Beleggen met weinig geld (2024) – 10 tips voor betere resultaten

Wil je met weinig geld beleggen? Dat kan! In dit artikel vind je 8 aantrekkelijke manieren waarop je met weinig geld toch goede resultaten kunt behalen!

Hoe kan je met weinig geld beleggen?

Met weinig geld beleggen is absoluut geen probleem tegenwoordig! Bij veel brokers betaal je namelijk geen vaste transactiekosten. Hierdoor kan je ook met een paar tientjes per maand investeren in bijvoorbeeld aandelen.

Hieronder zie je direct een overzicht van mijn favoriete brokers waar je met weinig geld kunt investeren:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Heeft het nut om met weinig geld te beleggen?

Veel beleggers geloven niet dat het nut heeft om met weinig geld te investeren. Dat is zonde: ook met kleine bedragen kan je een mooi vermogen opbouwen. Het is dan wel belangrijk dat je voldoende tijd hebt. Wanneer je beleggingen lang genoeg laat renderen, kan je door het effect van rente op rente namelijk een fors bedrag opbouwen.

Ben je benieuwd hoeveel een investering over een langere tijd kan opleveren? Met de onderstaande tool zie je welk rendement je zou behalen wanneer je het rendement steeds opnieuw investeert:

10

De investering zou waard zijn:

Groei van de investering over tijd

Waarde investering in het jaar

Wanneer je een jaar later zou beginnen met beleggen zou je minder bezitten dan je vandaag zou hebben.

Indrukwekkend niet? Met een kleine investering kan je een fors vermogen opbouwen. Tegen een gemiddeld jaarrendement van 8% stijgt je investering in 30 jaar naar:

  • € 100 zou kunnen doorgroeien naar € 1000
  • € 1000 zou kunnen doorgroeien naar € 10.062
  • € 10.000 zou kunnen doorgroeien naar € 100.626

Dit gaat om eenmalige investeringen. Wanneer het je lukt om maandelijks met een klein bedrag te investeren, kan je rendement nog verder toenemen. Onthoud wel dat beleggen altijd risicovol is: je kunt dan ook geld verliezen. In het volgende deel van het artikel bekijken we hoe je met weinig geld kunt investeren.

Waarin kan je met weinig geld beleggen?

Er zijn verschillende manieren waarop je slim met weinig geld kunt beleggen. Hieronder bespreken we 9 bewezen methoden die je kunt toepassen:

Waarin met weinig geld beleggen?Met hoeveel?
Aandelen kopenAl vanaf € 40
Crypto's kopenAl vanaf € 5
ETF's kopenAl vanaf € 100
DaytradenAl vanaf € 40
OptiesAl vanaf € 100
DepositoAl vanaf € 100
ObligatiesAl vanaf € 100
VastgoedAl vanaf € 100

Zoals je kan zien heb je maar een kleine, eerste investering nodig voor veel beleggingsopties.

Manier 1: met weinig geld in aandelen beleggen

Je kan er voor kiezen om aandelen te kopen. Wanneer het bedrag waarmee je belegt te klein is, dan nemen de kansen op succes in de meeste gevallen flink af. Dit komt doordat je op iedere belegging transactiekosten betaalt. Bij de meeste brokers wordt er een minimum bedrag gerekend van enkele euro’s. Wanneer je met 100 euro belegt, betaal je dan al snel een paar procent aan transactiekosten. Het aandeel moet dan al snel meerdere procenten stijgen om een positief rendement te behalen.

Bij sommige brokers betaal je bijvoorbeeld € 2 + 0,038% aan transactiekosten. Wanneer je met 100 euro belegt dan zijn je transactiekosten 2,38%. Het gemiddelde jaarlijkse rendement op aandelen bedraagt 5-8%. Op die manier neemt je rendement dus snel af. Gelukkig hebben we een goede manier gevonden waarmee je toch winstgevend aandelen kunt kopen met een klein bedrag.

Er zijn namelijk brokers die geen vaste commissies rekenen. Je kunt dan dus gerust enkele aandelen kopen. Je transactiekosten zijn dan 100% relatief waardoor je ook met een klein bedrag een positief rendement kunt behalen.

Manier 2: met weinig geld in crypto investeren

Het kan interessant zijn om met weinig geld te beleggen in crypto’s zoals de Bitcoin en Ethereum. Dat je zelfs met een klein bedrag goede resultaten kunt bereiken is duidelijk. Zo sprak ik het laatst iemand die met een investering van 100 euro in Safemoon (een vrij onbekende crypto) binnen enkele weken miljonair was geworden!

Zo snel gaat het vaak niet, maar dit neemt niet weg dat je met kleine investeringen in crypto’s goede resultaten kunt behalen. Beleg wel alleen met geld dat je echt kunt missen in crypto’s: door de hoge volatiliteit kan je ook gerust je volledige inleg verliezen.

Zelf raad ik Bitvavo aan voor crypto beleggingen met weinig geld. Je kunt er namelijk al vanaf € 5 crypto’s kopen en verkopen. Gebruik de onderstaande knop om je aan te melden & betaal bovendien geen transactiekosten over je eerste € 1000 aan transacties:

Manier 3: investeren in een ETF

Zelfs wanneer je lage transactiekosten betaalt, kan beleggen in aandelen met weinig geld alsnog risicovol zijn. Dit komt doordat je minder mogelijkheden hebt om je beleggingen te spreiden. Wanneer je verschillende soorten aandelen koopt, zorg je ervoor dat je totale beleggingen minder volatiel worden. Slechte resultaten binnen één sector worden dan opgevangen door goede resultaten binnen een andere sector.

Een goede manier om met een klein bedrag toch spreiding toe te passen is door te beleggen in beleggingsfondsen of ETF’s. Een ETF of exchange traded fund is een fonds dat het geld van alle deelnemers investeert in een mandje aandelen. Hierdoor kan je zelfs met een klein bedrag beleggen in een selectie aan aandelen.

Je hebt bij het kopen en verkopen van ETF’s nog wel enige invloed. Sommige fondsen focussen zich bijvoorbeeld op een bepaalde regio of sector. Wanneer je veel vertrouwen hebt in Azië kan je bijvoorbeeld een speciaal Azië fonds opkopen. Klik hier om meer te lezen over beleggen in ETF’s.

Manier 4: daytraden met weinig geld

Met de komst van online brokers, is het tegenwoordig ook mogelijk om met weinig geld aan daytraden te doen. Daytraders volgen constant de laatste ontwikkelingen op de beurs en speculeren vervolgens op stijgende of dalende koersen. In dit artikel kan je lezen hoe je een daytrader kunt worden.

Wanneer je met weinig geld aan daytraden doet, kan je door een hefboom in te zetten toch grote posities openen. Met een hefboom kan je met een klein bedrag een grote beleggingspositie innemen. Houd er rekening mee dat beleggen met een hefboom risicovoller is: je verliezen kunnen dan sneller oplopen.

Wil je daytraden zelf uitproberen? Dat kan bij veel brokers met een gratis demo:

Manier 5: met weinig geld in opties investeren

Wanneer je met weinig geld wilt beleggen, kan je ook voor opties kiezen. Met opties koop je de mogelijkheid, maar niet de verplichting om een bepaald aandeel tegen een bepaalde prijs te kopen of verkopen. Opties op een aandeel zijn goedkoper dan het aandeel zelf.

Je kunt voor € 2 bijvoorbeeld de optie kopen om een aandeel tegen de prijs van € 10 te kopen. Wanneer de prijs van het aandeel vervolgens stijgt kan je hier winst op maken. Wanneer de prijs van het aandeel naar € 15 stijgt en je kan het aandeel met de optie van € 2 kopen dan behaal je een winst van € 3.

Opties zijn ingewikkelde beleggingsproducten. Wanneer je weet hoe hiermee kunt omgaan, kan je forse rendementen behalen. Tegelijkertijd bestaat er een reëel risico dat je je volledige inleg verliest. Het is daarom belangrijk om je eerst goed in te lezen voordat je in opties gaat beleggen. In onze opties cursus leer je alles wat je moet weten over dit beleggingsproduct:

Manier 6: spaarrekening of deposito

Sommige mensen zijn op zoek naar een veilige manier om hun geld weg te zetten tegen een gunstig rendement. Een spaarrekening of een deposito lijken dan aantrekkelijke opties. Dit valt in de praktijk nog wel eens tegen.

De rentes op dit soort spaarproducten liggen tegenwoordig erg laag. Hierdoor valt het absolute rendement sowieso al tegen. Tegelijkertijd wordt je geld door inflatie en de vermogensrendementsheffing nog minder waard. Zelf zou ik je dan ook niet aanraden om geld op een deposito als een belegging te zien.

Toch is het belangrijk om ook een deel van je geld op een spaarrekening te zetten. Het is belangrijk om altijd voldoende geld beschikbaar te hebben voor onverwachte uitgaven. Wanneer je plotseling een lening moet afsluiten ben je nog verder van huis, aangezien de rente op consumentenkredieten hoog ligt. Zorg daarom dat je alleen met geld belegt dat je de komende tijd kunt missen!

weinig geld beleggen

Manier 7: weinig geld uitlenen

Je kan er ook voor kiezen om een klein bedrag uit te lenen. De bekendste manier waarop je dit kunt doen, is door obligaties te kopen. Een obligatie is een lening die wordt uitgegeven door een bedrijf of overheid. Over het schuldpapier ontvang je vervolgens een vaste, periodieke rentebetaling.

Obligaties zijn een relatief veilige belegging. Het is vooral interessant om in obligaties te beleggen wanneer je een korte tijdshorizon hebt. Verwacht echter geen hoge rendementen wanneer je in obligaties belegt. Op de lange termijn blijkt dit vaak tegen te vallen, zeker in verhouding met aandelen.

Wil je meer weten over obligaties? Lees dan onze uitgebreide gids over beleggen in obligaties:

Manier 8: kopen & verkopen

Wanneer je veel tijd hebt, kan je ook geld verdienen door slim te investeren in spullen. Je kan op Marktplaats op zoek gaan naar koopjes en deze vervolgens voor meer geld verkopen. Dit is een vrij arbeidsintensieve taak waar je maar net zin in moet hebben. Toch kan je hier zeker een leuk extra zakcentje mee binnenhalen.

Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar producten die worden aangeboden door mensen die absoluut niet weten hoe ze iets op de markt moeten zetten. Producten die worden verkocht met vage, korrelige foto’s doen het vaak niet zo goed. Het product kan echter van een prima kwaliteit zijn. Investeer daarom in een goede camera en zorg ervoor dat je de dingen die je verkoopt goed in de spotlight zet.

marktplaats kopen verkopen

Op Marktplaats kan je eenvoudig spullen kopen & verkopen

Manier 9: weinig geld beleggen in vastgoed

Ook investeringen in stenen zijn erg interessant. De meeste mensen denken dat het niet mogelijk is om met weinig geld te investeren in vastgoed. Je kan natuurlijk niet met een bedrag van € 500 of € 1000 een heel huis kopen. Toch zijn er wel goede manieren om te beleggen in vastgoed met weinig geld.

Je kan dit doen door in een fonds te investeren. Er zijn diverse vastgoedfondsen die bijvoorbeeld in appartementen of kantoorpanden investeren. Wanneer je een participatie in een fonds koopt, dan deel je mee in de winst die er wordt behaald. Je betaalt voor je deelname aan het fonds wel altijd beheerkosten die van je rendement afgaan. Zelf direct investeren in vastgoed kan daarom winstgevender zijn, maar daar heb je wel een groter kapitaal voor nodig.

Wil je meer leren over investeren in vastgoed? Lees dan onze uitgebreide gids over dit onderwerp:

Manier 10: met weinig geld beleggen in grondstoffen

Steeds meer mensen investeren met weinig geld in edelmetalen zoals goud en zilver. Goud en zilver zijn goede hedges tegen inflatie en onzekere tijden. Beleggingen in deze grondstoffen kunnen je portefeuille dan ook goed beschermen tegen koersdalingen.

Hiermee stoppen de mogelijkheden echter niet: wist je dat je ook met weinig geld kunt speculeren op het koersverloop van grondstoffen als suiker, olie en zelfs slachtvarkens? Wil je hier meer over lezen? Bekijk dan onze gids over beleggen in grondstoffen:

Waarom is het risicovoller om met weinig geld te beleggen?

Met weinig geld beleggen neemt extra risico’s met zich mee. Met een groter bedrag heb je een grotere marge voor fouten. Het is aan te raden om slechts een beperkt bedrag van je vermogen te riskeren op één belegging. Wanneer je met weinig geld belegt, is dit vaak niet mogelijk. Je riskeert dan al snel tientallen procenten van je beleggingstegoed op één belegging.

Hierdoor heb je veel minder ruimte voor fouten. Beleggen met weinig geld is dan ook niet weggelegd voor angsthazen. Wanneer je met weinig geld belegt, moet je bereid zijn om het allemaal kwijt te raken.

Aangezien de ruimte voor fouten veel beperkter is, is het zeker aan te raden om de mogelijkheden met een demo uit te proberen. Op die manier kan je geheel gratis ontdekken of beleggen wat voor je is. Gebruik de onderstaande knop om de verschillende demo accounts met elkaar te vergelijken:

Met weinig geld beleggen kan verstandig zijn!

Veel mensen denken dat het onverstandig is om met weinig geld te beleggen: dit hoeft echter helemaal niet het geval te zijn! Het is vaak onverstandiger om met weinig tijd te beleggen.

Wanneer je voldoende tijd hebt, groeit je rendement namelijk sneller. Door bijvoorbeeld tientallen jaren elke maand 10 euro te investeren, kan je een mooi vermogen opbouwen. Dit komt door het effect van rente op rente: ook over je rendement ontvang je weer rendement.

Bovendien heb je op die manier ook meer tijd om te wachten op herstel wanneer het beursklimaat tegenzit. Door periodiek met weinig geld te beleggen, kan je een gemiddeld rendement behalen over een langere periode.

Ben je benieuwd hoe je rendement over een langere periode steeds sneller groeit? Maak dan gebruik van de onderstaande tool! Hiermee zie je hoe je bij een langere periode een steeds hoger rendement kunt opbouwen:

Samengestelde rendement / rente berekenen

Bepaal hoeveel je geld kan groeien aan de hand van samengestelde rente. Vul de gegevens in en je weet direct hoeveel geld je zou kunnen overhouden aan je investeringen. Maar vergeet niet: er zijn geen garanties wanneer het aankomt op beleggen!

* Dit veld moet je invullen

Step 1: Eerste storting
Eerste storting *
Het bedrag dat je direct investeert
Stap 2: maandelijkse storting
Maandelijkse storting
Het bedrag dat je maandelijks wilt storten of opnemen van je initiële investering.
Aantal jaren *
Het aantal jaren waarover je de berekening wilt uitvoeren
Stap 3: rente / rendement
Verwachte rendement *
Het rendement dat je verwacht de behalen op jaarbasis
Variantie van het rendement
Vul in hoeveel het rendement lager of hoger kan uitvallen
Stap 4: pas compounding toe
Compounding frequentie
Aantal keren per jaar dat je rente over rente ontvangt

Je resultaten zouden zijn:

In jaren, bezit je

Je totale stortingen zijn dan


De grafiek laat zien hoe je rendement naar verwachting zou groeien, volgens de gegevens die je zelf hebt ingevoerd.

Vergeet niet dat kleine wijzigingen in de variabelen het resultaat kunnen beïnvloeden. Door de gegevens opnieuw in te vullen, ontdek je hoe je portefeuille zou presteren.


Wanneer je een jaar later zou beginnen met investeren zou je minder bezitten dan wanneer je vandaag begint.

Totale behaalde rendement in euro\\\\\\\'s

Wat is de minimale inleg om te beleggen?

De meeste brokers hanteren een minimum inleg van honderd euro. Dit betekent dat je maar honderd euro beschikbaar hoeft te hebben om te beleggen.

Er bestaan zelfs brokers waar je al vanaf € 1 kunt beleggen. Beleggen met weinig geld is dan ook toegankelijk dan ooit!

Ben je benieuwd waar je al vanaf honderd euro kunt beleggen? We hebben een overzicht gemaakt van de brokers waar je met kleine bedragen kunt handelen in bijvoorbeeld aandelen:

Stel heldere doelen, juist met weinig geld!

Als je met weinig geld wilt beleggen, dan vergt dit een andere voorbereiding dan wanneer je met veel geld zou gaan beleggen. Als we spreken over weinig geld, dan hebben we het over bedragen van ongeveer honderd euro of een veelvoud daarvan, en niet de duizenden euro’s die soms bij het beleggen worden gebruikt.

Voor je begint met beleggen met weinig geld is het belangrijk dat je je doelen duidelijk maakt voor jezelf. De beurs heeft de neiging te schommelen, dus het is belangrijk dat je vaststelt hoe je hierop wilt inspelen.

Denk daarom goed na over je plan: waarin wil je beleggen, met welk bedrag en hoeveel tijd heb je? Op die manier kan je vaststellen of het realistisch is om je gestelde doelen te behalen.

Het minimale bedrag waarmee je kunt beleggen is € 5: je kunt hiermee bijvoorbeeld crypto’s kopen. Wil je liever in aandelen beleggen? Dan heb je minimaal € 40 nodig.

Je hoeft niet rijk te zijn om te beleggen! Je kunt zeker met weinig geld beleggen. Voor een investering in aandelen heb je tegenwoordig maar € 40 nodig en je kunt crypto’s al kopen voor het schamele bedrag van € 5!

Het is, mits je een klein bedrag kunt missen, vaak verstandig om te beleggen. Ook met weinig geld kan het dan ook slim zijn om te beleggen. Het is wel belangrijk om een goed plan op te stellen. Bedenk wat je doelen zijn en welke risico’s je bereid bent om te nemen. Door bijvoorbeeld periodiek een vast bedrag in aandelen te stoppen, kan je op de lange termijn een mooi vermogen opbouwen.

Er bestaat jammer genoeg geen glazen bol die ons verteld of beleggingen geld gaan opleveren. Zelf geloof ik wel in de kracht van bewijs: wanneer je naar het verleden kijkt, zie je dat beleggingen het op de lange termijn veel beter hebben gedaan dan bijvoorbeeld spaargeld.

Door periodiek met weinig geld te investeren, vergroot je de kans dat je een positief resultaat behaalt. Feit is dat door inflatie en belastingen je vermogen zonder te beleggen alleen in waarde zal dalen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *