Beleggen zonder kosten is mogelijk

 Wil je beleggen zonder kosten? Bij veel Nederlandse brokers (DEGIRO, BinckBank, Lynx etc.) betaal je een vaste commissie wanneer je belegt. Wanneer je met kleine bedrag belegt is dit vaak geen probleem. Wanneer je echter met kleine bedragen belegt, nemen de kosten fors toe. Gelukkig kan je ook zonder vaste kosten beleggen. Maar hoe doe je dit precies?

Waar kan je zonder kosten beleggen?

Hieronder zie je een overzicht van de brokers waar je zonder vaste kosten kunt beleggen. Probeer de verschillende opties uit en ontdek waar je het beste zonder kosten kunt gaan beleggen.

eToro: actief handelen & aandelen kopen

eToro is van alle markten thuis. Bij deze broker kan je zonder kosten aandelen kopen. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om zonder commissies te beleggen in CFD’s. Hierdoor kan je bij één partij al je beleggingsactiviteiten onderbrengen. Bovendien kan je bij eToro profiteren van sociaal handelen. Je kan dan andere beleggers volgen en hun beleggingen automatisch overnemen. Lees hier de review of meld je direct aan via de onderstaande knop:

eToro aanmelden

eToro zonder kosten

 

Plus500: zonder commissies handelen in CFD’s

Wil je liever actief handelen in derivaten? Dan is Plus500 een goede keuze. Ook bij Plus500 kan je geheel zonder vaste commissies beleggen in CFD’s op bijvoorbeeld aandelen en grondstoffen. Bovendien kan je er bij Plus500 ook voor kiezen om actief te handelen in CFD opties. Je kan de mogelijkheden bij Plus500 geheel zonder risico uitproberen door middel van een onbeperkte demo (76,4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's). Lees hier de review of meld je direct aan via de onderstaande knop:

Plus500 aanmelden

Plus500 geen kosten

Flatex: gratis aandelen kopen

Wil je geheel zonder commissies beleggen in bijvoorbeeld aandelen? Dan is het relatief nieuwe Flatex een goede partij. Bij deze broker kan je namelijk geheel zonder kosten beleggen in bijvoorbeeld aandelen en obligaties. Meer exotische beleggingsproducten zoals opties zijn jammer genoeg nog niet beschikbaar bij Flatex. Wil je meer weten over deze partij? Lees hier de review of meld je direct aan via de onderstaande knop:

Flatex aanmelden

Flatex beleggen zonder kosten

Volledig gratis beleggen proberen

Er is eigenlijk maar één manier waarop je 100% gratis kunt beleggen: door het met nepgeld te doen. Er bestaan tegenwoordig verschillende brokers alwaar je beleggen geheel gratis kunt uitproberen. Doordat je zelf geen geld hebt ingelegd kost iedere belegging je niets, terwijl je wel precies leert wat voor effecten je beslissingen gehad zouden hebben. 

Wil je beleggen geheel gratis uitproberen met nepgeld? Gebruik dan de onderstaande knop om direct de beste demo accounts met elkaar te vergelijken:

brokers vergelijken

Is zonder kosten beleggen ook echt gratis?

We bekijken bij elke partij of zonder kosten beleggen ook echt 100% gratis is.

Flatex: zonder kosten beleggen?

We hebben de voorwaarden bij Flatex doorgelezen en zonder kosten beleggen lijkt bij deze partij ook echt zonder kosten beleggen te betekenen. Er worden geen verborgen kosten berekend.

Wel moet je er rekening mee houden dat de orders bij een alternatieve beurs worden uitgezet. De zogenaamde spread (het verschil tussen de koop- en verkoopprijs) ligt daar buiten normale handelsuren hoger dan bij andere Nederlandse brokers. Flatex is in de meeste gevallen dus echt de goedkoopste partij. Wanneer je echter op vreemde uren handelt kan je wellicht beter een andere partij kiezen.

Plus500: zonder kosten beleggen?

Ook bij Plus500 hebben de we voorwaarden doorgenomen. Er worden bij Plus500 inderdaad geen commissies gerekend. Ook zijn er geen verborgen kosten.

Wel moet je er rekening houden dat je bij Plus500 handelt in CFD’s. CFD’s zijn derivaten die voor een deel gefinancierd worden door de broker. Dit heeft als voordeel dat je een hefboom kunt toepassen. Met een hefboom kan je met een kleiner bedrag een grotere positie innemen. Je betaalt vervolgens een financieringsrente over je positie mits je deze langer dan een dag laat openstaan. Plus500 is dus voordelig, maar alleen op de korte termijn!

eToro: zonder kosten beleggen?

Ook bij eToro hebben we bekeken of je er echt zonder kosten kunt beleggen. Het kopen van aandelen is inderdaad geheel commissie vrij.

Wel vonden we vervelende verborgen kosten. Wanneer je geld wilt opnemen moet je daar een vergoeding van $25 over betalen. Dit is erg hoog en ook vrij ongebruikelijk. Hierdoor is handelen met kleine bedragen bij eToro een stuk minder aantrekkelijk.

Ten slotte

Dat een broker geen kosten berekent, betekent niet per definitie dat beleggen volledig gratis is. Op de beurs is er namelijk altijd een verschil tussen de koop- en de verkoopprijs van een aandeel. Dit noemen we ook wel de spread. In de rest van het artikel bekijken we hoe je deze kosten kunt berekenen.

Welke kosten betaal je dan wel?

 Wanneer brokers zeggen  dat ze geen kosten berekenen, betekent dit doorgaans dat ze geen commissies rekenen. Je betaalt dan dus geen vast percentage aan transactiekosten over de aandelen. Wel heb je nog steeds te maken met de zogenaamde spread. De spread is altijd aanwezig wanneer je op de beurs handelt.

Maar wat is de spread nu precies? De spread is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs van een aandeel. Het verschil tussen de koop- en verkoopprijs vormen de kosten. Wanneer het kopen van een aandeel 1,5 euro kost en het verkopen 1,52 kost, bedraagt de spread 2 cent. De totale transactiekosten bedragen dan 2 cent vermenigvuldigd met het aantal aandelen dat je koopt of verkoopt.

Zonder al te veel in te gaan op de technische aspecten van de spread kunnen we stellen dat deze manier van kosten berekenen ervoor zorgt dat de kosten relatief zijn. Hierdoor kunnen ook mensen die met een lager bedrag beleggen tegen lage transactiekosten handelen in aandelen. Houd er overigens rekening mee dat het bij grotere bedrag vaak juist voordeliger is om de aandelen fysiek aan te schaffen doordat de relatieve transactiekosten bij Nederlandse brokers lager liggen.

Wil je berekenen bij welke broker het kopen en verkopen van aandelen het goedkoopst is? We hebben een speciale tool ontwikkelt waarmee je de kosten kunt bekijken:

goedkoop beleggen

Zonder commissie beleggen

Wanneer je wilt beleggen is het jammer genoeg niet mogelijk om geheel zonder kosten te beleggen. Wel zijn er manieren waarop je de kosten zoveel mogelijk kunt beperken. In ons artikel over goedkoop beleggen hebben we de verschillende brokers al uitgebreid vergeleken en bij de aanschaf van 30 aandelen Philips was de goedkoopste broker maar liefst zeven keer goedkoper dan de duurste aanbieder!

Vooral moderne online brokers doen het erg goed. Dit komt doordat ze absoluut geen commissiekosten rekenen. Het verhandelen van aandelen bij Nederlandse aanbieders is vaak zo duur doordat je een vast bedrag per transactie betaalt. Hierdoor is het kopen van een handjevol aandelen simpelweg niet rendabel. 

Klik hier voor een overzicht van brokers waar je zonder commissie kunt beleggen >>

Bereken wat voordeliger is

Het loont altijd om te berekenen welke kostenstructuur het voordeligst is. Nederlandse brokers hebben vaak  een vast bedrag per order plus een (lager) relatief percentage van de totale orderwaarde. Bij de moderne online broker is er alleen sprake van een bedrag aan transactiekosten per effect.

Door vervolgens het moment van kruising vast te stellen kan je bepalen vanaf welk bedrag het voordeliger is om bij de Nederlandse broker te handelen. Je kan dit punt berekenen door de kostenformules op te stellen waarbij je het aantal aandelen gelijk stelt aan X, bijvoorbeeld:

  1. 0,1X = 6,5 + 0,05X
  2. 0,05X = 6,5
  3. X = 130

Bij 130 aandelen zou de Nederlandse broker met commissie in dit voorbeeld goedkoper zijn dan de online broker. Vanzelfsprekend moet je de bedragen in de formule vervangen door de juiste kosten structuur zoals aangegeven bij de broker die je onderzoekt.

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment