Beleggen in CFD’s: dit moet je weten! Uitgebreide cursus

Wil je beleggen in CFD’s, maar weet je niet waar je moet beginnen? In deze uitgebreide cursus bespreek ik hoe je je eerste CFD positie opent! Ook geef ik je enkele tips die je kunnen helpen op je belegging avontuur.

Binnen deze handleiding maak ik gebruik van Plus500: je kunt de stappen in deze cursus echter ook gerust volgen met een andere CFD broker.

In het kort: wat is een CFD?

  • Speculeren op de koers: met een CFD kan je speculeren op dalende en stijgende beurskoersen.
  • Hefboom: je kunt een hefboom inzetten, waardoor zowel je winsten als verliezen snel oplopen.
  • Geen vaste verloopdatum: je kunt CFD’s een langere tijd openhouden.
  • Korte termijn: door de rentekosten zijn CFD’s vooral geschikt voor korte termijn beleggingen.

Wil je in meer details lezen wat CFD’s precies zijn? Lees dan dit artikel!

Waar kan je beleggen in CFD’s?

Je kunt beleggen in CFD’s bij een CFD broker. In het onderstaande overzicht zie je direct bij welke CFD brokers je aan de slag kan. Het is bovendien vaak mogelijk om de mogelijkheden uit te proberen met een gratis demo: dit is zeker aan te raden voordat je met echt geld aan de slag gaat.

BrokerInformatieReviewAanmelden
eToro logo aandelenHandel zonder commissies in aandelen. 76% van de retailbeleggers verliest geld wanneer ze in CFD’s handelen bij deze aanbieder.
Freedom Finance demoInvesteer in meer dan 1.000.000 effecten & ontvang meer dan 8% rente!
Capital.com logoHandel in 5000+ verschillende CFD's met een demo. 83,45% van de retailbeleggers verliest geld wanneer ze in CFD’s handelen bij deze aanbieder.
Gebruiksvriendelijk & overzichtelijk. 80% van de retailbeleggers verliest geld wanneer ze in CFD’s handelen bij deze aanbieder.
NAGA demoHandel in CFD's & echte aandelen! Onbeperkte gratis demo.
IQ Option brokerUitgebreide & nuttige analyse mogelijkheden. 73% van de retailbeleggers verliest geld wanneer ze in CFD’s handelen bij deze aanbieder.

Long of short: kopen of verkopen

Bij CFD brokers kan je long en short gaan. Wanneer je long gaat (kopen) speculeer je op een stijging van de koers van bijvoorbeeld een aandeel. Wanneer je short gaat speculeer je juist op een daling van de koers van een aandeel.

Binnen het platform van je CFD broker kan je hiervoor de kopen en verkopen knoppen gebruiken.

kopen of verkopen Plus500

Een CFD belegging openen

Bij een belegging moet je vervolgens het aantal aangeven dat je wilt kopen. Wanneer je in de AEX wilt handelen met een hefboom van 1:4 en een vermogen van € 1000,00 dan open je een CFD positie op € 4000,00 aan AEX effecten.

Wanneer je een positie opent geeft de waarde de totale waarde van de belegging aan. De vereiste marge geeft vervolgens aan hoeveel geld er minimaal aanwezig moet zijn op je account.

Wil je meer weten over beleggen met een hefboom? Lees dan ons artikel over dit onderwerp:

Positie openen Plus500

Illustratieve prijzen. Positie openen bij Plus500

Take profit / Stop loss: meer invloed over je beleggingsresultaat

Het is altijd aan te raden om een take profit en stop loss in te voeren. Dit zijn de waarden waarbij de positie automatisch sluit. Op die manier kan je verliezen beperken en winsten zeker stellen.

Binnen het platform van Plus500 doe je dit met de sluiten bij winst en sluiten bij verlies knoppen.

CFD stop loss

Orders: kopen bij een prijs

Je kunt bij de handel in CFD’s ook gebruikmaken van orders. Je koopt of verkoopt een effect dan pas wanneer een bepaalde prijs is bereikt. Wanneer je orders combineert met een take profit en stop loss kan je zelf een automatische beleggingsstrategie ontwikkelen.

Hiervoor gebruik je bij Plus500 onder geavanceerd de optie alleen kopen wanneer prijs is.

CFD order plaatsen

Bij een open positie zul je altijd de winst of het verlies zien. Een positie is op ieder moment handmatig te sluiten. Doe dit echter alleen bij vol verstand en volg je strategie. Het is hier ook mogelijk om andere gegevens zoals een take profit of stop loss aan te passen.

Je saldo beheren bij CFD beleggingen

Je saldo zal bij de meeste brokers uit enkele onderdelen zijn opgebouwd. Ten eerste is er het beschikbare saldo. Het beschikbare saldo is het deel van je vermogen dat beschikbaar is om te beleggen. Je kan hier nieuwe posities mee openen. Let er wel op dat het belangrijk is om genoeg beschikbaar vermogen te hebben om je open posities te ondersteunen. Wanneer dit niet het geval is kan je last krijgen van een margin call.

Open posities CFD

Het tweede onderdeel van je saldo is de Winst en/of het Verlies (P&L).  De winst en/of het verlies wordt berekend door het de resultaten van de verschillende open posities op te tellen. Het resultaat van een positie wordt bepaald door te kijken naar de winsten en verliezen van alle openstaande posities. Pas als de positie wordt gesloten is de winst of het verlies definitief. Laten we dit toelichten met een voorbeeld:

  • 500 aandelen ING met een openstaande winst van € 1200
  • 120 aandelen Apple met een verlies van € 450
  • In dit geval is je Winst/Verlies € 1200 min € 450 wat neerkomt op € 750

Het laatste onderdeel van het saldo is de Equity. De Equity bestaat uit het beschikbare vermogen op je account verrekent met de open posities. Wanneer de open posities op een positief resultaat staan zal de Equity hoger liggen dan het beschikbaar vermogen. Wanneer de open posities echter negatief zijn, dan ligt de Equity lager dan het beschikbaar vermogen.

  • Je hebt € 10.000 beschikbaar en € 750 winst, de Equity is dan € 10.750
  • Je hebt € 10.000 beschikbaar en € 750 verlies, de Equity is dan € 9.250

Initiële marge & onderhoudsmarge

Bij een hefboomrekening moet je rekening houden met de zogenaamde marge. Er is altijd een initiële marge en een onderhoudsmarge.

De initiële marge wordt bepaald door het hefboomeffect. Wanneer de hefboom één om veertig is zal de benodigde marge voor het kopen of verkopen van een CFD 1/20 bedragen van de waarde van het effect.

De onderhoudsmarge is vervolgens het percentage van de waarde van het effect dat op de rekening aanwezig moet zijn om de positie open te houden. Wanneer het saldo ontoereikend is zal er een margin call plaatsvinden waarna de positie automatisch gesloten wordt.

Waar kan je CFD’s voor gebruiken?

Beleggen in CFD’s is vooral bedoeld voor speculatie op de korte termijn. Doordat je zowel kunt speculeren op dalende als stijgende koersen, kan je altijd reageren op het laatste nieuws.

Toch is dit niet de enige toepassing van een CFD: je kunt CFD’s ook gebruiken om je positie te hedgen. Hedgen is een strategie waarbij je een tegengestelde positie opent om je portefeuille te beschermen.

Je bezit dan bijvoorbeeld aandelen Coca-Cola. Je verwacht dat deze aandelen in de komende maand tijdelijk gaan dalen. Door met een CFD een short positie in te nemen, hoef je de aandelen niet direct te verkopen.

Tips voor het behalen van een beter resultaat

Je weet nu hoe je in CFD’s kunt beleggen en je bent in staat om je eerste beleggingspositie te openen. Volg mijn persoonlijke tips op om de kans op een groot verlies te verlagen:

CFD tip 1: begrijp de risico’s

CFD’s zijn hefboomproducten: dit betekent dat je verliezen snel kunnen oplopen. Handel daarom alleen in CFD’s wanneer je de risico’s begrijpt en beleg nooit met geld dat je niet kunt missen.

CFD tip 2: beheers je emoties

Wanneer je met echt geld gaat beleggen, spelen emoties een steeds belangrijkere rol. Beleg daarom volgens een plan en probeer je emoties zoveel mogelijk buiten spel te laten. Lees hier hoe je dit doet!

CFD tip 3: gebruik technische analyse

Wanneer je op de korte termijn handelt, kan het aantrekkelijk zijn om technische analyse toe te passen. In dit artikel ga ik hier dieper op in. Zelf maak ik bijvoorbeeld gebruik van candlesticks: deze kunnen je helpen om koersbewegingen te voorspellen.

Einde van de beleggen in CFD cursus

Ik hoop dat je wat aan deze kleine CFD beleggen handleiding hebt gehad! Heb je nog vragen over CFD’s? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *