Hoe kan je beleggen zonder kosten?

Wil je beleggen zonder kosten? Bij veel Nederlandse brokers betaal je een vaste commissie wanneer je belegt. Wanneer je met groot bedrag belegt is dit vaak geen probleem. Wanneer je echter met kleine bedragen belegt, dan nemen de kosten fors toe. Gelukkig kan je ook zonder vaste kosten beleggen. Maar hoe doe je dit precies?

Waar kan je zonder kosten beleggen?

Hieronder zie je een overzicht van de brokers waar je zonder vaste kosten kunt beleggen. Probeer de verschillende opties uit en ontdek waar je het beste zonder kosten kunt gaan beleggen.

eToro: zonder vaste commissies aandelen kopen

Wil je zonder vaste commissies aandelen kopen & verkopen? Dan is eToro een goede optie! Je betaalt hier namelijk geen vaste commissies bij het verhandelen van aandelen, waardoor je ook met een klein bedrag enkele aandelen kunt kopen:

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.

Scalable Capital: zonder vaste commissies in aandelen & ETF’s beleggen

Wanneer je het niet erg vindt om met je mobiele telefoon te beleggen, is BUX een goede keuze. Je kunt bij BUX namelijk geheel zonder transactiekosten in deze effecten handelen. Wat houdt je nog tegen? Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij Scalbale Capital:

Beleggen is risicovol. Promotie link.Beleggen is risicovol. Promotie link.Beleggen is risicovol. Promotie link.Beleggen is risicovol. Promotie link.Beleggen is risicovol. Promotie link.Beleggen is risicovol. Promotie link.

Plus500: zonder vaste commissies handelen in CFD’s

Wil je liever actief handelen in derivaten? Dan is Plus500 een goede keuze. Ook bij Plus500 kan je geheel zonder vaste commissies beleggen in CFD’s op bijvoorbeeld aandelen en grondstoffen. Bovendien kan je er bij Plus500 ook voor kiezen om actief te handelen in CFD opties. Je kan de mogelijkheden bij Plus500 geheel zonder risico uitproberen door middel van een onbeperkte demo. Lees hier de review of meld je direct aan via de onderstaande knop:

82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.

Plus500 geen kosten

Er zijn andere kosten van toepassing, welke je kunt vinden op https://www.plus500.com/FAQ/FeesCharges/DoYouChargeAnyFees.

NAGA: zonder vaste commissies in aandelen beleggen

NAGA is van alle markten thuis. Bij deze broker kan je zonder kosten aandelen kopen. Hierdoor kan je bij één partij al je beleggingsactiviteiten onderbrengen. Bovendien kan je bij NAGA profiteren van sociaal handelen. Je kan dan andere beleggers volgen en hun beleggingen automatisch overnemen. Meld je direct aan voor een gratis (demo) account:

Degiro: gratis beleggen in beleggingsfondsen uit de kernselectie

Bij DEGIRO kan je iedere kalendermaand één koop of verkooptransactie uitvoeren op een selectie aan trackers zonder transactiekosten te betalen. Wanneer je goedkoop wilt beleggen in ETF’s of beleggingsfondsen dan is DEGIRO zeker een goede keuze. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

zonder kosten beleggen DEGIRO

Volledig gratis beleggen proberen

Er is eigenlijk maar één manier waarop je 100% gratis kunt beleggen: door het met nepgeld te doen. Er bestaan tegenwoordig verschillende brokers waar je beleggen geheel gratis kunt uitproberen. Doordat je zelf geen geld hebt ingelegd kost iedere belegging je niets, terwijl je wel precies leert wat voor effecten je beslissingen gehad zouden hebben.

Wil je beleggen geheel gratis uitproberen met nepgeld? Gebruik dan de onderstaande knop om direct de beste demo accounts met elkaar te vergelijken:

Is zonder kosten beleggen ook echt gratis?

We bekijken bij elke partij of zonder kosten beleggen ook echt 100% gratis is.

Kan je bij NAGA zonder kosten beleggen?

Bij NAGA hebben we bekeken of je er echt zonder kosten kunt beleggen. Het kopen van aandelen is inderdaad geheel commissie vrij.

Wel vonden we vervelende verborgen kosten. Wanneer je geld wilt opnemen moet je daar een vergoeding van € 10 over betalen. Dit is erg hoog en ook vrij ongebruikelijk. Hierdoor is handelen met kleine bedragen bij NAGA een stuk minder aantrekkelijk.

Kan je bij Plus500 zonder kosten beleggen?

Ook bij Plus500 hebben de we voorwaarden doorgenomen. Er worden bij Plus500 inderdaad geen commissies gerekend. Ook zijn er geen verborgen kosten.

Wel moet je er rekening houden dat je bij Plus500 handelt in CFD’s. CFD’s zijn derivaten die voor een deel gefinancierd worden door de broker. Dit heeft als voordeel dat je een hefboom kunt toepassen. Met een hefboom kan je met een kleiner bedrag een grotere positie innemen. Je betaalt vervolgens een financieringsrente over je positie wanneer je deze langer dan een dag laat openstaan.

Er zijn andere kosten waar je rekening mee moet houden bij Plus500, je kunt deze hier vinden: https://www.plus500.com/FAQ/FeesCharges/DoYouChargeAnyFees

Kan je bij DEGIRO zonder kosten beleggen?

Bij DEGIRO kan je inderdaad zonder kosten beleggen in een selectie kan kernfondsen. Het is wel belangrijk om te onderzoeken of het beleggingsfonds waar je in wilt beleggen ook gratis beschikbaar is. Lang niet alle fondsen zijn namelijk opgenomen in de gratis selectie van DEGIRO. Ook kan je slechts één keer per kalendermaand gratis instappen. Het is daarom belangrijk om je beleggingen goed te plannen; op die manier voorkom je dat je onverhoopt toch transactiekosten betaalt over je transactie.

Ten slotte

Dat een broker geen kosten berekent, betekent niet per definitie dat beleggen volledig gratis is. Op de beurs is er namelijk altijd een verschil tussen de koop- en de verkoopprijs van een aandeel. Dit noemen we ook wel de spread. In de rest van het artikel bekijken we hoe je deze kosten kunt berekenen.

Welke kosten betaal je?

Wanneer brokers zeggen  dat ze geen kosten berekenen, betekent dit doorgaans dat ze geen commissies rekenen. Je betaalt dan dus geen vast percentage aan transactiekosten over de aandelen. Wel heb je nog steeds te maken met de zogenaamde spread. De spread is altijd aanwezig wanneer je op de beurs handelt.

Maar wat is de spread nu precies? De spread is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs van een aandeel. Het verschil tussen de koop- en verkoopprijs vormen de kosten. Wanneer het kopen van een aandeel 1,5 euro kost en het verkopen 1,52 kost dan bedraagt de spread 2 cent. De totale transactiekosten bedragen dan 2 cent vermenigvuldigd met het aantal aandelen dat je koopt of verkoopt.

Zonder al te veel in te gaan op de technische aspecten van de spread kunnen we stellen dat deze manier van kosten berekenen ervoor zorgt dat de kosten relatief zijn. Hierdoor kunnen ook mensen die met een lager bedrag beleggen tegen lage transactiekosten handelen in aandelen. Houd er overigens rekening mee dat het bij grotere bedrag vaak juist voordeliger is om de aandelen fysiek aan te schaffen doordat de relatieve transactiekosten bij Nederlandse brokers lager liggen.

Wil je berekenen bij welke broker het kopen en verkopen van aandelen het goedkoopst is? We hebben een speciale tool ontwikkeld waarmee je de kosten kunt bekijken:

Hoe kan je goedkoop beleggen?

Wanneer je wilt beleggen is het dus jammer genoeg niet mogelijk om geheel zonder kosten te beleggen. Wel zijn er manieren waarop je de kosten zoveel mogelijk kunt beperken. In ons artikel over goedkoop beleggen hebben we de verschillende brokers al uitgebreid vergeleken en bij de aanschaf van 30 aandelen Philips was de goedkoopste broker maar liefst zeven keer goedkoper dan de duurste aanbieder!

Vooral moderne online brokers doen het erg goed. Dit komt doordat ze absoluut geen commissiekosten rekenen. Het verhandelen van aandelen bij Nederlandse aanbieders is vaak zo duur doordat je een vast bedrag per transactie betaald. Hierdoor is het kopen van een handjevol aandelen simpelweg niet rendabel.

Wil je weten bij welke brokers je voordelig kunt beleggen? Bekijk dan ons overzicht van beste brokers:

Bereken wat voordeliger is

Het loont altijd om te berekenen welke kostenstructuur het voordeligst is. Nederlandse brokers hebben vaak  een vast bedrag per order plus een (lager) relatief percentage van de totale orderwaarde. Bij de moderne online broker is er alleen sprake van een bedrag aan transactiekosten per effect.

Door vervolgens het moment van kruising vast te stellen kan je bepalen vanaf welk bedrag het voordeliger is om bij de Nederlandse broker te handelen. Je kan dit punt berekenen door de kostenformules op te stellen waarbij je het aantal aandelen gelijk stelt aan X, bijvoorbeeld:

  1. 0,1X = 6,5 + 0,05X
  2. 0,05X = 6,5
  3. X = 130

Bij 130 aandelen zou de Nederlandse broker met commissie in dit voorbeeld goedkoper zijn dan de online broker. Vanzelfsprekend moet je de bedragen in de formule vervangen door de juiste kosten structuur zoals aangegeven bij de broker die je onderzoekt.

Concluderend: waar kan je nu kosteloos beleggen?

In dit laatste deel van het artikel zetten we nog even op een rijtje waar je nu zonder kosten kunt beleggen in bepaalde beleggingsproducten.

Waar kan je kosteloos beleggen in aandelen?

Bij eToro kan je zonder vaste commissies te betalen aandelen kopen & verkopen. Dit is aantrekkelijk voor beleggers die met een klein bedrag investeren.

Waar kan je zonder commissiekosten actief handelen?

Bij Plus500 kan je geheel commissievrij handelen in CFD’s op aandelen, grondstoffen, indexfondsen en Forex paren. Op die manier kan je inspelen op de laatste marktontwikkelingen.

Waar kan je zonder kosten in ETF’s beleggen?

Bij DEGIRO kan je kosteloos investeren in een grote selectie aan beleggingsfondsen. Op die manier kan je veel geld besparen op je periodieke beleggingen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *