Hoe kan je beleggen in de S&P 500?

Je kunt in een los aandeel investeren, maar je kunt er ook voor kiezen in een index te beleggen. Eén van de bekendste en populairste indices van de wereld is de S&P index. Deze index wordt ook wel de S&P 500 index genoemd.

Op deze pagina lees je meer over het beleggen in de S&P index. Zo lees je wat de index precies inhoudt en wat de geschiedenis is van de bekende index. We bekijken ook hoe je zelf kunt investeren in deze aandelenindex.

Wat is de S&P 500 index?

De S&P index wordt ook wel de S&P 500 index of de S&P genoemd. Dit is een Amerikaanse aandelenindex die uit aandelen van de 500 grootste bedrijven uit de Verenigde Staten bestaat (gemeten naar marktkapitalisatie). Door in de S&P index te beleggen, investeer je in feite in een ‘mandje’ met aandelen. Je belegt niet in een los aandeel, maar steekt je vermogen in alle aandelen die aan de index verbonden zijn.

Hoe kan je zelf beleggen in de S&P 500?

Wil je zelf investeren in de S&P 500? We zetten de beste methoden voor je op een rij!

Optie 2: een ETF kopen

Je kan ook een ETF kopen in de S&P index. Je koopt dan een participatie in een fonds die de koers één op één volgt. Het kopen van ETF’s is aan te raden wanneer je de focus legt op het opbouwen van vermogen. Bij de meeste ETF betaal je lage beheerkosten waardoor het een goede manier is om te investeren in Amerikaanse aandelen.

Een goede partij voor het kopen van ETF’s is DEGIRO. Bij DEGIRO betaal je namelijk geen transactiekosten over de fondsen in de kernselectie. Hierdoor kan je zonder transactiekosten investeren in de Lyxor ETF SP500. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

Optie 3: zelf aandelen kopen

Je kunt er ook voor kiezen om zelf de aandelen in de S&P 500 te kopen. In de S&P 500 vind je 500 aandelen: je hebt daarom aardig wat vermogen nodig om alle aandelen in de index te kopen. Het is daarom praktischer om een selectie te maken en alleen in een paar aandelen uit de index te investeren.

Wanneer je in veel aandelen gaat beleggen, is het belangrijk om een broker te kiezen waar geen commissies gerekend worden. Op die manier voorkom je dat je op iedere transactie steeds een vast bedrag aan kosten moet betalen.

Hieronder zie je direct bij welke brokers je het beste bij aandelen uit de S&P 500 kunt investeren:

BrokerInformatieAanmelden
BUX-logoOntvang direct een gratis aandeel & € 0 commissies
DEGIRO-review-logoNederlandstalig, betrouwbaar & voordelig

Optie 4: futures op de S&P 500

Futures zijn derivaten waarmee je kunt speculeren op het koersverloop van de S&P 500. Voor de meeste beleggers is het niet aan te raden om gebruik te maken van futures: je verliezen kunnen snel oplopen en je hebt een groot vermogen nodig om te investeren in futures.

De geschiedenis van de S&P index

De S&P index is gepubliceerd in het jaar 1957. De partij die achter de index zit, is kredietbeoordelaar Standard & Poors. Deze kredietbeoordelaar is verantwoordelijk voor het samenstellen van de index.

De geschiedenis van de S&P index begint niet in 1957, maar in feite al ver daarvoor. Kredietbeoordelaar Standard & Poors begon namelijk al in 1923 met het bijhouden van een index. In de eerste jaren van de index waren hier ongeveer 230 bedrijven aan verbonden. Toen er in 1957 precies 500 bedrijven aan de index verbonden waren, werd de S&P in het leven geroepen.

Tot 1988 stond het aantal bedrijven dat per sector opgenomen werd in de index, altijd vast. Nu is dit niet meer het geval. Omdat de bedrijven per sector niet meer vast staan, kan de index sneller reageren op de veranderende markt. Bedrijven worden sneller toegevoegd, maar ook sneller geschrapt. Deze flexibiliteit heeft de index in de afgelopen jaren erg populair gemaakt. Vandaag de dag worden er ongeveer 90 sectoren vertegenwoordigd in de index.

SP 500 prestaties

Ontwikkeling van de S&P 500 over de jaren heen

De samenstelling van de S&P index

De S&P index is een zogeheten marktwaarde gewogen index. Wanneer er een bedrijf aan de index wordt toegevoegd, dan wordt er altijd naar de marktwaarde van de organisatie gekeken. De marktwaarde van het bedrijf bepaalt de weging die de organisatie in de S&P index heeft. Oftewel: het bedrijf met de grootste marktwaarde of marktkapitalisatie, heeft de grootste weging in de S&P index.

Grote bedrijven in de S&P index zijn op dit moment Apple, Alphabet (Google), Microsoft, ExxonMobil, Amazon, Johnson & Johnson, Facebook, Berkshire Hathaway (het bedrijf van Warren Buffett), General Electric en AT&T Inc.

Geeft de S&P 500 een betrouwbaar beeld?

De S&P 500 bevat 500 Amerikaanse bedrijven: hierdoor geeft de S&P 500 een betrouwbaar beeld van de prestaties van Amerikaanse aandelen. Zelfs het meest waardevolle bedrijf Apple heeft slechts een beperkt gewicht binnen de index. Hierdoor kan je met de index accuraat bepalen hoe het met de beurskoersen in het land gaat.

Ook onder analisten is de S&P 500 erg populair: binnen de index vind je maar liefst 90 verschillende sectoren waardoor je een uitgebreid beeld krijgt van de economische situatie binnen Amerika. Dit is niet het geval bij de Nasdaq waarbinnen maar een beperkte hoeveelheid sectoren zijn inbegrepen.

Wat zijn circuit breakers?

Sinds 1987 zijn er circuit breakers ingevoerd op de S&P 500 index. Op zwarte maandag werd deze beslissing genomen omdat de beurs toen in een korte tijd maar liefst 23% daalde. Wanneer de koersen met 7%, 13% en 20% dalen wordt de handel voor een kwartier stilgezet. De pauze maakt het voor beleggers mogelijk om de situatie goed te analyseren. Op die manier kan de eerste paniekreactie worden tegengegaan waardoor de beurs minder snel instort bij slecht nieuws.

Let op het gewicht

Wanneer je investeert in de S&P 500 dan is het belangrijk om te onthouden dat het gewicht van aandelen een belangrijke invloed heeft op de koers. De grootste aandelen tellen soms wel tien keer zwaarder mee dan de kleinste aandelen. Een koerswijziging van de grootste 10 bedrijven heeft dan ook een relatief grote impact op de koers van de S&P 500.

Wat zijn de voorwaarden voor een bedrijf om in de S&P 500 te worden opgenomen?

  • Het bedrijf moet een Amerikaanse beursnotering hebben.
  • Het hoofdkantoor moet in Amerika gevestigd zijn.
  • De beurswaarde moet minimaal $5,2 miljard bedragen.
  • Er moeten minimaal 250.000 aandelen worden uitgegeven.
  • 50% van de aandelen moet vrij verhandelbaar zijn.
  • De liquiditeit & financiële gezondheid is voldoende.
  • Positieve winstcijfers over de laatste 4 kwartalen.
  • Het bedrijf mag geen fonds of aparte holding zijn.

Wanneer wordt de index opnieuw gewogen?

Op 4 jaarlijkse momenten wordt de weging van de S&P index opnieuw uitgevoerd: in maart, juni, september en december. Aandelen die niet langer aan de voorwaarden voldoen hoeven niet direct uit de index worden verwijderd. Op die manier wordt de stabiliteit van de index gegarandeerd.

sp500 beleggen

Let op andere factoren

De index kan worden beïnvloed door acquisities, afsplitsingen, herstructureringen en dividenduitkeringen. Niet alleen de prestaties van de bedrijven beïnvloeden de koers van de S&P 500.

S&P 500 EWI

Sinds 2003 bestaat er ook de S&P 500 EWI of Equal Weight Index. Binnen deze index hebben alle bedrijven een gelijk gewicht van 0,2%. Hierdoor beleg je met nog meer spreiding in de S&P 500 EWI.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *