Kosten van beleggen: hoe kan je de beleggingskosten verlagen?

Beleggen kost geld! In dit artikel bespreek ik wat de belangrijkste kosten van beleggen zijn. Met de tips in dit artikel kan je bovendien direct je kosten verlagen!

Wat is het effect van kosten op het rendement?

Veel beleggers onderschatten het effect van kosten op het uiteindelijke rendement. Een kostenverschil van 0,5% op jaarbasis kan je uiteindelijk enorm veel geld schelen. Wanneer je €1.000 per maand belegt tegen een rendement van 8%, behaal je het volgende resultaat:

  • Bij een kostenpercentage van 0% bedraagt je resultaat €1.490.359
  • Bij een kostenpercentage van 0,5% bedraagt je resultaat €1.347.445
  • Bij een kostenpercentage van 1% bedraagt je resultaat €1.219

Het is daarom erg belangrijk om op de kosten te letten! In dit artikel bespreek ik hoe je de beleggingskosten kunt verlagen en zo een hoger rendement kunt behalen.

Let op de kosten: vergelijk eerst!

Voordat je gaat beleggen is het verstandig om eerst uitgebreid de kosten te vergelijken. In een jaar tijd kan een hoger kostenpercentage van één procent je al snel tienduizenden euro’s aan rendement schelen. Het is dan ook belangrijk om bij brokers uitgebreid de verschillende kostenposten door te nemen. Op die manier kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Wil je weten waar je het goedkoopst kunt beleggen? Gebruik de onderstaande knop om direct te vergelijken bij welke broker je de laagste kosten betaalt:

Hoe kan je je beleggingskosten verlagen?

Er zijn veel verschillende kosten die door brokers berekend kunnen worden. Je wilt natuurlijk een hoog rendement behalen en het is dan aantrekkelijk om deze kosten zoveel mogelijk te verminderen. Maar hoe doe je dit?

Tip 1: verlies voorkomen

De grootste kostenpost voor beleggers is verlies. Verlies uit de weg gaan lukt natuurlijk nooit helemaal: beleggen is namelijk risicovol. Door echter een goede strategie toe te passen en door niet te beleggen in enorm risicovolle beleggingsproducten verklein je de kans op verlies. Dit doe je door:

  • Beleg voor de lange termijn: op die manier vergroot je de kans op herstel.
  • Diversificatie: beleg in verschillende beleggingsproducten.
  • Dollar cost averaging: stap op verschillende momenten in.

Tip 2: selecteer een broker met lage kosten

Transactiekosten zijn voor veel beleggers de grootste kostenpost. Door een broker te selecteren met lage kosten, verlaag je het bedrag dat je ieder jaar verliest aan hoge kosten. Wist je dat het mogelijk is bij veel brokers om zonder kosten te beleggen? In dit artikel laat ik zien bij welke aanbieders je dit kunt doen.

Tip 3: beperk het aantal transacties

Actieve beleggers betalen vaak hogere transactiekosten. Sommige brokers rekenen bijvoorbeeld een minimale vergoeding voor iedere transactie: het is dan goedkoper om in één keer voor €1.000 aan aandelen te kopen dan vier keer voor €250.

Tip 4: let op de beursnotering

Sommige aandelen en ETF’s staan genoteerd aan verschillende beurzen. Onderzoek bij welke beurs het het voordeligst is om in het effect te handelen. De transactiekosten kunnen sterk verschillen tussen de verschillende beurzen. Ook betaal je bij sommige brokers extra kosten om op meerdere beurzen te handelen: DEGIRO rekent bijvoorbeeld €2,50 per jaar voor iedere beurs waarop je handelt.

De beursnotering kan bovendien ook in een andere valuta zijn. Sommige aandelen kan je bijvoorbeeld zowel verhandelen in euro’s als dollars. Wanneer je in een andere valuta belegt, betaal je hier vaak conversiekosten over. Je kunt deze kosten ontwijken door in je eigen valuta te beleggen.

Tip 5: beleg in goedkope beleggingsproducten

Niet alle beleggingsproducten zijn even goedkoop: over crypto & aandelen betaal je vaak hogere transactiekosten dan over ETF’s. Onderzoek daarom wat de kosten zijn van het beleggingsproduct waarin je wilt beleggen.

Tip 6: onderzoek je persoonlijke situatie

Of een broker goedkoop is, hangt vaak sterk af van je persoonlijke situatie. Schrijf daarom eerst het volgende op:

  • Hoe vaak wil je beleggen?
  • Met welk bedrag ga je beleggen?
  • Waarin wil je beleggen?

Voor beleggers die met kleine bedragen beleggen, is een broker met percentuele kosten aantrekkelijker. Wanneer je met een groot bedrag belegt kan een vaste commissie van €1 juist aantrekkelijker zijn. Door een product te zoeken dat bij je persoonlijke situatie past, verlaag je de kosten.

kosten beleggen

Hoeveel kost beleggen?

Wanneer je gaat beleggen, kan je te maken krijgen met verschillende kosten. In dit deel van het artikel beschrijf ik veel voorkomende kosten.

Transactiekosten of commissies

Bij veel brokers betaal je een commissie op iedere belegging. Deze commissie bestaat vaak uit een percentage van de totale waarde van de belegging. Ook rekenen de meeste brokers een minimum bedrag aan kosten. Wanneer je fysiek gaat beleggen in bijvoorbeeld aandelen is DEGIRO meestal de goedkoopste partij. Lees hier meer over deze broker.

Niet alle brokers berekenen directe transactiekosten. Bij brokers waar je in CFD’s handelt betaal je bijvoorbeeld geen directe commissie. Lees hier hoe de transactiekosten bij deze vorm van beleggen berekend worden.

Spread op je beleggingen

Bij alle brokers betaal je ook een spread. De spread is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs van bijvoorbeeld een aandeel. De spread is altijd relatief. Je betaalt per aandeel een bepaald bedrag aan de spread.

De vaste commissie is vaak duidelijk aangegeven bij een broker. Je betaalt dan bijvoorbeeld twee euro over elke transactie. Spreads zijn lastiger te vergelijken: de kosten kunnen namelijk verschillen per aandeel. Op het ene aandeel betaal je bij een broker misschien maar twee cent, terwijl je op een ander aandeel een euro betaalt. Wil je weten waar je het voordeligst in een aandeel kunt beleggen? Dan zul je je moeten onderzoeken wat de spread voor dat aandeel bij verschillende brokers is.

De spread stijgt vaak tijdens sterke marktbewegingen & buiten de reguliere handelsuren. Sommige brokers verhogen de spread zelf of verkopen de orders op een dure beurs.

Het is vaak mogelijk om korting te ontvangen over je spread wanneer je met grote bedragen belegt. Neem hiervoor contact op met je broker.

Wil je meer weten over de spread? Lees dan het artikel wat is de spread bij beleggen?

Valutakosten of conversiekosten

Bij buitenlandse beleggingen betaal je vaak kosten voor het omruilen van bijvoorbeeld je euro’s naar dollars. De kosten die door brokers worden gerekend kunnen flink oplopen. Je betaalt soms wel enkele procenten aan kosten. Dit drukt het rendement op internationale beleggingen natuurlijk enorm. Het is daarom belangrijk om eerst na te gaan hoeveel het kost om te beleggen in buitenlandse aandelen. Wil je weten hoe de wisselkoers werkt? Lees dan dit artikel.

Bewaarloon of servicekosten

Vooral traditionele banken rekenen nog een zogenaamd bewaarloon. Dit zijn jaarlijkse kosten die berekend worden voor het aanhouden van effecten. Gelukkig kunnen deze kosten eenvoudig ontweken worden. Open een losse beleggingsrekening waar geen bewaarloon wordt gerekend. In ons overzicht van brokers die je meerdere brokers waar je zonder bewaarloon kunt beleggen.

Inactiviteitskosten

Bij sommige brokers moet je ook geld betalen wanneer je niet voldoende handelt. Je moet dan een minimaal aantal beleggingen uitvoeren om deze kosten uit de weg te gaan. Deze kostenpost is vooral vervelend voor de belegger met een lange termijn visie. Het eenmalig kopen en vasthouden van aandelen kost dan ieder jaar geld. Onderzoek daarom altijd of de broker inactiviteitskosten rekent.

Beheerkosten

Beleggingsfondsen rekenen doorgaans beheerskosten. Dit zijn kosten voor het onderhouden van de portefeuille. Andere lopende kosten zoals de administratie- en de marketingkosten van het fonds worden hier ook in doorberekend. Bedenk altijd dat een duurder fonds niet altijd beter is! Een indexfonds heeft vaak lagere kosten en behaalt vaak vergelijkbare of betere rendementen dan een actief beleggingsfonds.

Prestatiekosten

Sommige fondsen rekenen ook een prestatievergoeding. Wanneer een fonds het goed doet moet je een deel van het rendement afstaan. Dit komt overigens alleen voor bij actief beheerde beleggingsfondsen. Bij indexfondsen en trackers worden er geen prestatiekosten gerekend.

Financieringskosten

Wanneer je belegt op marge met bijvoorbeeld een derivaat, betaal je financieringskosten. Je belegt dan met geleend geld en daar moet je rente over betalen. Beleggen met geleend geld is zelden een goed idee. De financieringskosten kunnen snel oplopen, zeker wanneer je een hefboom gebruikt.

Kosten voor services

Veel brokers rekenen ook kosten voor specifieke services. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten voor het streamen van live koersen of kosten voor het gebruik van een softwarepakket. Het is daarom altijd verstandig om eerst de kleine lettertjes goed door te nemen. Op die manier voorkom je dat je beleggingen plotseling veel duurder worden.

Uitboeken en inboeken van effecten

Veel brokers berekenen kosten door wanneer je je portefeuille wilt verplaatsen naar een andere aanbieder. Sommige brokers bieden dan wel weer aan om deze kosten voor je te betalen. Het verhuizen naar een andere aanbieder is vaak veel gedoe. Het is dan ook verstandig om dit zoveel mogelijk te voorkomen door direct een goede aanbieder te kiezen.

Kosten voor het opnemen van geld

Sommige brokers rekenen ook stiekem kosten voor het opnemen van geld. Ook dit is vervelend, aangezien het je rendement direct verlaagt. Bekijk daarom altijd of een broker kosten berekend voor het opnemen van geld.

Kosten verlagen door gratis te beleggen?

Bij sommige partijen is het ook mogelijk om ‘gratis’ te beleggen. Let er wel op dat een broker die gratis beleggen aanbiedt altijd bijbedoelingen heeft. Dit kan onschuldig zijn. Sommige brokers bieden gratis beleggen aan, omdat ze hopen dat klanten andere, duurdere beleggingsproducten gaan uitproberen. Andere brokers proberen op een sneaky manier alsnog geld te verdienen door bijvoorbeeld andere kosten door te berekenen.

Wil je meer weten over zonder kosten beleggen? In het onderstaande artikel leer je direct hoe zonder kosten beleggen in zijn werking gaat:

Zijn dure beleggingsfondsen beter?

Mensen hebben vaak een psychologische bias dat dure producten beter zijn. Bij beleggingsproducten is dit vaak niet het geval. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar de rendementen van passieve en actieve fondsen dan zie je dat passieve fondsen vaak beter presteren. Actieve beleggingsfondsen selecteren zelf aandelen met als doel het verslaan van de markt. Passieve fondsen volgen de markt met bijvoorbeeld een index.

De kosten van een actief fonds liggen hoger. Toch zie je dat hier meestal geen hoger rendement tegenover staat. Zelfs bij een gelijk rendement behaal je een veel hoger rendement met een actief fonds. In 99% van de gevallen kan je dus het beste voor het goedkoopste beleggingsproduct kiezen.

Dezelfde regel gaat ook op voor het kiezen van een broker. Goedkope brokers bieden vaak vergelijkbare opties als dure brokers. Het heeft dus geen nut om bij een dure bank of broker te gaan beleggen. Tenzij je iets heel specifieks zoekt, is het bijna altijd beter om voor de voordeligste partij te gaan.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *