Wat zijn de kosten van beleggen? Verminder je kosten!

Beleggen is nooit volledig gratis! Aan elke vorm van beleggen zitten kosten verbonden. Veel beleggers onderschatten het belang van de kosten bij beleggingen. Een hoger kostenpercentage kan het rendement namelijk flink drukken. Maar welke kosten worden er zoal berekend bij beleggingen en op welke manier kan je deze kosten zo laag mogelijk houden?

Let op de kosten: vergelijk eerst!

Voordat je gaat beleggen is het verstandig om eerst uitgebreid de kosten te vergelijken. In een jaar tijd kan een hoger kostenpercentage van één procent je al snel tienduizenden euro’s aan rendement schelen. Het is dan ook belangrijk om bij brokers uitgebreid de verschillende kostenposten door te nemen. Op die manier kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Wil je weten waar je het goedkoopst kunt beleggen? Gebruik de onderstaande knop om direct te vergelijken bij welke broker je de laagste kosten betaalt:

Hoe kan je je beleggingskosten verminderen?

Er zijn veel verschillende kosten die door brokers berekend kunnen worden. Je wilt natuurlijk een hoog rendement behalen en het is dan aantrekkelijk om deze kosten zoveel mogelijk te verminderen. Maar hoe doe je dit?

Het is hiervoor belangrijk om eerst een duidelijk plan te maken. Alleen wanneer je een duidelijk plan hebt, kan je bepalen bij welke broker je het goedkoopste kunt beleggen. Denk in ieder geval over de volgende dingen na:

Met je antwoorden kan je bepalen hoe je de kosten van je beleggingen zoveel mogelijk kunt verlagen.

Hoe vaak wil je beleggen?

Wanneer je veel beleggingen uitvoert zijn lage commissies extra belangrijk. Wanneer je alleen enkele beleggingen uitvoert, kan het belangrijker zijn om lage beheerkosten en geen inactiviteitskosten te hebben.

Met welk bedrag ga je beleggen?

Wanneer je met een klein bedrag gaat beleggen, is het extra belangrijk om een broker te kiezen met een lage commissie. Vaste kosten van € 2 per transactie zijn geen probleem op een belegging van € 10.000, maar zijn problematisch bij een belegging van € 100.

Tegelijkertijd zijn brokers met hoge servicekosten onaantrekkelijk wanneer je met een groot bedrag gaat beleggen. Je betaalt elke vast percentage over het vermogen dat je hebt belegd.

Waarin ga je beleggen?

Het is ook belangrijk om te bedenken waarin je gaat beleggen. De ene broker kan bijvoorbeeld goedkoop zijn bij beleggingen in aandelen, terwijl een andere broker juist voordelig is voor beleggingen in beleggingsfondsen.

Let bijvoorbeeld goed op bij beleggingen in buitenlandse aandelen. Sommige brokers berekenen hoge transactiekosten voor beleggingen in een andere valuta.

De kosten kunnen sterk verschillen per broker. Besteed daarom voldoende tijd aan het selectieproces van een broker, zodat je niet voor vervelende en onverwachte kosten komt te staan!

kosten beleggen

Waarom zijn kosten zo belangrijk?

Veel beleggers besteden weinig aandacht aan de kosten van beleggen. Dit is zonde! Kosten kunnen het rendement op de lange termijn namelijk sterk beïnvloeden. Dit lichten we toe in het volgende voorbeeld. In beide voorbeelden wordt er €80.000 geïnvesteerd tegen een rendement van 7% per jaar over een periode van 25 jaar.

  • Tegen 0,5% jaarlijkse kosten eindig je met € 380.000.
  • Tegen 2% jaarlijkse kosten eindig je met € 260.000

Een minimaal verschil van 1,5% aan kosten kan je dus meer dan € 100.000 aan rendement kosten! Let daarom erg goed op bij het selecteren van een broker of een beleggingsproduct.

Wat zijn de kosten van beleggen?

Hoeveel beleggen kost hangt af van je situatie. Er zijn verschillende kostenposten die een broker kan berekenen. Hieronder bespreken we de kosten die het vaakste voorkomen:

Transactiekosten of commissies

Bij veel brokers betaal je een commissie op iedere belegging. Deze commissie bestaat vaak uit een percentage van de totale waarde van de belegging. Ook rekenen de meeste brokers een minimum bedrag aan kosten. Wanneer je fysiek gaat beleggen in bijvoorbeeld aandelen is DEGIRO meestal de goedkoopste partij. Lees hier meer over deze broker.

Niet alle brokers berekenen directe transactiekosten. Bij brokers waar je in CFD’s handelt betaal je bijvoorbeeld geen directe commissie. Lees hier hoe de transactiekosten bij deze vorm van beleggen berekend worden.

Spread op je beleggingen

Bij alle brokers betaal je ook een zogenaamde spread. De spread is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs van bijvoorbeeld een aandeel. De spread is altijd relatief. Je betaalt per aandeel een bepaalt bedrag aan de spread.

De vaste commissie is vaak duidelijk aangegeven bij een broker. Je betaalt dan bijvoorbeeld twee euro over elke transactie. Spreads zijn lastiger te vergelijken. De kosten kunnen namelijk verschillen per aandeel. Op het ene aandeel betaal je bij een broker misschien maar twee cent, terwijl je op een ander aandeel een euro betaalt. Wil je weten waar je het voordeligst in een aandeel kunt beleggen? Dan zul je je moeten onderzoeken wat de spread voor dat aandeel bij verschillende brokers is.

Het is vaak mogelijk om korting te ontvangen over je spread wanneer je met grote bedragen belegt. Neem hiervoor contact op met je broker.

Wil je meer weten over de spread? Lees dan het artikel wat is de spread bij beleggen?

Valutakosten

Bij buitenlandse beleggingen betaal je vaak kosten voor het omruilen van bijvoorbeeld je euro’s naar dollars. De kosten die door brokers worden gerekend kunnen flink oplopen. Je betaalt soms wel enkele procenten aan kosten. Dit drukt het rendement op internationale beleggingen natuurlijk enorm. Het is daarom belangrijk om eerst na te gaan hoeveel het kost om te beleggen in buitenlandse aandelen.

Wanneer je de valutakosten uit de weg wilt gaan bij actieve handel, dan kan je ervoor kiezen om te handelen in CFD’s. Verder heb je bij beleggingen in een andere valuta altijd een wisselkoersrisico. De waarde van je aandeel kan stijgen. Wanneer de vreemde valuta echter ook in waarde stijgt, kan je alsnog geld verliezen. Je ontvangt dan minder euro’s terug. Wil je weten hoe de wisselkoers werkt? Lees dan dit artikel.

Bewaarloon of servicekosten

Vooral traditionele banken rekenen nog een zogenaamd bewaarloon. Dit zijn jaarlijkse kosten die berekend worden voor het aanhouden van effecten. Gelukkig kunnen deze kosten eenvoudig ontweken worden. Open een losse beleggingsrekening waar geen bewaarloon wordt gerekend. In ons overzicht van brokers die je meerdere brokers waar je zonder bewaarloon kunt beleggen.

Inactiviteitskosten

Bij sommige brokers moet je ook geld betalen wanneer je niet voldoende handelt. Je moet dan een minimaal aantal beleggingen uitvoeren om deze kosten uit de weg te gaan. Deze kostenpost is vooral vervelend voor de belegger met een lange termijn visie. Het eenmalig kopen en vasthouden van aandelen kost dan immers ieder jaar geld. Onderzoek daarom altijd of de broker inactiviteitskosten rekent.

Beheerkosten

Beleggingsfondsen rekenen doorgaans beheerskosten. Dit zijn kosten voor het onderhouden van de portefeuille. Andere lopende kosten zoals de administratie- en de marketingkosten van het fonds worden hier ook in doorberekend. Bedenk altijd dat een duurder fonds niet altijd beter is! Een indexfonds heeft vaak lagere kosten en behaalt vaak vergelijkbare of betere rendementen dan een actief beleggingsfonds.

Prestatiekosten

Sommige fondsen rekenen ook een prestatievergoeding. Wanneer een fonds het goed doet moet je een deel van het rendement afstaan. Dit komt overigens alleen voor bij actief beheerde beleggingsfondsen. Bij indexfondsen en trackers worden er geen prestatiekosten gerekend.

Kosten voor services

Veel brokers rekenen ook kosten voor specifieke services. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten voor het streamen van live koersen of kosten voor het gebruik van een softwarepakket. Het is daarom altijd verstandig om eerst de kleine lettertjes goed door te nemen. Op die manier voorkom je dat je beleggingen plotseling veel duurder worden.

Uitboeken en inboeken van effecten

De laatste kostenpost bij beleggingen zijn overboekkosten. Veel brokers berekenen kosten door wanneer je je portefeuille wilt verplaatsen naar een andere aanbieder. Sommige brokers bieden dan wel weer aan om deze kosten voor je te betalen. Het verhuizen naar een andere aanbieder is vaak veel gedoe. Het is dan ook verstandig om dit zoveel mogelijk te voorkomen door direct een goede aanbieder te kiezen.

Kosten voor het opnemen van geld

Sommige brokers rekenen ook stiekem kosten voor het opnemen van geld. Ook dit is vervelend, aangezien het je rendement direct verlaagt. Bekijk daarom altijd of een broker kosten berekend voor het opnemen van geld.

Kosten verlagen door gratis te beleggen?

Bij sommige partijen is het ook mogelijk om ‘gratis’ te beleggen. Let er wel op dat een broker die gratis beleggen aanbiedt altijd bijbedoelingen heeft. Dit kan onschuldig zijn. Sommige brokers bieden gratis beleggen aan, omdat ze hopen dat klanten andere, duurdere beleggingsproducten gaan uitproberen. Andere brokers proberen op een sneaky manier alsnog geld te verdienen door bijvoorbeeld andere kosten door te berekenen.

Wil je meer weten over zonder kosten beleggen? In het onderstaande artikel leer je direct hoe zonder kosten beleggen in zijn werking gaat:

Goedkope versus dure beleggingsproducten

Mensen hebben vaak een psychologische bias dat dure producten beter zijn. Bij beleggingsproducten is dit vaak niet het geval. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar de rendementen van passieve en actieve fondsen dan zie je dat passieve fondsen vaak beter presteren. Actieve beleggingsfondsen selecteren zelf aandelen met als doel het verslaan van de markt. Passieve fondsen volgen de markt door middel van bijvoorbeeld een index.

De kosten van een actief fonds liggen hoger. Toch zie je dat hier meestal geen hoger rendement tegenover staat. Zelfs bij een gelijk rendement behaal je een veel hoger rendement met een actief fonds. In 99% van de gevallen kan je dus het beste voor het goedkoopste beleggingsproduct kiezen.

Dezelfde regel gaat ook op voor het kiezen van een broker. Goedkope brokers bieden vaak vergelijkbare opties als dure brokers. Het heeft dus geen nut om bij een dure bank of broker te gaan beleggen. Tenzij je iets heel specifieks zoekt, is het bijna altijd beter om voor de voordeligste partij te gaan.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *