Wat zijn de nadelen van beleggen in ETF’s?
ETF’s hebben veel voordelen: vooral de eenvoud en spreiding maken het interessante beleggingsproducten voor beginnende beleggers. Maar wat zijn nu eigenlijk de nadelen van beleggingen in ETF’s?
Nadeel 1: handelskosten
ETF’s worden net zo verhandeld als aandelen: dit betekent dat je tijdens de openingstijden van de beurs ETF’s actief kunt kopen en verkopen. Veel brokers rekenen kosten voor elke transactie die je uitvoert. Bovendien is er een verschil tussen de koop- en verkoopprijs van een ETF, wat we ook wel de spread noemen. Let erop dat het verschil tussen de koop- en verkoopprijs niet te groot wordt: wanneer dit het geval is, kunnen je kosten snel oplopen.
Het is belangrijk om, wanneer je ETF’s wilt kopen, te kiezen voor een voordelige partij, denk hierbij bijvoorbeeld aan deze brokers:
Broker | Kosten | Aanmelden |
---|---|---|
€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing. | ||
Beleg voordelig in bekende ETF's & aandelen. Je kunt je inleg verliezen. | ||
Vergelijken? | Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo! |
Nadeel 2: marktrisico
Sommige beleggers hebben onterecht het gevoel dat er geen risico’s verbonden zijn aan ETF’s. Niets is echter minder waar: ook wanneer je in tientallen verschillende aandelen belegt met een ETF, kan je geld verliezen. Soms gebeurt er iets groots waardoor alle markten crashen: denk hierbij bijvoorbeeld aan de kredietcrisis in 2008 of het begin van de coronapandemie in 2020.
Ook met een ETF krijg je dan ook te maken van een marktrisico, waarmee je een fors bedrag kunt verliezen. Je kunt je enigszins beschermen tegen het marktrisico door ook gespreid in te stappen. Wanneer je bijvoorbeeld maandelijks voor hetzelfde bedrag participaties koopt in een ETF, koop je deze zowel tegen lage als hoge koersen.
Nadeel 3: gebrek aan liquiditeit
In sommige gevallen kan het lastig zijn om je participatie te verkopen: er is dan een gebrek aan liquiditeit. Wanneer je in een erg klein fonds handelt, kan er simpelweg een gebrek aan kopers zijn. Je ontvangt dan een slechtere prijs voor je ETF participatie, waardoor je geld verliest. Onderzoek daarom altijd goed of het fonds dat je wilt kopen voldoende liquide is.
Nadeel 4: dividendlekkage
Sommige fondsen betalen houders van de ETF het dividend uit dat ze ontvangen. Dit kan echter leiden tot dividendlekkage. Landen rekenen namelijk verschillende belastingtarieven over dividend. Nederland heeft met veel landen afspraken gemaakt over de verschuldigde belastingpercentages, waardoor je vaak een deel kunt verrekenen met je inkomstenbelasting.
Een fonds kent je persoonlijke situatie echter niet, waardoor de kans bestaat dat je een deel van de ingehouden belastingdienst niet kunt terugvragen op je belastingaangifte. Hierdoor neemt je rendement op je investering af. In dit artikel kan je meer lezen over dividendlekkage.
Nadeel 5: beperkte risicospreiding
Een groot voordeel van ETF’s, is de hoge mate van risicospreiding. Deze risicospreiding kan in de praktijk echter tegenvallen. Er bestaan erg specifieke ETF’s die alleen in een bepaalde sector investeren. Wanneer je bijvoorbeeld in een ETF investeert die alleen Zuid-Koreaanse gamebedrijven opkoopt, dan is je spreiding natuurlijk minimaal.
Maar ook bij ETF’s die op een brede markt toegelegd zijn, moet je goed onderzoeken of er wel echt sprake is van risicospreiding. Binnen sommige indexen zie je bijvoorbeeld dat een handjevol bedrijven een wel erg groot gewicht hebben in verhouding met de andere bedrijven. Een investering in de Nasdaq komt dan bijvoorbeeld snel neer op een investering in Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet en in veel mindere mate een serie andere bedrijven.
Onderzoek daarom altijd hoe de ETF precies is opgebouwd: op die manier voorkom je vervelende verrassingen. Zelf gebruik ik Morningstar voor het verkrijgen van informatie over verschillende fondsen.
Nadeel 6: pas op met hefbomen
Er bestaan ook zogenaamde leveraged ETF’s: dit zijn helemaal geen relatief risicovrije beleggingsproducten. ETF’s die een hefboom toepassen kennen een veel hogere mate van volatiliteit. Bovendien kosten hefbomen geld, waardoor dit soort ETF’s zelfs tijdens economische goede tijden slecht kunnen presteren.
Nadeel 7: geen controle
Een ander nadeel van investeren in ETF’s, is dat je geen controle hebt. Wanneer je zelf aandelen koopt, kan je volledig beslissingen in wat voor ondernemingen je wilt investeren. Wil je vanuit persoonlijke overtuiging bijvoorbeeld niet in milieuvervuilende ondernemingen investeren? Dan kan dat! Met een ETF heb je echter helemaal geen zeggenschap over wat er met je geld gebeurt.
Wil je daarom toch liever zelf aandelen kopen? Geen nood! Ook dit is tegenwoordig voor iedereen toegankelijk vanaf een paar tientjes. Gebruik de onderstaande knop om direct te leren hoe je dit doet:
Nadeel 8: geen hoge rendementen
ETF’s zijn ontworpen om een index te volgen, niet om deze te verslaan. Je zult met een ETF dan ook niet snel een astronomisch rendement neerzetten. In de tijd waarin crypto’s soms wel duizenden procenten aan rendement behalen in een korte tijd, kan dit soms pijnlijk zijn. Vergeet echter niet dat de meeste mensen met actieve beleggingen slechtere resultaten behalen.
Ben je benieuwd hoe je een hoger rendement kunt behalen? In ons artikel over het behalen van een hoog rendement gaan we hier in details op in:
Nadeel 9: tracking fout
Alhoewel het basisprincipe simpel is, blijkt het in de praktijk erg ingewikkeld om een index goed te volgen. Indexen houden altijd wat geld aan voor beheerkosten en timing met bijvoorbeeld het uitkeren van dividend kan erg lastig zijn. Hierdoor kan het koersverloop van een ETF afwijken van die van de onderliggende index. Wanneer deze fout groot wordt, kan je hier als belegger behoorlijk wat geld mee verliezen.
Nadeel 10: aanpassingen onderliggende index
Wanneer je in ETF’s wilt investeren, is het belangrijk om de onderliggende verbogen kosten niet te onderschatten. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat een fonds vaak verlies maakt wanneer het aanpassingen moet uitvoeren. Een ETF die de AEX volgt, zal regelmatig aandelen moeten kopen en verkopen om de index te blijven volgen. Andere spelers op de markt weten dit en kunnen op basis van dit feit gaan handelen.
Ze verkopen dan de aandelen die het fonds later moet verkopen en kopen de aandelen die het fonds moet kopen. Hierdoor ontvangt het fonds minder geld voor de aandelen die ze moeten verkopen en betalen ze meer voor de aandelen die ze moeten kopen. Dit soort verborgen kosten kunnen het rendement van een ETF die een index volgt behoorlijk verlagen.
Wanneer een fonds wacht met het doen van deze aanpassingen, zie je vaak dat dit een gunstig effect heeft op het rendement.
Nadeel 11: sluitingsrisico
Wanneer een ETF onvoldoende klanten aantrekt, kan deze gesloten worden. De ETF wordt dan geliquideerd en je ontvangt als belegger de waarde op dat moment. Wanneer de ETF in de tussentijd in waarde is gedaald, kan je op zo’n moment echter flink verlies maken.
Nadeel 12: stijgende kosten
De gemiddelde jaarlijkse beheerkosten voor een ETF bedragen ongeveer 0,4%. Je ziet dat nieuwe fondsen echter fors duurder worden aangeboden: een ETF waarvoor je 1% betaalt is minder zeldzaam dan je zou denken. Het is daarom zeker aan te raden om de ETF waarin je wilt investeren goed te onderzoeken. Een ETF hoeft nooit een erg hoog kostenpercentage te hebben, aangezien het een volledig passieve belegging is.
Wil je meer lezen over ETF’s?
- Klik hier om de 10 voordelen van ETF’s door te lezen
- Ontdek hier hoe je het beste in ETF’s kunt investeren
- Wil je weten hoe ETF’s werken? Lees dan deze uitleg!
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!