Gratis beleggen: bij deze brokers kan het!

Gratis beleggen klinkt voor veel mensen als een fabeltje. Toch is gratis beleggen echt mogelijk! Bij sommige brokers is het mogelijk om geheel zonder kosten te beleggen in aandelen. Bij andere brokers kan je geheel gratis de mogelijkheden uitproberen met een onbeperkte demo. In dit artikel bekijken we waar je geheel zonder kosten kunt beleggen.

Waar kan je het beste gratis beleggen?

Ben je benieuwd bij welke brokers je echt direct gratis aan de slag kan? In het onderstaande overzicht zie je direct bij welke brokers je zonder commissies kunt beleggen.

BrokerInformatieReviewAanmelden
* Gratis onbeperkte demo
* Tot 8,76% rente over je tegoeden
* Gratis 1 maand beleggen

* Zonder commissies aandelen & crypto kopen
* Met beleggen kan je je inleg verliezen.
* Andere kosten van toepassing


DEGIRO brokers vergelijken* Zonder commissies beleggen in fondsen uit de kernselectie
* Zonder commissies beleggen in Amerikaanse aandelen


Bitvavo logo* Zonder commissies je eerste €10.000 aan crypto verhandelen
* €10 gratis voor nieuwe gebruikers

Is gratis beleggen ook echt gratis?

Ze zeggen wel eens dat er niet zoiets als een gratis lunch bestaat. Dit lijkt vaak ook te gelden voor de aanbiedingen die er bestaan rondom gratis beleggen. Zo bleek uit een onderzoek van Finner.nl dat het kopen van fondsen bij Flatex relatief duurder is. De managementfee voor het Robeco Global Stars Equities EUR G bedraagt 0,5%. Bij Flatex wordt een vergelijkbaar fonds aangeboden met een management fee van 1,25%.

Het is daarom altijd belangrijk om te achterhalen waarom een broker gratis beleggen als dienst aanbiedt. Gratis beleggen kan in bepaalde situaties ook echt gratis zijn. Toch is het belangrijk om scherp te blijven. Bekijk goed of er nog andere kosten worden gerekend en bepaal of je de ‘prijs’ voor gratis beleggen wilt betalen.

In de rest van dit artikel leg ik de brokers die gratis beleggen aanbieden onder de loep en onthul ik waar je toch geld aan kwijtbent. Op die manier weet je 100% transparant wat de kosten van gratis beleggen zijn.

eToro: gratis beleggen in aandelen

Bij de meeste brokers worden vaste transactiekosten gerekend. Dit is niet het geval bij eToro. Bij eToro kan je geheel zonder vaste transactiekosten aandelen en cryptovaluta’s verhandelen. Dit maakt eToro een interessante partij om ook met kleinere bedragen te beleggen.

Je kan de mogelijkheden bij eToro geheel gratis en zonder risico uitproberen met hun onbeperkte demo. Gebruik de onderstaande knop om zelf een account te openen:

76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.

Gratis beleggen eToro

Beleggen in aandelen tegen 0% commissie bij eToro

Is beleggen bij eToro echt gratis?

eToro probeert klanten te lokken in de hoop dat ze vervolgens beleggen in de meer risicovolle CFD’s. Met CFD’s kan je speculeren op stijgende en dalende koersen met een hefboom. Deze manier van beleggen is risicovol, maar erg winstgevend voor de broker. Het verhandelen van CFD’s is echter niet verplicht, waardoor je als particuliere belegger echt kunt profiteren van het commissievrij verhandelen van aandelen bij deze broker.

Toch zijn er enkele zaken waar je op moet letten bij eToro:

 • Kosten voor opnemen geld: wanneer je geld opneemt van je rekening betaal je hier $ 5 voor.
 • Rekening alleen in dollars: je rekening is bij eToro standaard in dollars. eToro rekent 0,25% aan kosten voor het omwisselen van euro’s naar dollars.

Wil je meer weten over eToro? Lees dan mijn review over deze broker.

DEGIRO: gratis beleggen in de kernselectie van beleggingsfondsen & Amerikaanse aandelen

DEGIRO is een betrouwbare broker waar je gratis kunt beleggen in sommige ETF’s & Amerikaanse aandelen.

Het is bij DEGIRO mogelijk om fondsen die zijn opgenomen in de kernselectie van DEGIRO gratis te verhandelen. Wel zijn hier voorwaarden aan verbonden: je kan maximaal één keer per maand het fonds aankopen en je moet dit voor minimaal €1000 doen.

