fbpx

Hoe werkt een stop loss? Verliezen beperken.

De stop loss is extreem belangrijk wanneer je gaat beleggen. In dit artikel lees je hoe je de stop loss gebruikt om je verliezen te beperken en je winst te maximaliseren.

Wat is een stop loss?

Een stop loss is een bepaalde order die je automatisch kunt laten uitvoeren. Je kan de stop loss op een bepaalde waarde instellen nadat je bijvoorbeeld een aandeel hebt gekocht. De waarde van een stop loss geeft vervolgens bij welk verlies het aandeel automatisch moet worden verkocht. De stop loss kan je bij iedere bekende broker gebruiken: onder andere bij Plus500, DEGIRO en Flatex.

Voordelen van de stop-loss orders

stop lossDe mogelijkheid om een stop loss te gebruiken bij je belegging heeft duidelijk voordelen. De stop loss maakt het onmogelijk om plotseling al je geld te verliezen op één belegging; je kan er immers voor zorgen dat de positie bij een bepaald verlies direct wordt gesloten.

Je kan de stop loss echter ook gebruiken om je winsten veilig te stellen; dit wordt ook wel een take profit order genoemd. Het principe van de take profit is gelijk aan die van de stop loss, met als enige verschil dat de positie nu automatisch gesloten wordt bij een bepaalde winst.

Het is eveneens mogelijk om de stop loss te gebruiken als order. Je kan dan bijvoorbeeld de waarde instellen op een lager bedrag en wanneer dit bedrag bereikt wordt koop je automatisch een bepaalde hoeveelheid van het aandeel.

De trailing stop-loss order

Een speciale vorm van de stop loss is de trailing stop-loss order. De trailing stop-loss beweegt mee met de koers en je kunt deze gebruiken om verliezen te beperken en om winsten te maximaliseren. Bij de trailing stop-loss stel je een bepaalde waarde in waarbij de koers automatisch sluit.

Deze waarde is echter niet absoluut maar relatief. De stop loss beweegt mee wanneer de koers in een gunstige richting beweegt. Wanneer je een positie opent op €20,00 met een trailing-stop op €19 en de koers stijgt naar €25 dan beweegt de trailing stop automatisch mee naar €24.

Nog een klein voorbeeld

Stel; je opent een positie op het aandeel ING voor €10,00. Je stelt de stop loss in op €9,75. De prijs zakt die dag vervolgens naar €9,50; doordat je een stop loss had ingesteld op €9,75 is de positie daar echter al gesloten waardoor je €0,25 verlies per aandeel bespaart.

Let nog op de gegarandeerde stop

Let erop of de broker een gegarandeerde stop biedt. Er zijn brokers die geen gegarandeerde stop loss aanbieden; ook zijn er brokers alwaar je extra moet betalen voor een gegarandeerde stop. Bij een gegarandeerde stop weet je zeker dat de positie bij het genoemde verlies wordt gesloten, ook wanneer de markt plotseling extreem daalt. Plus500 is een goede broker alwaar het mogelijk is om een gegarandeerde stop loss te gebruiken.

Succesvol een stop loss gebruiken

Een stop loss is essentieel voor het hanteren van een goede beleggingsstrategie. Het is verstandig om bij iedere belegging een maximaal verlies in te stellen. Op die manier is de kans dat al je tegoeden opraken erg klein. Kijk ook goed naar de grafiek om een verstandige plek voor de stop loss te bepalen. 

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!