De beste ETF om te beleggen in de S&P500

Denk je erover na om te investeren in de S&P 500? Dan kan je dit eenvoudig doen met een ETF! In dit artikel bespreken we hoe & waar je het beste kunt beleggen in de S&P door gebruik te maken van een ETF.

Wil je beleggen in S&P 500 tegen lage kosten? Open dan een account bij een betrouwbare broker:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg voordelig in bekende ETF's & aandelen. Je kunt je inleg verliezen.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat zijn de beste S&P 500 ETF’s?

De beste S&P 500 ETF’s zijn de Vanguard S&P500 UCITS ETF en de iShares Core S&P 500 ETF.

Vanguard S&P500 UCITS ETF (IE00B3XXRP09)

De Vanguard S&P 500 UCITS ETF is erg geschikt voor beleggingen in de S&P 500. Met een kostenpercentage van slechts 0,07% op jaarbasis verlies je maar een erg gering bedrag aan de transactiekosten.

Goed om te weten is dat Vanguard, de organisatie achter deze ETF, geen winstoogmerk heeft. Ze hebben de kosten van het fonds in het verleden dan ook vaak verlaagd, wat een goede reden kan zijn om voor deze ETF te kiezen. Bovendien maakt deze ETF uit van de kernselectie van DEGIRO, waardoor je geen aankoop- en verkoopkosten hoeft te betalen.

iShares Core S&P 500 ETF (IE00B5BMR087)

Ook de iShares variant op de S&P 500 ETF is zeker een goede keuze. Bij deze ETF ligt het kostenpercentage net zoals bij de Vanguard variant op 0,7%. De iShares is echter qua volume groter, wat het een hogere liquiditeit kan geven.

Wel heeft iShares een minder goede reputatie wanneer het gaat om het verlagen van de kosten. In plaats van de kosten te verlagen, zie je dat ze vaak een nieuw product lanceren. Bij het selecteren van een ETF kan je dan ook bepalen of je liever een betrouwbaarder merk (Vanguard) of een groter fonds (iShares) kiest. Ook deze ETF is opgenomen in de gratis kernselectie van DEGIRO.

Wat zijn S&P 500 ETF’s?

Een ETF is een beursgenoteerd fonds waarin je kunt beleggen. Doordat het fonds aan de beurs is genoteerd, kan je de participatie op elk moment gemakkelijk kopen en verkopen. Een ETF volgt normaal gesproken passief een onderliggende index.

In het geval van een S&P 500 ETF wordt de S&P 500 gevolgd: dit is een index die de grootste 500 beursgenoteerde ondernemingen in Amerika bevat. Je kunt met de S&P 500 dus perfect investeren in het koersverloop van de Amerikaanse beurs.

Wil je in meer details lezen hoe ETF’s werken? Lees dan ons artikel met de uitleg over ETF’s:

Hoe koop je een S&P500 ETF?

Het kopen van een S&P 500 ETF is zo gebeurt: je hebt hiervoor alleen een account nodig bij een online broker. Zelf maak ik gebruik van DEGIRO voor het kopen en verkopen van ETF’s: je betaalt hier namelijk geen transactiekosten over fondsen uit de kernselectie. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Binnen je DEGIRO account kan je het zoekvlak gebruiken om snel het juiste fonds te vinden. Je kunt hiervoor de naam van het fonds invoeren of de zogenaamde ISIN-code. Druk vervolgens op de kopen knop om een order te plaatsen.

SP500 ETF kopen

Om te profiteren van de lage transactiekosten, moet je een order plaatsen van € 1000 of meer. Je betaalt dan namelijk geen aankoop- en verkoopkosten over het S&P fonds wanneer deze deel uitmaakt van de kernselectie. Je kunt in het scherm invullen hoeveel participaties je wilt kopen: nadat je dit hebt gedaan, worden de participaties direct toegevoegd aan je account.

Hoe kan je een geschikt S&P500 fonds selecteren?

Bij het selecteren van een geschikt S&P 500 ETF, moet je vooral letten op de grootte en de kosten. Een groot fonds is vaak meer liquide: dit betekent dat je gemakkelijker kunt uitstappen wanneer je dit wilt. Ook neemt de zogenaamde spread dan af, waardoor je transactiekosten lager liggen. De spread is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs van de ETF.

Let naast de grootte ook goed op de kosten. De kosten tussen ETF’s kunnen sterk verschillen. Gemiddeld genomen zijn S&P500 fondsen erg voordelig: dit komt doordat er veel concurrentie is en doordat het product enorm populair is. Hierdoor betaal je eigenlijk altijd minder dan 0,1% aan transactiekosten.

Is een investering in een S&P500 ETF verstandig?

Of investeren in een S&P 500 ETF verstandig is, hangt sterk af van je persoonlijke situatie. Een groot voordeel van beleggen in een S&P 500 ETF is de spreiding: door te beleggen in verschillende fondsen voorkom je dat één slecht presterend aandeel je gehele beleggingsportefeuille in de war schopt.

Wel is het belangrijk om te onthouden dat de S&P alleen nog niet tot een goede spreiding leidt binnen je portefeuille. Met een S&P 500 ETF beleg je alleen in Amerika. Ook zie je dat tien bedrijven meer dan 25% van het koersverloop van het fonds bepalen doordat ze relatief gezien zo groot zijn. Het is daarom aan te raden om niet alleen in een S&P 500 ETF te beleggen wanneer je een zo uitgebreid mogelijke spreiding wilt toepassen.

Let tenslotte ook goed op de wisselkoers: de S&P 500 belegt alleen in Amerikaanse bedrijven waardoor de stand van de dollar veel invloed kan hebben op je beleggingsresultaat. Wanneer de dollar relatief zwakker wordt tegenover de euro, kan je hierdoor geld verliezen.

Veelgestelde vragen over S&P500 ETF’s

Een S&P 500 ETF kent meer spreiding dan een los aandeel. Dit betekent echter niet dat beleggen in S&P 500 ETF’s zonder risico is. Je hebt bijvoorbeeld te maken met een marktrisico: wanneer de algehele beurs in waarde daalt, zie je dat de S&P 500 vaak ook daalt. Ook moet je rekening houden met een valutarisico: wanneer de dollar het minder goed doet, kan dit je resultaat sterk beïnvloeden.

Let goed op de kosten & de grootte van het fonds. Het is verstandig om een fonds te kiezen met lage kosten: op die manier kan je rendement een stuk hoger uitvallen. Kies daarnaast een groot fonds zodat je gemakkelijk kunt uitstappen wanneer je dat wilt.

Je kunt ook zelf beleggen in een handjevol S&P 500 aandelen. Aangezien het grootste deel van de koers wordt bepaald door een handjevol aandelen, kan dit de index al aardig nabootsen. Je bespaart op die manier de vaste kosten die berekend worden. Het enige nadeel is dat je bij het kopen van aandelen vaak iedere keer weer transactiekosten moet betalen, waardoor je alsnog minder voordelig uitkomt.

Meer weten over de S&P 500 en ETF’s?

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *