Beleggen met een klein bedrag: hoe doe je dat?

Met de historisch lage spaarrentes verlies je geld door te sparen. Doordat de prijzen stijgen (inflatie) kan je steeds minder kopen met het bedrag dat op je rekening staat te verwaarlozen. Dat kan beter! Wist je dat het tegenwoordig mogelijk is om met kleine bedragen te beleggen: het maakt niet uit of je 50,100 of 1000 euro hebt… beleggen is altijd mogelijk! In dit artikel onderzoeken we hoe je zelf kunt beginnen met een kleine inleg.

Is het de moeite waard om met een klein bedrag te beleggen?

Veel mensen besluiten om niet met een klein bedrag te beleggen, omdat ze geloven dat dit niet interessant is. Niets is minder waar! Als er ooit een goed moment was om te beginnen met beleggen dan is het vandaag. Ook met kleine bedragen kan je op de langere termijn een groot bedrag opbouwen. Dit werkt via het zogenaamde sneeuwbaleffect.

Wanneer het sneeuwt, dan heeft één sneeuwvlokje natuurlijk amper effect. Alle sneeuwvlokjes samen kunnen echter een sneeuwbal vormen en zodra die gaat rollen ontstaat er zelfs een lawine! Zo is het ook met beleggen. Natuurlijk gaat die 10 of 50 euro per maand op zichzelf geen verschil maken. Door echter constant een klein bedrag te investeren, neemt je belegde vermogen vanzelf toe.

Bovendien profiteer je van rendement op rendement. Wanneer je het geld dat je verdient met je belegging weer opnieuw investeert, groeit je geld nog sneller. Je ontvangt dan niet alleen rendement op het bedrag dat je in eerste instantie hebt ingelegd, maar ook op het rendement dat je weer herinvesteert. Dat betaalt uit op de lange termijn! Laten we kijken hoeveel geld je overhoudt wanneer je een klein bedrag investeert voor 30 jaar met een rendement van 7%:

 • 10 euro per maand verandert in € 11.761
 • 25 euro per maand verandert in € 29.402
 • 50 euro per maand verandert in € 58.747
 • 75 euro per maand verandert in € 87.293
 • 100 euro per maand verandert in € 113.352
 • 1000 euro per maand verandert in € 1.133.529

Hoe kan je met kleine bedragen beleggen?

Het kan dus zeker de moeite waard zijn om met kleine bedragen te beleggen! Maar hoe kan je nu eigenlijk het beste met een klein bedrag beleggen? In dit deel van het artikel bespreken we verschillende mogelijkheden.

Met een klein bedrag aandelen kopen

Het is zeker mogelijk om met kleine bedragen aandelen te kopen. Maak hiervoor gebruik van de volgende mogelijkheden:

 • Fractionele aandelen: bij sommige brokers kan je in gedeeltes van een aandeel investeren.
 • Zonder commissies beleggen: bij sommige brokers betaal je geen vaste transactiekosten.

Het is belangrijk om een broker te kiezen waar je geen hoge, vaste transactiekosten betaalt. Wanneer je op iedere transactie minimaal € 2 aan kosten betaalt, wordt het wel erg moeilijk om ook met een klein bedrag een goed rendement neer te zetten.

Met een klein bedrag moet je er wel rekening mee houden dat je slechte een beperkte spreiding kunt toepassen. Aandelen kosten al snel een paar tientjes. Wanneer je met een bedrag van € 50 handelt, dan kan je elke maand misschien maar één of twee aandelen kopen.

Ben je benieuwd bij welke brokers je terecht kunt met een klein bedrag? In het onderstaande overzicht zie je direct mijn favoriete brokers waar je met een kleine inleg kunt beleggen:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Met een kleine inleg crypto kopen

Wanneer je met een klein bedrag wilt beleggen, kan je er ook voor kiezen om in crypto te investeren. Met crypto’s kan je ook met een klein budget grote resultaten behalen: soms gaan cryptomunten in een korte periode meerdere keren over de kop.

Onthoud echter wel dat beleggingen in crypto erg risicovol zijn: je kunt dan ook je volledige inleg verliezen. Zelf beleg ik in crypto bij Bitvavo: je betaalt bij deze crypto exchange nooit meer dan 0,25% aan transactiekosten en je kunt de eerste € 1000 gratis verhandelen. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen:

Een indexfonds volgen

Wanneer je met een klein bedrag toch een goede spreiding wilt behalen, kan je ervoor kiezen om een indexfonds of ETF te volgen. Een indexfonds volgt een mandje aandelen. Sommige fondsen volgen bijvoorbeeld de aandelen die genoteerd staan in de AEX, terwijl andere fondsen juist technologische aandelen volgen.

Het is verstandig om op zoek te gaan naar fondsen met lage maandelijkse kosten. Op die manier is er meer ruimte om een positief rendement te behalen. Onderzoek goed waar het fonds zoal in belegt. Over het algemeen kan een fonds dat investeert in een brede selectie aan aandelen het meest stabiele rendement opleveren. In onze ETF sectie helpen je graag op weg met je eerste investering in een indexfonds.

Actief speculeren op de markten

Je kunt met een klein bedrag ook actief speculeren op de markt: dit heet ook wel daytrading. Je maakt hiervoor gebruik van derivaten. Met een derivaat kan je zowel speculeren op stijgende als dalende koersen. Bovendien kan je met een derivaat ook een hefboom inzetten, waardoor je met een klein bedrag toch een grote beleggingspositie kunt openen.

Wil je deze manier van handelen proberen? Dan kan met een demo:

eToro klein bedrag beleggen

Illustratieve prijzen[/geot_filter]

Je wisselgeld beleggen

Er bestaan tegenwoordig ook applicaties die je kunnen helpen bij het beleggen met kleine bedragen. Deze apps ronden elke uitgave die je doet naar boven af. Wanneer je voor € 12,50 gaat lunchen, wordt € 0,50 automatisch belegd in een fonds. Wel is het belangrijk om goed te onderzoeken of de applicatie die je gebruikt aantrekkelijke voorwaarden biedt voor beleggingen met kleine bedragen.

Een populaire en bekende optie voor het beleggen van je wisselgeld is Peaks. Bij deze Nederlandse aanbieder kan je direct beginnen met het beleggen van je wisselgeld. Gebruik de onderstaande knop om de website van Peaks te bezoeken:

Kleingeld beleggen

Signaalproviders volgen

Je kunt er ook voor kiezen om een zogenaamde signaalprovider te volgen. Een signaalprovider is een persoon of een robot die beleggingen aanraadt. Wanneer je de provider volgt, open je automatisch zijn of haar beleggingen binnen je account. Je kan net zoals bij een beleggingsfonds ook met kleinere bedragen een signaalprovider volgen.

Het is natuurlijk belangrijk om de signaalprovider goed te onderzoeken voordat je deze volgt. Onderzoek of de provider al langer bezig is en controleer of de provider goed omgaat met de risico’s. Een goede partij om te beleggen met signaalproviders is eToro. Bij eToro kunnen handelaren hun signalen met alle leden delen. Gebruik de onderstaande knop om hier direct een account te openen:

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.

 

Kleine bedrag handelaren volgen

Een klein bedrag uitlenen

Er bestaan ook platformen waar je geld kunt uitlenen aan andere partijen. Deze platformen worden ook wel online peer-to-peer (P2P) platformen genoemd. Je kan bij veel van deze platformen al vanaf € 25 geld uitlenen.

Wel bestaat er het risico dat je je geld verliest wanneer de partij waaraan je het geld uitleent failliet gaat. Geld uitlenen aan partijen is dan ook zeker niet zonder risico en daarom misschien niet de beste optie voor de belegger met een beperkt budget.

Schulden afbetalen

We kunnen deze sectie eigenlijk niet afsluiten zonder je op het hart te drukken om eerst je schulden af te betalen. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die met een klein bedrag beginnen te beleggen terwijl ze nog een creditcardschuld open hebben staan. Over leningen betaal je vaak een hoog rentepercentage.

Wanneer je 15% rente op jaarbasis betaalt over een schuld dan is het eigenlijk altijd verstandiger om eerst die schuld af te lossen. Op die manier behaal je direct een rendement van 15%. Leen in ieder geval nooit geld om te gaan beleggen. Met beleggen bestaat er altijd een kans dat je een fors deel van je investering verliest en geleend geld moet terugbetaald worden. Op die manier verlies je dus dubbel!

Hoeveel levert beleggen met een kleine inleg op?

Dat is een goede vraag! Jammer genoeg weet niemand het antwoord met zekerheid; beleggen op de beurs is namelijk altijd risicovol.

Wel heeft de beurs in de afgelopen periode over een periode van 30 jaar eigenlijk altijd goede resultaten neergezet. Wanneer je de tijd hebt, is de kans op een positief resultaat dan ook groot. Professionele beleggers rekenen vaak met een verwacht gemiddeld jaarrendement tussen de 6 en 8 procent.

Wil je berekenen hoeveel rendement je zou kunnen verdienen in je persoonlijke situatie? Met de onderstaande tool test je direct hoe je vermogen zou kunnen groeien:

10

De investering zou waard zijn:

Groei van de investering over tijd

Waarde investering in het jaar

Wanneer je een jaar later zou beginnen met beleggen zou je minder bezitten dan je vandaag zou hebben.

Waar moet je op letten wanneer je met een klein budget belegt?

Wanneer je met een klein bedrag belegt, is het extra belangrijk om scherp te zijn. Door een verkeerde beslissing te nemen, kan je sneller een groot geldbedrag verliezen. In dit deel van het artikel bekijken we waar je op moet letten wanneer je met een kleine inleg gaat investeren.

Let op de kosten

Eigenlijk zou iedere belegger op de kosten moeten letten. Beleggers met een klein budget moeten echter EXTRA op de kosten letten. Wanneer je kan kiezen uit een broker waar je € 2 of € 6 aan transactiekosten betaalt dan speelt je budget een belangrijke rol:

 • Wanneer je € 100 belegt dan betaal je 2 of 6 procent aan transactiekosten
 • Wanneer je € 10.000 belegt dan betaal je 0,02 of 0,06 procent aan transactiekosten

Het gemiddelde rendement op beleggingen in aandelen bedraagt tussen de 6 en 8 procent. Dit betekent dat je zeker met een kleine inleg dus extra moet oppassen, anders spek je alleen de kas van je broker.

kleine inleg beleggen

Spreiding is altijd belangrijk

Sommige beleggers investeren direct al hun geld in één specifiek beleggingsproduct. Wanneer het vervolgens slecht gaat met dit bedrijf, kan je je volledige inleg verliezen.

Het is daarom verstandig om je geld goed te spreiden over verschillende beleggingsproducten. Meer spreiding betekent minder volatiliteit waardoor je resultaten minder sterk schommelen. Je kunt je beleggingen spreiden over bijvoorbeeld:

 • Verschillende beleggingsproducten zoals aandelen & obligaties
 • Verschillende regio’s zoals Amerika en Afrika
 • Verschillende sectoren zoals retail en bankieren
 • Over tijd: je geld investeren op verschillende momenten

Je kunt je beleggingen spreiden door steeds in nieuwe bedrijven te investeren. Wanneer je bij een goedkope broker belegt, dan kan je meerdere kleine beleggingsposities openen. Voor veel mensen is het daarnaast aantrekkelijk om in een index te beleggen door gebruik te maken van een ETF.

Geduld & discipline

Geduld en discipline zijn misschien nog wel extra belangrijk voor de belegger met een klein budget. Wanneer je miljoenen euro’s investeert dan is er veel actie: zelfs één procent aan rendement brengt tienduizenden euro’s in het laatje. Dit is natuurlijk niet het geval wanneer je belegt met een kleine inleg van € 100. Zelfs 100% procent rendement leidt dan maar tot € 100 winst.

Het is daarom belangrijk om de lange termijn visie in je hoofd te houden. Door steeds met een kleine inleg te beleggen, kan je op de lange termijn toch een groot vermogen opbouwen. Vele kleine investeringen kunnen groeien tot één grote.

Voor de meeste beleggers is het dan ook aan te raden om niet te vaak in te loggen en naar je posities te kijken. Probeer je emoties zoveel mogelijk uit te schakelen en stel een plan op. Door geduldig te wachten en door met discipline te investeren met een klein budget, behaal je op de lange termijn de beste resultaten.

Pas op met schulden

Niet beleggen is ook een risico: door niet te beleggen weet je namelijk zeker dat je vermogen langzaam slinkt. Toch is het ook belangrijk om niet te enthousiast te worden over beleggen. Sommige mensen gaan investeren terwijl ze bijvoorbeeld nog forse schulden hebben openstaan. Wanneer je schulden met een hoog rentepercentage hebt dan kan je die beter eerst aflossen.

Het is daarnaast belangrijk om voldoende geld opzij te zetten. Beleg alleen met geld dat je op de lange termijn kunt missen en zorg dat je de vaste lasten kunt betalen. Beleggen is geen zekerheid: het is daarom belangrijk om altijd voldoende geld opzij te zetten.

Kan je rijk worden van beleggen met een klein bedrag?

Het is zeker de moeite waard om te beleggen met een klein budget! Hiervoor moet je het verschil begrijpen tussen rijk zijn en rijk worden. Je bent waarschijnlijk nu nog niet erg rijk, anders was je niet op deze pagina terecht gekomen. Dit betekent echter niet dat je in de toekomst niet rijk kunt worden. De beste manier om rijk te worden is door periodiek een bedrag opzij te zetten.

Wanneer je een realistisch plan opstelt dan weet je wat je ongeveer kunt verwachten. Onthoud dat je rente op rente ontvangt waardoor je geld zeker op de lange termijn exponentieel kan groeien. Wanneer je € 10 maandelijks opzij zet voor 40 jaar tegen een rendement van 7% dan groeit dit bedrag al naar € 24.855. Doe je dit met een kleine inleg van € 75 dan bezit je zelfs € 178.421. Beleggen met kleine bedragen is dus zeker de moeite waard!

klein budget beleggen

Hoe behaal je de beste resultaten?

Het is belangrijk om een realistische kijk te hebben op het rendement dat je kunt behalen. Experts rekenen vaak met een jaarlijks rendement van 6 tot 8 procent. Dit is misschien niet heel hoog, maar op de lange termijn kan je hiermee toch een groot vermogen opbouwen. Dit komt doordat je ook weer rendement behaalt op je nieuwe belegging. Wanneer je begint met een onrealistische verwachting, neem je vaak te grote risico’s waarmee je het volledige bedrag van je belegging kunt verliezen.

Het is verstandig om periodiek te beleggen. Op die manier voorkom je dat je op de top een fors bedrag inlegt en vervolgens jaren met een verlies zit. Door constant een klein bedrag te beleggen, beleg je zowel op gunstige als minder gunstige momenten.

Het is voor de rest aan te raden om je prestaties niet teveel in de gaten te houden. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die hun portefeuille scherp in de gaten houden, vaak slechtere beleggingsresultaten neerzetten. Dit komt doordat ze uit paniek eerder geneigd zijn om posities te sluiten. De beurzen gaan regelmatig op en neer, maar op de lange termijn bewegen ze omhoog. Het is daarom zonde om uit paniek posities te sluiten.

kleine bedragen beleggen

Belangrijk bij beleggen: een strategie

Het is belangrijk om te beleggen volgens een strategie. Mensen gaan vaak de mist in als startende belegger doordat ze A geen systeem hebben of B het systeem niet volgen. Bedenk daarom voor jezelf vooraf wat je gaat doen en waarom je dit gaat doen.

Je kan je beleggingen met een klein bedrag automatiseren. Dit kan je doen door bijvoorbeeld maandelijks een vast bedrag te storten op je beleggingsrekening. Je kunt dit bedrag vervolgens investeren in een ETF waarmee je in één klap de hele markt kunt volgen.

Je kunt ook actief aandelen selecteren; je zult dan een strategie moeten hanteren voor het selecteren van aandelen. Bij het kiezen van een strategie kan je kiezen om de nadruk te leggen op nieuwsfeiten of op grafiekanalyse. In dit artikel leggen we je uit hoe je dit kunt doen.

Steeds meer mensen maken ook gebruik van grafiekanalyse. Binnen iedere grafiek kan je vaste, terugkerende patronen herkennen. Door deze patronen te bestuderen kan je door gebruik te maken van orders automatisch kopen op belangrijke niveaus. Wil je leren hoe dit werkt? Lees dan deze cursus door.

Veelgestelde vragen

Je kunt tegenwoordig al met een paar tientjes in aandelen beleggen. Dit komt doordat brokers de minimumstortingen fors hebben verlaagd. Ook kan je bij veel brokers in fractionele aandelen investeren: je koopt dan een klein deel van een aandeel. € 50 of € 100 euro is dus voldoende om je eerste aandeel mee te kopen.

Je zult op de korte termijn niet een fortuin verdienen met een klein bedrag. Door echter maandelijks een klein bedrag te beleggen, kan je toch een mooi rendement behalen. Gemiddeld genomen behalen beleggers tussen de 6 en 8 procent op jaarbasis over een langere periode. Wanneer je echter ‘geluk’ hebt kan je natuurlijk een veel hoger rendement behalen. De risico’s liggen dan ook hoger, waardoor je je volledige inleg kunt verliezen.

Door met een klein bedrag te beleggen leer je hoe het is om te beleggen met echt geld. Het principe van beleggen is precies hetzelfde met een groot bedrag, maar houd er rekening mee dat het waarschijnlijk wel anders aanvoelt. Daarom is het verstandig om eerst met een klein bedrag te beginnen. Wanneer je volledig comfortabel bent met dat bedrag, kan je het bedrag waarmee je belegt langzaam vergroten.

Conclusie: met een klein bedrag beleggen

Beleggen met een klein bedrag is anno 2024 zeker mogelijk! Je kunt bijvoorbeeld maandelijks beleggen met een bedrag van 50, 100 of 200 euro. Let hiervoor in ieder geval op het volgende:

 • Stel een realistisch plan op gericht op de lange termijn
 • Beleg alleen met geld dat je echt kunt missen
 • Spreid je beleggingen over verschillende effecten
 • Kies een broker met lage transactiekosten
 • Begin klein: je kunt je inleg altijd verhogen

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geen reacties


 • clint jacobs

  bestaat er een geautomtiseerd systeem, eenvoudig inschrijven met 50 of 100€, die geen emotie heeft werkt volgens Algoritme 7/7, 24/24, laag aan kosten bij gevolg maar goed en eenvoudig werkt geen wonderen maar werken

  mvg cj ?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *