Beleggen in futures: uitleg

In dit artikel kan je alles lezen over futures. Een future is een contract tussen twee partijen waarin wordt afgesproken dat een bepaalde hoeveelheid van een financieel instrument wordt verhandeld tegen een bepaalde prijs. Het gaat hier dus om het afsluiten van een transactie die pas in de toekomst zal worden uitgevoerd.

Wat is een future precies?

Een future is een zogenaamd afgeleid product en wordt ook wel derivaat genoemd. Een future heeft altijd ergens betrekking op; dit kan bijvoorbeeld een aandeel zijn maar ook een index zoals de AEX. Futures worden overigens ook regelmatig door ondernemers gebruikt; het gaat dan niet om een belegging maar om een afspraak om bijvoorbeeld 1000 koeien te leveren op een toekomstig moment tegen de huidige marktprijs.

Futures kunnen worden gebruikt voor verschillende zaken:

  • Landbouwproducten zoals bijvoorbeeld vee of koffie
  • Edelmetalen zoals goud of zilver
  • Grondstoffen zoals olie, koper en lood
  • Aandelen van bedrijven of andere financiële effecten

Zelf handelen in futures

Het is mogelijk om zelf te handelen in futures. Beleggen in futures doe je door middel van een online broker. Doordat je met een broker kunt beleggen in futures, hoef je zelf de administratieve zaken niet in de gaten te houden. Bij futures ontvang je simpelweg het verschil in prijs dat je behaalt op het onderliggende effect.

Hierbij is het zowel mogelijk om bij een stijgende als bij een dalendeprijs van het onderliggende effect geld te verdienen. Er zijn namelijk ook contracten waarbij je juist geld verdient wanneer de koers daalt.

Bekijk hier bij welke brokers je in futures kunt beleggen >>

futures

De betaling

De betaling bij een future gebeurt aan het einde van de looptijd; dit kan via een fysieke levering of een levering in cash. Bij een fysieke levering moeten de genoemde goederen daadwerkelijk geleverd worden. Doorgaans vindt er echter geen fysieke levering plaats en wordt het contract voordat deze afloopt weer verkocht; de futures worden vooral gebruikt op de beurs om winst te maken door te profiteren van prijsverschillen in de onderliggende effecten.

Er vindt dan ook vaker een levering in cash plaats. Dit kan op bijvoorbeeld een aandeel zijn; wanneer de koers is toegenomen ontvang je geld. Futures worden echter ook door ondernemingen gebruikt om bepaalde risico’s af te dekken; je kan je met een future bijvoorbeeld laten uitbetalen bij een afwijkende temperatuur wat gunstig kan zijn wanneer je een ijszaak bezit.

Hoe komt de prijs tot stand?

De prijs van een contract of future kan verschillen met die van het onderliggende effect. Wanneer de looptijd langer is, is dit verschil vaak groter. Dit komt bijvoorbeeld door rente; je hebt minder geld nodig voor het aanschaffen van een future dan voor het aanschaffen van de onderliggende effecten. Wanneer de periode lang is zal de prijs van de future dan ook hoger uitkomen.

Bij aandelen is het ook belangrijk om te onthouden dat een future doorgaans geen dividend uitkeert. Hoe meer dividend je misloopt binnen de looptijd van de future, hoe groter de korting op de future ten opzichte van het aandeel. Overigens zijn er ook vormen van futures die wel dividend uitkeren; denk hierbij bijvoorbeeld aan CFD’s.

Doorrollen van een future

Futures kunnen verlopen; wanneer de belegger de future langer wilt vasthouden dan kan de future worden doorgerold. Het doorrollen gebeurt door een future aan te schaffen met dezelfde onderliggende waarde maar een latere verloopdatum. Doorrollen kost doorgaans geld.

Dit komt echter niet vaak voor; futures worden vooral gebruikt voor de handel op de korte termijn. Daarnaast zijn futures erg handig voor het afdekken van beleggingsrisico’s door te hedgen.

Wat zijn de voordelen van een future?

Net als een optie heeft een future verschillende voordelen.  Dankzij de hefboom is het mogelijk om met een beperkte inleg een aanzienlijke positie in te nemen. De reden hiervoor is dat bij een future slechts een deel van de waarde van de future moet betaald worden bij het aangaan van de future.  Dit bedrag varieert tussen 5-20% van de totale waarde.

Dankzij de liquide markt kunt u de aangekochte futures eenvoudig verkopen.  Daarnaast is het mogelijk met om zowel long als short te gaan met een future. Dit betekent dat je zowel geld kunt verdienen bij dalende als bij stijgende markten.

Weetje: Beleggen in CFD’s lijkt erg op beleggen in futures, maar is transparanter.

Wie handelt er in futures?

Futures zijn nuttige instrumenten voor speculanten en hedgers.  Hedgers gebruiken futures om hun portfolio te beschermen. Met een future kunnen ze inzetten op een dalende markt, aangezien de het onderliggende goed dan voordelig kunnen kopen en weer verkopen. Hierdoor kunnen futures worden gebruikt om een portfolio te beschermen: bij een dalende koers kan je een future dan inzetten als een verzekering.

Institutionele beleggers en bedrijven maken veel gebruik van deze mogelijkheid. Bedrijven gebruiken futures bijvoorbeeld om de onzekerheid rondom grondstofprijzen te verminderen. Met een future weten ze van tevoren tegen welke prijs ze een bepaalde grondstof kunnen kopen, waardoor ze niet in de problemen komen wanneer de prijs stijgt.

Speculanten daarentegen gebruiken futures om geld te verdienen aan hun toekomstvisie. Er zijn drie soorten speculanten: swing traders, day traders en position traders. Afhankelijk van de tijd tussen de aan- en verkoop van de futures wordt een speculant in één van deze drie categorieën ingedeeld.

De kosten van een future

Het grote voordeel van futures zijn de kosten die verbonden zijn aan het afsluiten van het contract. In tegenstelling tot aandelen en obligaties waarbij de transactiekost vaak 0,15-0,20% van de waarde bedraagt, zijn de transactiekost van futures nog kleiner. Handelen in futures kan al vanaf 2,80 euro.

Beleggen in futures is risicovol

Beleggers dienen steeds te onthouden dat futures afgeleide producten zijn. Het potentiële rendement ligt hoger dan bij aandelen, maar het risico moet niet worden onderschat. Geef daarom steeds limieten op bij het beleggen in futures. Zo voorkom je dat je hele inzet verdampt. Vergeet niet; met een future word je daadwerkelijk geacht om het onderliggende effect te leveren of kopen aan het einde van de looptijd.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *