fbpx

Wat is de spread bij trading?

Wanneer je gaan traden of beleggen is de spread een belangrijke factor waar je mee rekening moet houden. De spread vormt de transactiekosten van een belegging en kan worden afgelezen door het verschil tussen de zogenaamde bied- en vraagprijs af te lezen. Maar wat is de spread nu eigenlijk precies bij trading?

Wat zijn de bied- en vraagprijs

spread tradingDe meeste online brokers hebben zowel een bied- als vraagprijs. De biedprijs is de prijs die de broker bereid is om te betalen voor het effect. Dit is het bedrag waartegen je short kunt gaan, je verdient dan geld bij een dalende prijs. De biedprijs ligt altijd lager dan de vraagprijs.

De vraagprijs geeft aan tegen welk bedrag je een bepaald effect kunt kopen. Door een effect te kopen verdien je geld bij een stijgende prijs, dit is de meest traditionele manier van beleggen waarbij je uitgaat van een toename van waarde.

Het verschil bepaald de spread

De bied- en vraagprijs vormen gezamenlijk de quote. Wanneer je de quote goed hebt berekend zal het je waarschijnlijk zijn opgevallen dat er een verschil bestaat tussen de bied- en vraag prijs. Dit verschil is de winst voor de broker en vormen dus de transactiekosten op de positie.

Door het verschil te bepalen heb je dus de spread of kosten per eenheid, en door deze waarde te vermenigvuldigen met het aantal eenheden dat je wilt aanschaffen ontdek je hoeveel je in totaal kwijt bent.

Op EUR/USD is de spread doorgaans 0,0002 cent per eenheid of minder. Valuta’s verhandel je per hele hoeveelheid (1 euro, 1 dollar, 1 Yen) en de kosten bereken je dus door het aantal valuta’s dat je verhandelt te vermenigvuldigen met de spread.

Wanneer je dus een positie opent van 10.000 euro betaal je in totaal 0,0002 X 10.000 = 2 dollar aan transactiekosten.

De spread in pips

Bij de meeste brokers wordt de spread in pips aangegeven. Eén pip is het vierde cijfer na de komma bij een valutapaar ofwel 0,0001. Bij de Japanse Yen is één pip het tweede cijfer na de komma ofwel 0,01. Wanneer je niet in Forex handelt maar in aandelen, grondstoffen of indexfondsen worden de transactiekosten doorgaans gewoon aangegeven als een bepaald vast bedrag.

Hoe komt de spread tot stand?

De spread komt bij de meeste brokers tot stand door de koop- en verkooporders van de verschillende partijen. Door quotes (bied- en vraagrpijzen) beschikbaar te stellen wordt er een markt gecreëerd.

De spread hangt vaak samen met de liquiditeit op de markt, een liquide markt kent een lagere spread dan een illiquide markt. Een lagere spread is altijd voordeliger voor de belegger aangezien de transactiekosten dan beperkter zijn: het loont dan ook om op zoek te gaan naar de voordeligste broker met de laagste spread.

Pagina in het Engels
Tip: Klik hier & ontvang gratis tot €175 om mee te beleggen!

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!