fbpx

De invloed van emoties op beleggen

Emoties hebben een grote invloed op het resultaat dat je behaalt met beleggen. Het maakt niet uit hoe goed je analyses zijn wanneer het je niet lukt om je emoties onder controle te houden. Toch kan je ook profiteren van de aanwezigheid van emoties op de beursvloer. Twee krachtige emoties hierbij zijn angst en hebzucht. In dit artikel gaan we hier dieper op in!

(te veel) angst is gevaarlijk

Vrouwen zijn over het algemeen minder zelfverzekerd en dit is te zien in het beleggingsgedrag van de vrouw. Vrouwen zijn vaak voorzichtiger en doen minder transacties in een jaar. Dit kan goed uitpakken, aangezien de transactiekosten in dit geval lager liggen waardoor het rendement juist hoger komt te liggen. Te veel angst kan echter negatief uitpakken.

Veel beleggers maken namelijk de fout om hun emoties hun beleggingsgedrag te veel te laten beïnvloeden. Hierbij speelt verlies aversie of de angst om te verliezen een rol. Mensen hebben een natuurlijke neiging om verliezen en risico’s zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Dit zien we overal terug: Nederlanders hebben bijvoorbeeld meer verzekeringen dan nodig.

Voorkom negatieve resultaten door angst

Wanneer je naar het individuele beleggingsbedrag kijkt, heeft verlies aversie vaak een negatief effect op de resultaten. Dit komt doordat beleggers verlies zoveel mogelijk willen voorkomen. Het gevolg is echter dat slechte beleggingen niet worden afgesloten, met de hoop dat deze in de toekomst nog winstgevend wordt. Tegelijkertijd sluiten beleggers winstgevende beleggingen te snel af omdat ze bang zijn om de winst te verliezen.

Het is daarom belangrijk om altijd een plan op te stellen. Bedenk van te voren wanneer je een belegging opent of sluit. Het is hierbij belangrijk dat je de belegging kunt beargumenteren. Wanneer dit niet het geval is, is het niet verstandig om de positie te openen. Door heel rationeel een plan op te stellen, voorkom je dat je op een later moment de mist in gaat. Op die manier heeft de emotie angst geen effect op je.

Als belegger is het ten slotte belangrijker om te accepteren dat altijd winnen onmogelijk is. Economische crisissen en neergangen zijn te allen tijde en het is belangrijk om hier verstandig mee om te gaan. Laat je niet sturen door je angsten en emoties en maak pas een beslissing zodra er goed over nagedacht is. 

Emotie beleggen angst

Profiteer van de emotie angst

Het is als belegger ook mogelijk om te profiteren van angst. Tijdens de economische crisis van 2008 dumpten veel mensen hun aandelen tegen sterk gereduceerde prijzen. De reden achter de beslissing om aandelen te dumpen was zelden rationeel. Onder invloed van de media zag je dat mensen angstig alles verkochten omdat ze er vanuit gingen dat het schip ging zinken.

Juist dit soort momenten van massa hysterie zijn enorm interessant. Wanneer aandelen op massale schaal gedumpt worden, kan je op zoek gaan naar koopjes. Ga bij jezelf na of er een rationele reden ligt achter extreme dalingen van aandeelkoersen die je soms ziet. Wanneer dit niet het geval is, kan je soms een rendement van tientallen procenten behalen.

Dit werkt tijdens een economische crisis, maar ook wanneer een bedrijf het tijdelijk minder goed doet. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er een schandaal uitkomt. Zo werden er verschillende autofabrikanten beschuldigt van het sjoemelen met uitstoot. Dit leidde tot forse dalingen van autoaandelen, terwijl de bedrijven het nog steeds goed deden. Op de langere termijn volgde er dan ook een opleving.

Volkswagen koers sjoemelen

De koers van Volkswagen nadat het bedrijf bleek te sjoemelen met uitstoot

Hebzucht heeft twee kanten

Wist je dat beleggen nog steeds voornamelijk een mannensport is? Voor iedere vrouwelijke belegger zijn er negen mannelijke, alhoewel dit de laatste tijd ietwat lijkt te veranderen. Mannen hebben vaak een hogere mate van hebzucht en zonder hebzucht is er geen beurs. Is hebzucht echter de beste vriend of meest gevreesde vijand van de professionele belegger?

Laten we het erop houden dat hebzucht een noodzakelijk kwaad is. Zonder hebzucht zou men niet naar een zo hoog mogelijk rendement streven en gewoonweg veilig gaan sparen. Het wordt echter gevaarlijk wanneer de hebzucht zo groot wordt dat de genomen risico’ s te groot worden. Zeker wanneer je handelt door middel van een hefboom is het belangrijk om het hoofd koel te houden en om rekening te houden met de bijkomende risico’ s van een belegging.

Teveel hebzucht is een gevaar

Teveel hebzucht is echter altijd nadelig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zogenaamde zeepbel. Een goed voorbeeld hiervan is de enorme stijging van de Bitcoin in 2017 en 2018 gevolgd door een enorme crash. Wanneer mensen elkaar te sterk aansporen om ergens te investeren, kan hebzucht een bepaalde markt gaan leiden.

Wanneer dit gebeurt, kan de daadwerkelijke waarde van een belegging veel lager liggen dan de prijs. Mensen kopen dan simpelweg iets omdat ze verwachten dat het enorm blijft stijgen. Wanneer de onderliggende belegging vervolgens niets waard blijkt te zijn, valt het kaartenhuis in elkaar. Onder invloed van de eerder beschreven angst kan de koers dan plotseling tientallen procenten dalen.

Tip: Streef naar een hoog rendement, maar houd de risico's in je achterhoofd!
Cryptocurrency crash
Na de enorme hebzucht komt de onvermijdelijke val. Cryptocurrencies in 2017-2018.

Hebzucht is goed, angst is..

Laat ik dit artikel afsluiten met één van mijn favoriete filmquotes: ’hebzucht is goed’ uit de film Wall Street. Een gezonde mate van hebzucht in combinatie met wat angst maakt je een emotioneel sterke belegger. Zorg er echter voor dat beide emoties goed in balans blijven, zodat je verantwoord en gebalanceerd kan beleggen.

Teveel hebzucht leidt immers tot te hoge risico’s en daardoor een lager of negatief rendement. Angst leidt daarentegen tot onzekerheid waarbij er vaak helemaal niet belegt wordt. Met beleggen behaal je op de lange termijn een hoger rendement dan met sparen. Wil je zelf leren hoe je moet beleggen? Bekijk dan het drie stappenplan in beginnen met beleggen !

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!