Beleggen in de S&P 500

Je kunt in een los aandeel investeren, maar je kunt er ook voor kiezen in een index te beleggen. Eén van de bekendste en populairste indices van de wereld, is de S&P index. Deze index wordt ook wel de S&P 500 index genoemd.

Op deze pagina lees je meer over het beleggen in de S&P index. Zo lees je wat de index precies inhoudt en wat de geschiedenis is van de bekende index, maar lees je ook hoe je in deze aandelenindex kunt investeren.

De S&P index: een korte introductie

De S&P index wordt ook wel de S&P 500 index of de S&P genoemd. Dit is een Amerikaanse aandelenindex die uit aandelen van de 500 grootste bedrijven uit de Verenigde Staten bestaat (gemeten naar marktkapitalisatie). Door in de S&P index te beleggen, investeer je in feite in een ‘mandje’ met aandelen. Je belegt niet in een los aandeel, maar steekt je vermogen in alle aandelen die aan de index verbonden zijn.

De geschiedenis van de S&P index

De S&P index is gepubliceerd in het jaar 1957. De partij die achter de index zit, is kredietbeoordelaar Standard & Poors. Deze kredietbeoordelaar is verantwoordelijk voor het samenstellen van de index.

De geschiedenis van de S&P index begint niet in 1957, maar in feite al ver daarvoor. Kredietbeoordelaar Standard & Poors begon namelijk al in 1923 met het bijhouden van een index. In de eerste jaren van de index waren hier ongeveer 230 bedrijven aan verbonden. Toen er in 1957 precies 500 bedrijven aan de index verbonden waren, werd de S&P in het leven geroepen.

Tot 1988 stond het aantal bedrijven dat per sector opgenomen werd in de index, altijd vast. Nu is dit niet meer het geval. Omdat de bedrijven per sector niet meer vast staan, kan de index sneller reageren op de veranderende markt. Bedrijven worden sneller toegevoegd, maar ook sneller geschrapt. Deze flexibiliteit heeft de index in de afgelopen jaren erg populair gemaakt. Vandaag de dag worden er ongeveer 90 sectoren vertegenwoordigd in de index.

SP 500 prestaties

Ontwikkeling van de S&P 500 over de jaren heen

De samenstelling van de S&P index

De S&P index is een zogeheten marktwaarde gewogen index. Wordt er een bedrijf aan de index toegevoegd, dan wordt er altijd naar de marktwaarde van de organisatie gekeken. De marktwaarde van het bedrijf bepaalt de weging die de organisatie in de S&P index heeft. Oftewel: het bedrijf met de grootste marktwaarde, heeft de grootste weging in de S&P index.

De grootste bedrijven in de S&P index zijn op dit moment Apple, Alphabet (Google), Microsoft, ExxonMobil, Amazon, Johnson & Johnson, Facebook, Berkshire Hathaway (het bedrijf van Warren Buffettt), General Electric en AT&T Inc.

Beleggen in de S&P index

Wil je in de S&P index beleggen? Dan meld je je aan bij een online broker die deze index in het beleggingsaanbod heeft staan. Een voorbeeld van een goede broker die het beleggen in de CFD van de S&P index mogelijk maakt, is Plus500. Om in de S&P index te beleggen bij deze broker, hoef je alleen een beleggingsaccount aan te maken.

Tip: Plus500 heeft een demo-account. Met dit account kun je gratis oefenen met het beleggen in de S&P, waarbij je gebruik maakt van een fictief vermogen. Als het beleggen goed gaat, kun je jouw demo-account omzetten in een echt account. Nu kan het beleggen in de S&P echt beginnen.

Participaties kopen

Je kan ook zogenaamde participaties kopen in de S&P index. Je koopt dan een participatie in een fonds die de koers één op één volgt. Vervolgens ontvang je dividend en profiteer je op langere termijn van eventuele koersstijgingen. Het kopen van participaties is aan te raden wanneer je de focus legt op het opbouwen van vermogen. Bij DEGIRO kan je eenvoudig participaties in de S&P index kopen.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment