Wat is een synthetische ETF?

Wanneer je in ETF’s belegt, kan je kiezen uit een fysieke of een synthetische ETF. In dit artikel bespreken we wat een synthetische ETF precies is en wat de mogelijke voordelen & nadelen zijn.

Wat is een synthetische ETF?

Een fysieke ETF koopt de onderliggende effecten daadwerkelijk op. Een fysieke ETF koopt dan dus bijvoorbeeld alle aandelen die onderdeel uitmaken van de AEX.

Een synthetische ETF doet dit niet en heeft de onderliggende waarde dus niet in bezit. In plaats daarvan maakt het fonds gebruik van derivaten waarmee een index wordt nagebootst. Door middel van een zogenaamde swap komt de koers van de ETF dan tot stand.

Waar kan je in synthetische ETF’s beleggen?

Je kunt in synthetische ETF’s beleggen bij één van de volgende brokers:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat zijn de voordelen van een synthetische ETF?

Een voordeel van een synthetische ETF zijn de vaak lagere kosten. Bij een fysieke ETF moeten de onderliggende aandelen steeds gekocht en verkocht worden: hierover moeten dan elke keer transactiekosten worden gerekend waardoor het rendement lager kan uitvallen. Bij een synthetische ETF hoeven er geen aandelen aangekocht te worden, waardoor het rendement dus net wat hoger kan uitvallen.

Een ander voordeel van een synthetische ETF is dat er geen sprake is van een tracking error. De tegenpartij is via de afgesloten swap namelijk verantwoordelijk voor het aanbieden van een correcte koers. Bij een fysieke ETF pakt een tracking error eigenlijk nooit ten gunste van de belegger uit.

Wat zijn de risico’s van een synthetische ETF?

Het grootste risico van een synthetische ETF is het tegenpartijrisico. Wanneer de tegenpartij niet levert, zou je zomaar je inleg kunnen verliezen. Dit gebeurt gelukkig niet zomaar: het fonds heeft hier geen baat bij en is dan ook extreem kritisch bij het kiezen van een tegenpartij. Bovendien werkt een fonds doorgaans met meerdere partijen om de risico’s verder af te dekken.

Er bestaan in Nederland dan ook strenge regels over wat een fonds wel en niet mag doen. Toch waarschuwt de AFM nog steeds voor het gebrek aan transparantie bij synthetische ETF’s. Het is als particulier daardoor erg lastig om te begrijpen hoe het beleggingsproduct nu precies is opgebouwd.

Welk type fonds is beter?

Welk type fonds beter is, hangt uiteindelijk vooral van je persoonlijke voorkeur af. Zelf kies ik wanneer het mogelijk is liever voor de fysieke ETF. Op die manier is de belegging volledig transparant en weet je 100% waarin je belegt.

In sommige markten kan je alleen kiezen uit een synthetische ETF. Wanneer dit het geval is, ga ik de belegging zeker niet uit de weg. Gezien de hoge mate van regelgeving heb ik er vertrouwen in dat een fonds niet al te gekke stunts uithaalt.

Meer lezen over ETF’s?

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *