Beleggen met weinig geld

Als je gaat beleggen is het lang niet altijd zo dat je over veel financiële middelen beschikt, of veel geld kan investeren. Voor de beginnende belegger die nog leerervaring op moet doen, is het dan ook erg aantrekkelijk om met weinig geld te beleggen. Maar hoe kan je nu toch met weinig geld succesvol beleggen? In dit artikel vind je 8 bewezen methoden waarmee je met een klein bedrag toch grote resultaten kunt behalen!

Hoe kan je met weinig geld beleggen?

Met weinig geld beleggen is absoluut geen probleem tegenwoordig! Bij veel brokers betaal je namelijk geen vaste transactiekosten. Hierdoor kan je ook met een paar tientjes per maand investeren in bijvoorbeeld aandelen.

Hieronder zie je direct een overzicht van de beste aandelen brokers waar je met weinig geld kunt beleggen:

BrokerInformatieAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
BUX-logoOntvang direct een gratis aandeel & € 0 commissies
DEGIRO-review-logoNederlandstalig, betrouwbaar & voordelig

Waarin kan je met weinig geld beleggen?

Er zijn verschillende manieren waarop je slim met weinig geld kunt beleggen. Hieronder bespreken we 9 bewezen methoden die je kunt toepassen:

Waarin met weinig geld beleggen?Met hoeveel?
Aandelen kopenAl vanaf € 40
Crypto's kopenAl vanaf € 5
ETF's kopenAl vanaf € 100
DaytradenAl vanaf € 40
OptiesAl vanaf € 100
Deposito Al vanaf € 100
ObligatiesAl vanaf € 100
VastgoedAl vanaf € 100

Manier 1: met weinig geld aandelen kopen

Je kan er voor kiezen om aandelen te kopen. Wanneer het bedrag waarmee je belegt te klein is, dan nemen de kansen op succes in de meeste gevallen flink af. Dit komt doordat je op iedere belegging transactiekosten betaalt. Bij de meeste brokers wordt er een minimum bedrag gerekend van enkele euro’s. Wanneer je met 100 euro belegt, betaal je dan al snel een paar procent aan transactiekosten. Het aandeel moet dan al snel meerdere procenten stijgen om een positief rendement te behalen.

Bij DEGIRO betaal je bijvoorbeeld € 2 + 0,038% aan transactiekosten. Wanneer je met 100 euro belegt dan zijn je transactiekosten 2,38%. Het gemiddelde jaarlijkse rendement op aandelen bedraagt 5-8%. Op die manier neemt je rendement dus snel af. Gelukkig hebben we een goede manier gevonden waarmee je toch winstgevend aandelen kunt kopen met een klein bedrag.

Er zijn namelijk brokers die geen vaste commissies rekenen. Je kan dan dus gerust enkele aandelen kopen. Je transactiekosten zijn dan 100% relatief waardoor je ook met een klein bedrag een positief rendement kunt behalen.

Een goede partij om aandelen te kopen zonder vaste commissies is eToro. Je kan de mogelijkheden hier gratis uitproberen met een demo. Gebruik de onderstaande knop om een gratis account te openen:

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees

eToro weinig geld beleggen

72% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.

Manier 2: met weinig geld in crypto investeren

Het kan interessant zijn om met weinig geld te beleggen in crypto’s zoals de Bitcoin en Ethereum. Dat je zelfs met een klein bedrag goede resultaten kunt bereiken is duidelijk. Zo sprak ik het laatst iemand die met een investering van 100 euro in Safemoon (een vrij onbekende crypto) binnen enkele weken miljonair was geworden!

Zo snel gaat het vaak niet, maar dit neemt niet weg dat je met kleine investeren in crypto’s goede resultaten kunt behalen. Beleg wel alleen met geld dat je echt kunt missen in crypto’s: door de hoge volatiliteit kan je ook gerust je volledige inleg verliezen.

Zelf raad ik Bitvavo aan voor crypto beleggingen met weinig geld. Je kunt er namelijk al vanaf € 5 crypto’s kopen en verkopen. Gebruik de onderstaande knop & betaal bovendien geen transactiekosten over je eerste € 1000 aan transacties:

Manier 3: investeren in een ETF

Zelfs wanneer je lage transactiekosten betaalt, kan in aandelen beleggen met een klein bedrag alsnog risicovol zijn. Dit komt doordat je minder mogelijkheden hebt om je beleggingen te spreiden. Wanneer je verschillende soorten aandelen koopt, zorg je ervoor dat je totale beleggingen minder volatiel worden. Slechte resultaten binnen één sector worden dan opgevangen door goede resultaten binnen een andere sector.

Een goede manier om met een klein bedrag toch spreiding toe te passen is door te beleggen in beleggingsfondsen of ETF’s. Een ETF of exchange traded fund is een fonds dat het geld van alle deelnemers investeert in een mandje aandelen. Hierdoor kan je zelfs met een klein bedrag beleggen in een selectie aan aandelen.

Je hebt bij het kopen en verkopen van ETF’s nog wel enige invloed. Sommige fondsen focussen zich bijvoorbeeld op een bepaalde regio of sector. Wanneer je veel vertrouwen hebt in Azië kan je bijvoorbeeld een speciaal Azië fonds opkopen.

Bij DEGIRO kan je geheel zonder vaste commissies ETF’s uit de kernselectie kopen en verkopen. Met de onderstaande knop open je direct een gratis account bij DEGIRO:

Manier 4: daytraden met weinig geld

Als je wilt beleggen met weinig geld dan zijn CFD’s een geschikt beleggingsproduct. Met CFD’s kan je in bijna alles beleggen. Je kan CFD’s openen op aandelen, maar ook op bijvoorbeeld grondstoffen.

Wanneer je geld belegt met CFD’s, dan wordt via een hefboom de inleg met een bepaalde factor vergroot. Door een hefboom in te zetten kan je met een klein bedrag een grotere positie openen. Hierdoor nemen zowel je potentiële winst als verlies toe.

Bij moderne brokers kan je gebruikmaken van een hefboom van 1:30. Daardoor wordt weinig geld plotseling veel geld. Zelfs met een kleine storting van 100 euro kan je dan al ruim 3000 euro verhandelen!

Een voorbeeld van daytrading

Om een voorbeeld te geven: als je gebruikmaakt van een hefboom van 1:10, dan is je potentiële winst tien keer groter. Als je gebruikmaakt van een hefboom van 1:30, dan is deze dertig keer groter. Hierdoor kunnen de rendementen voor de belegger met een kleine beurs flink oplopen!

Let er echter op dat een hefboom twee kanten op werkt. Je verlies loopt dus ook sneller op. Wanneer er geen geld meer op je account staat, dan verlies je alles. Weinig geld kan namelijk ook veranderen in geen geld.

Tip: lees onze cursus beleggen in CFD’s voor meer informatie.

Alleen voor de actieve handelaar

Op deze manier actief beleggen is alleen interessant voor iemand die aan daytraden wilt doen. Je handelt dan actief op de markt en je houdt constant de laatste ontwikkelingen in de gaten. Dit kan ook met weinig geld, maar vergt dan wel veel tijd & uithoudingsvermogen. In dit artikel kan je lezen hoe je een daytrader kunt worden.

Manier 5: met weinig geld in opties investeren

Wanneer je met weinig geld wilt beleggen, kan je ook voor opties kiezen. Met opties koop je de mogelijkheid, maar niet de verplichting om een bepaald aandeel tegen een vastgestelde prijs te kopen of verkopen. Opties op een aandeel zijn goedkoper dan het aandeel zelf.

Je kunt voor € 2 bijvoorbeeld de optie kopen om een aandeel tegen de prijs van € 10 te kopen. Wanneer de prijs van het aandeel vervolgens stijgt kan je hier winst op maken. Wanneer de prijs van het aandeel naar € 15 stijgt en je kan het aandeel met de optie van € 2 kopen dan behaal je een winst van € 3.

Opties zijn vrij ingewikkelde beleggingsproducten. Wanneer je weet hoe je opties kunt gebruiken, kan je forse rendementen behalen. Tegelijkertijd bestaat er een reëel risico dat je je volledige inleg verliest. Het is daarom belangrijk om je eerst goed in te lezen voordat je in opties gaat beleggen. In onze opties cursus leer je alles wat je moet weten over dit beleggingsproduct:

Manier 6: spaarrekening of deposito

Sommige mensen zijn op zoek naar een erg veilige manier om hun geld weg te zetten tegen een gunstig rendement. Een spaarrekening of een deposito lijken dan aantrekkelijke opties. Dit valt in de praktijk nog wel eens tegen.

De rentes op dit soort spaarproducten liggen tegenwoordig erg laag. Hierdoor valt het absolute rendement sowieso al tegen. Tegelijkertijd wordt je geld door inflatie en de vermogensrendementsheffing nog minder waard. Zelf zou ik je dan ook niet aanraden om geld op een deposito als een belegging te zien.

Toch is het belangrijk om ook een deel van je geld op een spaarrekening te zetten. Het is belangrijk om altijd voldoende geld beschikbaar te hebben voor onverwachte uitgaven. Wanneer je plotseling een lening moet afsluiten ben je nog verder van huis, aangezien de rente op consumentenkredieten hoog ligt. Zorg daarom dat je alleen met geld belegt dat je de komende tijd kunt missen!

weinig geld beleggen

Manier 7: geld uitlenen

Je kan er ook voor kiezen om een klein bedrag uit te lenen. De bekendste manier waarop je dit kunt doen, is door obligaties te kopen. Een obligatie is een lening die wordt uitgegeven door een bedrijf of overheid. Over het schuldpapier ontvang je vervolgens een vaste, periodieke rentebetaling.

Obligaties zijn een relatief veilige belegging. Het is vooral interessant om in obligaties te beleggen wanneer je een korte tijdshorizon hebt. Verwacht echter geen hoge rendementen wanneer je in obligaties belegt. Op de lange termijn blijkt dit vaak tegen te vallen, zeker in verhouding met aandelen.

Wil je meer weten over obligaties? Lees dan onze uitgebreide gids over beleggen in obligaties:

Manier 8: kopen & verkopen

Wanneer je veel tijd hebt, kan je ook geld verdienen door slim te investeren in spullen. Je kan op Marktplaats op zoek gaan naar koopjes en deze vervolgens voor meer geld verkopen. Dit is een vrij arbeidsintensieve taak waar je maar net zin in moet hebben. Toch kan je hier zeker een leuk extra zakcentje mee binnenhalen.

Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar producten die worden aangeboden door mensen die absoluut niet weten hoe ze iets op de markt moeten zetten. Producten die worden verkocht met vage, korrelige foto’s doen het vaak niet zo goed. Het product kan echter van een prima kwaliteit zijn. Investeer daarom in een goede camera en zorg ervoor dat je de dingen die je verkoopt goed in de spotlight zet.

marktplaats kopen verkopen

Op Marktplaats kan je eenvoudig spullen kopen & verkopen

Manier 9: beleggen in vastgoed

Ook investeringen in stenen zijn erg interessant. De meeste mensen denken echter dat het niet mogelijk is om met een klein bedrag te beleggen in vastgoed. Je kan natuurlijk niet met een bedrag van € 500 of € 1000 een heel huis kopen. Toch zijn er wel goede manieren om te beleggen in vastgoed met een klein bedrag.

Je kan dit doen door in een fonds te investeren. Er zijn diverse vastgoedfondsen die bijvoorbeeld in appartementen of kantoorpanden investeren. Wanneer je een participatie in een fonds koopt, dan deel je mee in de winst die er wordt neergezet. Je betaalt voor je deelname aan het fonds wel altijd beheerkosten die van je rendement afgaan. Zelf direct investeren in vastgoed kan daarom winstgevender zijn, maar daar heb je wel een groter kapitaal voor nodig.

Wil je meer leren over investeren in vastgoed? Lees dan onze uitgebreide gids over dit onderwerp:

Met weinig geld beleggen kan verstandig zijn!

Veel mensen denken dat het onverstandig is om met weinig geld te beleggen: dit hoeft echter helemaal niet het geval te zijn! Het is vaak onverstandiger om met weinig tijd te beleggen.

Wanneer je voldoende tijd hebt, groeit je rendement namelijk sneller. Door bijvoorbeeld tientallen jaren elke maand 10 euro te investeren, kan je een mooi vermogen opbouwen. Dit komt door het effect van rente op rente: ook over je rendement ontvang je weer rendement.

Bovendien heb je op die manier ook meer tijd om te wachten op herstel wanneer het beursklimaat tegenzit. Door periodiek met weinig geld te beleggen, kan je een gemiddeld rendement behalen over een langere periode.

Ben je benieuwd hoe je rendement over een langere periode steeds sneller groeit? Maak dan gebruik van de onderstaande tool! Hiermee zie je hoe je bij een langere periode een steeds hoger rendement kunt opbouwen:

10

De investering zou waard zijn:

Groei van de investering over tijd

Waarde investering in het jaar

Wanneer je een jaar later zou beginnen met beleggen zou je minder bezitten dan je vandaag zou hebben.

Wat is de minimale inleg om te beleggen?

De meeste brokers hanteren een minimum inleg van honderd euro. Dit betekent dat je maar honderd euro beschikbaar hoeft te hebben om te kunnen beginnen met beleggen. Als je met deze inleg bijvoorbeeld een hefboom van 1:30 hanteert, dan kan je een belegd vermogen van 3000 euro hebben. Ook is het als belegger met weinig geld mogelijk je geld in meerdere posities te stoppen.

Als je dit doet, dan spreid je je kansen en vergroot je zo de kans op een zo hoog mogelijk rendement. Als beginnende belegger is het kortom erg goed mogelijk om met weinig geld te beleggen. Met weinig geld beleggen zorgt ervoor dat je leerervaring opdoet en er zijn ook voldoende mogelijkheden om een positief rendement te behalen.

Ben je benieuwd waar je al vanaf honderd euro kunt beleggen? We hebben een overzicht gemaakt van de brokers waar je met kleine bedragen kunt handelen in bijvoorbeeld aandelen:

Stel heldere doelen, juist met weinig geld!

Als je met weinig geld wilt gaan beleggen, dan vergt dit een andere voorbereiding dan wanneer je met veel geld zou gaan beleggen. Als we spreken over weinig geld, dan hebben we het over bedragen van ongeveer honderd euro of een veelvoud daarvan, en niet de duizenden euro’s die soms bij het beleggen worden gebruikt.

Voor je begint met beleggen met weinig geld is het belangrijk dat je je doelen duidelijk maakt voor jezelf. De beurs heeft de neiging te schommelen, dus het is belangrijk dat je vaststelt hoe je hierop wilt inspelen.

Denk daarom goed na over je plan: waarin wil je beleggen, met welk bedrag en hoeveel tijd heb je? Op die manier kan je vaststellen of het realistisch is om je gestelde doelen te behalen.

De extra risico’s van beleggen met weinig geld

Met weinig geld beleggen neemt extra risico’s met zich mee. Met een groter bedrag heb je een grotere marge voor fouten. Het is aan te raden om slechts een beperkt bedrag van je vermogen te riskeren op één belegging. Wanneer je met weinig geld belegt, is dit vaak niet mogelijk. Je riskeert dan al snel tientallen procenten van je beleggingstegoed op één belegging.

Hierdoor heb je veel minder ruimte voor fouten. Beleggen met weinig geld is dan ook niet weggelegd voor angsthazen. Wanneer je met weinig geld gaat beleggen, moet je bereid zijn om het allemaal kwijt te raken.

Aangezien de ruimte voor fouten veel beperkter is, is het zeker aan te raden om de mogelijkheden met een demo uit te proberen. Op die manier kan je geheel gratis ontdekken of beleggen wat voor je is. Gebruik de onderstaande knop om de verschillende demo accounts met elkaar te vergelijken:

Het minimale bedrag waarmee je kunt beleggen is € 5: je kunt hiermee crypto’s kopen. Wil je liever in aandelen beleggen? Dan heb je minimaal € 40 nodig.
Je hoeft niet rijk te zijn om te beleggen! Je kunt zeker met weinig geld beleggen. Voor een investering in aandelen heb je tegenwoordig maar € 40 nodig en je kunt crypto’s al kopen voor het schamele bedrag van € 5!
Het is, mits je een klein bedrag kunt missen, vaak verstandig om te beleggen. Ook met weinig geld kan het dan ook slim zijn om te beleggen. Het is wel belangrijk om een goed plan op te stellen. Bedenk wat je doelen zijn en welke risico’s je bereid bent om te nemen. Door bijvoorbeeld periodiek een vast bedrag in aandelen te stoppen, kan je op de lange termijn een mooi vermogen opbouwen.
Er bestaat jammer genoeg geen glazen bol die ons verteld of beleggingen geld gaan opleveren. Zelf geloof ik wel in de kracht van bewijs: wanneer je naar het verleden kijkt, zie je dat beleggingen het op de lange termijn veel beter hebben gedaan dan bijvoorbeeld spaargeld.

Door periodiek met weinig geld te investeren, vergroot je de kans dat je een positief resultaat behaalt. Feit is dat door inflatie en belastingen je vermogen zonder te beleggen alleen in waarde zal dalen.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *