Chevron aandelen kopen

De Amerikaanse oliemaatschappij behoort tot de Chevron Corp. en is één van de grootste oliemaatschappijen in de wereld. Investeren in oliemaatschappijen kan op de lange termijn aantrekkelijk zijn. Dit komt onder andere door het stabiele dividendbeleid dat ze hanteren. Hierdoor kan je jaarlijks een vast inkomen opbouwen met je beleggen. Maar hoe kan je nu eigenlijk het beste Chevron aandelen kopen? En wat is de actuele aandelenkoers van het Chevron aandeel?

Hoe kan je Chevron aandelen kopen?

Het bedrijf Chevron luistert goed naar haar aandeelhouders. De meeste aandeelhouders van Chevron waarderen het stabiele dividendbeleid. Zelfs tijdens de pandemie in 2020 hielden ze vast aan het beloofde dividend. Hierdoor kan het een aantrekkelijk aandeel zijn om een inkomen uit op te bouwen.

Het is belangrijk om een betrouwbare partij te kiezen wanneer je in Chevron aandelen wilt beleggen. In de onderstaande tabel zetten we de beste aanbieders voor je op een rij:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor Chevron. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen Chevron & beleg gratis in ETF's!
Plus500 brokerSpeculeer actief op stijgende & dalende Chevron koersen. 86% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Hoe kan je actief beleggen in Chevron?

De prijs van een Chevron aandeel hangt sterk af van de prijs van olie. Het overgrote deel van de winst is namelijk afhankelijk van de verkopen van olie. Voordat je actief gaat speculeren op het koersverloop van Chevron, is het daarom belangrijk om te analyseren wat de olieprijs gaat doen. Wanneer je verwacht dat de koers in de toekomst gaat stijgen, dan kan het slim zijn om aandelen Chevron te kopen.

Tijdens crisissen zie je dat het aandeel Chevron flink kan dalen. Door actief te handelen kan je hierop speculeren. Met een short positie speculeer je namelijk op een dalende koers. Een goede broker waarbij je dit kunt doen is Plus500. Bij Plus500 kan je actief & voordelig speculeren op het koersverloop van Chevron. Gebruik de onderstaande knop om de mogelijkheden hier gratis te proberen met een demo:

86% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.

Wat is de actuele aandelenkoers van Chevron?

De aandelenkoers van Chevron hangt sterk samen met het koersverloop van olie. In deze grafiek kan je zien hoe het CFD aandeel Chevron zich ontwikkelt over de laatste periode. Ook kan je knoppen gebruiken om direct een belegging in het aandeel te openen.

78% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van Chevron

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van Chevron.

Analyse van Chevron

Voordat je besluit of je Chevron wilt kopen of verkopen, is het belangrijk om het aandeel eerst goed te analyseren. In het onderstaande overzicht zie je hoe Chevron zich heeft ontwikkeld over de afgelopen periode.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van Chevron zien van de laatste 5 dagen:

Wat doet de koers van Chevron in 2023?

Ben je benieuwd wat analisten denken dat Chevron gaat doen in 2023 en de jaren daarop? We hebben met behulp van de data van Alpha Vantage de prognoses van analisten gecombineerd. Vergeet niet dat dit cijfer slechts een voorspelling over het koersverloop van Chevron is en dat deze voorspelling niet hoeft uit te komen. Doe daarom altijd je eigen onderzoek!

Is beleggen in Chevron verstandig?

Beleggen in olieaandelen krijgt steeds een wat meer naar smaakje. Fossiele brandstoffen zijn natuurlijk erg slecht voor het milieu en steeds meer mensen keren hun rug toe naar dit soort ondernemingen. Over tientallen jaren is het daarom maar de vraag of Chevron nog bestaansrecht heeft.

Op de kortere termijn zijn fossiele brandstoffen zoals olie echter nog onmisbaar voor onze economie. De voorraden nemen af terwijl de vraag toeneemt. De komende jaren is er dan ook nog genoeg ruimte voor Chevron om te groeien. Het kopen van Chevron aandelen kan dan ook aantrekkelijk zijn voor de belegger die op zoek is naar een aandeel dat een mooi dividendrendement uitkeert.

Wel is het verstandig om Chevron te vergelijken met concurrerende oliebedrijven. Een ander bedrijf kan een meer efficiëntie operatie hebben en daardoor betere resultaten neerzetten. Je kan er ook voor kiezen om direct te beleggen in de prijs van olie. In dit artikel kan je lezen hoe dit werkt.

Chevron aandelen kopen

Over het bedrijf Chevron

Op de Fortune Global 500-lijst, een lijst met de 500 grootste bedrijven in de wereld, staat Chevron vanaf 2019 op de 28e plaats. Chevron behoorde ook tot de Seven Sisters. Dit zijn de zeven oliemaatschappijen die een dominerende rol speelden in de olie-industrie vanaf de jaren 40 tot de jaren 70. Het hoofdkantoor van dit bedrijf bevindt zich in San Ramon, Californië.

De activiteiten van Chevron

Chevron is actief op het terrein van de exploratie en exploratie van koolwaterstoffen. Activiteiten van het bedrijf zijn onder andere raffinage, marketing en distributie, het fabriceren en verkopen van chemicaliën en energieopwekking.

Chevron produceert jaarlijks tussen de 2,6 en 2,9 miljard vaten olie- en aardgas. In de eigen raffinaderijen kunnen per dag bijna 2 miljoen vaten ruwe olie verwerkt worden tot olieproducten. Voor de verkoop van motorbrandstoffen heeft het bedrijf een eigen wereldwijd netwerk van tankstations.

De geschiedenis van Chevron: de merknaam

De geschiedenis van dit bedrijf begint in 1876. In dat jaar ontdekte Star Oil olie. Die ontdekking was het begin van de aardolie-industrie in Californië. In 1979 werd Star Oil overgenomen door The Pacific Oil Company. Deze grootste oliemaatschappij in Californië werd in 1900 overgekocht door Standard Oil.

In 1907 werd de naam gewijzigd in Standard Oil Company. Door een Federale antitrustwet werd Standard Oil in 1911 gesplitst in 34 bedrijven. Standard Oil Company (Californië) besloot om als eigen bedrijf verder te gaan. In 1926 werd de naam van het bedrijf gewijzigd in SOCAL. Die naam mocht alleen in Californië, Nevada en Arizona worden gebruikt. Buiten die staten werd de merknaam Chevron gebruikt.

De geschiedenis van Chevron: de oprichting van het bedrijf

SOCAL wist in 1933 een concessie te verkrijgen om in Saoedi-Arabië te zoeken naar gas en olie. In 1936 verkocht SOCAL de helft van de concessie aan de Texas Oil Company. Deze oliemaatschappij was sterk in de distributie. Beide partijen richtten samen de Caltex op.

In 1944 werd de naam gewijzigd in Arabian-Amarican Oil Company (ARAMCO). Na de Tweede Wereldoorlog zocht SOCAL naar Amerikaanse partners met geld en afzetmarkten. In 1947 werden Standard Oil of New Jersey en Socony Vacuum partners in de al bestaande joint venture.

In 1950 kwam de helft van ARAMCO in handen Saoedi-Arabië en in 1980 werd ARAMCO genationaliseerd. In 1984 werd besloten om Gulf Oil te kopen voor 14 miljard. De combinatie kreeg de naam Chevron Corporation. Bij oprichting was het bedrijf, na Exxon en Mobil, de op twee na grootste oliemaatschappij in de Verenigde Staten.

Door Chevron overgenomen bedrijven

  • In 2001 wordt voor 44 miljard dollar Texaco overgenomen. Na de overname werd de naam van het bedrijf the ChevronTexaco Corporation. Het bedrijf wordt vanaf 2005 weer Chevron Corp. genoemd.
  • Voor een bedrag van 18 miljard dollar neemt Chevron in 2005 Unocal over. Deze oliemaatschappij heeft aanzienlijke olie- en gasreserves in Azië.
  • In 2011 werd voor een bedrag van 2,1 miljard dollar de Amerikaanse schaliegasproducent Atlas Energy overgenomen. Het bedrijf werd overgenomen omdat de in 2011 lage gasprijzen in de toekomst waarschijnlijk gingen stijgen.
  • Voor de overname van Anadarko Petroleum in 2019 moet 50 miljard dollar worden betaald. Dit bedrijf heeft onder ander grote belangen in schalie-olievelden in Texas en New-Mexico.

Klimaatzaak tegen grote olie- en gasconcerns verworpen

De steden Oakland en San Francisco sleepten in 2017 bedrijven als Chevron, Shell en BP voor de rechter. Ze vinden dat die bedrijven medeschuldig zijn aan de klimaatverandering. Die bedrijven hebben immers geïnvesteerd in fossiele brandstoffen.

Door de klimaatverandering stijgt de zeespiegel. Het is daarom nodig om de steden te beschermen tegen overstromingen. Olie- en gasconcerns moeten daarom meebetalen aan de kosten van waterkeringen. Die zaak werd in 2018 door een federale rechtbank in Californië verworpen.

Toch zullen deze bedrijven in de toekomst steeds meer te maken krijgen met klimaatactivisten. Hier zul je rekening mee moeten houden wanneer je erover nadenkt om Chevron aandelen te kopen & verkopen.

Accenture
Accenture
Activision
Activision
Adobe
Adobe
AIG
AIG
Amazon
Amazon
AMD
AMD
American Airlines
American Airlines
American Express
American Express

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *