Wat zijn de voordelen van CFD’s?

CFD trading is nog steeds erg populair. Maar wat zijn nu eigenlijk de grootste voordelen en nadelen van beleggen in CFD’s? In dit artikel zetten we de belangrijkste voordelen op een rij zodat je kunt besluiten of handelen in CFD’s wat voor je is. Wil je ook de nadelen van CFD’s weten? Klik dan hier!

Wat zijn CFD’s?

Voordat we ingaan op de grootste voordelen van CFD’s, behandelen we kort wat CFD’s zijn. Met CFD’s kan je speculeren op koersstijgingen en koersdalingen van bijvoorbeeld een aandeel. Het is mogelijk om een hefboom in te zetten waardoor je met een klein bedrag een relatief grote positie kunt innemen.

Wil je meer weten over beleggen in CFD’s? Lees hier hoe CFD trading precies werkt.

Waarom zou je beleggen in CFD’s? De 9 voordelen

 • Hefboom: Je kunt een hefboom toepassen op je beleggingen.
 • Speculeren op koersdalingen: je kunt speculeren op een koersdaling.
 • Transparante prijsvorming: handelen in CFD’s is vergelijkbaar met normaal beleggen.
 • Relatieve kosten: de kosten van CFD’s zijn relatief en commissievrij.
 • Uitgebreid aanbod: CFD’s zijn toepasbaar op een uitgebreid aanbod aan effecten.
 • Verliezen beperkt: je kan nooit meer verliezen dan je zelf stort.
 • Geen verloopdatum: in tegenstelling tot bijvoorbeeld futures verlopen CFD’s niet.
 • Hedgen: je kunt je aandelen beschermen tegen dalingen met CFD’s.
 • Demo: je kan beleggen in CFD’s geheel gratis met een demo proberen.

Voordeel 1: handelen met een hefboom

Bij CFD’s kan je een hefboom inzetten. Een hefboom maakt het mogelijk om met een kleiner bedrag een grotere beleggingspositie te openen. Wanneer je bijvoorbeeld een multiplier gebruikt van één om tien kan je met 100 euro 1000 euro investeren. Hier kan je op twee manieren gebruik van maken:

 • Je hebt minder geld nodig om een belegging van bepaalde grootte te openen.
 • Je kunt in sterkere mate profiteren van een kleine koersschommeling.

In de onderstaande tabel zie je direct hoe een hefboom je beleggingsresultaten kan beïnvloeden:

 CFD-transactie 1:10 hefboomNormale transactie
Je positie€1000€1000
10% stijging€2000€1100
10% daling€0€900

Wil je meer weten over de werking van een hefboom bij trading? Lees dan dit artikel:

Voordeel 2: speculeren op een koersdaling

Bij het handelen in CFD’s kan je zowel speculeren op stijgende als dalende markten. Je hebt bij het gebruik van CFD’s namelijk de mogelijkheid om short te gaan. Wanneer je short gaat, behaal je een positief resultaat wanneer de koers daalt. Dit maakt de CFD een uitstekende optie om te profiteren van dalende markten of slecht nieuws.

In de onderstaande tabel zie je direct hoe short posities met CFD’s je resultaat beïnvloeden:

 LongShort
Koers stijgt 10%+10%-10%
Koers daalt 10%-10%+10%

Wil je meer weten over short gaan? Lees dan ons uitgebreide artikel over dit onderwerp:

CFDs profiteren dalende markt

Voordeel 3: CFD’s zijn transparant

Het is voor de gemiddelde belegger redelijk eenvoudig om de koersen van CFD’s te begrijpen. De koers van een CFD volgt de koers van het achterliggende effect vrij nauwkeurig. Wanneer het aandeel Coca-Cola stijgt, dan stijgt de CFD doorgaans ook in waarde.

Bovendien bieden CFD’s de nodige extra functionaliteiten die het handelen ermee extra aantrekkelijk maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om orders te gebruiken. Met orders kan je beleggingen bij een bepaalde prijs automatisch openen of sluiten. Hier lees je er meer over. Er zijn echter nog meer voordelen verbonden aan beleggen in CFD’s.

Voordeel 4: De kosten zijn relatief

Een groot voordeel van CFD’s zijn de relatieve transactiekosten. Wanneer je een aandeel koopt bij een traditionele broker dan betaal je hier vaak een vast bedrag aan transactiekosten over. Bij CFD brokers zijn de transactiekosten echter relatief aan het bedrag waarmee je belegt.

Bij online CFD-brokers betaal je doorgaans alleen de spread. De spread is een vast percentage van de waarde van de belegging. Hierdoor kan je ook met een kleiner bedrag goede resultaten behalen met beleggingen in CFD’s.

Wil je meer weten over de exacte kosten van beleggen in CFD’s? Lees dan ons artikel over dit onderwerp:

Voordeel 5: uitgebreid aanbod

Ten slotte is het uitgebreide aanbod een groot voordeel van CFD’s. Bij de meeste online brokers kan je tegenwoordig kiezen uit CFD’s op aandelen uit allerlei regio’s. Ook is het mogelijk om te handelen in bijvoorbeeld valuta’s, grondstoffen, opties, indexen en cryptocurrencies. Door dit uitgebreide aanbod is er voor iedere belegger wel iets interessants te vinden.

Dit maakt CFD trading erg flexibel. Met één account hebt je direct toegang tot alle globale markten. Bij de meer traditionele brokers moet je hier vaak extra voor betalen. CFD’s zijn dan ook geschikt voor speculatieve beleggingen in meer exotische beleggingsproducten.

Wil je weten waar je het beste kunt profiteren van de voordelen van beleggen in CFD’s? Bekijk dan direct ons overzicht van de beste CFD brokers:

Voordeel 6: Je verliezen zijn beperkt

Een ander voordeel van beleggen in CFD’s, is dat je de volledige controle hebt over je verliezen. Je kan namelijk een stop loss instellen. Met een stop loss wordt je positie automatisch gesloten bij een bepaald verlies.

Let er wel op dat je voor de ultieme bescherming een gegarandeerde stop loss moet plaatsen. Met een gegarandeerde stop loss betaal je nooit meer dan er staat aangegeven. Voor een gegarandeerde stop loss betaal je wel extra transactiekosten. Verder is het goed om te weten dat je als retail belegger nooit meer geld kunt verliezen dat je stort op je beleggingsaccount.

Voordeel 7: CFD’s verlopen niet

Wanneer je belegt in opties of futures, dan krijg je te maken van een vervaldatum. Dit betekent dat de positie op een bepaalde datum automatisch wordt gesloten. Bij CFD’s is dit in dit meestal niet het geval. Hierdoor heb je meer flexibiliteit bij je CFD-beleggingen en kan je de positie langer openhouden.

Voordeel 8: hedgen van je portefeuille

CFD’s zijn ook geschikt voor het hedgen van je aandelenportefeuille. Wanneer je zelf aandelen bezit is het lastig om jezelf te beschermen tegen een tijdelijke koersdaling. Het verkopen en opnieuw kopen van al je aandelen is door de transactiekosten kostbaar. Door met een CFD je posities te hedgen kan je deze stap overslaan.

Hedgen is namelijk het innemen van een tegengestelde positie. Wanneer je aandelen Apple bezit en je verwacht dat deze tijdelijk zal dalen dan kan je met een CFD een tijdelijke short positie innemen. Op die manier kan je CFD’s gebruiken om je portefeuille te beschermen tegen verwachte koersdalingen.

Voordeel 9: Uitproberen met een demo

Een ander groot voordeel van CFD beleggen, is het feit dat je de mogelijkheden gratis kunt uitproberen met een demo. Veel beleggers verliezen in het begin geld doordat ze nog geen idee hebben wat ze precies doen. Door eerst te oefenen met een demo kan je geheel zonder risico ontdekken of deze manier van traden wat voor je is.

Wil je weten waar je CFD beleggen gratis zonder demo kunt uitproberen? Gebruik de onderstaande knop om direct de demoaccounts van de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken:

Voor wie is CFD beleggen geschikt?

CFD’s zijn niet geschikt voor onervaren beleggers. CFD’s zijn namelijk speculatieve beleggingsproducten waarmee je kunt speculeren op zowel dalende als stijgende koersen. CFD’s zijn voornamelijk bedoeld voor speculatie op de korte termijn: je kunt CFD’s dan ook niet gebruiken voor lange termijn investeringen. Beleg gezien het hoge risico alleen met geld dat je echt kunt missen in CFD’s.

Wanneer je het leuk of interessant vindt om op de korte termijn te speculeren dan kunnen CFD’s interessant zijn. Je kunt met CFD’s namelijk snel inspelen op koersschommelingen en zelfs grotere posities innemen dankzij de aanwezigheid van een hefboom. Zelf heb ik CFD’s bijvoorbeeld gebruikt tijdens de corona pandemie om short te gaan op de olieprijs. Toen de corona pandemie uitbraak daalde de koers van olie sterk om uiteindelijk zelfs onder de 0 te duiken.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *