Shell aandelen kopen: beleggen in Shell

Shell is het meest winstgevende bedrijf van Nederland. Met een gewicht van 15 procent binnen de AEX en een stabiele dividenduitkering, is Shell dan ook een interessante investering. Maar hoe kan je nu eigenlijk beleggen in Shell? En is het verstandig om Shell aandelen te kopen? In dit artikel lees je alles over handelen in Shell !

Hoe kan je Shell aandelen kopen?

Je kan er ook voor kiezen om aandelen Shell fysiek in je portefeuille op te nemen. Dit kan interessant zijn wanneer je een lange beleggingshorizon hebt. Shell staat bekend om zijn stabiele, regelmatige dividenduitkeringen. Door Shell op te nemen in je portefeuille, ontvang je dan ook ieder kwartaal een vast bedrag.

Wel moet je het fysiek kopen van Shell aandelen goed timen. Wanneer je op het verkeerde moment koopt, kan de koers net flink instorten. Op die manier verdampt je dividend direct in de vorm van koersverlies. Wil je weten bij welke partijen je het beste fysiek aandelen Shell kunt kopen? In de onderstaande tabel zie je direct waar je het goedkoopste Royal Dutch Shell aandelen kunt kopen.

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor Shell. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logo€2,50 voor Shell
Mexem aandelen kopen0,06% met €1,80 minimum voor Shell
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
BUX-logo€0 + je ontvangt een gratis aandeel
FXFlat aandelen kopen0,09% met €3,90 minimum & actief handelen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Hoe kan je actief handelen in Shell aandelen?

De eerste manier om te beleggen in Shell, is door actief te beleggen. Dit doe je met derivaten. Een voorbeeld hiervan is de CFD. Met een CFD kan je actief speculeren op koersstijgingen en koersdalingen. Hierdoor kan je vliegensvlug inspelen op de laatste marktontwikkelingen.

Wanneer de olieprijs zakt, kan je bijvoorbeeld direct short gaan op Shell. Je speculeert dan op een dalende koers van het aandeel Shell. Deze vorm van actief handelen doe je bij een zogenaamde CFD-broker. De beste partij hiervoor is Plus500. Je kan bij deze broker gratis een demo aanmaken via de onderstaande knop:

86% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.

Hoe ontwikkelt de koers van Shell zich?

De koers van het aandeel Shell hangt sterk samen met die van de olieprijs. Het bedrijf is namelijk erg afhankelijk van de actuele olieprijs. Dit komt gedeeltelijk doordat het bedrijf zelf grote voorraden olie aanhoudt. Wanneer de olieprijs daalt, daalt ook de waarde van deze voorraad.

Bovendien daalt in dit geval ook de winst van het bedrijf. Shell verdient immers geld met het verkopen van olie. Een lagere prijs, betekent minder opbrengsten. Hierdoor kunnen bepaalde projecten zelfs onrendabel worden. Een project waarbij naar olie werd gezocht in Alaska werd bijvoorbeeld stopgezet omdat dit door de dalende olieprijs niet langer rendabel was.

Wil je weten wat de actuele koers van Shell is? In de onderstaande grafiek zie je de recente CFD koers van het aandeel Royal Dutch Shell. Ook kan je met de knoppen eventueel direct een positie openen.

Waarom kan Shell aandelen kopen verstandig zijn?

Ondanks de interesse in duurzame brandstoffen, zien we dat fossiele brandstoffen alsnog dominant zijn binnen onze economie. Olie zal dan ook nog sterk in trek zijn de komende jaren. Tegelijkertijd is er sprake van een schaarse grondstof die opraakt: dit kan de prijs van het aandeel in de toekomst laten stijgen.

Shell is ook bezig met de energietransitie waar weer interessante nieuwe opties zitten om geld binnen te halen. Het bedrijf is op zoek naar nieuwe investeringsmogelijkheden in schone energiebronnen. Denk hierbij aan zon, wind- en waterkracht.

Daar bovenop komt nog eens dat waterstof een interessante ontwikkelingsmarkt is. De Europese Commissie heeft een groot budget beschikbaar gesteld voor ontwikkelingen op het gebied van waterstof. Shell heeft al flink geïnvesteerd in waterstoffabrieken en kan in de toekomst hier dus meer winst mee kan behalen. Wel is het belangrijk om te vermelden dat dit even kan duren. Momenteel is waterstof nog een kostenpost en levert het geen geld op.

Shell heeft ook flink geïnvesteerd in de mart van LNG of liquefied natural gas. Dit is vloeibaar aardgas. Hierbij heeft het een bedrijf een sterke marktpositie opgebouwd. Het wordt verwacht dat tot 2040 er nog geen goede alternatieven zijn voor aardgas. Dit betekent dat Shell met deze brandstof ook een goede positie heeft om meer geld binnen te harken. Aardgas is in vergelijking met steenkool en olie een stuk beter voor het milieu.

Shell aandelen kopen online

Wat zijn de risico’s van beleggingen in Shell?

De fossiele energiemarkt bevindt zich regelmatig in een bearmarkt. Tijdens de coronacrisis stortte de prijs van olie bijvoorbeeld sterk in. Hierdoor nam de winstgevendheid van Royal Dutch Shell enorm af. Wanneer de oliebedrijven achterblijven bij andere markten, zie je dat ook veel professionele investeerders overstappen op andere markten. Dit kan druk zetten op de prijs van het aandeel.

Ook het paradepaardje van Shell blijkt niet langer overeind te staan. In 2020 verlaagde het bedrijf voor het eerst in haar bestaan het dividend met maar liefst 66%. Tegen de aandelenkoers op het moment van schrijven ontvang je alsnog een mooi dividendrendement van 4%. Toch heeft deze daling veel beleggers afgeschrikt wat de prijs van het aandeel verder onder druk zet.

Een ander risico van beleggen in Shell, is het feit dat fossiele brandstoffen niet meer hip zijn. Steeds meer mensen geven aandacht aan duurzame energiebronnen. Wanneer mensen dit belangrijk vinden voor hun beleggingsportfolio, zijn ze eerder geneigd om hun aandelen te verkopen. Ook dit kan de koers van het aandeel verder laten dalen.

Shell tijdens de coronacrisis: nu nog beleggen?

De impact van de coronacrisis is enorm op het bedrijf Shell. De olieprijs werd op een gegeven moment zelfs negatief en de algemene vraag naar olie is afgenomen. Bij een lage olieprijs, is het een stuk lastiger voor Shell om een goed resultaat neer te zetten.

Toch is het belangrijk om te onthouden dat het effect van de coronacrisis tijdelijk is. Wanneer het virus verslagen wordt, zal de vraag naar brandstoffen weer toenemen. Momenteel zijn fossiele brandstoffen nog steeds het belangrijkst.

Met de genomen maatregelen houdt Shell voldoende tegoeden achter de hand. Door de forse daling van het dividend komt het bedrijf niet in de problemen en in de toekomst kan het bedrijf met deze extra tegoeden zelfs extra waarde voor de aandeelhouder creëren.

Dit in combinatie met de alternatieve, groenere energiebronnen kan Shell alsnog een interessante investering maken. Wel is het belangrijk om dit te doen met geld dat je een tijdje kunt missen. Je kan op die manier een mooi inkomen uit dividend opbouwen en in de toekomst genieten van een stijgende koers.

Investeren in Shell in 4 stappen

Voordat je kunt investeren in Shell door de aandelen te kopen, moet je enkele stappen doorlopen. We bekijken in het kort welke stappen je moet doorlopen om succesvol in dit bedrijf te beleggen.

Stap 1: een goede broker vinden

Het is belangrijk om een goede broker te kiezen wanneer je gaat beleggen in Shell aandelen. Een goede broker is een partij die relatief voordelig is. Veel mensen beleggen bij hun eigen bank en verkijken zich vervolgens op de hoge transactiekosten. Zeker wanneer je met een kleiner bedrag in Shell wilt beleggen, is het belangrijk om een broker zonder vaste commissies te kiezen. Ben je benieuwd wat een goede broker is? Bekijk dan ons overzicht van brokers:

Stap 2: bereid je voor

Voordat je Shell aandelen kunt kopen, is het belangrijk om je voldoende voor te bereiden. Bedenk bij jezelf voor welk bedrag je Shell aandelen wilt kopen. Het is aan te raden om niet je volledige belegging in Shell te doen. Door je beleggingen te spreiden over verschillende aandelen, vergroot je de kans op een positief resultaat. Ook kan je besluiten om gespreid in te stappen of om in één keer in te stappen. Het is meestal het verstandigst om gespreid in te stappen. Op die manier voorkom je dat je op het verkeerde moment al je geld in een aandeel stopt.

Stap 3: plaats een order

Wanneer je hebt besloten dat je Shell aandelen wilt kopen, kan je een order plaatsen. Je kunt kiezen uit een markt en limiet order. Met een markt order plaats je de order direct op de markt tegen de best beschikbare prijs. Bij een groot bedrijf als Shell kan je dit doen. Toch kan je bij sterke volatiliteit soms beter gebruik maken van een limiet order.

Met een limiet order stel je namelijk een maximale prijs in die je voor het aandeel wilt betalen. Je kan er ook voor kiezen om een stopniveau in te stellen. Op die manier kan je het verlies dat je met je positie kunt behalen beperken.

Stap 4: houd je positie in de gaten

Het is verstandig om het bedrijf op de achtergrond te volgen. Doet het bedrijf nog steeds goede zaken? En hoe zit het eigenlijk met de olieprijs? Het kan verstandig zijn om aandelen bij te kopen wanneer het aandeel ondergewaardeerd is. Vergeet bij stevige stijgingen ook niet om soms je winst te pakken.

Shell olie industrie

Wanneer Shell kopen?

Wanneer je overweegt om Shell aandelen te kopen, kan je het beste de olieprijs in de gaten houden. Wanneer de olieprijs herstelt, stijgt Shell vaak enige tijd later mee. Er is hier sprake van een sterke correlatie.

Natuurlijk is dit niet het gehele verhaal. Naast de prijs van olie spelen ook de bedrijfsresultaten een belangrijke rol. Gunstige bedrijfsbeslissingen kunnen het resultaat bijvoorbeeld verbeteren. Wanneer het bedrijf in de toekomst echter faalt om het stabiele dividendbeleid te hanteren, dan zal dit de koers flink kunnen drukken.

Door analyses uit te voeren kan je bepalen of het een goed moment is om aandelen Shell te kopen of verkopen. We hebben twee cursussen uitgebracht die je kunnen helpen bij het vaststellen van een goed koopmoment:

  • Technische analyse: met technische analyse kan je patronen herkennen en hierop inspelen.
  • Fundamentele analyse: door de onderliggende cijfers te analyseren kan je betere resultaten neerzetten.

Het dividendbeleid van Shell

Eén van de redenen waarom Shell zo populair is, is het stabiele dividendbeleid. Al sinds de Tweede Wereldoorlog keert het bedrijf elk kwartaal een mooi dividend uit. Het bedrag van dit dividend is doorgaans stabiel en groeit regelmatig.

Staar je echter niet blind op dit dividend. Het dividendrendement is uiteindelijk veel interessanter. De koers van Shell wisselt sterk. Hierdoor kan het dividendrendement de ene periode neerkomen op een paar procent en de andere periode op acht procent. Timing is dus key.

Wil je meer weten over het dividend van Shell? In deze special over het dividend van Shell zie je direct hoeveel dividend Shell in het verleden heeft uitgekeerd. Ook lees je er hoeveel dividend Shell binnenkort zal uitkeren.

Wat doet Shell precies?

RDS, of te wel Royal Dutch Shell, Algemeen bekend als Shell, is een van oorsprong Nederlands-Britse multinational. Ze behoren tot de Supermajors, de 6 grootste staats-onafhankelijke oliemaatschappijen. In totaal heeft Shell ruim 90.000 werknemers, verdeeld over ruim 140 landen over de gehele wereld. Shell staat bekend als de meest winstgevende onderneming van Nederland en de grootste private onderneming van de wereld.

Shell wordt zowel verhandeld op de Nederlandse als op de Britste beurs. De oliemaatschappij opereert dan ook erg internationaal. Het bedrijf handelt in onder andere aardolie, benzine, kerosine en gas. Bovendien gaat Shell met zijn tijd mee. Het bedrijf is op zoek naar nieuwe, duurzame oplossingen. Dit kan in de toekomst nog wel eens belangrijk zijn voor het voortbestaan van het bedrijf.

Bijzonder aan Shell is dat het bedrijf is betrokken bij meerdere stappen in het proces. Zo haalt Shell olie uit de grond, vervoert het olie en verkoopt het vervolgens olie in één van de vele tankstations. Doordat Shell het gehele proces kan beheersen is het bedrijf erg machtig binnen de olie-industrie.

Beleggen in Shell

De geschiedenis van Shell

De basis van Shell vinden we in het jaar 1890. Shell had toen nog de naam de Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij of kortweg Koninklijke olie. Al sinds 1907 werkt het bedrijf nauw samen met Engeland. Het bedrijf ging toen samen met Shell Transport and Trading Company. Alhoewel de activiteiten sterk verbonden waren, duurde het nog tot 2004 voordat de aandelen Royal Dutch Shell verhandelbaar waren.

Shell is actief in ruim 140 landen waarmee het de titel ‘het meest winstgevende bedrijf van Nederland’ heeft verkregen.

In meer details

In 1890 werd de NV Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij (Koninklijke Olie) opgericht door Jean Baptiste August Kessler, Henri Deterding en Jhr. Hugo Loudon. Er werd in Nederlands-Indië geboord naar olie met steun van de Nederlandse overheid. Zo werd er op Sumatra en bij Perlak een grote oliebron gevonden, waardoor de onderneming groeide.

Halverwege de 19e eeuw zetten de gebroeders Samuel in Londen een zeeschelpenhandel op. Dat bedrijf bereidde haar werkzaamheden aan het einde van de 19e eeuw uit naar de oliehandel. Het bloeiende handelshuis heeft toen haar naam gewijzigd in Shell Transport and Trading Company Ltd. Als logo gebruikten ze eerst een mosselschelp, wat al snel werd veranderd in een Jakobsschelp met een geschulpte rand, zoals we dat nu nog kennen.

Koninklijke Olie en Shell Co. gingen in 1907 nauw samenwerken, zonder echt te fuseren. Koninklijke Olie kreeg toen een 60% belang in de Koninklijke/Shell Groep. Het Britse Shell kreeg een belang van 40%. Daarbij hadden ze 2 hoofdkantoren, eentje in Den Haag en eentje in Londen, waarvan het kantoor in Den Haag het belangrijkst was.

Shell tankstation jaren 70

Een tankstation van Shell in de jaren 70

Divisies binnen Shell

Shell, of RDS, is als energiemaatschappij actief in de hele keten van de exploratie van energiebronnen, de raffinage en de verkoop van de eindproducten zoals benzine en diesel via hun eigen netwerk van pompstations. In totaal zijn er 6 divisies binnen RDS:

  • exploratie en productie
  • raffinage en inkoop
  • gas
  • elektriciteit
  • chemie
  • corporate en overige

Daarnaast is RDS voor 50% eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), samen met ExxonMobil en heeft ze een belang van 25% in GasTerra.

Conclusie: moet je beleggen in Shell?

Beleggen in Shell kan zeker verstandig zijn. Op de lange termijn heeft Shell sterk bijgedragen aan vermogensgroei. Dit komt vooral dankzij het stabiele dividendbeleid. Het bedrijf streeft ernaar om dit beleid in de toekomst zoveel mogelijk te handhaven. Met de nog steeds groeiende vraag naar fossiele brandstoffen is dit zeker geen onredelijk streven.

Geloof je erin dat Shell dezelfde koers kan houden? Dan kan het kopen van aandelen Shell verstandig zijn! Stel wel een duidelijke strategie op en koop het aandeel niet blind op. De koers is immers niet zo stabiel als de periodieke dividenduitkeringen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *