BP aandelen kopen (2024) – hoe kan je beleggen in BP?

BP is een grote oliemaatschappij. Ze werden op de verkeerde manier beroemd door een groot olielek, maar de situatie lijkt weer onder controle. Heb je interesse om te beleggen in BP aandelen? Bekijk dan direct waar je de aandelen het beste kunt kopen! Ook kan je hier de laatste koersgegevens van BP opvragen.

Waar kan je BP aandelen kopen?

Wil je aandelen BP kopen? Dan is het belangrijk om dit te doen bij een betrouwbare broker:

BrokerKostenReview
Aanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor BP. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen BP & beleg gratis in ETF's!
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat is de actuele koers van BP?

Wil je weten wat de laatste koers van het aandeel BP is? In de onderstaande grafiek kan je de koers van het aandeel BP opvragen. Ook kan je met de knoppen direct een positie op het aandeel openen.

76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van BP

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van BP.

Analyse van BP aandelen

Voordat je besluit of je BP wilt kopen of verkopen, is het belangrijk om het aandeel eerst goed te analyseren. In het onderstaande overzicht zie je hoe BP zich heeft ontwikkeld over de afgelopen periode.

Beurskoersen van BP over de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van BP zien van de laatste 5 dagen:

Wat doet de koers van BP in 2024?

Ben je benieuwd wat analisten denken dat BP gaat doen in 2024 en de jaren daarop? We hebben met behulp van de data van Alpha Vantage de prognoses van analisten gecombineerd. Vergeet niet dat dit cijfer slechts een voorspelling over het koersverloop van BP is en dat deze voorspelling niet hoeft uit te komen. Doe daarom altijd je eigen onderzoek!

Wat kan een belegging in BP interessant maken?

  • Sterke financiële prestaties: BP heeft een sterk trackrecord op het gebied van winstgevendheid. Dit kan het een aantrekkelijke belegging maken voor investeerders die op zoek zijn naar een stabiel rendement.
  • Diversificatie: BP is actief in verschillende stappen van het productieproces waaronder upstream, exploration & production en downstream. BP investeert bovendien in duurzame projecten zoals windenergie waardoor het zich voorbereidt op de toekomst.
  • Energietransitie: BP heeft het doel om in 2050 volledig energieneutraal te zijn en wil vanaf 2030 jaarlijks $ 5 miljard investeren.
  • Sterk merk: BP is een herkenbaar merk en is actief in meer dan 70 landen. Doordat het merk herkenbaar is, kan het sneller een stabiele groep klanten aantrekken.

Wat zijn de risico’s van beleggen in BP?

  • Volatiliteit olie: BP is sterk afhankelijk van de olieprijs. Schommelingen in de prijs van olie beïnvloeden de resultaten dan ook sterk.
  • Politieke risico’s: strengere regelgeving of wijzigingen in het belastingbeleid kunnen de winstgevendheid van BP onder druk zetten.
  • Klimaat risico: BP is actief in de fossiele brandstoffen sector, wat niet past bij de doelen van veel overheden om uitstoot te verminderen. Naast reputatieschade kunnen nieuwe wetten de toekomstige resultaten van het bedrijf onder druk zetten.
  • Risico’s transitie: de overgang naar duurzame energiebronnen brengt ook risico’s met zich mee. Er zijn forse investeringen bij gemoeid, en nieuwe partijen concurreren met BP binnen deze markt.

De grootste concurrenten

BP is één van de grootste, staatsonafhankelijke oliemaatschappijen. De andere oliemaatschappijen in dit rijtje zijn Chevron, Total, ExxonMobil, Shell en ConocoPhilips. Het is verstandig om deze concurrenten in de gaten te houden: zowel in goede als in slechte tijden.

Onderzoek hoe de verschillende bedrijven het doen. Op die manier kan je vaststellen of BP wel de aantrekkelijkste keuze is als investering.

Strategie voor het kopen van BP aandelen

Voordat je BP aandelen koopt, is het belangrijk om een goede beleggingsstrategie toe te passen. Hiervoor moet je onderzoeken of het aandeel op dit moment koopwaardig is.

Het is verstandig om hiervoor eerst de olieprijs te analyseren. Een bedrijf als BP behaalt veel betere resultaten wanneer de olieprijs hoog staat. Denk je dat de olieprijs in de toekomst zal stijgen? Dan kan een investering in BP aandelen extra aantrekkelijk zijn.

Wanneer je aandelen op de lange termijn wilt kopen, is het belangrijk om de financiële publicaties goed na te gaan. Hier kan je ook het dividend-schema van BP vinden. Bedrijven keren regelmatig dividend uit en hier kan je als belegger van profiteren.

Wanneer je gaat beleggen in het aandeel kan je diverse analyses uitvoeren. Afhankelijk van je strategie raden we je één van deze analyses aan:

BP als investering voor inkomen

BP kan een goede investering zijn voor mensen die op zoek zijn naar aandelen die een inkomen opleveren. Zelfs tijdens de coronacrisis betaalde ze nog een net dividend uit.

BP wil in 2050 volledig CO2-neutraal bedrijf zijn. Deze investeringen in een duurzamere toekomst zijn belangrijk. Veel analisten denken namelijk dat het snel gedaan is met de olie-industrie. Op de korte termijn zal dit meevallen, maar nu het klimaat steeds centraler staat wordt olie wel steeds wat minder belangrijk.

investeren in BP

Stappenplan voor het kopen van BP aandelen

Voor het kopen van BP aandelen hoef je slechts enkele, simpele stappen door te lopen. Eerst moet je een account openen bij een broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt om aandelen te kopen en verkopen. Je kan er tegenwoordig voor kiezen om de mogelijkheden te proberen met een demo of om direct met een geldbedrag te investeren.

Vervolgens moet je een instapmoment kiezen. Je kan de aandelen direct kopen, of je kunt ervoor kiezen om een order te plaatsen. Met een order open je pas een positie, wanneer de koers een bepaalde waarde bereikt. Het kan verstandig zijn om verschillende momenten in te stappen. Het is in de praktijk namelijk erg lastig om te bepalen of de prijs zich op een diepte- of hoogtepunt bevindt.

Zodra je een positie hebt ingenomen ben je nog niet klaar: je moet ook een exit-strategie vaststellen. Investeer je in BP voor het opbouwen van een inkomen uit dividend? Dan kan je het aandeel misschien wel tientallen jaren vasthouden. Handel je juist actief in BP aandelen? Dan is het belangrijk om een analyse uit te voeren en om te bepalen wanneer het verstandig is om de aandelen weer te verkopen.

BP aandelen kopen

Wat doet BP?

BP is een grote staatsonafhankelijke oliemaatschappij. In het verleden stond BP ook bekend als British Petroleum of Amoco. Het hoofdkantoor van BP ligt in Londen en is in ongeveer 70 landen actief.

In 2017 was BP verantwoordelijk voor 20% van de totale aardolieproductie in de VS. Ook nam BP in 2017 circa 30% van de productie van het Russische staatsoliemaatschappij Rosneft voor zijn rekening. BP verwerkt een groot deel van de aardolie in zijn eigen raffinaderijen. Door die raffinaderijen kunnen iedere dag 1,9 miljoen vaten ruwe olie worden verwerkt.

De prijs van olie

Een aandeel als BP beweegt altijd sterk mee met de prijs van olie. Het verband is niet geheel één op één: wanneer de prijs van olie stijgt, maar het bedrijf niet goed functioneert, dan kan de koers van een aandeel BP alsnog dalen.

Toch is het duidelijk dat het bedrijf BP zijn geld verdient met olie. Wanneer het goed gaat met de olieprijs, kan de winstgevendheid van BP verder stijgen. Overweeg je een belegging in BP? Dan is het verstandig om ook naar de toekomstvisie van het bedrijf te kijken.

Je kan er ook voor kiezen om direct in de grondstof olie te beleggen. In dit artikel bespreken we hoe dit werkt!

De vestigingen van BP in Nederland

BP is ook actief in Nederland. BP is sinds 2007 voor 100% eigenaar van de BP-olieraffinaderij Rotterdam Europoort. De PB-olieraffinaderij Rotterdam kan iedere dag 400.000 vaten aardolie verwerken. BP verkoopt zijn producten ook in Nederland via de 300 BP-tankstations, waarmee het bedrijf een marktaandeel heeft van 14%.

BP en de energietransitie

Klimaatverandering is één van de belangrijkste vraagstukken. De wereld heeft steeds meer energie nodig om haar snelle groei te kunnen behalen. Tegelijkertijd moeten bedrijven zich steeds meer inzetten op het verlagen van emissies. BP speelt hier in door zich op duurzame energie te richten en door haar producten te verbeteren.

Klanten van BP kunnen dankzij die verbeterde producten hun emissies verlagen. Bovendien reduceert BP de emissie van zijn raffinaderij. BP gebruikt de restwarme bijvoorbeeld om huishouders verwarming aan te bieden. Ook is BP actief op het gebied van duurzame energie door bijvoorbeeld zonneparken te ontwikkelen.

Ondanks dat oliebedrijven minder populair worden door de toegenomen aandacht voor de klimaatverandering, zijn we nog steeds erg afhankelijk van het zwarte goud. Denk je dat er nog toekomst is voor een bedrijf als BP? Dan kan je een investering in BP door de aandelen te kopen overwegen.

De olieramp bij BP

In 2010 vond er een explosie en olieramp plaats met het olieplatform Deep Water Horizon wat de reputatie van BP heeft beschadigd. BP moet nog jaren schadeclaims en boetes betalen, maar deze bedragen dalen wel. Ook heeft BP kostenbesparingen doorgevoerd waardoor het bedrijf in de toekomst winstgevender kan opereren.

Je kunt als belegger op een vergelijkbare crisis inspelen door slim in te spelen op de laatste ontwikkelingen. Wanneer er een ramp gebeurt, zal de koers van het aandeel vaak flink dalen. Je kan dan een short positie openen. Wanneer je short gaat, speculeer je op een dalende koers.

Een andere strategie die je kunt gebruiken is op zoek gaan naar een nieuw, mooi koopmoment. Bij paniek reageren de markten vaak te sterk. Je kan zo’n moment gebruiken om een aandeel tegen een mooie korting te kopen.

BP explosie

Is het verstandig om te investeren in BP aandelen?

Dat de resultaten van een bedrijf als BP sterk afhankelijk zijn van het sociaaleconomische klimaat zag je goed in 2020. De prijzenoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland zorgde ervoor dat de olieprijs instortte en tegelijkertijd zorgde de coronapandemie ervoor dat de algehele vraag naar olie daalde. Ondanks dit soort tegenslagen wist BP te overleven en het bedrijf heeft deze ontwikkelingen zelfs aangegrepen om een nieuwe strategie op te stellen.

Het bedrijf heeft een nieuwe strategie opgezet om zichzelf om te vormen tot een hybride energiebedrijf waarbij de investeringen in olie en gas afnemen, terwijl er meer wordt geïnvesteerd in duurzame energie. Duurzaamheid is natuurlijk een hot topic en beleggers vinden dit ook steeds belangrijker: wanneer BP dit serieus aanpakt dan kan het de aandelenkoers zeker een boost geven.

Tot nu toe lijkt het er zeker op dat BP duurzaamheid serieus gaat nemen. Het bedrijf heeft diverse samenwerkingen afgesloten die bijdragen aan het verduurzamen van de activiteiten. Zo heeft het bedrijf samen met Shell en Total besloten om infrastructuur op te zetten voor het vervoeren en opslaan van kooldioxide in de Noordzee. Het bedrijf werkt daarnaast samen met Equinor om windmolens neer te zetten en met Oersted on een waterstof productiefaciliteit op te zetten.

Het is duidelijk dat BP nog aan het testen is welke technieken het beste werken. Wanneer de investeringen goed uitpakken, dan kan dit een boost geven aan de aandelenprijs. Bovendien betaalt het bedrijf nog steeds een aantrekkelijk dividend waardoor BP aandelen kopen zeker interessant kan zijn. Wel is het belangrijk om te onthouden dat olie steeds minder belangrijk wordt; er komt dan ook een moment dat BP echt een duidelijke omslag moet gaan maken.

Wel of niet aandelen BP kopen?

Doordat BP actief is in verschillende stappen van het productieproces, kan het meer invloed uitoefenen. Het bedrijf investeert bovendien actief in de energietransitie, waardoor BP ook in de toekomst een positie heeft in de wereld. De sterke positie van BP in de wereld kan het een interessante belegging maken.

Tegelijk is het belangrijk om goed op de risico’s te letten: de prijs van olie, politieke risico’s, klimaat risico’s en de risico’s van de energietransitie kunnen de resultaten onder druk zetten. Houd daarom goed in de gaten hoe BP het in vergelijking met de concurrentie doet voordat je de aandelen koopt.

Burberry
Burberry
Deliveroo
Deliveroo
Easyet
Easyet
Kingfisher
Kingfisher
Novacyt
Novacyt
Natwest Group
Natwest Group
Rollsoyce
Rollsoyce
Tullow Oil PLC
Tullow Oil PLC

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *