Beleggen in een leveraged ETF

Met een leveraged ETF kan je al snel een fors rendement behalen. In tegenstelling tot een normale ETF zijn leveraged ETF’s echter allesbehalve stabiel & relatief veilig. In dit artikel bespreken we hoe leveraged ETF’s precies werken.

Wat zijn ETF’s?

Voordat we de diepte induiken en uitleggen wat een leveraged ETF is, bespreken we in het kort wat normale ETF’s zijn. Een ETF is een exchange traded fund wat betekent dat je het fonds kunt verhandelen op de beurs.

Een normale ETF volgt een bepaalde index: dit kan bijvoorbeeld de S&P500 of AEX zijn, maar ook een mandje aan cannabis aandelen. Je kunt hier vervolgens tegen relatief lage kosten in beleggen.

Wil je in meer detail lezen wat ETF’s precies zijn en hoe ze werken? Lees dan dit artikel:

Wat is een leveraged ETF?

Een leveraged ETF is een ETF die het mogelijk maakt om met een hefboom te investeren in de onderliggende effecten.

Wanneer je met een normale ETF investeert in de AEX en deze met 3% stijgt, dan zou de ETF met ongeveer 3% stijgen.

Bij een leveraged ETF wordt er echter een hefboom toegepast: deze kan dan bijvoorbeeld 3 bedragen. Je behaalt in dit geval een winst van 9%. Het tegenovergestelde kan echter ook gebeuren: je verliest dan direct 9% in plaats van 3%.

Wat is een inverse ETF?

Met een inverse ETF kan je speculeren op een koersdaling van een onderliggende index. Ook dit is een risicovolle belegging, maar kan een goed alternatief zijn op een normale short positie.

Wanneer je een short positie inneemt, is je verlies in theorie namelijk onbeperkt. Met een inverse ETF kan je nooit meer verliezen dan het bedrag dat je betaalt wanneer je het beleggingsproduct koopt.

Ook inverse ETF’s kunnen leveraged zijn: je kunt dan met een hefboom inzetten op een dalende koers.

Hoe & waar kan je in Leveraged ETF’s beleggen?

Beleggen in leveraged ETF’s werkt eigenlijk hetzelfde als investeren in normale ETF’s. Je hebt hiervoor een account nodig bij een online broker:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg voordelig in bekende ETF's & aandelen. Je kunt je inleg verliezen.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Hoe werken leveraged ETF’s in de praktijk?

In de onderstaande tabel zie je direct hoe het rendement van een normale ETF zich ontwikkelt en hoe het rendement van een leveraged ETF zich ontwikkelt. In dit voorbeeld begint de index op een prijs van € 100.

KoersNormale ETFLeveraged ETF (X3)
+10%110130
-20%8852
+20%105,662,4
-5%100,3259,28
Totaal0,32%-40,82%

Zoals je ziet kan een hefboom het rendement fors beïnvloeden. Op de eerste dag zou je in dit voorbeeld met de leveraged ETF een veel hoger rendement behalen. Verliezen stapelen zich echter ook veel sneller op, waardoor je al snel op een veel lager rendement uitkomt.

Dit komt doordat de resultaten elke dag berekend worden. Wanneer je op het verkeerde moment instapt, kan je dis flink veel geld verliezen met leveraged ETF’s!

Beleggen in leveraged ETF’s is dan ook alleen geschikt voor actieve handelaren en niet voor mensen die op de lange termijn willen beleggen. Leveraged ETF’s werken dus totaal anders dan normale ETF’s die juist uitstekend geschikt zijn voor lange termijn beleggingen.

Beleg daarom alleen in leveraged ETF’s wanneer je deze risico’s goed begrijpt en bereidt bent om een groot deel van je inleg te verliezen.

Hoe ontstaat de koers van een leveraged ETF?

Een leveraged ETF gebruikt derivaten om het hefboomeffect te bereiken. De fondsen werken bijvoorbeeld met optiecontracten waarmee ze de dagelijkse rendementen op het fonds kunnen uitvergroten. Het is aan te raden om goed te onderzoeken welke derivaten een leveraged ETF gebruikt om de hefboom te bereiken. Beleg alleen in het effect wanneer je precies begrijpt hoe deze werkt.

Leveraged ETF’s zijn dus per definitie altijd synthetisch: dit betekent dan de onderliggende effecten van de ETF niet worden aangehouden.

Hoeveel kost beleggen in leveraged ETF’s?

Wanneer je op het goede moment instapt, kan je in theorie een hoog rendement behalen met leveraged ETF’s. De kosten op een leveraged ETF liggen echter veel hoger, waardoor je veel betere resultaten moet neerzetten om een goed resultaat te behalen.

Dit komt doordat er hoge premies moeten worden betaald voor de derivaten. Daarnaast wordt er geld geleend om de hefboom te kunnen toepassen: je belegt dan op marge. Hierdoor ligt het kostenpercentage van een leveraged ETF vaak boven de 1%, terwijl de kosten van normale ETF’s vaak 0,5% of minder bedragen.

Wanneer je in een inverse leveraged ETF investeert kunnen de kosten nog verder toenemen: soms wel tot 3%. Doe daarom goed onderzoek naar de kostenstructuur voordat je een belegging in leveraged ETF’s uitvoert.

Voor wie zijn leveraged ETF’s geschikt?

Leveraged ETF’s zijn vooral geschikt voor actieve handelaren die willen speculeren op prijsbewegingen op de index. Vanwege de hoge kostenstructuur en het hoge risico zijn leveraged ETF’s niet geschikt voor lange termijn beleggingen.

Leveraged ETF’s zijn in ieder geval niet geschikt voor beginnende beleggers: de effecten zijn niet erg transparant en het rendement dat je behaalt kan sterk afwijken van het rendement dat de daadwerkelijke index neerzet.

Wat zijn de risico’s van leveraged ETF’s?

Leveraged ETF’s kennen een hoog risico en zijn dan ook niet geschikt voor passieve beleggers. Door de hefboomwerking kan je snel forse bedragen verliezen. Bedenk je dan ook of je bereid bent om dit hoge risico te lopen voordat je investeert in een leveraged ETF.

Wat zijn de voordelen van leveraged ETF’s?

  • Je kan potentieel hoge rendementen behalen met leveraged ETF’s
  • Je kunt met een leveraged ETF inzetten op een dalende koers
  • Leveraged ETF’s zijn goedkoper dan veel andere hefboomproducten
  • Leveraged ETF’s zijn geschikt voor korte termijn beleggingen

Wat zijn de nadelen van leveraged ETF’s?

  • Leveraged ETF’s kennen een hoog risico op verlies
  • Leveraged ETF’s zijn duur: de kosten kunnen flink oplopen
  • Het rendement kan sterk afwijken van dat op de normale index
  • Leveraged ETF zijn niet geschikt voor de lange termijn

Gerelateerde artikelen

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *