Chevron aandelen kopen (2024) – koers & analyse

Chevron is één van de grootste oliemaatschappijen in de wereld. Het kan interessant zijn om te beleggen in Chevron, vanwege het stabiele dividendbeleid. In dit artikel lees je direct hoe je aandelen Chevron kunt kopen & je vindt hier ook de actuele aandelenkoers.

Hoe kan je Chevron aandelen kopen?

Het bedrijf Chevron luistert goed naar haar aandeelhouders. De meeste aandeelhouders van Chevron waarderen het stabiele dividendbeleid. Zelfs tijdens de pandemie in 2020 hielden ze vast aan het beloofde dividend. Hierdoor kan het een aantrekkelijk aandeel zijn om een inkomen uit op te bouwen. Je kunt direct Chevron aandelen kopen bij één van deze aandelen brokers:

BrokerKostenReview
Aanmelden
Freedom Finance demo* Ontvang tot 5,5% rente op euro tegoeden & tot 7,9% op dollar tegoeden
* Beleg in meer dan 40.000 aandelen & 1500 ETF's wereldwijd
* Open een gratis account en begin binnen 10 minuten met beleggen
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor Chevron. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat is de actuele aandelenkoers van Chevron?

De aandelenkoers van Chevron hangt sterk samen met het koersverloop van olie. In deze grafiek kan je zien hoe het aandeel Chevron zich ontwikkelt over de laatste periode. Ook kan je knoppen gebruiken om direct een belegging in het aandeel te openen.

51% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van Chevron

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van Chevron.

Analyse van Chevron aandelen

Voordat je besluit of je Chevron aandelen wilt kopen of verkopen, is het belangrijk om het aandeel eerst goed te analyseren. In het onderstaande overzicht zie je hoe Chevron zich heeft ontwikkeld over de afgelopen periode.

Beurskoersen van Chevron over de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van Chevron zien van de laatste 5 dagen:

Wat doet de koers van Chevron in 2024?

Ben je benieuwd wat analisten denken dat Chevron gaat doen in 2024 en de jaren daarop? We hebben met behulp van de data van Alpha Vantage de voorspellingen van analisten gecombineerd. Vergeet niet dat dit cijfer slechts een voorspelling over het koersverloop van Chevron is en dat deze voorspelling niet hoeft uit te komen.

Waarom kan het interessant zijn om te beleggen in Chevron?

  • Bekend merk: Chevron is één van de bekendste olie- en gasbedrijven van de wereld en staat bekend om haar kwaliteit en betrouwbaarheid.
  • Wereldwijd actief: Chevron is actief in meer dan 180 landen waaronder veel opkomende economieën. Juist in deze opkomende economieën stijgt de vraag naar gas en olie naar verwachting en Chevron kan hier goed van profiteren.
  • Nieuwe technieken: Chevron investeert actief in het ontwikkelen van nieuwe technologieën. Een voorbeeld hiervan is een nieuwe methode die het bedrijf gebruikt om olie en gas te verkrijgen uit shale formations.
  • Dividend: Chevron keert een aantrekkelijk jaarlijks dividend uit, wat het bedrijf een interessante optie maakt voor beleggers die een stabiel inkomen willen opbouwen.

Wat zijn de risico’s van Chevron aandelen?

  • Cyclisch: de vraag naar olie en gas wisselt regelmatig, waardoor de winstgevendheid schommelt. Hierdoor is de aandelenkoers van Chevron ook vrij volatiel.
  • Competitie: Chevron moet concurreren met andere grote olie & gas bedrijven verspreid over de wereld.
  • Duurzaamheid: steeds meer overheden zetten in op duurzame alternatieven. Wanneer het Chevron in de toekomst niet lukt om over te stappen naar alternatieve energiebronnen, kan de winstgevendheid flink dalen.

Wat zijn de grootste concurrenten van Chevron?

Hoe kan je beleggen in aandelen Chevron?

  1. Klik hier om eerst de verschillende aandelen brokers met elkaar te vergelijken. Het kost slechts enkele minuten om een account te openen bij een aandelen broker.
  2. Je kunt vervolgens direct geld storten vanaf je bankrekening naar je beleggingsrekening. Zorg er wel eerst voor dat je beleggingsrekening volledig is geactiveerd!
  3. Navigeer binnen het tradingplatform naar het Chevron aandeel en druk op kopen om het orderscherm te openen.
  4. Vul vervolgens het bedrag in dat je in Chevron aandelen wilt investeren en druk op kopen om de order direct naar de aandelenbeurs te versturen.

Is beleggen in Chevron verstandig?

Beleggen in olieaandelen krijgt steeds een wat naarder smaakje. Fossiele brandstoffen zijn natuurlijk erg slecht voor het milieu en steeds meer mensen keren hun rug toe naar dit soort ondernemingen. Over tientallen jaren is het daarom maar de vraag of Chevron nog bestaansrecht heeft.

Op de kortere termijn zijn fossiele brandstoffen zoals olie echter nog onmisbaar voor onze economie. De voorraden nemen af terwijl de vraag toeneemt. De komende jaren is er dan ook nog genoeg ruimte voor Chevron om te groeien. Het kopen van Chevron aandelen kan dan ook aantrekkelijk zijn voor de belegger die op zoek is naar een aandeel dat een mooi dividendrendement uitkeert.

Wel is het verstandig om Chevron te vergelijken met concurrerende oliebedrijven. Een ander bedrijf kan een efficiëntere operatie hebben en daardoor betere resultaten neerzetten. Je kan er ook voor kiezen om direct te beleggen in de prijs van olie. In dit artikel kan je lezen hoe dit werkt.

Chevron aandelen kopen

De activiteiten van Chevron

Activiteiten van Chevron zijn onder andere raffinage, marketing en distributie, het fabriceren en verkopen van chemicaliën en energieopwekking. In de eigen raffinaderijen kunnen per dag bijna 2 miljoen vaten ruwe olie verwerkt worden tot olieproducten. Voor de verkoop van motorbrandstoffen heeft het bedrijf een eigen wereldwijd netwerk van tankstations.

De geschiedenis van Chevron: de merknaam

De geschiedenis van dit bedrijf begint in 1876 wanneer Star Oil olie ontdekt. Die ontdekking was het begin van de aardolie-branche in Californië. In 1979 werd Star Oil overgenomen door The Pacific Oil Company. Deze grootste oliemaatschappij in Californië werd in 1900 overgekocht door Standard Oil.

In 1907 werd de naam van het bedrijf gewijzigd in Standard Oil Company. Door een Federale antitrustwet werd Standard Oil in 1911 gesplitst in 34 bedrijven. Standard Oil Company (Californië) besloot om als eigen bedrijf verder te gaan. In 1926 werd de naam van het bedrijf gewijzigd in SOCAL. Die naam mocht alleen in Californië, Nevada en Arizona worden gebruikt, terwijl buiten die staten de merknaam Chevron werd gebruikt.

De geschiedenis van Chevron: de oprichting van het bedrijf

SOCAL wist in 1933 een concessie te verkrijgen om in Saoedi-Arabië te zoeken naar gas en olie. In 1936 verkocht SOCAL de helft van de concessie aan de Texas Oil Company. Deze oliemaatschappij was sterk in de distributie. Beide partijen richtten samen de Caltex op.

In 1944 werd de naam gewijzigd in Arabian-Amarican Oil Company (ARAMCO). Na de Tweede Wereldoorlog zocht SOCAL naar Amerikaanse partners met geld en afzetmarkten. In 1947 werden Standard Oil of New Jersey en Socony Vacuum partners in de al bestaande joint venture.

In 1950 kwam de helft van ARAMCO in handen Saoedi-Arabië en in 1980 werd ARAMCO genationaliseerd. In 1984 besloot het bedrijf Gulf Oil te kopen voor 14 miljard. De nieuwe combinatie kreeg de naam Chevron Corporation. Bij oprichting was het bedrijf, na Exxon en Mobil, de op twee na grootste oliemaatschappij in de Verenigde Staten.

Door Chevron overgenomen bedrijven

  • In 2001 nam Chevron Texaco over voor 44 miljard dollar. Na de overname werd de naam van het bedrijf the ChevronTexaco Corporation.
  • In 2005 neemt Chevron Unocal over voor een bedrag van 18 miljard dollar. Deze oliemaatschappij heeft aanzienlijke olie- en gasreserves in Azië.
  • In 2011 neemt het bedrijf Atlas Energy over voor 2,1 miljard dollar.
  • In 2019 nam Chevron Anadarko Petroleum over voor 50 miljard dollar worden. Dit bedrijf heeft onder ander grote belangen in schalie-olievelden in Texas en New-Mexico.

Wanneer je belegt in Chevron aandelen, is het verstandig om de invloed van deze overnames op de bedrijfsresultaten te bestuderen. Op die manier kan je beslissen of het nu slim is om Chevron aandelen te komen.

Klimaatzaak tegen grote olie- en gasconcerns verworpen

De steden Oakland en San Francisco sleepten in 2017 bedrijven als Chevron, Shell en BP voor de rechter. Ze vinden dat die bedrijven medeschuldig zijn aan de klimaatverandering, aangezien de bedrijven fors investeren in fossiele brandstoffen.

Door de klimaatverandering stijgt de zeespiegel, waardoor het nodig is om de steden te beschermen tegen overstromingen. Olie- en gasconcerns moeten daarom meebetalen aan de kosten van waterkeringen. Die zaak werd in 2018 door een federale rechtbank in Californië verworpen.

Toch zullen deze bedrijven in de toekomst steeds meer te maken krijgen met klimaatactivisten. Hier zul je rekening mee moeten houden wanneer je erover nadenkt om Chevron aandelen te kopen & verkopen.

Wel of niet aandelen Chevron kopen?

Steeds meer beleggers gaan olie- en gasbedrijven uit de weg omdat ze de energietransitie vrezen. Zelf denk ik dat dit nog lang zal duren; zeker in opkomende economieën zijn olie en gas nog enorm belangrijk. Door de afnemende voorraden kan de prijs van de grondstof op de lange termijn eigenlijk alleen maar omhoog.

Wanneer je er geen ethisch bezwaar tegen hebt, kan een belegging in Chevron aandelen dan ook interessant zijn. Het is wel altijd aan te raden om Chevron te vergelijken met andere bedrijven binnen dezelfde branche. Een concurrent kan zomaar een interessantere belegging zijn …

Accenture
Accenture
Activision
Activision
Adobe
Adobe
AIG
AIG
Amazon
Amazon
AMD
AMD
American Airlines
American Airlines
American Express
American Express

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *