Wat zijn derivaten?

Derivaten is een term die vaak wordt gebruikt in de beleggerswereld, maar wat houdt hij nu precies in? Een derivaat geeft de koper het recht om iets voor een bepaalde koers te kopen of te verkopen. De waarde van een derivaat hangt af van de onderliggende waarde zoals de waarde van een aandeel, grondstof of vreemde valuta.

Waar kan je handelen in derivaten?

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg voordelig in bekende ETF's & aandelen. Je kunt je inleg verliezen.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Hoe kan je handelen in derivaten?

Derivaten of effecten zijn vrij te verhandelen bij een online broker. Je hebt verschillende soorten derivaten; maar de basis komt eigenlijk altijd op hetzelfde neer. Derivaten zijn afgeleiden van bijvoorbeeld aandelen waarbij je meer mogelijkheden hebt om te speculeren. Enkele voordelen van derivaten zijn bijvoorbeeld:

 • Je kunt door short selling ook speculeren op een dalende koers.
 • Het is mogelijk om snel te verkopen: korte termijn handel is mogelijk.
 • Je kunt meer inzetten dan je aan geld investeert: dit kan dankzij een hefboom.
 • Met derivaten kan je handelen in alle bekende aandelen.
Wil je beleggen in derivaten? Bekijk het overzicht van brokers en handel in derivaten!

Bekende financiële derivaten

 • Futures, CFD’s en Forwards: hebben betrekking op de koop in de toekomst.
 • Opties: geven de optie maar niet de verplichting om in de toekomst te kopen.
 • Swaps: partijen ruilen bepaalde cash flows met elkaar.

Het afgeleid product

derivatenEen ‘derivaat’ wordt ook wel ‘afgeleid product’ genoemd. Die term maakt veel duidelijk. Derivaten zijn financiële instrumenten die afgeleid zijn van de handel in een concreet product.

Neem als voorbeeld een appelteler. Hij sluit een contract af met een fruithandelaar voor zijn hele oogst. Maar op dat moment is er geen bloesem aan de boom te vinden. De afgesproken prijs voor de oogst zal lager zijn dan de teler voor een topoogst krijgt, maar ook veel hoger dan voor een mislukte oogst. Derivaten voorkomen grote financiële tegenvallers.

Bij financiële derivaten gaat het vaak om de onderliggende waarden van bijvoorbeeld aandelen, grondstoffen en valuta’s. Met een derivaat kan je dus handelen in de waarde van zo’n effect.

Welke risico’s dekken derivaten af?

Derivaten kunnen iedere kostenpost die sterk kan schommelen afdekken. Je kunt hierbij denken aan de kerosineprijs van een luchtvaartmaatschappij, of de inkomsten van een groot bedrijf als Heineken. Bij woningcorporaties kunnen de rentelasten die schommelen met derivaten worden afgedekt.

Wat zijn swaps?

Om zich tegen te sterk schommelende rentekosten te beschermen, sluiten corporaties vaak ‘swaps’ af. Een swap is een vorm van een derivaat waarbij je je eigen variabele rente ruilt met een partij met een vergelijkbare rentelast die vast staat. Mocht de rente stijgen of dalen, dan komt er een moment waarop het verschil te groot wordt, en de verliezende partij schadeloos moet worden gesteld

De bank die heeft bemiddeld bij de transactie, eist meestal dat zo’n bedrag via zogenoemde margin calls (tussentijds stortingen) wordt voldaan. Op deze manier wil de bank voorkomen dat aan het eind van de rit de betalende partij failliet gaat.

Andere soorten derivaten

Er zijn nog andere vormen van derivaten, die worden gebruikt door rentegevoelige bedrijven. Zo kun je als bedrijf bijvoorbeeld een ‘Swaption’ afsluiten. Dit is een soort voorcontract waarin je samen vastlegt in de toekomst een Swap af te sluiten.

Mocht het echt zo ver komen, dan kan de situatie zo veranderd zijn dat de overeengekomen voorwaarden niet meer gelden. Deze situatie moet dan met een extra betaling worden rechtgetrokken.

Caps en floors

Door corporaties worden ook vaak ‘Caps en Floors’ gebruikt. Dit zijn derivaten waarbij de rente binnen een bandbreedte kan worden bepaald. Er wordt door de partijen die deze derivaten uitgeven bijbetaald, zodra de rente uit de afgesproken bandbreedte loopt. Deze derivaten zijn vaak prijzig, maar zijn wel goed voor de stabiliteit van het bedrijf!

Samenvattend zijn derivaten dus afgeleide producten, die de handelaar beschermen voor grote financiële risico’s of tegenvallers, die deze niet zelf meer op kan vangen. Het is ook mogelijk om zelf in derivaten te handelen met als doel het behalen van winst: dit kan je bij een broker doen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geen reacties


 • blogger margaret

  Goede dag! Ik hoop dat jullie allemaal en jullie families veilig zijn? De Covid-19 situatie wordt echt het ergst over de hele wereld, we bidden allemaal tot de almachtige god om ons te sterkten, zodat we in leven kunnen blijven om te getuigen, ik bracht goed nieuws waar iedereen van kan profiteren en help ook het voorrecht, als je een goed vriendelijk persoon bent, die ook de wereld een betere plek willen maken om te leven , nu selecteert de vrijmetselarijmaatschappij de vriendelijkste mensen die geïnteresseerd zijn om lid te worden van de samenleving, en het goede deel is dat de vrijmetselarijmaatschappij ze niet in slechte dingen betrekken, ze zijn niet zoals de illuminati-samenleving, de vrijmetselarijmaatschappij gelooft in God, ze zijn gegroepeerd van mensen die samenkomen om mensen en anderen te evalueren oorspronkelijke toestand,zodra je lid wordt van de vereniging hebben ze zittend bedrag van voordeel dat we u als het nieuwe lid worden gegeven, en u moet 10% van het voordeel gebruiken om het voorrecht te helpen, en de geloofsbrieven aan de heerschappij te topen, ik dring er bij u op aan als u interesse heeft, vind het officiële contactadres hieronder, u kunt een van de gelukkige willekeurige zijn, iedereen heeft een stuk goed nieuws in zich, het goede nieuws is dat u niet weet hoe geweldig u kunt zijn! Hoeveel je kunt liefhebben! Wat je kunt bereiken! En wat je potentieel is, blijf sterk, sta op, heb een stem.

  WhatsApp; +31 687329133 Mailadres; [email protected]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *