Aandelen voor dummies

Ben je op zoek naar een eenvoudige handleiding over het kopen en verhandelen van aandelen voor beginners? Dan ben je hier aan het juiste adres! In het artikel aandelen voor dummies leggen we je alles uit over aandelen. Met deze aandelen uitleg begrijp je wat je nodig hebt om geld te verdienen met de aandelenmarkt.

Hoe kan je beginnen met beleggen in aandelen?

Je kunt beginnen met het verhandelen van aandelen bij een online broker. Bij online brokers is het tegenwoordig eenvoudig mogelijk om te handelen in alle populaire (Nederlandse) aandelen. Hieronder volgt een lijstje met de grootste voordelen van het handelen in aandelen via een broker:

  • Je kunt gebruik maken van orders waardoor de positie automatisch opent.
  • Short gaan zorgt ervoor dat je ook bij een koersdaling kunt verdienen.
  • Dankzij de eenvoudige software kunnen ook dummies aandelen kopen.
  • Door gebruik te maken van een hefboom kan je ook met weinig geld beleggen.
  • Ontvang een gratis demo waarmee je handelen in aandelen kunt uitproberen.

De beste manier om als beginner aan de slag te gaan met aandelen is door een gratis demo te openen. Gebruik de onderstaande knop om direct de beste demo accounts te vergelijken:

Aandelen voor dummies: uitleg over de aandelenmarkt

Grote bedrijven zijn niet in de handen van één persoon. Grote bedrijven zoals Google en Shell zijn in de handen van de aandeelhouders. Aandelen zijn bewijzen van eigendom. Zodra je een aandeel koopt ben je mede-eigenaar van het bedrijf.  Veel aandelen worden verhandeld op de beurs waar door de werking van vraag en aanbod een prijs tot stand komt.

Een toegenomen vraag naar een aandeel bij een gelijk aanbod zorgt doorgaans voor een stijging in prijs van het betreffende aandeel. Wanneer er meerdere kopers zijn kan je namelijk meer voor het aandeel vragen. Uiteindelijk kan je de koers van een aandeel dan ook voorspellen door rekening te houden met het feit dat vraag en aanbod de uiteindelijke koers bepalen:

  • Denk je dat meer mensen het aandeel willen hebben? Dan stijgt de koers.
  • Denk je dat meer mensen hun aandelen willen verkopen? Dan daalt de koers.

aandelen dummies

Hoe koop je je eerste aandeel?

Voordat je begint met beleggen in aandelen, moet je enkele stappen doorlopen. Hier bekijken we welke stappen je moet doorlopen om je eerste aandeel te kopen.

Zorg voor voldoende geld

Voordat je kunt beginnen met de handel in aandelen, moet je eerst voldoende geld hebben. Het is belangrijk om alleen te beleggen met geld dat je echt kunt missen. Het is tegenwoordig al mogelijk om met 100 euro te beleggen in aandelen. Met een kleiner bedrag is het echter lastiger om je risico’s te spreiden waardoor je kansen op succes lager liggen.

Beslis wat voor investeerder je wilt zijn

Voordat je je eerste aandelentransactie doet, is het belangrijk om te besluiten wat voor soort investeerder je wilt zijn. Wil je op de korte termijn op het koersverloop van aandelen speculeren? Dan kan je het beste gebruik maken van derivaten. Met derivaten kan je speculeren op koerswijzigingen op de korte termijn.

Wil je liever lange termijn investeringen doen in aandelen? Dan kan het verstandig zijn om de aandelen te kopen en om ze een langere tijd vast te houden. Je kan natuurlijk ook beide strategieën combineren.

Vind een goede broker

Het kopen van een aandeel is anders dan het kopen van een broccoli in de supermarkt. Je kan aandelen alleen verhandelen bij een officiële broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt om aandelen te kopen of verkopen. Het is belangrijk om een broker te kiezen met lage transactiekosten. Eén extra procent aan transactiekosten kan je op de lange termijn al snel tienduizenden euro’s kosten.

Wil je weten waar je het beste aandelen kunt kopen als beginner? Klik op de onderstaande knop om de verschillende aanbieders te vergelijken:

Kies enkele aandelen die je wilt kopen

Vervolgens moet je enkele aandelen selecteren die als dummy goed bij je passen. Hiervoor moet je eerst je risicoprofiel bepalen. Wil je liever beleggen in risicovolle aandelen met een potentieel hoog rendement, maar ook een potentieel hoog verlies? Of ga je liever voor stabiele, maar minder hoge winsten?

Onderzoek de bedrijven

Voordat je het aandeel koopt, is het belangrijk om de bedrijven achter de aandelen goed te onderzoeken. Je kan hiervoor aan fundamentele analyse doen. Je onderzoekt dan of de waarde van het aandeel overeenkomt met de intrinsieke waarde van het bedrijf. Wanneer de aandelen ondergewaardeerd zijn dan kan het verstandig zijn om die te kopen. Deze methode is vergelijkbaar aan de beleggingsstrategie van Warren Buffett.

Wanneer je liever wilt speculeren op het koersverloop op de korte termijn dan is technische analyse een betere techniek. Met technische analyse ga je op zoek naar patronen binnen een grafiek. Aan de hand van technische analyse kan je aantrekkelijke instapmomenten vinden.

Hoe kan je geld verdienen met aandelen?

Maar hoe kan je nu eigenlijk geld verdienen met aandelen? In deze korte uitleg bekijken we twee manieren waarop je een positief rendement met aandelen kunt behalen:

Koerswinst

Je kan een positief rendement behalen met aandelen door ze met winst te verkopen. Dit kan je doen door de aandelen relatief goedkoop te kopen. Hiervoor kan je onderzoek doen naar het bedrijf. Je kan dan bijvoorbeeld bekijken of het bedrijf ook in de toekomst winstgevend kan zijn. Dit noemen we ook wel fundamentele analyse.

Wanneer je derivaten gebruikt, kan je ook profiteren van een koersdaling. Je doet dan aan short selling. Wanneer je short gaat, is je potentiële verlies onbeperkt. De koers van een aandeel kan in theorie onbeperkt stijgen. In economisch slechte tijden kan je door short te gaan echter hoge rendementen behalen.

Dividend

De tweede manier waarop je een rendement kunt behalen met aandelen, is door dividend te ontvangen. Wanneer een bedrijf winst maakt, kan het bedrijf ervoor kiezen om een deel van die winst uit te keren in de vorm van dividend. Wil je meer weten over dividend? Lees dan ons artikel wat is dividend.

Ook dummies voorspellen de koers van een aandeel

Door goed op het nieuws te letten kan je de koers van een aandeel voorspellen. Bedenk hierbij dat er niet noodzakelijk een logisch verband hoeft te bestaan. Denk vanuit de massa en bedenk hoe zij waarschijnlijk zullen reageren op het nieuws. Beginners reageren vaak met paniek waardoor de koers van een aandeel na negatief nieuws flink kan instorten.

Bij een winstwaarschuwing moet het wel duidelijk zijn: het bedrijf doet het minder goed dan verwacht en aandeelhouders raken hierbij vaak in paniek.  Doordat veel mensen tegelijk het aandeel proberen te verkopen kan de koers op een dag soms wel meer dan vijf procent dalen. Wanneer een CEO die vaak met zijn gezicht op televisie kwam ontslag neemt kan dit echter ook een negatieve invloed hebben op de aandeelprijs.

Naast nieuws is het ook belangrijk om patronen proberen te spotten. Koersen bewegen zich vaak via logische patronen. Het is verstandig om eerst vast te stellen of de koers van een aandeel vooral omlaag om omhoog gaat. Wanneer je de algemene trend hebt vastgesteld kan je bekijken op welk moment de koers vaak weer terugstuitert. Dit gebeurt vaak op een bepaald niveau.

Tip: bekijk de cursus technische analyse voor meer informatie over dit onderwerp!

Aandelen kopen voor beginners

Ben je nog een dummy wanneer het aankomt op het handelen in aandelen? Dan geven we je graag wat tips mee die je kunnen helpen als beginner.

Beleg in dingen die je begrijpt

Veel beleggers maken de fout om te beleggen in dingen die ze grappig vinden. Vind je wiet bijvoorbeeld leuk? Dan kan je willekeurig wiet aandelen gaan kopen. Dit is echter geen winnende strategie. Wil je als beginner goede resultaten neerzetten? Kies dan enkele aandelen uit en ga de markt eerst goed bestuderen. Beleg pas in een aandeel wanneer je deze volledig begrijpt.

Maak een plan

Beginnende beleggers kopen soms willekeurig aandelen op. Een aandeel in Apple kopen, omdat je net zo’n mooie iPhone hebt gekocht is echter geen goed plan. Bedenk daarom voor jezelf wanneer en waarom je bepaalde aandelen wilt kopen. Wanneer je een goed plan hebt kan je ook gaan bijhouden hoe het plan uitpakt. Op die manier kan je langzaam je beleggingsstrategie verbeteren.

Neem je winst

Je kan nooit verliezen op winst! Veel beginners hebben de neiging om zichzelf voor het hoofd te slaan wanneer ze zien dat de waarde van een aandeel verder stijgt nadat ze deze hebben verkocht. Dat is zonde! Elke winst die je behaalt is positief en je kan nooit met zekerheid voorspellen wat de top is.

Het kan in sommige gevallen ook slim zijn om het deel wat je zelf geïnvesteerd hebt uit je belegging te halen. Is een aandeel enorm gestegen? Pak dan je winst en behoud een klein deel van je investering. Op die manier kan je het vrijgekomen geld weer gebruiken voor nieuwe beleggingen.

Raak niet in paniek

Veel beginnende beleggers raken in paniek wanneer de aandeelkoersen instorten. Dummies verkopen hun aandelen massaal tijdens dit soort crashes. Dit is echter geen goede strategie: juist wanneer de aandeelmarkten dalen kan je enorme winsten behalen.

Je kunt bijvoorbeeld een winst neerzetten door te speculeren op de dalende aandeelkoers. Ook kan je juist tijdens een crash tegen voordelige prijzen nieuwe aandelen kopen. Korte termijn bewegingen zijn zelden relevant voor je lange termijn strategie.

AEX aandelencrash

Maak je geen zorgen

Een aandelenverlies is slechts een verlies op papier. Wanneer je aandelen 10 of 20 procent minder waard zijn, dan is dit niet definitief. Je bezit nog steeds dezelfde hoeveelheid aandelen en je kan ze zo lang vasthouden als je wilt. Wachten op betere tijden is dan ook vaak het beste advies wanneer je portefeuille het tijdelijk minder goed doet.

Dit illustreert ook direct waarom het voor zowel beginners als gevorderde beleggers zo belangrijk is om alleen geld op het spel te zetten dat je ook echt kunt missen. Voer alleen beleggingen uit die je niet ’s nachts wakker houden.

Spreiding maakt veilig

Het is aan te raden om je beleggingen zoveel mogelijk te spreiden. Veel beginnende aandeelbeleggers maken de fout om het grootste deel van hun vermogen in een handjevol aandelen te investeren. Wanneer je dit doet vergroot je de kans dat je een groot deel van je geld verliest op de belegging. Het is daarom slim om je aandelenbeleggingen zoveel mogelijk te spreiden. Je kunt je beleggingen op verschillende manieren spreiden:

  • Tijd: stap op verschillende momenten in.
  • Sector: koop aandelen in meerdere sectoren.
  • Regio: koop aandelen uit verschillende regio’s.

Ga eerst oefenen

Toen je nog geen rijbewijs had, ging je ook niet direct in een Ferrari racen. Het is belangrijk om eerst wat proefritjes te maken. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een demo. Je kan er ook voor kiezen om fictieve beleggingen op papier bij te houden. Het is hoe dan ook als beginner aan te raden om eerst goed te oefenen. Op die manier voorkom je dat je eerste ervaring uitloopt in een duur fiasco.

Van dummy naar miljonair met aandelen?

Ik overdrijf niet wanneer ik zeg dat iedereen uiteindelijk miljonair kan worden door in aandelen te beleggen. Dit geldt ook voor beginnende beleggers. Door de kracht van exponentiële groei kan je met een kleine, maandelijkse investering een enorm vermogen opbouwen.

Als je bijvoorbeeld voor 10 jaar elke maand € 1000 investeert tegen een rendement van 8% dan bezit je aan het einde van de rit al € 173.838. Wanneer je dit voor 20 jaar doet heb je € 549.143 en na 30 jaar bezit je ruim € 1.359.398. Afhankelijk van het geld dat je kunt missen kan je dus al aardig snel miljonair zijn.

Maar hoe kan het dat je rendement steeds sneller oploopt? Dit komt door het principe van rente over rente. Wanneer je het geld dat je verdient met je aandeelbeleggingen steeds opnieuw investeert, dan krijg je daar ook weer rente over. In het begin is dit effect beperkt, maar over een lange periode neemt het effect enorm toe.

Over een periode van 60 jaar groeit dit bedrag zelfs uit tot € 15.038.559 en over een periode van 100 jaar tot € 329.814.188. Nu begrijp je direct waarom rijke families vaak rijk blijven. Het enige wat je nodig hebt is tijd en wanneer je vermogen voldoende gegroeid is blijft dit effect maar doorgaan en doorgaan.

Ongeacht je situatie is het daarom slim om te beginnen met beleggen. Zolang je dit doet met geld dat je kunt missen en op een manier die bij je persoonlijkheid past, dan werkt dit beter dan al je geld op een spaarrekening zetten. Op een spaarrekening weet je immers zeker dat je geld verliest. Door de inflatie wordt alles duurder en het geld op je spaarrekening rendeert amper. Elk jaar verlies je er dus geld op!

Wat je altijd moet onthouden over de aandelenmarkt

Zowel beginnende als gevorderde aandeelbeleggers vergeten de belangrijkste lessen over de aandeelmarkt regelmatig. Aandelen zijn altijd risicovolle beleggingen. Het rendement op aandelen is over de algemene lijn hoger en daar willen investeerders voor gecompenseerd worden. Aandelen hebben op de lange termijn dan ook het hoogste rendement. Dit betekent echter niet dat je ook op de korte termijn goede resultaten behaalt met aandelen.

Voor het opbouwen van een groot vermogen met de handel in aandelen heb je namelijk tijd nodig. Wanneer je je beleggingen voldoende spreidt en geduldig afwacht, dan haal je op de lange termijn eigenlijk altijd goede resultaten. Zorg dat je op een slimme manier omgaat met crashes (want die zullen er altijd zijn) en je kan op de lange termijn een goed bedrag opbouwen met het verhandelen van aandelen.

Uiteindelijk is het ook belangrijk om te onthouden dat beleggen in de aandeelmarkt ook gewoon leuk kan zijn. Wanneer je het ziet als een leuke bezigheid met geld dat je kunt missen, dan wordt de winst een bijzaak. En wanneer je de markt zonder al te veel negatieve emoties kunt bestuderen, dan is dit vaak alleen maar goed voor je uiteindelijke resultaten.

Aandelen uitleg: belangrijke begrippen

Laten we eerst enkele belangrijke begrippen bespreken voordat je gaat beleggen in aandelen.

Wat zijn aandelen?

Aandelen zijn eigendomspapieren. Met een aandeel word je dus eigenaar van een bedrijf.

Wie kan handelen in aandelen?

Iedereen kan handelen in aandelen. Als beginner kan je net zo eenvoudig aandelen kopen en verkopen als een professionele belegger.

Kan je altijd in aandelen handelen?

Aandelenmarkten hebben altijd vaste openingstijden. Je kan alleen tijdens de openingstijden van de beurs aandelen kopen en verkopen.

Hoe kan je aandelen kopen?

Je kunt aandelen kopen bij een online broker. Wil je weten wat de beste partijen zijn om aandelen te kopen en verkopen? Druk op de onderstaande knop en ontdek waar je het beste in aandelen kunt handelen:

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *