Wat zijn CFD’s? CFD betekenis & uitleg

Met een CFD of voluit contract for difference kan je speculeren op stijgende & dalende koersen van bijvoorbeeld aandelen, grondstoffen, indexfondsen en crypto’s! Maar wat zijn CFD’s nu eigenlijk? In deze uitleg leer je alles wat je moet weten over CFD’s!

Wat is een CFD?

Een CFD is een derivaat en heeft betrekking op een ander beleggingsproduct. Je kunt bijvoorbeeld een Apple CFD kopen.

Het resultaat dat je behaalt met een CFD-belegging, is afhankelijk van het verschil tussen het moment waarop je de positie opent en het moment waarop je de positie sluit. Je belegt met CFD’s dus niet direct in het aandeel; in plaats daarvan beleg je in het prijsverschil tussen het moment van openen en sluiten.

Hoe werkt een CFD?

Je kunt een CFD kopen bij een broker. De broker betaalt vervolgens je eventuele winst uit of trekt het verlies er vanaf.

Long en short

Je kunt met CFD’s zowel speculeren op een dalende als een stijgende koers:

 • Long: met een long positie speculeer je op een stijgende koers.
 • Short: met een short positie speculeer je op een dalende koers.

Het verschil tussen het moment waarop je een CFD-positie opent en sluit bepaalt je resultaat. Wanneer je in een aandeel belegt van €10 en je de positie sluit op €8 dan zou je het volgende resultaat behalen:

 • Long: een verlies van €2 per aandeel
 • Short: een winst van €2 per aandeel

Hefboom

Bij CFD’s maak je vaak gebruik van een hefboom. Met een hefboom kan je met een kleiner bedrag een grotere positie innemen. Met een hefboom kan je met hetzelfde bedrag een hogere winst behalen; tegelijkertijd ligt het risico ook een stuk hoger.

 CFD-transactie 1:10 hefboomNormale transactie
Je positie€1000€1000
10% stijging€2000€1100
10% daling€0€900

Marge

Om je CFD-positie open te houden heb je een marge nodig. Wanneer je niet meer voldoende geld op je rekening hebt, kan je positie gesloten worden. Wanneer je belegt in CFD’s krijg je te maken met twee typen marges:

 • Initiële marge: dit is het bedrag dat je nodig hebt om de positie te openen. Bij een hefboom van 1:20 moet je minimaal 5% van het totale bedrag op je beleggingsrekening hebben.
 • Onderhoudsmarge: dit is het bedrag dat je nodig hebt om je positie open te houden. Wanneer er niet meer voldoende geld op je rekening staat kan je geld bijstorten. Wanneer je dit niet doet, wordt je positie automatisch gesloten: dit heet ook wel een margin call.

Geen vaste verloopdatum

In tegenstelling tot bijvoorbeeld futures, kennen CFD’s geen vaste verloopdatum. Je bepaalt uiteindelijk zelf hoe lang je de CFD positie wilt openhouden.

Waar kan je beleggen in CFD’s?

Je kunt beleggen in CFD’s bij een CFD broker. Bij de meeste brokers kan je het verhandelen van CFD’s geheel zonder risico uitproberen met een demo. Dit is zeker aan te raden: op die manier ontdek je of dit beleggingsproduct wel bij je past. Gebruik de onderstaande knop om direct de beste demo’s met elkaar te vergelijken:

Wat zijn de voordelen van een CFD?

 • Hefboom: je kunt met een klein bedrag een grotere positie innemen.
 • Speculeren in beide richtingen: je kunt speculeren op stijgende & dalende koersen
 • Transparant: de CFD beweegt mee met de prijs van het onderliggende effect
 • Relatieve kosten: je betaalt bij de meeste brokers geen vaste commissie
 • Verliezen beperken: je kunt je verliezen beperken met een stop loss
 • Geen verloopdatum: CFD’s kennen geen vaste verloopdatum.
 • Hedgen: je kunt je portefeuille beschermen met CFD’s.
 • Gratis uitproberen: je kunt CFD handel proberen met een demo
 • Veel markten: je kan bijvoorbeeld in grondstoffen handelen

In dit artikel lees je in meer details wat de voordelen van beleggen in CFD’s zijn.

Wat zijn de nadelen van een CFD?

 • Risico van een hefboom: je kunt veel sneller geld verliezen met CFD’s.
 • Financieringskosten: CFD’s zijn alleen geschikt voor de korte termijn.
 • Vergt tijd: je moet actief beleggen om resultaten te behalen met CFD’s.
 • Hogere transactiekosten: de hefboom geldt ook voor de transactiekosten.
 • Geen echte aandelen: je bent niet mede-eigenaar van het bedrijf.
 • Betrouwbaarheid: niet elke CFD broker is even betrouwbaar.
 • Prijsvorming onduidelijk: de prijs komt decentraal tot stand.

In dit artikel lees je in meer details wat de nadelen van beleggen in CFD’s zijn.

Kosten van een CFD

Wanneer je in CFD’s belegt, krijg je te maken met verschillende kosten:

 • Spread: de spread is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs.
 • Financieringskosten: je betaalt dagelijks rente over je belegging.
 • Slippage: de prijs van een CFD kan hoger uitvallen dan verwacht.
 • Conversiekosten: je betaalt geld voor het omwisselen van valuta’s.

Wil je in meer details lezen hoe hoog de kosten van beleggen in CFD’s zijn? Lees dan dit artikel!

Voorbeeld van een CFD-transactie

De pandemie breekt uit en ik besluit om hierop in te spelen. Landen gaan op slot en door de lockdowns krimpen economieën wereldwijd. Ik verwacht dat de vraag naar olie hierdoor afneemt en ik open een short positie. Met een short positie behaal ik een positief resultaat wanneer de koers daalt.

Ik open de positie op een prijs van $ 40 en sluit deze op een prijs van $ 20. Dit doe ik met een bedrag van $ 1.000 en een hefboom van 1:10. Dit betekent dat ik met $ 1.000 voor $ 10.000 aan CFD olievaten koop.

De koers daalt met 50%. Doordat ik een hefboom van 1:10 inzet behaal ik echter een winst van 500%! Hierdoor sluit ik de positie met een positief resultaat van $ 5.000. Houd er rekening mee dat een hefboom in twee richtingen werkt. Je kan dus ook snel je volledige inleg verliezen!

Waarvoor kan je CFD’s gebruiken?

Optie 1: speculeren voor de korte termijn

CFD’s zijn erg geschikt om snel te reageren op de laatste marktontwikkelingen. Je kunt met CFD’s zowel reageren op positieve als negatieve marktomstandigheden.

Optie 2: hedgen

Je kunt je bestaande aandelenportefeuille beschermen door gebruik te maken van CFD’s. Verwacht je dat de gehele markt gaat dalen? Dan kan je CFD’s gebruiken om tijdelijk short te gaan. Lees hier meer over hedgen.

Optie 3: handelen in moeilijk bereikbare markten

Het is als particuliere belegger soms lastig om in grondstoffen te beleggen. Met CFD’s kan je werkelijk op alles speculeren: denk bijvoorbeeld aan slachtvarkens of aluminium!

Wat zijn de risico’s van CFD’s?

 • Marktrisico: de koers van het onderliggende effect kan in de verkeerde richting bewegen; je maakt dan verlies.
 • Hefboomrisico: met een hefboom kunnen je verliezen snel oplopen.
 • Tegenpartij risico: wanneer de tegenpartij (de broker) failliet gaat, verlies je je positie.
 • Gap risico: wanneer de beurs sluit, kan de koers op de volgende handelsdag lager of hoger uitvallen.
 • Renterisico: je betaalt rente over beleggingen in CFD’s, deze rente kan oplopen.
 • Valutarisico: valuta’s schommelen in waarde, waardoor je verlies kunt maken.
 • Liquidatierisico: wanneer je onvoldoende marge hebt op je account, kan je je inleg verliezen.

Wat gebeurt er met dividend bij CFD’s?

Long positie

Je krijgt het dividend uitgekeerd, maar de koers daalt met de waarde van het dividend. Hierdoor heeft de uitkering van dividend niet direct invloed op je CFD positie.

Short positie

Je betaalt het dividend, maar dit wordt gecompenseerd door de daling van de beurskoers. Hierdoor heeft de uitkering van dividend ook geen uitkering op je short CFD positie.

Voor welk type belegger zijn CFD’s geschikt?

CFD’s zijn risicovolle beleggingsproducten. Door de aanwezigheid van een hefboom kan je snel je volledige inleg verliezen. CFD’s zijn daarom alleen geschikt voor ervaren beleggers; doe goed onderzoek of CFD’s goed bij je passen.

Conclusie: zijn CFD’s aantrekkelijk?

CFD’s zijn niet voor iedere belegger aantrekkelijk. Toch zie je aan de enorme populariteit dat veel mensen interesse hebben in dit beleggingsinstrument.

Zelf vind ik CFD’s interessant omdat je snel kunt inspelen op de laatste koersontwikkelingen. Doordat je een hefboom kunt toepassen, kan je bovendien sneller een mooie winst neerzetten. Ook is het aanbod aan CFD’s enorm: het was nog nooit zo makkelijk om te speculeren op de prijs van bijvoorbeeld grondstoffen.

Daar staan wel de forse risico’s tegenover: CFD’s zijn dan ook niet een manier om snel rijk te worden. Doe goed onderzoek en oefen eerst uitgebreid! Beleg bovendien alleen met geld dat je kunt missen in CFD’s.

Veelgestelde vragen over CFD’s

CFD’s zijn hefboomproducten waarmee je kunt speculeren op koersstijgingen en koersdalingen op de korte termijn. Er wordt geen echt product geleverd; je koopt dus geen echt aandeel. Het prijsverschil tussen het moment waarop je de belegging opent en sluit bepaalt je resultaat. De tegenpartij is bij de handel in CFD’s de broker.

Een CFD volgt de prijsontwikkeling van een onderliggend effect. Met een CFD speculeer je vervolgens op de prijsontwikkeling van een CFD.

Bij een long positie koop je het effect eerst en verkoop je deze vervolgens. Het verschil tussen beide waarden bepaalt je resultaat.

Bij een short positie verkoop je het effect eerst en koop je deze vervolgens. Het verschil tussen beide waarden bepaalt je resultaat.

Beleggen in CFD’s wordt gezien als erg risicovol, de AFM in Nederland is bijvoorbeeld geen groot fan van dit beleggingsproduct. Door de aanwezigheid van een hefboom kan je snel een groot bedrag verliezen. Bestudeer de risico’s van CFD’s daarom goed voordat je begint met beleggen!

Absoluut! Er zijn genoeg succesvolle beleggers die forse bedragen verdienen met CFD’s. Dit zijn vaak wel de echte doorzetters die jaren aan ervaring met zich meenemen. Het kost tijd voordat je echt goed wordt in actief beleggen. Handelen in CFD’s is daarom geen manier om snel rijk te worden.

Het grootste verschil tussen CFD’s en futures is dat je bij futures aan het einde van de looptijd verplicht bent om de onderliggende waarde af te nemen. Wanneer je een future afneemt op olie dan moet je de vaten dus echt kopen aan het einde van de looptijd. Bovendien heb je forse bedragen nodig om te investeren in futures, terwijl je met CFD’s al vanaf 100 euro kunt beginnen. Zelf ben ik dan ook een grotere fan van CFD’s, aangezien dit beleggingsproduct toegankelijker is.

Je betaalt in Nederland niet direct belasting over CFD transacties. Wel betaal je belasting over de waarde van je beleggingen op 1 januari van het jaar. In het artikel over belastingen & beleggen lees je in meer details hoe dit werkt.

CFD’s zijn in de jaren negentig ontwikkeld door Jon Wood en Brian Keelan. In het begin waren CFD’s alleen toegankelijk voor professionele beleggers & bedrijven, maar dit is later veranderd. Tegenwoordig zijn CFD’s niet weg te denken uit het beleggingslandschap.

Wanneer je een aandeel koopt, ben je direct de eigenaar van het effect. Je hebt stemrecht en de prijsstijgingen en prijsdalingen worden één op één overgenomen binnen je beleggingsaccount.

Met een CFD word je niet de eigenaar van het effect. Je speculeert alleen op prijsstijgingen en prijsdalingen van het onderliggende effect.

Alhoewel CFD’s en opties overeenkomsten kennen, zijn de beleggingsproducten anders. Met een optie koop je namelijk het recht (maar niet de verplichting) om het onderliggende effect te kopen. Bij een CFD speculeer je echt alleen maar op het koersverloop van het onderliggende effect zonder deze ooit te bezitten. Klik hier om alles te lezen over beleggen in opties!

Beleggen in CFD’s: dit moet je weten! Uitgebreide cursus

Wil je beleggen in CFD’s, maar weet je niet waar je moet beginnen? In deze uitgebreide cursus bespreek ik hoe je je eerste CFD positie opent! Ook geef ik je enkele tips die je kunnen helpen op je belegging avontuur. Binnen deze handleiding maak ik gebruik van Plus500: je kunt de stappen in deze cursus … [Lees meer]

Wat zijn de nadelen van CFD’s?

Ben je benieuwd naar de nadelen van beleggen in CFD’s? In dit artikel bespreek ik wat de grootste nadelen zijn van handelen in CFD’s. Klik hier om ook de voordelen van CFD’s te bekijken. Weet je niet precies wat CFD’s zijn? Ik leg het hier uit! Wat zijn de belangrijkste nadelen van CFD’s? Hefboom risico’s: … [Lees meer]

Wat zijn de voordelen van CFD’s?

CFD trading is nog steeds erg populair. Maar wat zijn nu eigenlijk de grootste voordelen en nadelen van beleggen in CFD’s? In dit artikel zetten we de belangrijkste voordelen op een rij zodat je kunt besluiten of handelen in CFD’s wat voor je is. Wil je ook de nadelen van CFD’s weten? Klik dan hier! … [Lees meer]

Kosten beleggen in CFD’s: zijn CFD’s duur of goedkoop?

Ben je benieuwd hoe hoog de kosten zijn wanneer je belegt in CFD’s? In dit artikel bespreken we hoe hoog de tarieven zijn. Het is erg belangrijk om je bewust te zijn van de transactiekosten voordat je in CFD’s belegt. Welke kosten betaal je wanneer je in CFD’s handelt? Commissie: bij sommige brokers betaal je een … [Lees meer]