Hoe te beleggen in slachtvarkens & vee?

Veel beleggers weten dat je kunt investeren in bijvoorbeeld goud en zilver. Er zijn echter veel meer mogelijkheden wanneer je wilt beleggen in grondstoffen. Wist je bijvoorbeeld dat het mogelijk is om te beleggen in slachtvarkens, levend mee en mestvee? In dit artikel bespreken we hoe je in deze vleesproducten kunt investeren!

Hoe kan je beleggen in vee?

Je kunt de verschillende type fee die je kunt verhandelen terugvinden op de Chicago Mercentile Exchange:

  • Slachtvarkens (lean hogs) wordt per 20 ton verhandeld in dollars onder het symbool HE
  • Levend vee (live cattle) wordt per 20 ton verhandeld in dollars onder het symbool LE
  • Mestvee van koeien (feeder cattle) wordt per 25 ton verhandeld in dollars onder het symbool GF

Vee wordt verhandeld op deze beurs met future contracten. Met een future contract krijg je een bepaalde hoeveelheid vee geleverd op een vastgestelde datum. Met een contract op slachtvarkens ontvang je op de verloopdatum 20 ton aan dieren.

Wanneer je als particulier gaat beleggen wil je natuurlijk niet daadwerkelijk 20 ton aan slachtvarkens bezorgd krijgen. Gelukkig is er een manier waarop je kunt speculeren op vee zonder dat je daadwerkelijk een levering ontvangt: hiervoor kan je gebruikmaken van een CFD broker.

Waar kan je in vee & slachtvarkens handelen?

Wil je handelen in koeien & varkens die klaar zijn voor de slacht? Dan heb je een account nodig bij een CFD broker. In het onderstaande overzicht zie je bij welke brokers je kunt handelen in diverse soorten vee:

BrokerInformatieReviewAanmelden
Gratis demo + tot 8,76% rente + zonder vaste kosten beleggen
eToro logo aandelenDirect beleggen in vee. Ook vee aandelen kopen zonder commissies. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing. 76% van de reatail beleggers verliest geld met CFD's.
DEGIRO-review-logo€ 2,50 per transactie & geen kosten voor ETF's in de kernselectie

Beginnen met speculeren

Wanneer je met CFD’s speculeert op het koersverloop van vee & slachtvarkens dan heb je twee opties:

  • Kopen: je speculeert dan op een stijgende koers.
  • Short: je speculeert dan op een dalende koers.

Bij CFD’s is het mogelijk om een hefboom te gebruiken: hierdoor kan je met een klein bedrag een grote positie openen. Houd er rekening mee dat de risico’s in dit geval aanzienlijk zijn: wanneer je een hefboom van 1:10 gebruikt kan een daling van 10% er al toe leiden dat je het volledige bedrag op je account verliest.

Speculeren met CFD’s brengt bovendien financieringskosten met zich mee, aangezien je een bedrag van de broker leent. In dit artikel kan je meer lezen over beleggen in CFD’s. Wil je liever eerst even oefenen? Klik dan hier om een demo te openen.

Waarvoor worden slachtvarkens gebruikt (vraagzijde)?

  • Voedsel: slachtvarkens en vee smaken natuurlijk heerlijk en worden dan ook als voedsel gebruikt.
  • Farmaceutische producten: slachtvarkens worden gebruikt om medicijnen van te maken.
  • Andere producten: vee wordt ook gebruikt in bijvoorbeeld kleding, cosmetica en vloerwas.

Waar komen de meeste slachtvarkens en vee vandaan (aanbod)?

De meeste slachtvarkens & vee zijn afkomstig uit China gevolgd door de Europese Unie en Amerika. Doordat vee in allerlei omgevingen kan worden verbouwd, is de wereld niet afhankelijk van enkele landen. Dit zorgt voor enige stabiliteit op de aanbodzijde.

Welke factoren beïnvloeden de prijs van slachtvarkens & vee?

1.      Voedselprijs

De prijs van graan bepaald indirect de prijs van vee. Graan wordt veel gebruikt voor het voeren van vee. Wanneer de graanprijs stijgt, neemt de prijs van vee vaak af doordat boeren ze sneller van de hand doen. Op de lange termijn kunnen hoge voedselprijzen wel leiden tot een stijgende prijs van slachtvarkens en vee.

2.      Het weer

Varkens en koeien zijn net zoals mensen trager bij warm weer. Wanneer de zomer uitzonderlijk heet is, planten dieren zich minder voor. Hierdoor worden er later minder nieuwe varkens en koeien geboren waardoor er schaarste kan ontstaan. Wanneer het aanbod afneemt, kan de prijs eigenlijk alleen maar omhoog.

3.      Vraag vanuit China

De vraag naar varkens vanuit China stijgt sterk. Deze opkomende economische reus heeft steeds meer (welvarende!) monden te voeren. Wanneer deze trend doorzet, zal de stijgende vraag waarschijnlijk leiden tot een stijgende prijs van slachtvarkens en ander vee.

4.      Uitzonderlijke situaties

Varkensgriep of een andere ziekte kunnen de prijzen van varkens en vee sterk beïnvloeden. In het verleden moesten er grote hoeveelheden vee worden afgemaakt. Hierdoor neemt het aanbod af, waardoor de prijs kan stijgen.

5.      Substitutie door andere producten

De prijs van bijvoorbeeld slachtvarkens zal niet oneindig stijgen. Wanneer slachtvarkens te duur worden, stappen consumenten over op andere bronnen van proteïne: denk hierbij bijvoorbeeld aan koppenvlees of sojabonen.

Waar gaat de prijs heen?

De prijs van vee wordt voornamelijk bepaald door de vraagzijde. Vlees is veelal een luxe product dat veel wordt geconsumeerd door mensen met meer geld (vegetarisch eten is vaak goedkoper). Wanneer de middenklasse toeneemt in veel landen, zal de vraag naar vlees stijgen. Hierdoor bestaat er een goede kans dat de prijs van vee op de lange termijn blijft stijgen.

Wat zijn de risico’s van beleggen in vee & slachtvarkens?

  • Economische krimp in China: bij een economische krimp kan de vraag naar slachtvarkens en vee afnemen, waardoor de prijs kan dalen.
  • Imago: gezondheidsrisico’s & meer aandacht voor duurzaamheid kunnen de vraag naar vlees laten dalen.
  • Betere technologie: wanneer boeren beter worden in het fokken van vee, dan kan het aanbod sterker toenemen dan de vraag.

Waarom kan het interessant zijn om te beleggen in vee?

  • Inzetten op de Chinese economie: wanneer het goed gaat met de Chinese economie, stijgt de prijs waarschijnlijk wat gunstig is voor de prijsontwikkeling.
  • Risicospreiding: door te beleggen in verschillende beleggingsproducten, verminder je het risico van je portfolio.
  • Hedgen tegen inflatie: grondstoffen zijn vaak een uitstekende hedge tegen stijgende prijzen, waardoor je je vermogen kunt beschermen.

Enkele laatste beleggingstips

  • Oefenen: duik niet direct het diepe in en oefen eerst uitgebreid met beleggen in grondstoffen. Je kunt bijvoorbeeld oefenen met een gratis demo.
  • Risico beperken: beleg niet al je geld in slachtvarkens of andere type vee. Spreid je risico’s en neem geen onnodige risico’s.
  • Onderzoek: analyseer welke factoren de prijs beïnvloeden en probeer op basis daarvan voorspellingen te doen.

Veelgestelde vragen over beleggen in vlees

De meeste boerderijen zijn in privaat bezit, waardoor het lastig is om met aandelen in vlees gerelateerde grondstoffen te beleggen.

Beleggen in vlees met CFD’s is niet geschikt voor beginners. Derivaten zijn bedoeld voor getrainde beleggers die weten wat ze doen.

Beleggen in vlees / vee is natuurlijk niet erg duurzaam. Je kunt er ook voor kiezen om je geld te beleggen in een bedrijf dat vleesvervangers produceert zoals Beyond Meat. Er bestaat sinds kort zelfs een ETF waarmee je in bedrijven investeert die vleesvervangers produceren.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *