ExxonMobil aandelen kopen (2024) – koers & analyse

Niet zo lang geleden was ExxonMobil één van de grootste bedrijven ter wereld. Tegenwoordig is ExxonMobil nog steeds een grote onderneming, maar zeker niet meer één van de grootste. Dit komt onder andere doordat olie een steeds minder grote rol in onze maatschappij opneemt. Wil je beleggen in ExxonMobil door zelf aandelen te kopen? In dit artikel bespreken we hoe je dit het beste kunt doen!

Hoe kan je ExxonMobil aandelen kopen?

Sommige mensen schreeuwen dat je beter geen olieaandelen kan kopen: olie zou uit zijn en er is geen plek meer op de wereld voor dit soort ouderwetse bedrijven. In de praktijk zal dit nog wel even duren: olie is nog steeds erg belangrijk voor het economisch verkeer en de grondstof is schaars. De kans is dan ook groot dat ExxonMobil ook in de toekomst nog mooie winsten kan neerzetten.

Overweeg je een investering in ExxonMobil? Dan kan je de aandelen het beste bij een betrouwbare broker kopen. Vergelijk direct de beste brokers met elkaar:

BrokerKostenReview
Aanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor ExxonMobil. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen ExxonMobil & beleg gratis in ETF's!
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat is de aandelenkoers van ExxonMobil?

Wil je weten hoe het bedrijf ExxonMobil presteert? In de onderstaande grafiek zie je tegen welke prijs je aandelen ExxonMobil kunt kopen en verkopen. Met de knoppen open je direct een beleggingspositie:

76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van ExxonMobil

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van ExxonMobil.

Analyse van ExxonMobil aandelen

Voordat je besluit of je ExxonMobil wilt kopen of verkopen, is het belangrijk om het aandeel eerst goed te analyseren. In het onderstaande overzicht zie je hoe ExxonMobil zich heeft ontwikkeld over de afgelopen periode.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van ExxonMobil zien van de laatste 5 dagen:

Wat doet de koers van ExxonMobil in 2024?

Ben je benieuwd wat analisten denken dat ExxonMobil gaat doen in 2024 en de jaren daarop? We hebben met behulp van de data van Alpha Vantage de voorspellingen van analisten gecombineerd. Vergeet niet dat dit cijfer slechts een voorspelling over het koersverloop van ExxonMobil is en dat deze voorspelling niet hoeft uit te komen. Doe daarom altijd je eigen onderzoek!

Waarom kan het slim zijn om ExxonMobil aandelen te kopen?

 • Sterk merk: ExxonMobil heeft een sterke merknaam opgebouwd.
 • Diversificatie: ExxonMobil is actief in upstream en downstream activiteiten binnen de olie-branche, waardoor het minder afhankelijk is van externe partijen.
 • Innovatie: ExxonMobil staat bekend om haar innovatie. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld een nieuwe techniek voor offshore drilling en hydraulic fracturing uitgevonden wat bijdraagt aan het verlagen van de kosten.
 • Internationaal actief: ExxonMobil is actief in meer dan 40 landen, waardoor het minder afhankelijk is van de resultaten binnen één specifieke economie.

De risico’s van beleggen in ExxonMobil aandelen

 • Afhankelijkheid van grondstofprijzen: ExxonMobil is voor haar resultaten sterk afhankelijk van de olieprijs. Wanneer de olieprijs hoog is, kan ExxonMobil meer winst maken.
 • Milieu: ExxonMobil staat steeds meer onder druk vanwege haar negatieve invloed op het milieu. Bovendien kan het bedrijf bij vervuiling hoge boetes verwachten.
 • Afnemende voorraden: de olievoorraden slinken, wat de winstgevendheid van het bedrijf onder druk kan zetten.
 • Concurrentie: de concurrentie binnen de olie- en gasindustrie is groot, waardoor het bedrijf constant de concurrentie voor moet blijven.

Wat zijn de concurrenten van ExxonMobil?

Hoe kan je beleggen in ExxonMobil aandelen?

 • Stap 1: open eerst een account bij een betrouwbare aandelen broker.
 • Stap 2: selecteer vervolgens het ExxonMobil aandeel en vul het bedrag in dat je wilt investeren.
 • Stap 3: druk op kopen om de order direct naar de Amerikaanse aandelenbeurs te sturen.
 • Stap 4: neem de tijd om regelmatig je beleggingen na te lopen. Wanneer de aandelen niet langer bij je passen, kan je ze direct weer verkopen.

Is een investering in ExxonMobil verstandig?

Voordat je aandelen Exon Mobil koopt, wil je waarschijnlijk weten of dit op dit moment verstandig is. Wanneer het goedgaat met de economie, stijgt de vraag naar olie vaak fors. Een ander argument voor het kopen van ExxonMobil aandelen zijn de beperkte schulden die het bedrijf is aangegaan: hierdoor is de financiële positie van het bedrijf sterk en is de kans klein dat het zal omvallen.

Wel zijn er twijfels of het dividendbeleid kan worden doorgezet. ExxonMobil heeft 37 jaar lang een stabiel, vast dividend uitgekeerd. Wanneer je dit minder belangrijk vindt, dan kan je een investering in ExxonMobil aandelen zeker overwegen.

Exxonmobil aandelen kopen

Over het bedrijf ExxonMobil

Het hoofdkantoor van ExxonMobil bevindt zich in Texas, Tennessee. ExxonMobil is actief in meer dan 40 landen wereldwijd, wat het één van de grootste oliemaatschappijen in de wereld maakt.

Voorbeelden van niet-conventionele olie- en gaswinning zijn schalieolie en schaliegas en de winning van olie uit teerzanden. Deze olie- en gaswinning levert veruit de grootste bijdrage aan de winst van het bedrijf. Chemie levert een bescheiden bijdrage aan de winst van het bedrijf.

Geschiedenis van ExxonMobil

John D. Rockefeller richtte in 1862 het bedrijf Standard Oil op, de voorganger van ExxonMobil. Toen het Amerikaanse Hooggerechtshof in 1911 gebood dat er een einde moest komen aan het monopolie van Rockefeller ontstonden er diverse Standard Oils. Na een fusie van twee van die Standard Oils, Standard Oil of New Jersey en Standard Oil of New York, ontstaat in 1999 ExxonMobil.

ExxonMobil gaat naar de beurs

Het bedrijf staat als ExxonMobil Corporation (XOM) genoteerd op de New York Stock Exchange. 92 jaar geleden kreeg het bedrijf zijn beursnotering als Standard Oil. In 2011 was het bedrijf, gemeten naar beurswaarde, nog het grootste bedrijf in de wereld. In 2020 is er voor het bedrijf geen plek meer in de prestigieuze Dow-Jones Index, de lijst met de 30 grootste beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten.

Denk je dat olie ook in de toekomst een kleinere rol krijgt in de wereld? Dan kan je misschien beter geen ExxonMobil aandelen kopen.

ExxonMobil: controverses

Milieuramp

In 1989 was het bedrijf verantwoordelijk voor een grote milieuramp doordat de olietanker Exxon Valdez vastliep. ExxonMobil betaalde niet de beloofde vijf miljard aan schadevergoeding, waardoor het bedrijf veel negatieve aandacht kreeg. Dit soort milieurampen kunnen de aandelenkoers van ExxonMobil sterk beïnvloeden.

Militairen als bewakers

Om een gasveld en pijpleiding in Indonesië te bewaken, huurde ExxonMobile militairen in. De ingehuurde militairen bleken zich schuldig te hebben gemaakt aan de mensenrechtenschendingen, martelingen, verkrachting en moord.

Gevolgen voor het milieu

Uit onderzoek van ExxonMobil was al 40 jaar duidelijk dat de mens zorgde voor klimaatverandering. In een rechtszaak kwam naar voren dat ExxonMobil aandeelhouders verkeerd hebben geïnformeerd over de financiële risico’s van de opwarming van het klimaat.

Dit soort schandalen en controverses kunnen de aandelenkoers van een bedrijf negatief beïnvloeden. Het is daarom altijd verstandig om de laatste ontwikkelingen goed te volgen. Actieve handelaars kunnen slim inspelen op dit soort ontwikkelingen door bijvoorbeeld een short positie te openen: met een short positie speculeer je op een dalende koers van ExxonMobil aandelen.

Wel of niet aandelen ExxonMobil kopen?

Steeds meer mensen vragen me of het verstandig is om te beleggen in ExxonMobil aandelen. Dit hangt uiteindelijk van je persoonlijke risicotolerantie af: besteed in ieder geval voldoende tijd aan het onderzoeken van de ExxonMobil aandelen.

Aan de ene kant is olie nog steeds erg belangrijk binnen de economie. In de komende decennia heeft ExxonMobil dan ook zeker bestaansrecht en door de bekende naam, kan het bedrijf wereldwijd een mooie omzet neerzetten.

Tegelijk is het belangrijk om rekening te houden met de risico’s. Wanneer steeds meer economieën van fossiele brandstoffen afzien, kan de winstgevendheid van ExxonMobil sterk onder druk komen te staan. Doe daarom goed onderzoek naar de financiële situatie binnen ExxonMobil voordat je de aandelen koopt.

Accenture
Accenture
Activision
Activision
Adobe
Adobe
Amazon
Amazon
American Airlines
American Airlines
American Express
American Express

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *