Goedkoop beleggen: waar het goedkoopst beleggen?

Het is belangrijk om goedkoop te beleggen: vergeet niet dat de transactiekosten het uiteindelijke rendement flink kunnen drukken. In dit artikel bekijken we waar en hoe je het goedkoopst kunt beleggen.

Waar kan je het goedkoopst beleggen?

Of een broker goedkoop is, hangt sterk af van je beleggingsgedrag. Wanneer je bijvoorbeeld met kleine bedragen belegt, is het belangrijker dat je geen hoge, vaste commissies betaalt. In het onderstaande overzicht zie je direct bij welke brokers je terechtkunt:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg voordelig in bekende ETF's & aandelen. Je kunt je inleg verliezen.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Waar kan je het goedkoopst aandelen kopen?

Kosten kunnen je rendement flink drukken! Wanneer je aandelen koopt, betaal je bij de meeste brokers op iedere transactie een commissie. De kosten van zo’n commissie liggen veel hoger dan alleen de commissie zelf. Het bedrag dat je steeds betaalt kan je niet beleggen in aandelen waardoor je op de lange termijn veel rendement misloopt.

Gelukkig zijn er ook brokers waar je aandelen kunt kopen zonder vaste commissies. Dit maakt het mogelijk om zelfs met kleine bedragen goede resultaten te behalen op de aandelenmarkt. Klik hier om direct brokers met elkaar te vergelijken.

Waarom moet je de kosten vergelijken?

Het is belangrijk om de tarieven van brokers goed met elkaar te vergelijken. Een kostenverschil van 0,5% kan een enorm verschil maken. We illustreren dit graag aan de hand van een belegging met een rendement van 8% of 7,% na aftrek van kosten. In dit voorbeeld is er een bedrag van € 100.000 belegt. Met een rendement van 8% behaal je de volgende resultaten:

 • Na 10 jaar is de belegging € 21.589 waard.
 • Na 30 jaar is de investering € 100.626 waard.
 • Na 50 jaar is de belegging € 469.016 waard.

Met een rendement van 7,5% behaal je de volgende resultaten:

 • Na 10 jaar is de belegging € 20.610 waard.
 • Na 30 jaar is de investering € 87.459 waard.
 • Na 50 jaar is de belegging € 367.897 waard.

0,5% aan kosten verschil lijkt beperkt. In de praktijk kan het je echter duizenden of zelfs tienduizenden euro’s kosten!

goedkoop beleggen

Wees geen dief van eigen portemonnee

Veel beleggers kiezen er uit gemak voor om te beleggen bij hun eigen bank. Dit is bijna nooit een goed idee. De tarieven liggen bij een bank namelijk veel hoger dan bij een broker. Banken weten dat veel mensen niet de moeite nemen om goed te onderzoeken waar ze voordelig kunnen beleggen. Ze hebben een bekende naam en ontvangen daardoor toch wel voldoende klanten.

Bij een bank betaal je vaak hoge kosten over je beleggingen. Veel banken rekenen zelfs servicekosten waardoor je ook geld betaalt wanneer je geen nieuwe posities opent. Neem daarom even de tijd en kies een broker met een laag tarief. Dit kan je op de lange termijn veel opleveren.

Kies voordelige beleggingsproducten

Wanneer je brood koopt bij twee verschillende bakkers, dan kunnen de tarieven sterk verschillen. Hetzelfde geldt voor brokers. Toch zou je kunnen denken, brood is brood. Dit is zeker het geval bij de aandelenbrokers. Of je het aandeel nu bij eToro of DEGIRO koopt maakt weinig verschil. Het aandeel is 100% identiek. Dit is niet het geval bij de verschillende beleggingsproducten. Sommige beleggingsproducten zijn veel duurder dan anderen. Onderzoek daarom ook goed of de kosten van het beleggingsproduct gerechtvaardigd zijn.

Wanneer je naar fondsen kijkt, zie je vaak dat er op actieve fondsen veel hogere transactiekosten worden gerekend. Toch behalen de meeste actieve fondsen niet betere resultaten dan fondsen die simpelweg een index volgen. Onderzoek daarom altijd of de hogere kosten van het beleggingsproduct ook wat opleveren.

Wat is de goedkoopste broker?

Voor de test kopen we 30 aandelen Philips. Een aandeel Philips kost op het moment van schrijven € 40. De waarde van de totale transactie bedraagt dan ook € 1.200. Per broker berekenen we de transactiekosten om te bepalen waar beleggen goedkoper is. De kosten zijn een momentopname afgenomen op 28 mei 2020, voor de actuele kosten kan je de websites van de brokers raadplegen.

 • eToro: € 0 aan commissie, we betalen geen transactiekosten voor deze transactie
 • DEGIRO: € 2 + 0,03%, we betalen € 2,30 voor deze transactie.
 • Lynx: 0,09%, minimaal € 6, totale kosten bedragen € 6
 • Binckbank: € 1 + 0,15%, minimaal € 8, totale kosten bedragen € 8
 • Saxo Bank: 0,1%, minimaal € 12, totale kosten bedragen € 12

eToro is bij deze order duidelijk een goedkope broker. Wanneer je veel aandeeltransactie uitvoert kan je bij deze broker al snel honderden euro’s per jaar besparen. Wil je eToro gratis uitproberen met een demo? Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis account te openen:

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.

 Kosten beleggen vergelijken

Voordat je een account opent bij een broker, is het verstandig om de kosten van je beleggingen goed te vergelijken. Verschillende aanbieders hanteren namelijk verschillende tarieven.

Commissies

De meeste aandelenbrokers rekenen een commissie over iedere transactie. Er zijn enkele aanbieders waar je goedkoop of zelfs geheel gratis aandelen kunt kopen. Kies een broker met lage commissies, zeker wanneer je met kleinere bedragen wilt beleggen.

Spread

Naast een commissie betaal je bij elke broker ook een spread. De spread is het verschil tussen de koop- en de verkoopprijs. Het is verstandig om een broker te kiezen die een aantrekkelijke spread rekent. Op die manier neemt de winstgevendheid van je beleggingen toe.

Aansluitkosten

Sommige brokers rekenen aansluitkosten wanneer je op een bepaalde beurs wilt handelen. Dit is het geval bij bijvoorbeeld DEGIRO en Lynx. Het kan daarom slimmer zijn om te beleggen bij bijvoorbeeld Plus500 of eToro. Bij deze partijen betaal je namelijk geen aansluitkosten.

Overige kosten

Lees altijd goed de tarievenpagina van de broker door voordat je gaat beleggen. Brokers verbergen regelmatig op sneaky wijze extra tarieven in hun voorwaarden. Bij sommige brokers moet je bijvoorbeeld geld betalen voor het opnemen van geld of voor het ontvangen van dividend.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geen reacties


 • Gerard

  Wat hier boven staat is waar. Ik heb mij onlangs verkeken bij Binck op de kosten met het kleine bedrag . Leer momentje , ik hoop maar dat Pharming flink stijgt. Eigen schuld van mij dus.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *