Wat zijn de voordelen van beleggen in ETF’s?

Met ETF’s kan je zonder er veel tijd in te investeren een behoorlijk vermogen opbouwen. Maar wat zijn nu eigenlijk de grootste voordelen van ETF’s of exchange traded funds? In dit artikel bespreken we ze uitgebreid!

Voordeel 1: diversificatie

Een groot voordeel van ETF’s is de hoge mate van diversificatie die ze bieden. Je kunt met één ETF soms in één keer in 4500 verschillende aandelen investeren! Door in een grotere selectie aan aandelen te beleggen, voorkom je dat je een groot deel van je vermogen verliest doordat één bedrijf het minder goed doet.

Wel is het belangrijk om goed te onderzoeken of een ETF wel echt goed gediversifieerd is. Dit kan je doen door te kijken naar het gewicht van verschillende bedrijven en sectoren binnen het fonds.

Voordeel 2: net zo makkelijk te verhandelen als een aandeel

Een ander groot voordeel van een ETF, is dat je deze makkelijk kunt verhandelen. In tegenstelling tot sommige beleggingsfondsen, kan je een ETF op elk moment tegen de geldende koers verkopen. Doordat een ETF net zoals een aandeel verhandelbaar is, kan je bijvoorbeeld ook op marge handelen of een short positie openen.

ETF’s kennen bovendien vaak een hoge liquiditeit, waardoor het niet moeilijk is om een koper te vinden.

Voordeel 3: lage kosten

De kosten van een ETF liggen vaak veel lager in vergelijking met andere beleggingsproducten. Je betaalt over een actief beheerd fonds al snel tussen de één en twee procent aan beheerkosten. Ook wanneer je zelf aandelen koopt, betaal je over iedere transactiekosten.

Dit is niet het geval bij een ETF. Een ETF is passief beheerd waardoor de jaarlijkse kosten vaak een halve procent of minder bedragen. Doordat een grote ETF in één keer grote hoeveelheden aandelen koopt, profiteer je bovendien van lagere transactiekosten dan wanneer je de aandelen zelf zou kopen.

Wil je tegen lage kosten zelf investeren in ETF’s? Dat kan bij één van de volgende brokers:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Voordeel 4: toegang tot exotische markten

Je kunt ETF’s ook gebruiken om toegang te krijgen tot meer exotische markten. Het is bijvoorbeeld erg lastig om zelf aandelen te kopen in opkomende markten. Wanneer je echter gebruikmaakt van een EFT, kan je in één keer investeren in een mandje Afrikaanse of Aziatische bedrijven. Je kunt met ETF’s daarnaast ook speculeren in bijvoorbeeld grondstofprijzen of crypto’s.

Voordeel 5: transparant

Doordat ETF’s vrij verhandelbaar zijn, is de prijsvorming erg transparant. Beleggingsfondsen worden soms verhandeld tegen een premie of een korting. Bij een ETF zie je dit zelden: wanneer de ETF minder of meer waard wordt dan de onderliggende effecten dan wordt dit snel gecorrigeerd door gehaaide kopers en verkopers. Deze transparantie zorgt ervoor dat je altijd weet wat je beleggingen waard zijn.

Voordeel 6: je bespaart tijd

Een ander voordeel van beleggen in ETF’s, is dat je veel tijd bespaart. Wanneer je zelf aandelen koopt, moet je veel onderzoek doen wat tijd kost. Dit terwijl uit onderzoek steeds is gebleken dat actieve beleggers zelden goede resultaten behalen.

Door in ETF’s te beleggen, hoef je niet constant na te denken over je beleggingen waardoor je die tijd weer voor andere zaken kunt gebruiken.

Voordeel 7: profiteer van een gemiddeld rendement

Door in ETF’s te investeren, kan je profiteren van het gemiddelde rendement op een markt over een bepaalde periode. Je kunt dan periodiek een vast bedrag investeren, dit noemt men ook wel dollar cost averaging.

Hierdoor pas je eigenlijk de perfecte spreiding toe: je kunt namelijk niet op het verkeerde moment instappen. Je investeert immers geld op zowel lage als hoge koersen.

Voordeel 8: beleggen in ETF’s is eenvoudig

In vergelijking met complexere beleggingsproducten, is het eenvoudig om in ETF’s te investeren. Je hoeft hiervoor alleen maar een account te openen bij een online broker en je kunt direct aan de slag. Ben je benieuwd bij welke brokers je terecht kunt? Bekijk dan direct het overzicht met beste brokers:

Voordeel 9: fysieke ETF is een veilige structuur

Wanneer je belegt in een fysieke ETF, profiteer je van een veilige structuur. Je weet dan zeker dat het fonds de effecten ook daadwerkelijk bezit waardoor de prijs van het fonds meebeweegt met die van de onderliggende effecten. Dit is aan te raden in verhouding met een synthetische replicatie, waarbij je met ingewikkelde derivaten constructies een index volgt.

Voordeel 10: fiscale voordelen

Je kunt bij ETF’s te maken krijgen met dividendlekkage wanneer het fonds in het buitenland is gevestigd. Het lukt het fonds dan niet altijd om alle te veel betaalde belastingen terug te vorderen. Het kan daarom extra aantrekkelijk zijn om te investeren in een fonds dat in Nederland is gevestigd.

Wil je meer lezen over ETF’s?

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *