Beleggen met een klein bedrag

Met de historisch lage spaarrentes verlies je geld door te sparen. Doordat de prijzen stijgen (inflatie) kan je steeds minder kopen met het bedrag dat op je rekening staat te verwaarlozen. Dat kan beter! Wist je dat het tegenwoordig mogelijk is om met kleine bedragen te beleggen: het maakt niet uit of je 50,100 of 1000 euro hebt… beleggen is altijd mogelijk!

Is het de moeite waard om met een klein bedrag te beleggen?

Veel mensen besluiten om niet met een klein bedrag te beleggen, omdat ze geloven dat dit niet interessant is. Niets is minder waar! Als er ooit een goed moment was om te beginnen met beleggen dan is het vandaag. Ook met kleine bedragen kan je op de langere termijn een groot bedrag opbouwen. Dit werkt via het zogenaamde sneeuwbaleffect.

Wanneer het sneeuwt, dan heeft één sneeuwvlokje natuurlijk amper effect. Alle sneeuwvlokjes samen kunnen echter een sneeuwbal vormen en zodra die gaat rollen ontstaat er zelfs een lawine! Zo is het ook met beleggen. Natuurlijk gaat die 10 of 50 euro per maand op zichzelf geen verschil maken. Door echter constant een klein bedrag te investeren, neemt je belegde vermogen vanzelf toe.

Bovendien profiteer je van rendement op rendement. Wanneer je het geld dat je verdient met je belegging weer opnieuw investeert, groeit je geld nog sneller. Je ontvangt dan niet alleen rendement op het bedrag dat je in eerste instantie hebt ingelegd, maar ook op het rendement dat je weer herinvesteert. Dat betaalt uit op de lange termijn! Laten we kijken hoeveel geld je overhoudt wanneer je een klein bedrag investeert voor 30 jaar met een rendement van 7%:

 • 10 euro per maand verandert in € 11.761
 • 25 euro per maand verandert in € 29.402
 • 50 euro per maand verandert in € 58.747
 • 75 euro per maand verandert in € 87.293

Hoe kan je met kleine bedragen beleggen?

Het kan dus zeker de moeite waard zijn om met kleine bedragen te beleggen! Maar hoe kan je nu eigenlijk het beste met een klein bedrag beleggen? Tegenwoordig heb je verschillende mogelijkheden. In dit deel van het artikel bekijken we wat je het beste kunt doen:

Actief speculeren op de markten

Wanneer je wat extra geld hebt, kan je ervoor kiezen om actief te speculeren in de prijsontwikkelingen van CFD-aandelen. Door gebruik te maken van een moderne broker kan je zowel speculeren op stijgende als dalende marktprijzen.

Bij deze manier van beleggen kan je een hefboom inzetten. Je kan met een klein bedrag dan direct een grotere beleggingspositie innemen. Wel is het risicovoller om met een hoge hefboom te handelen.

Wil je deze manier van handelen proberen? Dan kan met een gratis demo bij eToro. Gebruik de onderstaande knop om direct met kleine bedragen te speculeren op de markten:

67% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.eToro klein bedrag beleggen

Illustratieve prijzen

Een indexfonds volgen

Wanneer je met een klein bedrag toch een goede spreiding wilt bereiken, kan je ervoor kiezen om een indexfonds of ETF te volgen. Een indexfonds volgt een mandje aandelen. Sommige fondsen volgen bijvoorbeeld de aandelen die genoteerd staan in de AEX, terwijl andere fondsen juist technologische aandelen volgen.

Het is verstandig om op zoek te gaan naar fondsen met lage maandelijkse kosten. Op die manier is er meer ruimte om een positief rendement te behalen. Onderzoek goed waar het fonds zoal in belegt. Over het algemeen kan een fonds dat investeert in een brede selectie aan aandelen het meest stabiele rendement opleveren.

Een goede partij om met een indexfonds te beleggen is DEGIRO. Bij DEGIRO betaal je namelijk geen transactiekosten bij het kopen en verkopen van fondsen uit de kernselectie. Gebruik de onderstaande knop om een gratis account te openen bij DEGIRO:

Zelf aandelen kopen

Je kan er ook voor kiezen om zelf maandelijks enkele aandelen te kopen. Met een klein bedrag moet je er wel rekening mee houden dat je slechte een beperkte spreiding kunt toepassen. Aandelen kosten al snel een paar tientjes. Wanneer je met een bedrag van € 50 handelt, dan kan je elke maand misschien maar één of twee aandelen kopen.

Het is belangrijk dat je een broker kiest waarbij je zonder vaste commissies aandelen kunt kopen. Wanneer je op iedere transactie minimaal € 2 aan kosten betaalt, wordt het wel erg moeilijk om ook met een klein bedrag een goed rendement neer te zetten.

Een goede partij om met een klein budget aandelen te kopen is eToro. Bij eToro betaal je namelijk geen commissies over alle aandelen. Hierdoor kan je ook met één klein aandeel al een positief resultaat behalen. Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis account te openen bij eToro:

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees

Je wisselgeld beleggen

Er bestaan tegenwoordig ook applicaties die je kunnen helpen bij het beleggen met kleine bedragen. Deze apps ronden elke uitgave die je doet naar boven af. Wanneer je voor € 12,50 gaat lunchen, wordt € 0,50 automatisch belegd in een fonds. Wel is het belangrijk om goed te onderzoeken of de applicatie die je gebruikt aantrekkelijke voorwaarden biedt voor beleggingen met kleine bedragen.

Een populaire en bekende optie voor het beleggen van je wisselgeld is Peaks. Bij deze Nederlandse aanbieder kan je direct beginnen met het beleggen van je wisselgeld. Gebruik de onderstaande knop om de website van Peaks te bezoeken:

Kleingeld beleggen

Signaalproviders volgen

Je kan er ook voor kiezen om een zogenaamde signaalprovider te volgen. Een signaalprovider is een persoon of een robot die beleggingen aanraadt. Wanneer je de provider volgt, open je automatisch zijn of haar beleggingen binnen je account. Je kan zet zoals bij een beleggingsfonds ook met kleinere bedragen een signaalprovider volgen.

Het is natuurlijk belangrijk om de signaalprovider goed te onderzoeken voordat je deze in het wilde weg begint te volgen. Onderzoek of de provider al langer bezig is en controleer of de provider goed omgaat met de risico’s. Een goede partij om te beleggen met signaalproviders is eToro. Bij eToro kunnen handelaren hun signalen met alle leden delen. Gebruik de onderstaande knop om hier direct een gratis account te openen:

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees

 

Kleine bedrag handelaren volgen

Geld uitlenen

Er bestaan ook platformen waar je geld kunt uitlenen aan andere partijen. Deze platformen worden ook wel online peer-to-peer (P2P) platformen genoemd. Je kan bij veel van deze platformen al vanaf € 25 geld uitlenen. Wel bestaat er het risico dat je je geld verliest wanneer de partij waaraan je het geld uitleent failliet gaat. Geld uitlenen aan partijen is dan ook zeker niet zonder risico en daarom misschien niet de beste optie voor de belegger met een beperkt budget.

Schulden afbetalen

We kunnen deze sectie eigenlijk niet afsluiten zonder je op het hart te drukken om eerst je schulden af te betalen. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die met een klein bedrag beginnen te beleggen terwijl ze nog een creditcardschuld open hebben staan. Over leningen betaal je vaak een hoog rentepercentage.

Wanneer je 15% rente op jaarbasis betaalt op een schuld dan is het eigenlijk altijd verstandiger om eerst die schuld af te lossen. Op die manier behaal je direct een rendement van 15%. Leen in ieder geval nooit geld om te gaan beleggen. Met beleggen bestaat er altijd een kans dat je een fors deel van je investering verliest en geleend geld moet terugbetaald worden. Op die manier verlies je dus dubbel!

Waar moet je op letten wanneer je met een klein bedrag belegt?

De grootste rendementskiller voor mensen die met een klein bedrag beleggen, zijn de kosten. Het is erg onverstandig om te beleggen bij een bank of een dure broker. Wanneer je op iedere transactie een minimum bedrag betaalt, is het bijna onmogelijk om een goed rendement te behalen. Neem daarom even de tijd om een goedkope partij te selecteren.

Ook is het belangrijk om te onthouden dat je met een klein bedrag beperkter kan spreiden. Je zal wat creatiever moeten zijn om de risico’s van je beleggingen te moeten minimaliseren. Door van verschillende opties gebruik te maken kan je toch meerdere beleggingsproducten gebruiken. Ook een fonds kan je helpen bij het spreiden van je risico’s.

Hoe behaal je de beste resultaten?

Het is belangrijk om een realistische kijk te hebben op het rendement dat je behaalt. Experts rekenen vaak met een jaarlijks rendement van 6 tot 8 procent. Dit is misschien niet enerverend, maar op de lange termijn kan je hiermee toch een groot vermogen opbouwen. Dit komt doordat je ook weer rendement behaalt op je nieuwe belegging. Wanneer je begint met een onrealistische verwachting, neem je vaak te grote risico’s waarmee je het volledige bedrag van je belegging kunt verliezen.

Het is verstandig om periodiek te beleggen. Op die manier voorkom je dat je op de top een fors bedrag inlegt en vervolgens jaren met een verlies zit. Door constant een klein bedrag te beleggen, beleg je zowel op gunstige als minder gunstige momenten. Hierdoor behaal je op de lange termijn een mooi, stabiel rendement.

Het is voor de rest aan te raden om je prestaties niet teveel in de gaten te houden. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die hun portefeuille scherp in de gaten houden, vaak slechtere beleggingsresultaten neerzetten. Dit komt doordat ze uit paniek eerder geneigd zijn om posities te sluiten. De beurzen gaan regelmatig op en neer, maar op de lange termijn is de algemene richting omhoog. Het is daarom zonde om uit paniek posities te sluiten.

kleine bedragen beleggen

Automatiseren

Je kan je beleggingen met een klein bedrag automatiseren. Dit kan je doen door bijvoorbeeld maandelijks een vast bedrag te storten op je beleggingsrekening. Op die manier hoef je niet meer om te kijken naar je beleggingen en behaal je toch een goed resultaat!

Belangrijk bij beleggen: een strategie

Het is belangrijk om te beleggen volgens een strategie. Mensen gaan vaak de mist in als startende belegger doordat ze A geen systeem hebben of B het systeem niet volgen. Bedenk daarom voor jezelf vooraf wat je gaat doen en waarom je dit gaat doen. Door met een klein bedrag je strategie te testen, kom je er eenvoudig achter of de strategie ook voor grotere bedragen gaat werken en hierdoor kan je langzaam een inkomen uit beleggen opbouwen.

Bij het kiezen van een strategie kan je kiezen om de nadruk te leggen op nieuwsfeiten of op grafiekanalyse. Door het nieuws in de gaten te houden kan je bijvoorbeeld beslissen om short te gaan op een bepaald aandeel. Een winstwaarschuwing is bijvoorbeeld een erg goede indicatie dat het slecht gaat met het bedrijf: de vraag naar het aandeel daalt dan waardoor de koers flink kan instorten.

Steeds meer mensen maken ook gebruik van grafiekanalyse. Binnen iedere grafiek kan je vaste, terugkerende patronen herkennen. Door deze patronen te bestuderen kan je door gebruik te maken van orders automatisch kopen op belangrijke niveaus. Wanneer je ervoor zorgt dat je bij iedere belegging een hogere winst pakt dan je maximale risico bedraagt kan het haast niet misgaan.

Wanneer van een klein naar een groot bedrag?

Door met een klein bedrag te beleggen leer je hoe het is om te beleggen met echt geld. Het principe van beleggen is precies hetzelfde met een groot bedrag, maar houd er rekening mee dat het waarschijnlijk wel anders aanvoelt. Daarom is het verstandig om eerst met een klein bedrag te beginnen. Wanneer je volledig comfortabel bent met dat bedrag, kan je het bedrag waarmee je belegt langzaam opbouwen.

Geen reacties


 • clint jacobs

  bestaat er een geautomtiseerd systeem, eenvoudig inschrijven met 50 of 100€, die geen emotie heeft werkt volgens Algoritme 7/7, 24/24, laag aan kosten bij gevolg maar goed en eenvoudig werkt geen wonderen maar werken

  mvg cj ?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *