fbpx

Aandelen voor dummies

Ben je op zoek naar een eenvoudige handleiding over het kopen en verhandelen van aandelen? Dan ben je hier aan het juiste adres! In het artikel aandelen voor dummies leggen we je alles uit over aandelen en wat je moet weten om er geld mee te kunnen verdienen.

Direct aan de slag met aandelen

De beste manier om te profiteren van koerswijzigingen door bijvoorbeeld een nieuwsfeit is door in aandelen te handelen bij een online broker. Bij online brokers is het tegenwoordig eenvoudig mogelijk om te handelen in alle populaire (Nederlandse) aandelen. Hieronder volgt een lijstje met de grootste voordelen van het handelen in aandelen via een broker:

  • Je kunt gebruik maken van orders waardoor de positie automatisch opent.
  • Short gaan zorgt ervoor dat je ook bij een daling kunt verdienen.
  • Dankzij de eenvoudige software kunnen ook dummies aandelen kopen.
  • Door gebruik te maken van een hefboom kan je ook met weinig geld beleggen.
  • Ontvang een gratis demo waarmee je handelen in aandelen kunt uitproberen.

Wil je aan de slag met aandelen? Open dan een gratis (oefen) account >>

Aandelen voor dummies: uitleg over aandelen

aandelen dummiesGrote bedrijven zijn niet in de handen van één persoon, nee, grote bedrijven als Google en Shell zijn in de handen van de aandeelhouders. Aandelen zijn eigenlijk bewijzen van eigendom;  zodra je een aandeel koopt ben je mede-eigenaar van het bedrijf.  Veel aandelen worden verhandeld op de beurs waar door de werking van vraag en aanbod een prijs tot stand komt.

Een toegenomen vraag naar een aandeel bij een gelijk aanbod zorgt doorgaans voor een stijging in prijs van het betreffende aandeel, wanneer er meerdere kopers zijn kan je immers meer voor het aandeel vragen. Uiteindelijk kan je de koers van een aandeel dan ook voorspellen door rekening te houden met het feit dat vraag en aanbod de uiteindelijke koers bepalen.

Ook dummies voorspellen de koers van een aandeel

Door goed op het nieuws te letten kan je de koers van een aandeel voorspellen en wanneer je aandelen gaat kopen of verkopen is dit vanzelfsprekend een erg bruikbare vaardigheid! Bedenk hierbij dat er niet noodzakelijk een logisch verband hoeft te bestaan: denk uiteindelijk vanuit de massa en bedenk hoe zij waarschijnlijk zullen reageren op het nieuws.

Bij een winstwaarschuwing moet het wel duidelijk zijn: het bedrijf doet het minder goed dan verwacht en aandeelhouders raken hierbij vaak in paniek.  Doordat veel mensen tegelijk het aandeel proberen te verkopen kan de koers op een dag soms wel meer dan vijf procent dalen. Wanneer een CEO die vaak met zijn gezicht op televisie kwam ontslag neemt kan dit echter ook een negatieve invloed hebben op de aandeelprijs, dit effect is echter niet altijd even logisch.

Naast nieuws is het ook belangrijk om patronen proberen te spotten. Koersen bewegen zich vaak via logische patronen; hierbij is het verstandig om eerst vast te stellen of de koers van een aandeel vooral omlaag om omhoog gaat. Wanneer je de algemene trend hebt vastgesteld kan je bekijken op welk moment de koers vaak weer terugstuitert: dit gebeurt vaak op een bepaald niveau.

Tip: bekijk de cursus technische analyse voor meer informatie over dit onderwerp!
Pagina in het Engels 

Tip: Klik hier & ontvang gratis tot €175 om mee te beleggen!

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!