DEGIRO heeft in 2023 ook het gratis beleggen in Amerikaanse aandelen geïntroduceerd. Dit is wel wat misleidend, aangezien het bedrijf standaard €0,50 aan verwerkingskosten rekent voor iedere order. Ook betaal je bij DEGIRO 0,25% aan kosten voor het omwisselen van euro’s naar dollars.

Wil je beleggen bij DEGIRO uitproberen? Open dan direct een account bij deze broker:

DEGIRO gratis kernselectie

Zonder transactiekosten in de kernselectie handelen bij DEGIRO

Waarom is beleggen in de kernselectie gratis?

Waarschijnlijk biedt DEGIRO deze optie aan om nieuwe klanten te trekken. Het is namelijk aantrekkelijk om zonder transactiekosten te kunnen beleggen in diverse fondsen.

BUX Zero: gratis beleggen in aandelen & ETF’s

BUX heeft een Nederlandstalige mobiele applicatie gelanceerd met een duidelijk USP: je kunt er namelijk 100% gratis beleggen in aandelen en ETF’s. Zonder vaste commissies koop je met een simpele klik je favoriete aandelen op zonder dat daar commissies over gerekend worden.

Een voordeel van beleggen bij BUX, is dat je direct een gratis aandeel ontvangt wanneer je een account opent. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij BUX:

82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.

Is beleggen bij BUX Zero echt gratis?

Of beleggen bij BUX Zero echt gratis is, hangt van de manier waarop je belegt af:

 • Zero orders: alleen over zero orders betaal je geen transactiekosten. Het nadeel is dat deze orders pas aan het einde van de dag worden uitgevoerd, waardoor je aankoopprijs hoger kan uitvallen.
 • Conversiekosten: ook bij BUX wordt er 0,25% aan kosten berekend voor het omwisselen van euro’s naar dollars.

Waarom is beleggen bij BUX Zero gratis?

Je kunt bij BUX gratis beleggen doordat ze alle orders van de klanten bundelen en in één keer naar de beurs sturen. Je kunt ook direct een aandeel kopen tegen de beschikbare prijs, maar hier betaal je wel (lage) transactiekosten voor.

Plus500: zonder vaste commissies beleggen in CFD’s

Wil je liever actief speculeren op bijvoorbeeld aandelen? Dan zijn CFD’s geschikt. Met CFD’s kan je orders plaatsen in zowel dalende als stijgende markten. Hierdoor kan je altijd inspelen op de laatste marktontwikkelingen.

Onthoud dat CFD’s risicovolle beleggingsproducten zijn, waarmee je snel je volledige inleg kunt verliezen.

Bij Plus500 betaal je geen vaste commissies op je beleggingen. Klik hier als je de mogelijkheden geheel gratis wilt uitproberen met een demo:

82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs. Promotie link.

Plus500 beleggingssoftware

Illustratieve prijzen

Is beleggen bij Plus500 demo gratis?

Bij Plus500 beleggen is niet 100% gratis: je betaalt er namelijk diverse andere kosten:

 • Financieringskosten: wanneer je de positie langer dan een dag openhoudt, dan betaal je hier rente over.
 • Spread: je betaalt een spread over je beleggingen.
 • Inactiviteitskosten: wanneer je het account een langere tijd niet gebruikt, betaal je hier inactiviteitskosten voor.

Trading212: beleg zonder commissies in (fractionele) aandelen

Trading212 is een internationaal alternatief voor BUX Zero. Ook Bij Trading 212 kan je zonder commissies beleggen in ruim 7000 aandelen en ETF’s. De applicatie van Trading 212 ziet er goed uit en je kunt er ook in fractionele aandelen beleggen. Fractionele aandelen zijn gedeeltes van aandelen, waardoor je ook met een klein bedrag in dure aandelen kunt investeren.

Ook is het interessant bij Trading212 dat je automatisch percentages kunt investeren in verschillende aandelen. Op die manier kan je diversificatie toepassen op je portefeuille zonder veel extra moeite te doen.

Is beleggen bij Trading212 gratis?

Net zoals bij veel andere brokers in het lijstje, hoopt de broker dat je in CFD’s gaat beleggen waar ze meer winst mee maken. Ook rekent Trading212 extra kosten:

 • Conversiekosten: Trading212 rekent 0,15% aan kosten voor het omwisselen van valuta’s.
 • Storten: Trading212 rekent 0,7% aan kosten wanneer je meer dan €2.000 stort binnen je account.

iDealing: geen aanrader voor ‘gratis’ beleggen

Een andere partij waar je gratis kan beleggen is iDealing. Het bedrijf iDealing bewijst dat gratis beleggen ook erg duur kan zijn. De broker is sowieso van lage kwaliteit: het platform valt tegen en de klantenservice is niet goed bereikbaar. Op de website pronkt de broker met €0 aan kosten over aandelen, obligaties en ETF’s.

Is beleggen bij iDealing gratis?

Beleggen bij iDealing is niet gratis, er worden veel andere kosten in rekening gebracht:

 • Koersen: je betaalt €1 per maand voor het streamen van de live koersen van Euronext.
 • Dividend: je betaalt iedere keer €0,30 voor het uitkeren van dividend.
 • Opnemen: je betaalt €5 voor het opnemen van geld van je rekening.
 • Rapport: je betaalt €36 voor een overzicht van je rekening.

Waarom kan je bij Plus500 zonder vaste commissies beleggen?

Plus500 verdient alsnog geld aan haar klanten. Dit doen ze onder andere door een financieringsrente te rekenen voor posities die meer dan een dag openstaan. Daarnaast wordt er een spread gerekend. De spread is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs van een aandeel. Bereken wanneer je bij Plus500 gaat beleggen daarom goed of je rendement in verhouding staat tot de kosten die je maakt.

gratis geld beleggen

Conclusie: is gratis beleggen ECHT gratis?

In dit artikel heb ik de bekendste brokers in Nederland op een rij gezet die gratis beleggen aanbieden. Houd er rekening mee dat brokers nooit non-profits zijn, ze zullen altijd winst proberen te maken.

Gratis aandelen brokers proberen bijvoorbeeld winst te maken door:

 • Verborgen kosten: sommige brokers rekenen kosten voor extra diensten.
 • CFD’s: andere brokers hopen dat je in CFD’s gaat beleggen waar ze winst over maken.
 • Orders verkopen: er zijn ook brokers die je orders verkopen voor geld.
 • Hogere prijzen: sommige brokers verkopen fondsen of aandelen tegen hogere prijzen.

Zoals je ziet is het belangrijk om extra op te letten wanneer een broker gratis beleggen aanbiedt. Zelf ben ik echter niet tegen gratis beleggen. Wanneer je goed oplet kan je echt flink besparen op je transactiekosten.

Zelf gebruik ik bijvoorbeeld DEGIRO voor het kopen van ETF’s uit de kernselectie zonder commissies en BUX Zero voor het kopen van Nederlandse aandelen en eToro voor het kopen van Amerikaanse aandelen. Door de verschillende brokers slim te combineren, kan je het meeste halen uit je beleggingen.

Veelgestelde vragen over gratis beleggen

Vroeger kon je bij veel brokers een gratis bonus ontvangen om beleggen mee uit te proberen. Deze tijden zijn jammer genoeg voorbij. Het is volgens de nieuwe wetgeving niet meer toegestaan om gratis bonussen weg te geven aan nieuwe beleggers. Kom je dit alsnog tegen? Ga de partij dan uit de weg! Het is namelijk niet toegestaan om een gratis bonus te geven aan nieuwe beleggers.

Gratis beleggen is vooral interessant voor mensen die een kleine beurs hebben. Wanneer je met weinig geld aandelen wilt kopen, kunnen de transactiekosten flink oplopen. € 3 aan kosten op een transactie van € 100 betekent dat je 3% verliest op je transactie. Wanneer je een transactie doet van € 10.000 is dit percentage maar 0,03%. De kans dat je een rendement van 3% behaalt, ligt een stuk lager dan dat je een rendement van 0,03% behaalt.

Wanneer je met een klein bedrag wilt gaan beleggen, is een partij waar je gratis kunt beleggen extra aantrekkelijk.

Het is belangrijk om een broker te kiezen die lage kosten rekent. Transactiekosten kunnen je rendement namelijk flink drukken. Op de lange termijn kan je bij een duurdere broker duizenden euro’s mislopen. Ben je benieuwd waar je met je unieke situatie het voordeligst kunt beleggen? Met onze vergelijkingstool bereken je direct hoeveel transactiekosten je maakt bij elke partij:

[button title="Kosten vergelijken" size="large" nofollow="" url="/beleggen/goedkoop-beleggen" target=""]

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *