeuw uit naar de oliehandel. Het bloeiende handelshuis heeft toen haar naam gewijzigd in Shell Transport and Trading Company Ltd. Als logo gebruikten ze eerst een mosselschelp, wat al snel werd veranderd in een Jakobsschelp met een geschulpte rand, zoals we dat nu nog kennen.

Koninklijke Olie en Shell Co. gingen in 1907 nauw samenwerken, zonder echt te fuseren. Koninklijke Olie kreeg toen een 60% belang in de Koninklijke/Shell Groep. Het Britse Shell kreeg een belang van 40%. Daarbij hadden ze twee hoofdkantoren, eentje in Den Haag en eentje in Londen, waarvan het kantoor in Den Haag het belangrijkst was. Dit is recent veranderd, aangezien Shell uit Nederland is weggegaan.

Shell tankstation jaren 70

Een tankstation van Shell in de jaren 70

Divisies binnen Shell

Shell, of RDS, is als energiemaatschappij actief in de hele keten van de exploratie van energiebronnen, de raffinage en de verkoop van de eindproducten zoals benzine en diesel via hun eigen netwerk van pompstations. In totaal zijn er zes divisies binnen RDS:

  • exploratie en productie
  • raffinage en inkoop
  • gas
  • elektriciteit
  • chemie
  • corporate en overige

Daarnaast is RDS voor 50% eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), samen met ExxonMobil en heeft ze een belang van 25% in GasTerra.

Conclusie: moet je beleggen in Shell?

Beleggen in Shell kan zeker verstandig zijn. Op de lange termijn heeft Shell sterk bijgedragen aan vermogensgroei. Dit komt vooral dankzij het stabiele dividendbeleid. Het bedrijf streeft ernaar om dit beleid in de toekomst zoveel mogelijk te handhaven. Met de nog steeds groeiende vraag naar fossiele brandstoffen is dit zeker geen onredelijk streven.

Bovendien is Shell ook actief bezig met de energietransitie, waardoor het bedrijf ook in de toekomst bestaansrecht heeft. Het moet Shell dan wel lukken om te concurreren met nieuwe, opkomende bedrijven in deze industrie.

Geloof je erin dat Shell dezelfde koers kan houden? Dan kan het kopen van aandelen Shell verstandig zijn! Stel wel een duidelijke strategie op en koop het aandeel niet blind op. De koers is namelijk niet zo stabiel als de periodieke dividenduitkeringen.

Burberry
Burberry
Deliveroo
Deliveroo
Easyet
Easyet
Kingfisher
Kingfisher
Novacyt
Novacyt
Natwest Group
Natwest Group
Rollsoyce
Rollsoyce

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *