fbpx

Aandelen voor dummies

Ben je op zoek naar een eenvoudige handleiding over het kopen en verhandelen van aandelen? Dan ben je hier aan het juiste adres! In het artikel aandelen voor dummies leggen we je alles uit over aandelen. Met deze aandelen uitleg begrijp je wat je nodig hebt om er geld mee te kunnen verdienen.

Direct aan de slag met aandelen: uitleg

De beste manier om te profiteren van koerswijzigingen door bijvoorbeeld een nieuwsfeit is door in aandelen te handelen bij een online broker. Bij online brokers is het tegenwoordig eenvoudig mogelijk om te handelen in alle populaire (Nederlandse) aandelen. Hieronder volgt een lijstje met de grootste voordelen van het handelen in aandelen via een broker:

  • Je kunt gebruik maken van orders waardoor de positie automatisch opent.
  • Short gaan zorgt ervoor dat je ook bij een daling kunt verdienen.
  • Dankzij de eenvoudige software kunnen ook dummies aandelen kopen.
  • Door gebruik te maken van een hefboom kan je ook met weinig geld beleggen.
  • Ontvang een gratis demo waarmee je handelen in aandelen kunt uitproberen.

Wil je aan de slag met aandelen? Bekijk dan waar je kunt handelen in aandelen >>

Aandelen voor dummies: uitleg over aandelen

Grote bedrijven zijn niet in de handen van één persoon, nee, grote bedrijven als Google en Shell zijn in de handen van de aandeelhouders. Aandelen zijn eigenlijk bewijzen van eigendom. Zodra je een aandeel koopt ben je mede-eigenaar van het bedrijf.  Veel aandelen worden verhandeld op de beurs waar door de werking van vraag en aanbod een prijs tot stand komt.

Een toegenomen vraag naar een aandeel bij een gelijk aanbod zorgt doorgaans voor een stijging in prijs van het betreffende aandeel. Wanneer er meerdere kopers zijn kan je immers meer voor het aandeel vragen. Uiteindelijk kan je de koers van een aandeel dan ook voorspellen door rekening te houden met het feit dat vraag en aanbod de uiteindelijke koers bepalen.

aandelen dummies

Aandelen uitleg: aandelen in het kort

Wat zijn aandelen?

Aandelen zijn eigendomspapieren. Met een aandeel word je dus eigenaar van een bedrijf.

Wie kan handelen in aandelen?

Iedereen kan handelen in aandelen. Als beginner kan je net zo eenvoudig aandelen kopen en verkopen als een professionele belegger.

Kan je altijd in aandelen handelen?

Aandelenmarkten hebben altijd vaste openingstijden. Je kan alleen tijdens de openingstijden van de beurs aandelen kopen en verkopen.

Hoe kan je aandelen kopen?

Je kan aandelen eenvoudig kopen bij een online broker. Het openen van een account bij een online broker is geheel gratis.

Geld verdienen met aandelen

Maar hoe kan je nu eigenlijk geld verdienen met aandelen? In deze korte uitleg bekijken we twee manieren waarop je een positief rendement met aandelen kunt behalen:

Koerswinst

Je kan een positief rendement behalen met aandelen door ze met winst te verkopen. Dit kan je doen door de aandelen relatief goedkoop te kopen. Hiervoor kan je onderzoek doen naar het bedrijf. Je kan dan bijvoorbeeld bekijken of het bedrijf ook in de toekomst winstgevend kan zijn. Dit noemen we ook wel fundamentele analyse.

Dividend

De tweede manier waarop je een rendement kunt behalen met aandelen, is door dividend te ontvangen. Wanneer een bedrijf winst maakt, kan het bedrijf ervoor kiezen om een deel van die winst uit te keren in de vorm van dividend. Wil je meer weten over dividend? Lees dan ons artikel wat is dividend.

Ook dummies voorspellen de koers van een aandeel

Door goed op het nieuws te letten kan je de koers van een aandeel voorspellen. Bedenk hierbij dat er niet noodzakelijk een logisch verband hoeft te bestaan. Denk vanuit de massa en bedenk hoe zij waarschijnlijk zullen reageren op het nieuws. Beginners reageren vaak met paniek waardoor de koers van een aandeel na negatief nieuws flink kan instorten.

Bij een winstwaarschuwing moet het wel duidelijk zijn: het bedrijf doet het minder goed dan verwacht en aandeelhouders raken hierbij vaak in paniek.  Doordat veel mensen tegelijk het aandeel proberen te verkopen kan de koers op een dag soms wel meer dan vijf procent dalen. Wanneer een CEO die vaak met zijn gezicht op televisie kwam ontslag neemt kan dit echter ook een negatieve invloed hebben op de aandeelprijs. 

Naast nieuws is het ook belangrijk om patronen proberen te spotten. Koersen bewegen zich vaak via logische patronen. Hierbij is het verstandig om eerst vast te stellen of de koers van een aandeel vooral omlaag om omhoog gaat. Wanneer je de algemene trend hebt vastgesteld kan je bekijken op welk moment de koers vaak weer terugstuitert. Dit gebeurt vaak op een bepaalt niveau.

Tip: bekijk de cursus technische analyse voor meer informatie over dit onderwerp!

Aandelen kopen voor beginners

Ben je nog een dummy wanneer het aankomt op het handelen in aandelen? Dan geven we je graag wat tips mee die je kunnen helpen als beginner.

Beleg in dingen die je begrijpt

Veel beleggers maken de fout om te beleggen in dingen die ze grappig vinden. Vind je wiet bijvoorbeeld leuk? Dan kan je willekeurig wiet aandelen gaan kopen. Dit is echter geen winnende strategie. Wil je als beginner goede resultaten neerzetten? Kies dan enkele aandelen uit en ga de markt eerst goed bestuderen. Beleg pas in een aandeel wanneer je deze volledig begrijpt.

Maak een plan

Beginnende beleggers kopen soms willekeurig aandelen op. Een aandeel in Apple kopen omdat je net zo’n mooie iPhone hebt gekocht is echter geen goed plan. Bedenk daarom voor jezelf wanneer en waarom je bepaalde aandelen wilt kopen. Wanneer je een goed plan hebt kan je ook gaan bijhouden hoe het plan uitpakt. Op die manier kan je langzaam je beleggingsstrategie verbeteren.

Ga eerst oefenen

Toen je nog geen rijbewijs had, ging je ook niet direct in een Ferrari racen. Het is belangrijk om eerst wat proefritjes te maken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door middel van een demo. Je kan er ook voor kiezen om fictieve beleggingen op papier bij te houden. Het is hoe dan ook als beginner aan te raden om eerst goed te oefenen. Op die manier voorkom je dat je eerste ervaring uitloopt in een duur fiasco.

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!