fbpx

Beleggen zonder kosten is mogelijk

Wil je beleggen zonder kosten? Bij veel Nederlandse brokers (Lynx, BinckBank, Alex etc.) betaal je een commissie op iedere aanschaf van effecten. Dit is prima wanneer je met een groot bedrag handelt, maar deze kosten doen je winst verdampen wanneer je maar een klein bedrag in één aandeel wilt stoppen. Maar wat zijn nu eigenlijk de mogelijkheden om zonder kosten te beleggen?

Echt helemaal zonder kosten beleggen?

Wil je geheel zonder commissies beleggen in bijvoorbeeld aandelen? Dan is het relatief nieuwe Flatex een goede partij. Bij deze broker kan je namelijk geheel zonder kosten beleggen in bijvoorbeeld aandelen en obligaties. Meer exotische beleggingsproducten zoals opties zijn jammer genoeg nog niet beschikbaar bij Flatex. Wil je meer weten over deze partij? Lees hier de review of meld je direct aan via de onderstaande knop:

Flatex aanmelden

En gratis beleggen?

Er is eigenlijk maar één manier waarop je 100% gratis kunt beleggen: door het met nepgeld te doen. Er bestaan tegenwoordig verschillende brokers alwaar je beleggen geheel gratis kunt uitproberen. Doordat je zelf geen geld hebt ingelegd kost iedere belegging je niets terwijl je wel precies leert wat voor effecten je beslissingen gehad zouden hebben. 

Zonder commissie beleggen

kostenWanneer je met grotere bedragen wilt beleggen is het jammer genoeg niet mogelijk om geheel zonder kosten te beleggen. Wel zijn er manieren waarop je de kosten zoveel mogelijk kunt beperken. In ons artikel over goedkoop beleggen hebben we de verschillende brokers al uitgebreid vergeleken en bij de aanschaf van 30 aandelen Philips was de goedkoopste broker maar liefst zeven keer goedkoper dan de duurste aanbieder!

Vooral moderne online brokers doen het erg goed. Dit komt doordat ze absoluut geen commissiekosten rekenen. Het verhandelen van aandelen bij Nederlandse aanbieders is vaak zo duur doordat je een vast bedrag per transactie betaalt. Hierdoor is het kopen van een handjevol aandelen simpelweg niet rendabel. Bij online brokers worden er echter geen vaste kosten berekend: maar hoe werkt dit dan wel?

Klik hier voor een overzicht van brokers waar je zonder commissie kunt beleggen >>

Hoe komen de kosten dan tot stand?

Bij moderne brokers komen de kosten tot stand door middel van een zogenaamde spread. In het kort betekent dit dat het verschil tussen de koop- en verkoopprijs van een aandeel de uiteindelijke kosten bepalen. Wanneer het kopen van een aandeel 1,5 euro en het verkopen 1,52 zou kosten bedraagt de spread 0,02 cent en de transactiekosten bedragen dan 0,02 euro maal het aantal aandelen dat je koopt of verkoopt.

Zonder al te veel in te gaan op de technische aspecten van de spread kunnen we stellen dat deze manier van kosten berekenen ervoor zorgt dat de kosten relatief zijn. Hierdoor kunnen ook mensen die met een lager bedrag beleggen tegen lage transactiekosten handelen in aandelen. Houd er overigens rekening mee dat het bij grotere bedrag vaak juist voordeliger is om de aandelen fysiek aan te schaffen doordat de relatieve transactiekosten bij Nederlandse brokers hoger liggen.

Bereken wat voordeliger is

Het loont daarom altijd om te berekenen welke kostenstructuur het voordeligst is. Nederlandse brokers hebben vaak  een vast bedrag per order plus een (lager) relatief percentage van de totale orderwaarde. Bij de moderne online broker is er alleen sprake van een bedrag aan transactiekosten per effect.

Door vervolgens het moment van kruising vast te stellen kan je bepalen vanaf welk bedrag het voordeliger is om bij de Nederlandse broker te handelen. Je kan dit punt berekenen door de kostenformules op te stellen waarbij je het aantal aandelen gelijk stelt aan X, bijvoorbeeld:

  1. 0,1X = 6,5 + 0,05X
  2. 0,05X = 6,5
  3. X = 130

Bij 130 aandelen zou de Nederlandse broker met commissie in dit voorbeeld goedkoper zijn dan de online broker. Vanzelfsprekend moet je de bedragen in de formule vervangen door de juiste kosten structuur zoals aangegeven bij de broker die je onderzoekt.

Pagina in het Engels 

Tip: Klik hier & ontvang gratis tot €175 om mee te beleggen!

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!