Beleggen in tarwe

In dit artikel bekijken we hoe beleggingen in tarwe in zijn werking gaan. Ook gaan we in op de grondstof tarwe en bekijken we de potentie van beleggingen in tarwe. Zo leer je snel hoe ook jij via het internet kunt beleggen in tarwe!

Hoe kan je beleggen in tarwe?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt beleggen in Tarwe. Je kan direct in de prijs van de grondstof beleggen. Het is ook mogelijk om te beleggen in een fonds dat de prijs van tarwe volgt. In dit artikel kan je precies lezen hoe dit in zijn werking gaat.

Direct beleggen in tarwe

Wanneer we het over direct beleggen in tarwe hebben, hebben we het niet over het fysiek aankopen van grote hoeveelheden tarwe. Nee, het gaat hierbij om het direct handelen in CFD’s of contracten op de grondstof tarwe. Het opslaan van tarwe is dan dus niet nodig.

Je belegt dan eigenlijk niet daadwerkelijk in de tarwe zelf maar eerder op de prijs van tarwe. Niemand kan je dan verplichten tot het leveren van de grondstof en je koopt dan dus geen tarwe, maar contracten op tarwe zelf.

Door goed rekening te houden met de achterliggende factoren kan je geld verdienen met beleggingen in tarwe. Het is hierbij dus vooral van belang om de aanbodzijde van de markt in de gaten te houden. Bij slecht nieuws rondom de tarweoogst is het verstandig om tarwe op te kopen, aangezien dit de prijs waarschijnlijk zal opstuwen.

Wanneer de oogsten onverwacht goed zijn, kan je short gaan. Je speculeert dan op een dalende tarwe prijs. Je kan geld beleggen in tarwe via een online broker.

Een sterke  broker waarbij je in tarwe kunt beleggen is bij eToro. Bij eToro kan je de mogelijkheden geheel gratis uitproberen met een demoaccount. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen:

67% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Indirect beleggen in tarwe met een fonds

Het is ook mogelijk om indirect te beleggen in tarwe. Ook hier hebben we het niet over een fysieke aankoop van bijvoorbeeld een brood waar toevallig tarwe in zit verwerkt. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan een belegging in een indexfonds dat de tarwekoers nauwlettend volgt. Ook kan je tarwe aandelen kopen in een onderneming die veel bezig is met het verwerken van tarwe in producten. Let er wel op dat in het laatste geval ook de kenmerken van het bedrijf een rol spelen.

Wil je in tarwe fondsen beleggen? Overweeg dan één van deze opties:

  • DEGIRO: bij DEGIRO kan je zonder transactiekosten beleggen in ETF’s uit de kernselectie.
  • BUX: bij BUX handel je zonder kosten in ETF’s & tarwe aandelen.

beleggen in tarwe

Wat is tarwe?

De meeste mensen zullen wel weten dat tarwe een graansoort is; het is zelfs één van de meest verbouwde graansoorten van de wereld. Hieruit vloeit vanzelfsprekend veel aanbod uit wat ook te zien is in de consumptie; tarwe is samen met mais één van de meest gegeten granen in de wereld. Toch is er veel variatie mogelijk binnen tarwe.

Tarwe kan worden opgedeeld in verschillende soorten; er bestaat wintertarwe, zomertarwe en overgangstarwe. Deze naam verwijst naar het moment van zaaien. De tarwe die in Nederland wordt gegeten wordt echter niet hier verbouwd; die is grotendeels afkomstig uit onder andere China, de VS en Rusland.

Hoe komt de prijs van tarwe tot stand?

Tarwe is een grondstof waar bijna altijd wel vraag naar is. Dit komt doordat we tarwe gebruiken voor veel verschillende producten en mensen zullen altijd honger blijven hebben. De kans dat de vraag naar tarwe opeens flink daalt is dan ook vrij klein; tarwe verhandelen zal dan ook op de lange termijn blijven bestaan.

De prijs van tarwe komt dan ook vooral tot stand aan de aanbodzijde. Een mislukte oogst kan bijvoorbeeld leiden tot sterk stijgende tarweprijzen. Het kan daarom verstandig zijn om te bestuderen hoe het met de oogst gaat in de landen waar tarwe voornamelijk verbouwd wordt.

De grondstof zonder dominante speler

Tarwe kan je bijna overal verbouwen. Hierdoor is er geen dominante speler die veel invloed kan uitoefenen op de markt. De grootste producent van tarwe is China, maar ook landen als India, Rusland, Amerika en Frankrijk produceren grote hoeveelheden tarwe.

Doordat er niet één speler is die het grootste deel van de markt controleert, kunnen landen geen politieke spelletjes spelen met de grondstof. Dit komt de stabiliteit van de grondstof vanzelfsprekend ten goede.

tarweprijzen Engeland

De ontwikkeling van de tarwe prijzen in Engeland

Toepassing van tarwe

Tarwe wordt vanzelfsprekend gebruikt als voeding. Toch menselijke consumptie niet de voornaamste plek waar tarwe terecht komt. Tarwe wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het opwekken van biobrandstoffen.

De handel in tarwe

Grondstoffen worden vaak verhandeld aan een specifieke beurs. Tarwe wordt verhandeld aan de CBOT of Chicago Board of Trade. Eén unit tarwe is 27,21 kilo. In het Engels noemen we dit ook wel een bushel. De waarde van deze hoeveelheid wordt weergegeven in centen. Wanneer een bushel 500 waard is, dan betekent dit dat je 5 dollar betaalt per 27,21 kilo aan tarwe.

Op deze beurs wordt gehandeld in contracten van 5000 bushels wat dus neerkomt op bijna 30.000 kilo aan tarwe. Gelukkig kan je bij moderne brokers ook in kleinere hoeveelheden tarwe beleggen!

Waar moet je op letten bij beleggingen in tarwe?

De prijs van tarwe is sterk onderhevig aan klimaatontwikkelingen. Wanneer het weer tegenzit en er veel misoogsten zijn, dan kan de prijs van tarwe flink toenemen. Ook kan de industriële vraag invloed hebben op de prijs van tarwe. Dit zag je bijvoorbeeld na 2005 toen tarwe steeds vaker gebruikt werd voor het creëren van ethanol, een biobrandstof.

Ook de groeiende wereldpopulatie heeft natuurlijk een positieve impact op de prijsontwikkeling van tarwe. Wanneer het aantal mensen groeit, groeit ook het aantal eters.

Prestaties in verhouding tot andere granen

In de praktijk wordt maïs vaker gebruikt voor het creëren van ethanol (een biobrandstof). Dit is lucratief en je ziet hierdoor dat steeds meer boeren zijn overgestapt van tarwe naar maïs. Dit kan in de toekomst zorgen voor schaarste waardoor de prijs verder kan stijgen. Tarwe wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor pasta’s en pizza’s en daar kan ik persoonlijk nooit genoeg van krijgen.

Beleggen in tarwe aandelen

Er is niet echt één bedrijf dat zich volledig stort op de productie van tarwe. Je kan dus alleen vrij indirect beleggen in tarwe bedrijven door te investeren in een bedrijf dat zich bezighoudt met landbouw. Laten we enkele aandelen bespreken die actief zijn in deze sector.

Mosaic Company aandelen kopen

Mosaic Company bestaat nog niet lang, maar is tegenwoordig marktleider in Amerika op het gebied van aardappel kunstmest. De vraag naar kunstmest groeit wereldwijd en Mosaic Company weet hier goed op in te spelen. Ze zijn namelijk actief zijn in meer dan 50 landen. Het kopen van Mosaic Company aandelen kan dan ook aantrekkelijk zijn.

Bunge Limited aandelen kopen

Bubge Limited is een bedrijf dat veel verschillende agrarische activiteiten uitvoert. Tarwe speelt ook een rol binnen het bedrijfsmodel van Bunge Limited. Het bedrijf verwerkt en vervoert namelijk regelmatig tarwe. Vanzelfsprekend beleg je met Bunge Limited zeker niet in de prijs van tarwe, maar eerder in een grote landbouwonderneming. Onderzoek daarom eerst goed hoe het bedrijf het doet.

Arch Daniels Midland Company

Een ander groot bedrijf dat actief is in de landbouw is Arch Daniels Midland Company. Dit bedrijf bezit meer dan 600 faciliteiten waar gewassen worden verwerkt en verstuurd over de hele wereld. Ook hier beleg je niet direct in tarwe, maar meer in de landbouwindustrie als geheel.

Wat is de actuele koers van tarwe?

Hieronder kan je zien wat de actuele CFD koers van tarwe is:

Enkele tips bij beleggingen in tarwe

Het is nu duidelijk dat de prijs van tarwe vooral tot stand komt bij de aanbodzijde van de markt. Het is dan ook verstandig om een goede analyse te maken van de aanbodkant van de markt en om pas een zet te doen wanneer er een indicatie is dat het uitzonderlijk slecht of goed met de oogst gaat.

Op de lange termijn zal de vraag naar tarwe naar alle waarschijnlijkheid alleen maar blijven groeien; de wereldbevolking stijgt immers nog steeds en hierdoor zijn er steeds meer hongerige mensen die gevoed moeten worden. Toch kunnen ontwikkelingen op de agrarische markt het verbouwen van tarwe vereenvoudigen waardoor met minder middelen een hoger aanbod kan worden bereikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *