fbpx

Beleggen in tarwe

In dit artikel bekijken we hoe beleggingen in tarwe in zijn werking gaan. Ook gaan we in op de grondstof tarwe en bekijken we de potentie van beleggingen in tarwe. Zo leer je snel hoe ook jij via het internet kunt beleggen in tarwe!

Wat is tarwe?

beleggen in tarweDe meeste mensen zullen wel weten dat tarwe een graansoort is; het is zelfs één van de meest verbouwde graansoorten van de wereld. Hieruit vloeit vanzelfsprekend veel aanbod uit wat ook te zien is in de consumptie; tarwe is samen met mais één van de meest gegeten granen in de wereld. Toch is er veel variatie mogelijk binnen tarwe.

Tarwe kan worden opgedeeld in verschillende soorten; er bestaat wintertarwe, zomertarwe en overgangstarwe. Deze naam verwijst naar het moment van zaaien. De tarwe die in Nederland wordt gegeten wordt echter niet hier verbouwd; die is grotendeels afkomstig uit onder andere China, de VS en Rusland.

Hoe komt de prijs van tarwe tot stand?

Tarwe is een grondstof waar bijna altijd wel vraag naar is. Dit komt doordat we tarwe gebruiken voor veel verschillende producten en mensen zullen altijd honger blijven hebben. De kans dat de vraag naar tarwe opeens explosief daalt is dan ook vrij klein; tarwe verhandelen zal dan ook op de lange termijn blijven bestaan.

De prijs van tarwe komt dan ook vooral tot stand aan de aanbodzijde. Een mislukte oogst kan bijvoorbeeld leiden tot sterk stijgende tarweprijzen. Het kan daarom verstandig zijn om te bestuderen hoe het met de oogst gaat in de landen alwaar tarwe voornamelijk verbouwd wordt.

Hoe kan je beleggen in tarwe?

Direct beleggen in tarwe

Wanneer we het over direct beleggen in tarwe hebben, hebben we het niet over het fysiek aankopen van grote hoeveelheden tarwe. Nee, het gaat hierbij om het direct handelen in futures of contracten op de grondstof tarwe. Het opslaan van tarwe is dan dus niet nodig. Je belegt dan eigenlijk niet daadwerkelijk in de tarwe zelf maar eerder op de prijs van tarwe; niemand kan je dan verplichten tot het leveren van de grondstof en je koopt dan dus geen tarwe maar contracten op tarwe zelf.

Door goed rekening te houden met de achterliggende factoren kan je geld verdienen met beleggingen in tarwe. Het is hierbij dus vooral van belang om de aanbodzijde van de markt in de gaten te houden. Bij slecht nieuws rondom de tarwe oogst is het verstandig om tarwe op te kopen aangezien dit de prijs waarschijnlijk zal opstuwen.

Wanneer er juist goed nieuws uitkomt kan je beter short gaan. Je verdient dan geld bij een dalende tarwe koers. Je kan eenvoudig geld beleggen in tarwe via een online broker. Klik hier om direct een account bij een online broker te openen >>

Indirect beleggen in tarwe

Het is ook mogelijk om indirect te beleggen in tarwe. Ook hier hebben we het niet over een fysieke aankoop van bijvoorbeeld een brood waar toevallig tarwe in zit verwerkt. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan een belegging in een indexfonds dat de tarwekoers nauwlettend volgt. Ook kan je tarwe aandelen kopen in een onderneming die veel bezig is met het verwerken van tarwe in producten. Let er wel op dat in het laatste geval ook de kenmerken van het bedrijf een rol spelen.

Enkele tips bij beleggingen in tarwe

Het is nu duidelijk dat de prijs van tarwe vooral tot stand komt bij de aanbodzijde van de markt. Het is dan ook verstandig om een goede analyse te maken van de aanbodkant van de markt en om pas een zet te doen wanneer er een indicatie is dat het uitzonderlijk slecht of goed met de oogst gaat.

Op de lange termijn zal de vraag naar tarwe naar alle waarschijnlijkheid alleen maar blijven groeien; de wereldbevolking stijgt immers nog steeds en hierdoor zijn er steeds meer hongerige mensen die gevoed moeten worden. Toch kunnen ontwikkelingen op de agrarische markt het verbouwen van tarwe vereenvoudigen waardoor met minder middelen een hoger aanbod kan worden bereikt. 

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!