Hoe kan je beleggen in ETF’s? ETF’s kopen in 3 stappen
Door te beleggen in ETF’s kan je met een klein bedrag toch je geld spreiden over een groot aantal aandelen. Maar hoe kan je nu eigenlijk het beste beleggen in ETF’s? In dit artikel bespreken we hoe je in 3 stappen je eerste ETF kunt kopen.
Waar kan je ETF’s kopen?
Je kunt ETF’s kopen bij een online broker, bekijk in het overzicht hieronder bij welke partijen je terecht kunt:
Broker | Kosten | Aanmelden |
---|---|---|
€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing. | ||
Beleg voordelig in bekende ETF's & aandelen. Je kunt je inleg verliezen. | ||
Vergelijken? | Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo! |
Een ETF kopen bij DEGIRO
In dit artikel laten we zien hoe je een ETF kunt kopen bij DEGIRO. We hebben gekozen voor deze broker vanwege de lage kosten (je betaalt er geen aankoop- of verkoopkosten wanneer de ETF is opgenomen in de kernselectie) en de goede betrouwbaarheid van de broker. Je kunt deze stappen ook doorlopen bij een andere broker, aangezien ze overal identiek zijn.
Wil je beleggen in ETF’s uitproberen? Open dan een account bij DEGIRO met de onderstaande knop:
Stap 1: geld storten op je DEGIRO-account
Voordat je je eerste ETF kunt kopen bij DEGIRO, moet je geld storten op je account. Je kunt bij DEGIRO eenvoudig geld storten via bankoverschrijving of iDEAL. Klik hiervoor op de geld storten knop om direct tegoeden toe te voegen aan je account.
Stap 2: kies de juiste ETF
Nu je geld op je account hebt gestort, kan je een eerste ETF selecteren om te kopen. Het is belangrijk om hiervoor een slim plan op te stellen: bedenk waarin je wilt beleggen en met welk bedrag. Heb je inspiratie nodig? Lees dan ons overzicht van de beste ETF’s uit de DEGIRO kernselectie!
Nadat je gekozen hebt welke ETF die je wilt kopen, kan je deze vinden door gebruik te maken van de zoekfunctie binnen de online-interface. In dit voorbeeld willen we de Vanguard S&P 500 ETF kopen. Zoals je kunt zien bestaan er vaak verschillende versies van een tracker.
Het is verstandig om eerst na te gaan in het overzicht van de DEGIRO kernselectie of het betreffende fonds hierin is opgenomen. Je kunt hiervoor gebruikmaken van control F om te zoeken of dit het geval is. Zoals je in het onderstaande voorbeeld kunt zien, is de Vanguard S&P 500 ETF inderdaad opgenomen in dit overzicht.
Je kunt vervolgens kiezen in welke versie je wilt investeren. Wanneer het mogelijk is, kan je het beste kiezen voor een ETF in euro’s. Je betaalt dan geen kosten voor het omwisselen van valuta’s.
Je hebt vaak ook de keuze uit meerdere beurzen. Wanneer het mogelijk is kan je het beste voor Euronext Amsterdam (EAM) kiezen, aangezien je hier lagere transactiekosten betaalt. Voor iedere beurs waarop je een beleggingspositie opent betaal je namelijk periodiek aansluitkosten.
De Vanguard S&P500 is verkrijgbaar in euro’s op de Euronext beurs onder ISIN code IE00B3XXRP09. Je kunt dus het beste deze versie van de ETF kiezen wanneer je een belegging wilt openen.
Stap 3: een order plaatsen
Wanneer je hebt besloten welke ETF je wilt kopen, kan je op de groene kopen knop drukken. Nadat je dit doet, opent het orderscherm van de betreffende ETF.
Het orderscherm kan de eerste keer wat overweldigend zijn, maar daar wen je gelukkig snel genoeg aan. De meeste opties hoef je dan ook niet te gebruiken wanneer je in ETF’s gaat beleggen.
Wanneer je belegt in ETF’s kan je kiezen tussen twee typen orders:
- Marketorder: je koopt de ETF dan direct tegen de op dat moment geldende prijs. Voor lange termijn beleggingen is deze optie vaak voldoende.
- Limiet order: je kunt hier een maximale koopprijs instellen die je bereid bent om te betalen. Wanneer deze prijs niet beschikbaar is, wordt je positie niet geopend.
Voordat je de ETF kunt kopen, moet je nog instellen welk aantal je wilt kopen. Je kunt bij DEGIRO zoveel ETF’s kopen als er vrije ruimte beschikbaar is op je account. Het is zeker voor beginners aan te raden om alleen te investeren met je eigen geld. Wanneer je op marge handelt, betaal je namelijk rente en bestaat er bovendien het risico dat je posities gesloten worden wanneer deze te veel dalen.
Stap 4: order bevestigen
Wanneer je tevreden bent met je order, hoef je alleen nog op plaats order te drukken. Voordat je order geplaatst wordt, zie je nog even alle gegevens overzichtelijk op een rij. Je ziet hier ook wat de kosten van de transactie zijn (wanneer je de order uitvoert op de kernselectie zouden deze € 0 moeten bedragen). Druk vervolgens op bevestigen om de order definitief door te voeren. Wanneer alles goed is gegaan, wordt de order direct uitgevoerd en vind je deze snel terug in je portefeuilleoverzicht.
Hoe kan je een ETF weer verkopen?
Je kunt een ETF op elk moment weer gemakkelijk verkopen. Navigeer hiervoor naar de ETF en klik op de rode verkopen knop. Je kunt vanzelfsprekend alleen de ETF’s die je al bezit verkopen. Het plaatsen van een verkooporder werkt gelijk aan het plaatsen van een kooporder. Nadat je de transactie bevestigd hebt, wordt deze zo snel mogelijk uitgevoerd.
Belangrijke criteria voor het kopen van een ETF
Behandel de beurs niet als het casino! Het is belangrijk om duidelijke criteria voor jezelf op te stellen wanneer je een ETF wilt kopen. In dit deel van het artikel bespreken we waar je in ieder geval op kunt letten.
Onderliggende waarde
Bedenk in ieder geval eerst in welke onderliggende waarde je wilt investeren. Dit kan bijvoorbeeld een index zoals de AEX zijn, maar ook een grondstof of zelfs een crypto. Wees je altijd goed bewust van de risico’s en spreiding. Het kan bijvoorbeeld helpen om de bijsluiter goed door te lezen. In ons artikel over het selecteren van ETF’s leer je in meer details hoe je dit kunt doen.
Land van herkomst
ETF’s die geregistreerd staan in de EU moeten zich aan strenge voorwaarden houden: zo moeten ze een UCITS-keurmerk bezitten en een duidelijke bijsluiter bieden. ETF’s die in exotische landen gevestigd zijn, doen dit vaak om deze strenge regels te omzeilen. Hier zijn echter nadelen aan verbonden: zo kan er rendement verloren gaan door dividendlekkage en betaal je kosten voor het omwisselen van euro’s naar een andere valuta.
Grootte van het fonds
Investeren in een klein fonds, brengt risico’s met zich mee. Wanneer weinig mensen een ETF bezitten, kan er namelijk een liquiditeitsprobleem optreden. Het kan dan lastig zijn om een koper te vinden voor je ETF wanneer je deze wilt verkopen.
Trackrecord
Wanneer een fonds nieuw is, kan deze te maken krijgen met kinderziektes. Bovendien is het lastiger om de prestaties in te schatten, aangezien er nog geen trackrecord is. Bij nieuwe ETF’s is het daarom extra belangrijk om de partij achter het fonds goed te bestuderen. Wanneer dit bedrijf al meerdere succesvolle fondsen heeft gelanceerd, kan dit een goed teken zijn.
De kosten
Zelf let ik ook altijd goed op de kosten van een fonds. Wanneer er meerdere betrouwbare fondsen zijn die hetzelfde beleggingsproduct volgen, kies ik altijd het voordeligste product. Een kostenverschil van een paar procentenpunten lijkt misschien weinig, maar kan door het effect van rendement op rendement al snel duizenden tot tienduizenden euro’s kosten.
Het type ETF
Zelf heb ik een sterke voorkeur voor fysieke ETF’s, aangezien deze een stuk transparanter zijn. Je weet dan zeker dan de partij echt de aandelen bezit van de index die het volgt. Het is natuurlijk niet met elk type belegging realistisch om fysiek te beleggen: een fonds kan moeilijk een olie oceaan aanleggen. Voor grondstoffen zijn synthetische fondsen dan ook vaak de enige logische optie.
De beste strategie voor het kopen van ETF’s
Veel beginners maken de fout om al hun geld in een exotische, veelbelovende ETF te stoppen. Wanneer je dit op het verkeerde moment doet, kan het hierdoor erg lang duren voordat je een positief rendement behaalt.
Voor de meeste beleggers kan het daarom aantrekkelijk zijn om dollar cost averaging toe te passen. Je koopt dan periodiek, bijvoorbeeld maandelijks, voor een vast bedrag participaties in een ETF. Op die manier profiteer je van een gemiddeld rendement over je ETF zonder dat je lastige beslissingen hoeft te nemen. Je bespaart dus tijd en tegelijkertijd profiteer je van een betere risicospreiding.
Is beleggen in ETF’s verstandig?
Investeren in ETF’s kan zeker verstandig zijn! Veel beleggers maken de fout om te veel te handelen terwijl ze daar de kennis niet voor hebben. Ze betalen dan constant transactiekosten en timen de beleggingen verkeerd wat veel geld kan kosten.
Investeren in ETF’s is bovendien niet voor iedereen geschikt: je moet bijvoorbeeld voldoende geld hebben dat je kunt missen voor de lange termijn.
Toch zijn ETF’s voor de meeste mensen de meest geschikte belegging. Door de hoge mate van spreiding en lage kosten zijn ETF’s geschikt voor het opbouwen van vermogen.
Een ETF gaat niet zomaar failliet
Het kan slim zijn om te investeren in ETF’s, omdat de kans op het verliezen van je volledige inleg eigenlijk volledig verdwijnt. De kans dat één bedrijf failliet gaat, is natuurlijk altijd aanwezig. De kans dat tientallen bedrijven die in een index zijn opgenomen plotseling failliet gaan is echter praktisch gezien nul. Wanneer dit gebeurt, zou de hele wereld in brand staan.
Wanneer je op zoek bent naar een relatief minder risicovolle belegging dan kan een ETF dan ook een verstandige keuze zijn
Minder volatiliteit
Een ander voordeel van ETF’s, is dat ze minder volatiel zijn. Eén aandeel kan plotseling flink in waarde stijgen of dalen onder invloed van nieuws. Een schandaal kan leiden tot paniek waardoor iedereen plotseling massaal de aandelen dumpt.
Je kan in dit geval met een ETF waarin dit aandeel in opgenomen is alsnog geld verliezen; je verliest echter niet direct je volledige inleg. De overige aandelen in de ETF zorgen voor meer stabiliteit en kunnen je verliezen opvangen. Vergeet echter niet dat je met een ETF ook niet snel een klapper zult maken: hier zal je wel mee moeten kunnen leven.
Perfect voor het opbouwen van vermogen
ETF’s zijn een erg verstandige keuze wanneer het je doel is om een mooi vermogen op te bouwen. Door periodiek met een vast bedrag een brede ETF te kopen, zorg je ervoor dat je profiteert van het gemiddelde rendement op de markt.
Door bovendien je rendement steeds opnieuw te investeren, profiteer je van rente op rente. Hierdoor kunnen je resultaten exponentieel groeien en kan je bijvoorbeeld een mooi pensioen opbouwen.
Lage kosten = verstandig
Ook de lage kosten zijn een reden om voor ETF’s te kiezen. Eén van de redenen waardoor het veel actieve beleggers niet lukt om passieve beleggers te verslaan, zijn de veel hogere kosten. Je kunt ETF’s bij sommige brokers geheel zonder kosten kopen. Tegelijkertijd betaal je over aandelen elke keer hogere transactiekosten waardoor een deel van je rendement direct verdwijnt. Hierdoor is het als actieve belegger een stuk lastiger om de markt te verslaan; je moet het dan extra goed doen!
Toch kunnen we niet zonder actieve beleggers
Ondanks dat ETF’s een erg verstandige belegging zijn, kunnen we ook niet zonder actieve beleggers. Actieve beleggers dragen namelijk bij aan de efficiëntie van de markten en zonder deze groep zouden ook ETF’s niet goed functioneren. De markten worden immers gestuurd door actieve beleggers die informatie afwegen en op basis daarvan bepaalde aandelen kopen.
Zelf vind ik het veel te leuk om te beleggen. Ik weet dat het verstandig is om te investeren in ETF’s, maar ik beleg ook altijd met een deel van mijn geld in aandelen. In dit artikel kan je in meer details lezen hoe dit werkt.
Doe altijd voldoende onderzoek!
Duik niet zomaar in het diepe! Onderzoek elke ETF voordat je er je geld in stopt. Het verbaast me soms hoe lang mensen kunnen nadenken over het kopen van een jas of schoen terwijl ze klakkeloos een paar duizend euro stoppen in een onbekende ETF. Op Morningstar kan je bijvoorbeeld in details vinden waar een fonds zijn geld in belegt. Het is bovendien altijd aan te raden om de bijsluiter goed door te lezen. Op die manier voorkom je vervelende verrassingen!
Beleggen in ETF tips: zo behaal je betere resultaten
Tip 1: selecteer de juiste ETF
Ondanks dat beleggen in ETF’s het imago heeft passief te zijn, kan je niet volledig achterover hangen. Het is namelijk wel essentieel om een ETF te selecteren die bij je past. Lees altijd eerst de bijsluiter door (de zogenaamde KIID). In dit document kan je direct zien hoe duur een ETF is, waarin de ETF belegt en welke risico’s eraan verbonden zijn.
Heb je hulp nodig bij het selecteren van een goede ETF? Lees dan ons artikel over het selecteren van een goede ETF.
Tip 2: kies een goedkope broker
Door een goedkope broker te kiezen, behaal je automatisch betere resultaten met je beleggingen. Hoge transactiekosten kunnen het rendement zeker op de lange termijn sterk verlagen. Dit komt doordat je vermogen bij herinvesteringen op de lange termijn exponentieel groeit. De kosten kunnen dit proces belemmeren, waardoor je tienduizenden euro’s kunt mislopen.
Tip 3: let op de kosten van de ETF
Naast de transactiekosten die je maakt bij de broker, betaal je ook kosten aan de beherende partij van de ETF. Je betaalt jaarlijks een beheerspercentage over de waarde van de ETF. Veel ETF’s zijn goedkoop vanwege de grote interesse: je betaalt dan slechts 0,2 of 0,3 procent aan beheerkosten. Op meer exotische ETF’s kan dit percentage echter flink oplopen tot zelfs één procent!
Verlies daarnaast niet de valutakosten uit het oog. Wanneer het fonds in een andere valuta belegt, heb je ook te maken met een valutarisico. Je moet bovendien eerst je euro’s omwisselen in een andere valuta wat ook geld kost.
Een goede tip is om vooral te investeren in grotere ETF’s. De grotere ETF’s rekenen lagere beheerkosten en kunnen bovendien tegen lagere kosten aandelen verhandelen. Onthoud: lagere kosten is direct winst voor jou als belegger!
Tip 4: spreid je beleggingen over tijd
Ondanks dat ETF’s vaak een lager risico kennen, is het belangrijk om ook rekening te houden met het marktrisico. Wanneer de markt als geheel minder goed presteert, zullen ook ETF’s het minder goed doen. Wanneer je net met een flink bedrag instapt op de top, dan kan je op die manier een fors bedrag verliezen. Het is daarom aan te raden om je te wapenen tegen dit risico.
Dit doe je door periodiek, bijvoorbeeld elke maand, een vast bedrag in een ETF te investeren. Op die manier koop je de ETF zowel tegen lage als hogere prijzen op waardoor je een gemiddeld rendement kunt behalen. Op die manier voorkom je dus dat je direct een groot deel van je investering verliest doordat je op de top al je geld belegt.
Tip 5: onderzoek de spreiding van de ETF
Veel beleggers voelen zich net wat te veilig met een ETF. Het is belangrijk om goed te onderzoeken of een ETF wel echt zo gespreid en passief is als het lijkt.
Dit kan je doen door na te gaan waarin de ETF investeert. Een ETF die bijvoorbeeld alleen in een handjevol cannabis-bedrijven investeert is niet enorm gespreid: je bent dan wel erg afhankelijk van één specifieke sector.
Let daarnaast ook goed op de wegingsfactor van de aandelen binnen een ETF. Binnen sommige ETF’s hebben een handjevol aandelen een wel erg zware weging. Je denkt dan in meer dan 3000 aandelen te beleggen, terwijl je in de praktijk een handjevol aandelen je resultaat bepalen.
Zorg er daarom voor dat je investeert in één ETF die breed genoeg is of in meerdere ETF’s die actief zijn in meerdere sectoren. Op die manier profiteer je maximaal van de kracht van een ETF.
Veelgestelde vragen over ETF’s
Er is geen minimum of maximumbedrag waarmee je in ETF’s kunt beleggen. Wel is het aan te raden om de transactiekosten goed na te gaan. Wanneer het grootste deel van je investering op gaat in transactiekosten, kan je waarschijnlijk beter even wachten.
De kosten om een ETF te kopen kunnen sterk wisselen. Elke broker rekent haar eigen transactiekosten. Bij DEGIRO betaal je geen aankoop- en verkoopkosten wanneer je investeert in een ETF uit de kernselectie. Je krijgt daarnaast nog te maken met beheerkosten: deze liggen vaak tussen de 0,3 en 0,6 procent en betaal je voor het in stand houden van het fonds.
ETF’s zijn geschikte beleggingsproducten voor beginnende beleggers. Door te beleggen in een ETF met een brede risicospreiding, kan je met een klein bedrag gelijk in een groot aantal aandelen investeren. Het is wel belangrijk om je ook als beginnende belegger goed in te lezen: ook beleggingen in ETF’s kennen namelijk de nodige risico’s.
Het is ook mogelijk om actief te handelen in ETF’s. Normaal gesproken gebruik je ETF’s om de markt te volgen in plaats van te verslaan. Door ETF’s tussentijds te kopen en verkopen kan je ook inspelen op de laatste marktontwikkelingen. Het is echter wel lastig om de markt te verslaan: dit lukt maar weinig mensen. Wil je het toch proberen? In dit artikel kan je lezen hoe speculatie werkt.
Hoe kan je beter beleggen in ETF’s?
ETF’s worden voornamelijk gebruikt om een markt passief te volgen. Je behaalt dan de beste resultaten wanneer je met de volgende factoren rekening houdt:
- Zorg dat je de juiste ETF’s selecteert die goed bij je passen
- Kies een voordelige broker waar je in ETF’s kunt beleggen
- Let op de kosten van een ETF en minimaliseer deze
- Spreid je investeringen over tijd
- Onderzoek de spreiding van een ETF
Het is daarnaast ook mogelijk om actief ETF’s te verhandelen. Door op het juiste moment in te stappen, kan je een hoog rendement behalen. Onthoud echter dat op die manier in ETF’s handelen net zo risicovol kan zijn als ‘gewoon handelen in aandelen’, aangezien veel van de voordelen van ETF’s dan wegvallen.
Meer lezen over ETF’s?
- In dit artikel bespreken we uitgebreid wat ETF’s nu eigenlijk zijn
- Ontdek hier wat de risico’s zijn van ETF’s
- Lees hier wat de grootste voordelen van ETF’s zijn
- Bekijk hier wat de grootst nadelen van ETF’s zijn
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!