Wat is een stop loss order?

De stop loss is erg belangrijk wanneer je gaat beleggen. Met een stop loss kan je de verliezen op je belegging zoveel mogelijk beperken. Maar wat is een stop loss order precies? En hoe kan je een stop loss zelf gebruiken om je verliezen te beperken en je winst te maximaliseren?  In dit artikel lees je er alles over!

Wat is een stop loss order?

Een stop loss is een order die automatisch wordt uitgevoerd wanneer een bepaalde prijs wordt bereikt. Je kan de stop loss op een waarde instellen nadat je bijvoorbeeld een aandeel hebt gekocht. De waarde van een stop loss geeft vervolgens aan bij welk verlies het aandeel automatisch moet worden verkocht. De stop loss kan je bij iedere bekende broker gebruiken.

Nadat een stop loss order wordt aangeraakt of wordt overschreden, wordt er een marketorder geactiveerd. De order wordt dan tegen de best beschikbare koers uitgevoerd. Een stop loss is dus geen garantie: het kan zomaar gebeuren dat je order tegen een minder gunstige koers wordt uitgevoerd. Met een gegarandeerde stop loss zorg je ervoor dat je order altijd tegen de aangegeven waarde wordt uitgevoerd.

Hoe gebruik je een stop loss?

Een goede broker om actief te beleggen is eToro. Bij eToro kan je met CFD’s orders plaatsen op zowel stijgende als dalende CFD-aandelenprijzen. Ook kan je hier een stop loss instellen. Gebruik de knop om direct een demo te openen bij eToro:

76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. 

Wanneer je een positie opent bij eToro kan je de optie stop loss selecteren. Hier kan je het bedrag invullen waarop je positie automatisch moet worden gesloten.

eToro stop loss

Bij eToro kan je een stop loss instellen. Illustratieve prijzen.

Stop order gebruiken voor de verkoop

Wanneer je een aandeel koopt voor € 5 kan je besluiten dat je de belegging wilt sluiten bij een verlies van € 1. Je stelt dat een stop limit order in op € 4. Wanneer de prijs van het aandeel daalt naar € 4 of minder wordt de stop loss geactiveerd. Wanneer de markt langzaam beweegt, worden de aandelen tegen de prijs van € 4 verkocht. In sommige gevallen beweegt de markt erg snel. Je aandelen kunnen dan tegen een lagere koers worden verkocht, bijvoorbeeld € 3,90.

Stop order gebruiken voor de aankoop

Je kan een stop limiet order ook gebruiken voor het kopen van een aandeel. Je stelt dan een waarde in waarop je het aandeel wilt kopen. Je kan bijvoorbeeld besluiten dat je een aandeel wilt kopen wanneer deze € 5 waard wordt. Wanneer de prijs van het aandeel daalt naar € 5 of minder worden de aandelen gekocht tegen de meest gunstige prijs die beschikbaar is. Wanneer de markt erg bewegelijk is kan de prijs nog verder zakken voordat je order wordt uitgevoerd. Je moet dan bijvoorbeeld € 4,90 per aandeel betalen.

Wat is een stop limiet order?

Je kan er ook voor kiezen om een stop limiet order te gebruiken. Net zoals bij een stop loss order, wordt er een order geplaatst wanneer een bepaalde aandelenprijs wordt bereikt. In dit geval wordt er echter een limiet order geplaatst. Met een limiet order kan je aangegeven tegen welk prijsbereik je de order wilt uitvoeren.

Een voordeel van een stop limiet, is dat de order alleen wordt uitgevoerd tegen de prijs die je instelt. Een nadeel is dat de order soms helemaal niet wordt uitgevoerd. Wanneer je de stop loss gebruikt om je verliezen te beperken, kunnen ze dus zomaar flink oplopen.

Wat is de trailing stop-loss order?

Een speciale vorm van de stop loss is de trailing stop-loss order. De trailing stop-loss beweegt mee met de koers en je kunt deze gebruiken om verliezen te beperken en om winsten te maximaliseren. Bij de trailing stop-loss stel je een bepaalde waarde in waarbij de positie automatisch sluit.

Deze waarde is echter niet absoluut maar relatief. De stop loss beweegt mee wanneer de koers in een gunstige richting beweegt. Wanneer je een positie opent op € 20,00 met een trailing-stop op € 19 en de koers stijgt naar € 25 dan beweegt de trailing stop automatisch mee naar € 24.

Wat is een gegarandeerde stop order?

Let erop of de broker een gegarandeerde stop aanbiedt. Met een gegarandeerde stop order worden je aandelen gegarandeerd tegen de aangegeven waarde verkocht. Voor het gebruik van een gegarandeerde stop order moet je extra geld betalen.

Met een gegarandeerde stop weet je zeker dat de positie bij het genoemde verlies wordt gesloten, ook wanneer de markt plotseling flink daalt. eToro is een goede broker waar het mogelijk is om een gegarandeerde stop loss te gebruiken. Je kan de mogelijkheden bij eToro geheel gratis uitproberen met een demo. Gebruik de onderstaande knop om hier direct een account te openen:

76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.

stop loss

Voor wie is een stop loss geschikt?

Veel lange termijn investeerders maken geen gebruik van een stop loss. Het is het doel van de investeerder om de aandelen voor een lange periode vast te houden. Met dividendbetalingen behalen ze over een lange termijn een positief resultaat. Mensen die op de lange termijn beleggen kopen vaak extra aandelen bij wanneer de koers even daalt.

Voor de actieve handelaar is het gebruik van een stop loss wel altijd aan te raden. Wanneer je op de korte termijn wilt speculeren op de aandelenbeurs, dan is het verstandig om al voordat je een belegging opent na te denken over het moment waarop je je verlies en winst pakt. Door deze momenten vooraf vast te stellen, voorkom je dat je vanuit een negatieve emotie je positie te lang open laat staan.

De meeste beleggers hebben namelijk de neiging om verliesgevende posities te lang open te laten staan en om winstgevende posities te vroeg af te kappen.

Hoe gebruik je de stop loss order?

Het willekeurig instellen van een stop loss order is geen verstandige beslissing. Het is beter om een niveau te beslissen op basis van een goede analyse. Veel beleggers maken hierbij gebruik van technische analyse. Met technische analyse onderzoek je op welk niveau de kans groot is dat de koers in de tegenovergestelde richting beweegt.

Het koersverloop van een aandeel wordt in sterke mate beïnvloed door de stop loss orders van andere beleggers. Wanneer beleggers bijvoorbeeld gezamenlijk stop orders plaatsen op een horizontaal niveau, dan is de kans groot dat de koers daar verder daalt.

Wat zijn de voordelen van de stop-loss order?

De mogelijkheid om een stop loss te gebruiken bij je belegging heeft duidelijk voordelen. De stop loss maakt het mogelijk om je verliezen te beheren. Met een stop loss kan je er immers voor zorgen dat de positie bij een bepaalt verlies direct wordt gesloten.

Je kan de stop loss echter ook gebruiken om je winsten veilig te stellen. Dit wordt ook wel een take profit order genoemd. De werking van de take profit is gelijk aan die van de stop loss, met als enige verschil dat de positie nu automatisch gesloten wordt bij een bepaalde winst.

Het is eveneens mogelijk om de stop loss te gebruiken als order. Je kan dan bijvoorbeeld de waarde instellen op een lager bedrag en wanneer dit bedrag bereikt wordt koop je automatisch een bepaalde hoeveelheid van het aandeel.

Al met al geven stop loss orders je meer controle over je beleggingen. Ook wanner je slaapt of niet online bent, weet je zeker dat je beleggingen goed beheerd worden. Het gebruik van stop loss orders is zeker voor de actieve belegger dan ook een aanrader.

Wat zijn de nadelen van een stop loss order?

Een stop loss order kan er ook voor zorgen dat je juist geld verliest. Zeker wanneer je de stop loss order te dicht bij de huidige koers instelt, is de kans groot dat je geld verliest op je positie. Ook bij een duidelijke trend, beweegt de koers steeds de andere kant op. Elke impuls wordt gevolgd door een korte retracement.

stop loss retracement

Het is daarom belangrijk om goed te onderzoeken op welk niveau er duidelijk sprake is van een wisselende trend. Zorg ervoor dat de koers voldoende ruimte heeft om te bewegen. Op die manier voorkom je dat je stop loss order net voordat de koers in de juiste richting beweegt wordt geactiveerd.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *