fbpx

Met weinig geld beleggen

Als je gaat beleggen is het lang niet altijd zo dat je over veel financiële middelen beschikt, of veel geld kan investeren. Voor de beginnende belegger die nog leerervaring op moet doen, is het dan ook erg aantrekkelijk om met weinig geld te beleggen. Maar hoe kan je nu toch met weinig geld succesvol beleggen?

Zelf aan de slag met weinig geld?

Het is erg goed mogelijk om zelf aan de slag te gaan met beleggen met weinig geld. Dit kan je doen door bijvoorbeeld te gaan traden bij een broker:

  • Je ontvangt direct een gratis demo waarmee je traden kunt uitproberen.
  • Je kan handelen in aandelen, grondstoffen en valuta’s!
  • Je kunt nooit meer verliezen dan je inzet!

Bij Plus500 kan je beleggen in CFD's uitproberen met een demo van €40.000!

Weinig geld beleggen

Stel heldere doelen

Als je met weinig geld wilt gaan beleggen, dan vergt dit een andere voorbereiding dan wanneer je met veel geld zou gaan beleggen. Als we spreken over weinig geld, dan hebben we het over bedragen van ongeveer honderd euro of een veelvoud daarvan, en niet de duizenden euro’s die soms bij het beleggen worden gebruikt.

Voor je begint met beleggen met weinig geld is het belangrijk dat je je doelen duidelijk maakt voor jezelf. De beurs heeft de neiging te schommelen, dus het is belangrijk dat je vaststelt hoe je hierop wilt inspelen.

Met weinig geld kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om te gaan daytraden. Met daghandel probeer je de beursschommelingen omhoog en omlaag mee te pakken. Hiervoor moet je gebruik maken van een zogenaamd derivaat. Wanneer je met weinig geld wilt beleggen, zijn CFD’s een goede optie.

Tip: lees ook onze handleiding daytrader worden en leer alles over daghandel!

Beleggen in CFD’s

Als je wilt beleggen met weinig geld dan zijn CFD’s een zeer geschikt beleggingsproduct, waarmee je als belegger toch goede resultaten kunt behalen. Als je geld belegt met CFD’s dan wordt via een hefboom de inleg met een bepaalde factor vergroot. Het voordeel van deze hefboom is dat je een grotere positie aan kunt gaan wanneer deze hefboom niet in werking treedt. Kort samengevat: hoe groter de hefboom, des te hoger het potentiële rendement.

Bij moderne brokers kan je gebruik maken van een hefboom van 1:30. Daardoor wordt weinig geld plotseling veel geld. Zelfs met een kleine storting van 100 euro kan je dan al ruim 3000 euro investeren!

Tip: Bekijk onze cursus beleggen in CFD’s en leer hoe je kunt beleggen met weinig geld.

Rendement bij weinig beleggen

beleggen met weinig geld

Als je weinig geld belegt in CFD’s, zijn de rendementen bij dit beleggingsproduct toch vaak een stuk hoger dan wanneer je belegt in producten zonder hefboom. Dit komt doordat elke euro winst vermenigvuldigd wordt met de hefboom.

Om een voorbeeld te geven: als je gebruik maakt van een hefboom van 1:10, dan is je winst tien keer groter. Als je gebruik maakt van een hefboom van 1:30, dan is deze dertig keer groter. Hierdoor kunnen de rendementen voor de belegger met een kleine beurs flink oplopen!

Let er echter op dat een hefboom twee kanten op werkt. Je verlies loopt dus ook sneller op. Wanneer er geen geld meer op je account staat, dan verlies je alles. Weinig geld kan immers ook veranderen in geen inleg.

Minimum inleg beleggen

De meeste aanbieders van CFD’s hanteren een minimum inleg van honderd euro. Dit betekent dat je maar honderd euro beschikbaar hoeft te hebben om te kunnen beginnen met beleggen. Als je met deze inleg bijvoorbeeld een hefboom van 1:30 hanteert, dan kan je een belegd vermogen van 3000 euro hebben. Ook is het als belegger met weinig geld mogelijk je geld in meerdere posities te stoppen.

Als je dit doet, dan spreid je je kansen en vergroot je zo de kans op een zo hoog mogelijk rendement. Als beginnende belegger is het kortom erg goed mogelijk om met weinig geld te beleggen. Met weinig geld beleggen zorgt ervoor dat je leerervaring opdoet en er zijn ook voldoende mogelijkheden om een positief rendement te behalen.

Klik hier om brokers te vergelijken alwaar je gratis een demo account kunt openen

Met weinig geld aandelen kopen

Je kan er ook voor kiezen om fysiek aandelen te kopen. Wanneer het bedrag waarmee je belegt te klein is, dan nemen de kansen op succes echter flink af. Dit komt doordat je op iedere belegging transactiekosten betaalt. Bij de meeste brokers wordt er een minimum bedrag gerekend van enkele euro’s. Wanneer je met 100 euro belegt, betaal je dan al snel een paar procent aan transactiekosten. Aangezien er geen hefboom is, moet het aandeel al met dat bedrag stijgen om een positief rendement te kunnen behalen.

Wanneer je echter een paar honderd of zelfs meer dan duizend euro hebt, dan kan je besluiten om aandelen te kopen. Met weinig geld kan je immers alsnog enkele aandelen aanschaffen. Dit is wel een lange termijn strategie: je moet niet verwachten dat je hier op de korte termijn een enorm rendement mee behaalt. Wanneer je het risico wilt verminderen, kan je er ook voor kiezen om het geld in een indexfonds te stoppen. Een indexfonds volgt een mandje aandelen waardoor het instorten van één bedrijf je niet je volledige inleg kost.

De extra risico’s

Met weinig geld beleggen neemt extra risico’s met zich mee. Met een groter bedrag heb je een grotere marge voor fouten. Het is aan te raden om slechts een beperkt bedrag van je vermogen te riskeren op één belegging. Wanneer je met weinig geld belegt, is dit vaak niet mogelijk. Je riskeert dan al snel tientallen procenten van je beleggingstegoed op één belegging.

Hierdoor heb je veel minder ruimte voor fouten. Beleggen met weinig geld is dan ook niet weggelegd voor angsthazen. Wanneer je met weinig geld gaat beleggen, moet je bereid zijn om het allemaal kwijt te raken.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!