Hoe kan je beleggen in de S&P 500?

Je kunt in een los aandeel investeren, maar je kunt er ook voor kiezen in een index te beleggen. Eén van de bekendste en populairste indices van de wereld is de S&P index. Deze index wordt ook wel de S&P 500 index genoemd.

Op deze pagina lees je meer over het beleggen in de S&P index. Zo lees je wat de index precies inhoudt en wat de geschiedenis is van de bekende index. We bekijken ook hoe je zelf kunt investeren in deze aandelenindex.

Wat is de S&P 500 index?

De S&P index wordt ook wel de S&P 500 index of de S&P genoemd. Dit is een Amerikaanse aandelenindex die uit aandelen van de 500 grootste bedrijven uit de Verenigde Staten bestaat (gemeten naar marktkapitalisatie). Door in de S&P index te beleggen, investeer je in feite in een ‘mandje’ met aandelen. Je belegt niet in een los aandeel, maar steekt je vermogen in alle aandelen die aan de index verbonden zijn.

Waar kan je zelf beleggen in de S&P 500?

Wil je zelf investeren in de S&P 500? We zetten de beste methoden voor je op een rij!

Optie 1: een ETF kopen

Je kan een ETF kopen in de S&P index. Je koopt dan een participatie in een fonds die de koers één op één volgt. Het kopen van ETF’s is aan te raden wanneer je de focus legt op het opbouwen van vermogen. Bij de meeste ETF betaal je lage beheerkosten waardoor het een goede manier is om te investeren in Amerikaanse aandelen.

Ben je benieuwd bij welke brokers je het beste S&P500 ETF’s kunt kopen? Het is aan te raden om een voordelige broker te kiezen, op die manier ben je minder geld kwijt aan transactiekosten. Hierdoor zie je enkele goede opties:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg voordelig in bekende ETF's & aandelen. Je kunt je inleg verliezen.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

In Nederland is het kopen van S&P500 ETF’s erg populair bij DEGIRO. Je betaalt bij DEGIRO namelijk geen transactiekosten wanneer je een fonds kiest dat is opgenomen binnen de kernselectie (+€ 1 verwerkingskosten).

Je kunt beleggen in de volgende S&P500 ETF’s:

 • Vanguard S&P500 UCITS ETF (IE00B3XXRP09) met 0,07% aan kosten
 • iShares Core S&P 500 ETF (IE00B5BMR087) met 0,07% aan kosten

In dit artikel kan je in meer details lezen waarom dit de beste ETF’s zijn om mee in de S&P 500 te investeren.

Optie 2: zelf S&P 500 aandelen kopen

Je kunt er ook voor kiezen om zelf de aandelen in de S&P 500 te kopen. In de S&P 500 vind je 500 aandelen: je hebt daarom aardig wat vermogen nodig om alle aandelen in de index te kopen. Het is daarom praktischer om een selectie te maken en alleen in een paar aandelen uit de index te investeren.

Wanneer je in veel aandelen gaat beleggen, is het belangrijk om een broker te kiezen waar geen commissies gerekend worden. Op die manier voorkom je dat je op iedere transactie steeds een vast bedrag aan kosten moet betalen.

Ben je benieuwd bij welke brokers je tegen lage tarieven in aandelen kunt beleggen? Bekijk dan ons overzicht van beste brokers:

Optie 3: speculeren met een CFD

Wil je in prijswijzigingen op S&P index beleggen? Dan meld je je aan bij een online broker die deze index in het beleggingsaanbod heeft staan. Een voorbeeld van een goede broker die het beleggen in de CFD van de S&P index mogelijk maakt, is eToro. Met een CFD kan je inspelen op koersschommelingen van de index op de korte termijn.

Tip: eToro heeft een demo-account. Met dit account kun je gratis oefenen met het beleggen in de S&P 500, waarbij je gebruikmaakt van een fictief vermogen. Als het beleggen goed gaat, kun je jouw demo-account omzetten in een echt account. Nu kan het beleggen in de S&P 500 echt beginnen.

Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis demoaccount te openen bij eToro:

76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.

Optie 4: futures op de S&P 500

Futures zijn derivaten waarmee je kunt speculeren op het koersverloop van de S&P 500. Voor de meeste beleggers is het niet aan te raden om gebruik te maken van futures: je verliezen kunnen snel oplopen en je hebt een groot vermogen nodig om te investeren in futures.

Hoe begin je met de eerste investering in de S&P 500?

Heb je besloten dat je in (aandelen) van de S&P 500 wilt beleggen? Volg dan deze stappen op om betere resultaten te behalen!

Stap 1: account openen bij een broker

Je hebt eerst een account nodig bij een broker om te beginnen met beleggen. Het openen van een account bij een broker is zo gebeurd: je hoeft hiervoor in het begin alleen een e-mailadres en wachtwoord in te voeren. Voordat je echt kunt beginnen met investeren, moet je wel je account verifiëren. Dit doe je door een kopie van je paspoort en bewijs van je adres in te sturen.

Twijfel je nog tussen verschillende brokers? Klik dan hier om de verschillende opties met elkaar te vergelijken.

Stap 2: geld storten op je account

Je kunt bij de meeste brokers al vanaf € 100 beginnen met beleggen in S&P 500 aandelen. Je kunt vaak eenvoudig geld storten op je account met behulp van creditcard of iDEAL.

Stap 3: kies een S&P500 ETF

Maak vervolgens een keuze uit de verschillende S&P 500 ETF’s waarin je kunt beleggen. De meeste S&P 500 ETF’s zijn vergelijkbaar met elkaar. Je betaalt vaak maak 0,07% aan beheerkosten wat extreem laag is. Bovendien betaal je bij sommige brokers geen commissies voor het kopen en verkopen van S&P500 ETF’s of aandelen. In dit artikel kan je in meer details lezen wat de beste keuzes zijn.

Stap 4: plaats een order

Zodra je een broker account hebt en je weet in welke S&P 500 ETF je wilt investeren, kan je een order plaatsen. Je kunt zelf aangeven voor welk bedrag je in de S&P 500 wilt investeren: dit kan bij sommige brokers al vanaf een paar tientjes.

Wanneer je een order plaatst kan je kiezen uit twee type orders:

 • Marketorder: je koopt de S&P500 ETF of aandeel direct tegen de geldende prijs.
 • Limietorder: je koopt de S&P500 ETF of aandeel tegen een opgegeven prijs.

Voor de meeste S&P 500 investeerders is een marketorder voldoende. Je belegt dan voor de lange termijn maandelijks een vast bedrag. Limietorders zijn vooral actief voor speculanten die willen inspelen op koersschommelingen op de korte termijn.

Beleggen in SP500

Wat zijn de voordelen van beleggen in de S&P 500?

 • Spreiding: door te investeren in de S&P 500 kan je je risico’s spreiden over ruim 500 bedrijven. Hierdoor neemt de volatiliteit van je belegging af.
 • Transparant: het is 100% duidelijk waarin je investeert met de S&P 500, je kunt de bedrijven die binnen deze index zijn opgenomen namelijk makkelijk terugvinden.
 • Tijd besparen: je bespaart veel tijd met beleggen in de S&P 500, aangezien je niet zelf aandelen hoeft te selecteren.
 • Lage kosten: investeren in de S&P 500 is relatief goedkoop, je betaalt niet meer dan 0,07% aan beheerkosten.

Wat zijn de nadelen van beleggen in de S&P 500?

 • Geen invloed: je kunt niet zelf beslissen welke aandelen je wilt kopen of verkopen.
 • Beperkte spreiding: je belegt alleen in bedrijven die genoteerd staan aan de Amerikaanse beurs.
 • Beperkt rendement: je zult niet snel een enorme klapper maken met een belegging in de S&P 500: stabiliteit is het kernwoord.
 • Verlies: je kunt geld verliezen met beleggen, zeker op de korte termijn. Dit geldt ook voor de S&P 500.

De geschiedenis van de S&P index

De S&P index is gepubliceerd in het jaar 1957. De partij die achter de index zit, is kredietbeoordelaar Standard & Poors. Deze kredietbeoordelaar is verantwoordelijk voor het samenstellen van de index.

De geschiedenis van de S&P index begint niet in 1957, maar in feite al ver daarvoor. Kredietbeoordelaar Standard & Poors begon namelijk al in 1923 met het bijhouden van een index. In de eerste jaren van de index waren hier ongeveer 230 bedrijven aan verbonden. Toen er in 1957 precies 500 bedrijven aan de index verbonden waren, werd de S&P in het leven geroepen.

Tot 1988 stond het aantal bedrijven dat per sector opgenomen werd in de index, altijd vast. Nu is dit niet meer het geval. Omdat de bedrijven per sector niet meer vast staan, kan de index sneller reageren op de veranderende markt. Bedrijven worden sneller toegevoegd, maar ook sneller geschrapt. Deze flexibiliteit heeft de index in de afgelopen jaren erg populair gemaakt. Vandaag de dag zijn er ongeveer 90 sectoren vertegenwoordigd in de index.

SP 500 prestaties

Ontwikkeling van de S&P 500 over de jaren heen

Koersverloop van de S&P 500

De S&P 500 heeft het in de afgelopen periode erg goed gedaan. In 1982 stond de koers net boven de $ 100 en op het moment van de schrijven staat de koers boven de $ 4.400. Wanneer je over de afgelopen periode in de S&P 500 had geïnvesteerd, dan had je hier erg goede resultaten mee behaald.

Ben je benieuwd hoe je vermogen kan groeien wanneer je periodiek belegt in de S&P 500? Met deze handige tool kan je direct zien wat voor resultaten je kan behalen.

Een goed instapmoment bepalen

De meeste mensen beleggen in de S&P 500 om hiermee een gemiddeld, stabiel rendement te behalen. Actieve beleggers, ook wel daytraders, proberen de koers echter te timen. Wanneer je op het juiste moment instapt, kan je een bovengemiddeld rendement behalen met je beleggingen.

Het is dan handig om juist in tijden van crisis met een groter bedrag in te stappen. Zelf investeerde ik bijvoorbeeld meer geld na de coronacrisis, de koersen daalden toen fors. Dit kan je zien als ‘korting’. Je hebt echter wel geduld nodig en stalen zenuwen, aangezien je verliezen op dit soort momenten fors kunnen oplopen.

Je kunt ook losse aandelen uit de S&P 500 analyseren. Wanneer het je lukt om alleen de winnaars te selecteren, kan je de index verslaan en een beter rendement behalen. Onderzoek hiervoor of het bedrijf een goede toekomstvisie heeft. Ook kan je kijken naar de verhouding tussen de aandelenprijs en de winst.

Vind je het moeilijk om een goed instapmoment te bepalen? Dan kan dollar cost averaging een slimme strategie zijn: je stapt dan periodiek (bijvoorbeeld maandelijks) met een vast bedrag in. Op die manier is timing niet belangrijk en stap je zowel op gunstige als ongunstige momenten in.

De samenstelling van de S&P index

De S&P index is een zogeheten marktwaarde gewogen index. Wanneer er een bedrijf aan de index wordt toegevoegd, dan wordt er altijd naar de marktwaarde van de organisatie gekeken. De marktwaarde van het bedrijf bepaalt de weging die de organisatie in de S&P index heeft. Dit betekent dat het bedrijf met de grootste marktwaarde of marktkapitalisatie de grootste weging in de S&P index heeft.

Grote bedrijven in de S&P index zijn op dit moment Apple, Alphabet (Google), Microsoft, ExxonMobil, Amazon, Johnson & Johnson, Facebook, Berkshire Hathaway (het bedrijf van Warren Buffett), General Electric en AT&T Inc.

Geeft de S&P 500 een betrouwbaar beeld?

De S&P 500 bevat 500 Amerikaanse bedrijven: hierdoor geeft de S&P 500 een betrouwbaar beeld van de prestaties van Amerikaanse aandelen. Zelfs het meest waardevolle bedrijf Apple heeft slechts een beperkt gewicht binnen de index. Hierdoor kan je met de index accuraat bepalen hoe het met de beurskoersen in het land gaat.

Ook onder analisten is de S&P 500 erg populair: binnen de index vind je maar liefst 90 verschillende sectoren waardoor je een uitgebreid beeld krijgt van de economische situatie binnen Amerika. Dit is niet het geval bij de Nasdaq waarbinnen maar een beperkte hoeveelheid sectoren zijn inbegrepen.

Let op het gewicht

Wanneer je investeert in de S&P 500 dan is het belangrijk om te onthouden dat het gewicht van aandelen een belangrijke invloed heeft op de koers. De grootste aandelen tellen soms wel tien keer zwaarder mee dan de kleinste aandelen. Een koerswijziging van de grootste 10 bedrijven heeft dan ook een relatief grote impact op de koers van de S&P 500.

Wat zijn circuit breakers?

Sinds 1987 zijn er circuit breakers ingevoerd op de S&P 500 index. Op zwarte maandag werd deze beslissing genomen omdat de beurs toen in een korte tijd maar liefst 23% daalde. Wanneer de koersen met 7%, 13% en 20% dalen wordt de handel voor een kwartier stilgezet. De pauze maakt het voor beleggers mogelijk om de situatie goed te analyseren. Op die manier kan de eerste paniekreactie worden tegengegaan waardoor de beurs minder snel instort bij slecht nieuws.

Wat zijn de voorwaarden voor een bedrijf om in de S&P 500 te worden opgenomen?

 • Het bedrijf moet een Amerikaanse beursnotering hebben.
 • Het hoofdkantoor moet in Amerika gevestigd zijn.
 • De beurswaarde moet minimaal $ 5,2 miljard bedragen.
 • Er moeten minimaal 250.000 aandelen worden uitgegeven.
 • 50% van de aandelen moet vrij verhandelbaar zijn.
 • De liquiditeit & financiële gezondheid is voldoende.
 • Positieve winstcijfers over de laatste 4 kwartalen.
 • Het bedrijf mag geen fonds of aparte holding zijn.

Wanneer wordt de index opnieuw gewogen?

Op 4 jaarlijkse momenten wordt de weging van de S&P index opnieuw uitgevoerd: in maart, juni, september en december. Aandelen die niet langer aan de voorwaarden voldoen hoeven niet direct uit de index worden verwijderd. Op die manier wordt de stabiliteit van de index gegarandeerd.

Herwegingen kunnen de aandeelkoersen sterk beïnvloeden. Dit komt doordat alle fondsen die gebaseerd zijn op de S&P500 op dit moment aandelen kopen en verkopen.

Let op andere factoren

De index kan worden beïnvloed door acquisities, afsplitsingen, herstructureringen en dividenduitkeringen. Niet alleen de prestaties van de bedrijven beïnvloeden de koers van de S&P 500.

sp500 beleggen

S&P 500 EWI

Sinds 2003 bestaat er ook de S&P 500 EWI of Equal Weight Index. Binnen deze index hebben alle bedrijven een gelijk gewicht van 0,2%. Hierdoor beleg je met nog meer spreiding in de S&P 500 EWI. Deze optie kan interessant zijn wanneer je een hogere mate van spreiding wilt, maar zorgt er ook voor dat kleinere ondernemingen de koers meer kunnen beïnvloeden.

Veelgestelde vragen over de S&P 500

Beleggen in aandelen is altijd risicovol en wanneer je in de S&P 500 investeert, beleg je in aandelen. Toch is het net wat minder risicovol om in de gehele S&P 500 te beleggen dan in losse aandelen. Dit komt doordat de verliezen van sommige aandelen kunnen opgevangen door winsten van andere aandelen. Door (een deel) van je geld te investeren in de S&P 500 kan je de risico’s van je beleggingsportefeuille dus goed managen.

De S&P 500 heeft het in de afgelopen periode uitstekend gedaan. Sinds de oprichting in 1871 tot het einde van 2021 heeft de S&P 500 volgens deze berekening een gemiddeld rendement neergezet van 11% op jaarbasis. Resultaten uit het verleden zijn natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar ze bieden wel een goede indicatie voor wat je kunt bereiken.

De S&P 500 index is open van 9:30 tot 16:00 (15:30 Nederlandse tijd tot 22:00 Nederlandse tijd).

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *