Beleggen in tarwe & graan: hoe kan je dat het beste doen?

Wil je beleggen in tarwe & graan? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres. We bespreken hoe je kunt investeren in granen zoals tarwe en ook analyseren we of dit verstandig is.

Waar kan je beleggen in tarwe & graan?

Je hebt een account nodig bij een broker om te investeren in tarwe. In het onderstaande overzicht zie je bij welke brokers je kunt beleggen in deze grondstoffen.

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
Plus500 brokerSpeculeer actief op stijgende & dalende koersen. 82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Hoe kan je beleggen in tarwe?

Je kunt op verschillende manieren speculeren in het koersverloop van graan & tarwe. We bespreken de populairste manieren hier.

Optie 1: direct beleggen in de prijs van tarwe

Je kunt niet beleggen in tarwe door de grondstof fysiek te kopen en op te slaan in je huis.

Actief handelen in het prijsverloop van tarwe & graan gebeurt via derivaten. Derivaten maken het mogelijk om het prijsverloop van een grondstof te volgen. Enkele voorbeelden van derivaten waarmee je de prijs van graan & tarwe kunt volgen zijn:

Met een derivaat beleg je niet daadwerkelijk in de tarwe zelf maar eerder op de prijs van tarwe. Je kunt met een derivaat zowel speculeren op een stijgende als een dalende koers. Wanneer je op een dalende koers wilt speculeren, open je een short positie.

Optie 2: indirect beleggen in tarwe & graan met een fonds

Het is ook mogelijk om indirect te beleggen in tarwe. Ook hier hebben we het niet over een fysieke aankoop van bijvoorbeeld een brood waar toevallig tarwe in zit verwerkt. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan een belegging in een indexfonds dat de tarwekoers nauwlettend volgt.

Een voorbeeld van een vergelijkbaar fonds is de WisdomTree Wheat (GB00B15KY765). Ook met dit soort ETF’s beleg je via derivaten in het koersverloop van graan en tarwe. Wil je in meer details jezen hoe beleggen in ETF’s werkt? Lees dan dit artikel.

Optie 3: investeren in tarwe & graan aandelen

Een laatste manier waarop je kunt beleggen in tarwe en graan, is door aandelen te kopen van bedrijven die veel met deze grondstoffen bezig zijn. Houd er rekening mee dat je resultaten dan niet één op één meebewegen met de graanprijs.

Enkele voorbeelden van graan & tarwe aandelen zijn:

  • MGP Ingredients Inc.: dit bedrijf levert drank gemaakt van graanproducten.
  • Archer-Daniels-Midland Company: een multinational die grondstoffen verwerkt en verhandeld.
  • Bunge Ltd.: dit bedrijf verwerkt granen in consumptieproducten.

Doe altijd goed onderzoek naar de financiële gezondheid van het bedrijf waarin je wilt beleggen. Klik hier om meer te lezen over het kopen & verkopen van aandelen.

beleggen in tarwe

Prijsontwikkeling van granen zoals tarwe

In 2023 is de prijs van graan & tarwe sterk gestegen: dit komt door de opgelopen spanning in het conflict tussen Oekraïne en Rusland. Er worden veel granen verbouwd in deze regio’s en door de opgelopen spanning kunnen er tekorten ontstaan.

De prijs van granen zoals tarwe komt tot stand door het spel van vraag en aanbod. In dit geval zie je dat de aanbodkant onder druk staat terwijl de vraag onverminderd hoog is. Hierdoor kon de prijs eigenlijk alleen maar omhoog, wat de forse stijging in 2023 kan verklaren.

Denk je dat deze trend doorzet? Dan kan een investering in graan goed uitpakken.

Wat is tarwe?

De meeste mensen zullen wel weten dat tarwe een graansoort is; het is zelfs één van de meest verbouwde graansoorten van de wereld. Hieruit vloeit vanzelfsprekend veel aanbod uit wat ook te zien is in de consumptie; tarwe is samen met mais één van de meest gegeten granen in de wereld. Toch is er veel variatie mogelijk binnen tarwe.

Tarwe kan worden opgedeeld in verschillende soorten; er bestaat wintertarwe, zomertarwe en overgangstarwe. Deze naam verwijst naar het moment van zaaien. De tarwe die in Nederland wordt gegeten wordt echter niet hier verbouwd; die is grotendeels afkomstig uit onder andere China, de VS en Rusland.

Hoe komt de prijs van tarwe tot stand?

Tarwe is een grondstof waar bijna altijd wel vraag naar is. Dit komt doordat we tarwe gebruiken voor veel verschillende producten en mensen zullen altijd honger blijven hebben. De kans dat de vraag naar tarwe opeens flink daalt is dan ook vrij klein.

De prijs van tarwe komt dan ook vooral tot stand via de aanbodzijde. Een mislukte oogst kan bijvoorbeeld leiden tot sterk stijgende tarweprijzen. Het kan daarom verstandig zijn om te bestuderen hoe het met de oogst gaat in de landen waar tarwe verbouwd wordt.

Grondstof zonder dominante speler

Tarwe kan je bijna overal verbouwen. Hierdoor is er geen dominante speler die veel invloed kan uitoefenen op de markt. De grootste producent van tarwe is China, maar ook landen als India, Rusland, Amerika en Frankrijk produceren grote hoeveelheden graan & tarwe.

Doordat er niet één speler is die het grootste deel van de markt controleert, kunnen landen geen politieke spelletjes spelen met de grondstof. Dit komt de stabiliteit van de grondstof vanzelfsprekend ten goede.

tarweprijzen Engeland

De ontwikkeling van de tarwe prijzen in Engeland

Op welke beurs wordt tarwe verhandeld?

Grondstoffen worden vaak verhandeld aan een specifieke beurs. Tarwe wordt verhandeld aan de CBOT of Chicago Board of Trade. Eén unit tarwe is 27,21 kilo. In het Engels noemen we dit ook wel een bushel. De waarde van deze hoeveelheid wordt weergegeven in centen. Wanneer een bushel 500 waard is, dan betekent dit dat je 5 dollar betaalt per 27,21 kilo aan tarwe.

Op deze beurs wordt gehandeld in contracten van 5000 bushels wat dus neerkomt op bijna 30.000 kilo aan tarwe. Gelukkig kan je bij moderne brokers ook in kleinere hoeveelheden tarwe beleggen!

In welke graan & tarwe aandelen kan je beleggen?

Er is niet echt één bedrijf dat zich volledig stort op de productie van tarwe. Je kan dus alleen vrij indirect beleggen in tarwe bedrijven door te investeren in een bedrijf dat zich bezighoudt met landbouw. Laten we enkele aandelen bespreken die actief zijn in deze sector.

1. Mosaic Company aandelen kopen

Mosaic Company bestaat nog niet lang, maar is tegenwoordig marktleider in Amerika op het gebied van aardappel kunstmest. De vraag naar kunstmest groeit wereldwijd en Mosaic Company weet hier goed op in te spelen. Ze zijn namelijk actief zijn in meer dan 50 landen. Het kopen van Mosaic Company aandelen kan dan ook aantrekkelijk zijn.

2. Bunge Limited aandelen kopen

Bubge Limited is een bedrijf dat veel verschillende agrarische activiteiten uitvoert. Tarwe speelt ook een rol binnen het bedrijfsmodel van Bunge Limited. Het bedrijf verwerkt en vervoert namelijk regelmatig tarwe. Vanzelfsprekend beleg je met Bunge Limited niet direct in de prijs van tarwe, maar eerder in een grote landbouwonderneming. Onderzoek daarom eerst goed hoe het bedrijf het doet.

3. Archer Daniels Midland Company

Een ander groot bedrijf dat actief is in de landbouw is Arch Daniels Midland  Company . Dit bedrijf bezit meer dan 600 faciliteiten waar gewassen worden verwerkt en verstuurd over de hele wereld. Ook hier beleg je niet direct in tarwe, maar meer in de landbouwindustrie als geheel.

Wat is de actuele koers van tarwe?

Hieronder kan je de prijsontwikkeling van CFD tarwe volgen:

Enkele tips bij beleggingen in tarwe

1. Analyseer de aanbodzijde: Het is nu duidelijk dat de prijs van tarwe vooral tot stand komt bij de aanbodzijde van de markt. Het is dan ook verstandig om een goede analyse te maken van de aanbodkant van de markt en om pas een zet te doen wanneer er een indicatie is dat het uitzonderlijk slecht of goed met de oogst gaat.

2. Efficiency & groei wereldbevolking: Op de lange termijn zal de vraag naar tarwe naar alle waarschijnlijkheid alleen maar blijven groeien; de wereldbevolking stijgt nog steeds en hierdoor zijn er steeds meer hongerige mensen die gevoed moeten worden. Toch kunnen ontwikkelingen op de agrarische markt het verbouwen van tarwe vereenvoudigen waardoor met minder middelen een hoger aanbod kan worden bereikt.

3. Spreid je kansen: je risico’s spreiden is altijd verstandig wanneer je belegt. Door op verschillende momenten in tarwe & graan te investeren, vergroot je de kans op een positief resultaat. Vergeet daarnaast niet om je beleggingen te spreiden over verschillende sectoren & regio’s.

4. Oefenen: begin pas met beleggen in graan & tarwe wanneer je voldoende ervaring hebt opgedaan. Klik hier om eerst beleggen te oefenen met een gratis demo.

Veelgestelde vragen over investeren in graan & tarwe

De prijs van tarwe is sterk onderhevig aan klimaatontwikkelingen. Wanneer het weer tegenzit en er veel misoogsten zijn, dan kan de prijs van tarwe flink toenemen. Ook kan de industriële vraag invloed hebben op de prijs van tarwe. Dit zag je bijvoorbeeld na 2005 toen tarwe steeds vaker gebruikt werd voor het creëren van ethanol, een biobrandstof.

Ook de groeiende wereldpopulatie heeft natuurlijk een positieve impact op de prijsontwikkeling van tarwe. Wanneer het aantal mensen groeit, groeit ook het aantal eters.

In de praktijk wordt maïs vaker gebruikt voor het creëren van ethanol (een biobrandstof). Dit is lucratief en je ziet hierdoor dat steeds meer boeren zijn overgestapt van tarwe naar maïs. Dit kan in de toekomst zorgen voor schaarste waardoor de prijs verder kan stijgen. Tarwe wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor pasta’s en pizza’s en daar kan ik persoonlijk nooit genoeg van krijgen.

Tarwe wordt vanzelfsprekend gebruikt als voeding. Toch menselijke consumptie niet de voornaamste plek waar tarwe terecht komt. Tarwe wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het opwekken van biobrandstoffen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *