Aandelen voor dummies: hoe beginnen met aandelen?

Ben je op zoek naar een eenvoudige handleiding over het kopen en verhandelen van aandelen voor beginners? Dan ben je hier aan het juiste adres! In het artikel aandelen voor dummies leggen we je alles uit over aandelen.

Hoe kan je beginnen met beleggen in aandelen?

Je kunt beleggen in aandelen bij een broker. Een broker is een onderneming die het mogelijk maakt om aandelen te kopen & verkopen.

Voordat je kunt beginnen met beleggen in aandelen heb je eerst een account nodig bij een broker. In het onderstaande overzicht zie je bij welke brokers je in aandelen kunt beleggen:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Aandelen voor dummies: wat zijn aandelen?

Grote bedrijven zoals Google en Shell zijn in de handen van de aandeelhouders. Zodra je een aandeel koopt, ben je dan ook mede-eigenaar van het bedrijf.  Veel aandelen worden verhandeld op de beurs waar door de werking van vraag en aanbod een prijs tot stand komt.

Een toegenomen vraag naar een aandeel bij een gelijk aanbod zorgt doorgaans voor een stijging in prijs van het betreffende aandeel. Wanneer er meerdere kopers zijn kan je namelijk meer voor het aandeel vragen. Door rekening te houden met vraag en aanbod kan je de koers van een aandeel voorspellen:

 • Denk je dat meer mensen het aandeel willen hebben? Dan stijgt de koers.
 • Denk je dat meer mensen hun aandelen willen verkopen? Dan daalt de koers.

Wil je in meer details lezen wat aandelen zijn? Lees dan dit artikel!

aandelen dummies

Verschillende manieren om in aandelen te beleggen

Je kunt als beginnende belegger op verschillende manieren in aandelen beleggen:

 • Speculeren: je kunt speculeren op het koersverloop van een aandeel met een derivaat.
 • Aandeel kopen: je kunt losse aandelen selecteren en kopen.
 • Aandelenfonds: je kunt in een mandje aandelen beleggen.

Voor speculatie heb je de meeste kennis nodig; dit is dan ook de risicovolste manier van beleggen. Beleggen in een aandelenfonds is het minst risicovol en daardoor voor veel beginners het toegankelijkst. Lees hier meer over beleggen in fondsen of ETF’s.

Past beleggen in aandelen bij je?

Voordat je begint met beleggen in aandelen, is het slim om te bekijken of dit wel bij je past. Onthoud dat beleggen in aandelen altijd risicovol is. Je kunt je volledige inleg verliezen.

Tegelijkertijd kan je door slim te beleggen in aandelen op de lange termijn een mooi vermogen opbouwen. Dit kan je doen door zelf aandelen te selecteren. Wanneer je weinig tijd hebt kan je er ook voor kiezen om in een ETF te beleggen: dit is een mandje met aandelen, waardoor je ook met een klein bedrag je risico’s goed kunt spreiden.

Het is als dummy in ieder geval belangrijk om een risicoprofiel op te stellen. Op die manier weet je wat voor beleggingen goed bij je passen.

Hoe koop je je eerste aandeel als beginner?

Voordat je begint met beleggen in aandelen, moet je enkele stappen doorlopen. Hier bekijken we welke stappen je moet doorlopen om je eerste aandeel te kopen.

Stap 1: zorg voor voldoende geld

Voordat je kunt beginnen met de handel in aandelen, moet je eerst voldoende geld hebben. Het is belangrijk om alleen te beleggen met geld dat je echt kunt missen. Het is tegenwoordig al mogelijk om met 100 euro te beleggen in aandelen. Met een kleiner bedrag is het echter lastiger om je risico’s te spreiden waardoor je kansen op succes lager liggen.

Stap 2: kies een goede broker

Een broker is een partij die het mogelijk maakt om aandelen te kopen of verkopen. Het is belangrijk om een broker te kiezen met lage transactiekosten. Eén extra procent aan transactiekosten kan je op de lange termijn al snel tienduizenden euro’s kosten.

Wil je weten waar je aandelen kunt kopen als beginner? Klik op de onderstaande knop om de verschillende aanbieders te vergelijken:

Stap 3: kies enkele aandelen die je wilt kopen

Vervolgens moet je enkele aandelen selecteren die als dummy goed bij je passen. Hiervoor moet je eerst je risicoprofiel bepalen. Wil je liever beleggen in risicovolle aandelen met een potentieel hoog rendement, maar ook een potentieel hoog verlies? Of ga je liever voor stabiele, maar minder hoge winsten?

Stap 4: onderzoek de bedrijven

Voordat je het aandeel koopt, is het belangrijk om de bedrijven achter de aandelen goed te onderzoeken. Je kan hiervoor aan fundamentele analyse doen. Je onderzoekt dan of de waarde van het aandeel overeenkomt met de intrinsieke waarde van het bedrijf. Wanneer de aandelen ondergewaardeerd zijn dan kan het verstandig zijn om die te kopen. Deze methode is vergelijkbaar aan de beleggingsstrategie van Warren Buffett.

Wanneer je liever wilt speculeren op het koersverloop op de korte termijn, dan is technische analyse een betere techniek. Met technische analyse ga je op zoek naar patronen binnen een grafiek.

Stap 5: je eerste aandelenorder plaatsen

Wanneer je zeker weet dat je een bepaald aandeel wilt kopen, kan je een order plaatsen. Je kunt hierbij kiezen tussen twee typen orders:

 • Marktorder: je koopt het aandeel tegen de huidige prijs.
 • Limietorder: je koopt het aandeel tegen een vastgestelde prijs.

Nadat je de order geplaatst hebt, voert de broker deze voor je uit. Vergeet niet om regelmatig te beoordelen of je belegging nog goed bij je past!

Aandelen kopen dummies order

Hoe kan je geld verdienen met aandelen?

Maar hoe kan je nu eigenlijk geld verdienen met aandelen? In deze korte uitleg bekijken we twee manieren waarop je een positief rendement met aandelen kunt behalen:

Belangrijk: vergeet niet dat beleggen in aandelen risicovol is. Je kunt ook geld verliezen met beleggingen in aandelen, zeker op de korte termijn!

Manier 1: koerswinst

Je kan een positief rendement behalen met aandelen door ze met winst te verkopen. Wanneer je een aandeel koopt en het bedrijf presteert goed, dan kan de koers stijgen.

Wanneer je derivaten gebruikt, kan je ook profiteren van een koersdaling. Je doet dan aan short selling. Wanneer je short gaat, speculeer je op een dalende koers.

Manier 2: dividend

Wanneer een bedrijf winst maakt, kan het bedrijf ervoor kiezen om een deel van die winst uit te keren in de vorm van dividend. Wil je meer weten over dividend? Lees dan ons artikel wat is dividend.

Ook dummies voorspellen de koers van een aandeel

Let op het nieuws

Door goed op het nieuws te letten kan je de koers van een aandeel voorspellen. Zeker bij negatief nieuws kan de koers van een aandeel plotseling flink dalen. Dit zag je bijvoorbeeld tijdens de corona crisis van 2020: de koersen van bijna alle aandelen daalden enorm. Beginners raken vaak sneller in paniek, maar op de lange termijn is de kans groot dat de koersen weer herstellen.

Een winstwaarschuwing is wel een duidelijk negatief signaal. Het bedrijf doet het dan minder goed dan verwacht en het is dan aan te raden om het bedrijf extra goed in de gaten te houden.

Kijk naar de fundamentele gegevens

Als beginnende belegger is het belangrijk om als een detective te werken. Onderzoek in elk geval de volgende onderdelen van een bedrijf waarin je wilt investeren:

 • Omzet: stijgt de omzet in verhouding met de jaren ervoor?
 • Winst: is het bedrijf winstgevend en is de winstmarge hoog?
 • Schulden: heeft het bedrijf veel schulden of valt het mee?
 • Groei: groeit het bedrijf nog steeds?
 • Concurrentie: doet het bedrijf het beter dan de concurrentie?

Wil je meer weten over fundamentele analyse? Lees dan dit artikel!

Patronen herkennen

Aandeelkoersen bewegen zich vaak via logische patronen. Het is verstandig om eerst vast te stellen of de koers van een aandeel vooral omlaag om omhoog beweegt. Wanneer je de algemene trend hebt vastgesteld kan je een aantrekkelijk instapmoment bepalen.

Tip: bekijk de cursus technische analyse en leer meer over het herkennen van patronen!

Onmisbare tips voor dummies

Ben je nog een dummy wanneer het aankomt op het handelen in aandelen? Dan geven we je graag wat tips mee die je kunnen helpen als beginner.

Tip 1: beleg in dingen die je begrijpt

Veel beleggers maken de fout om te beleggen in dingen die ze grappig vinden. Vind je wiet bijvoorbeeld leuk? Dan kan je willekeurig wiet aandelen gaan kopen. Dit is echter geen winnende strategie.

Wil je als beginner goede resultaten neerzetten? Beleg dan in aandelen die bewezen resultaten neerzetten. Warren Buffett heeft deze strategie gebruikt en is hier één van de rijkste personen op aarde mee geworden.

Tip 2: maak een plan

Beginnende beleggers kopen soms willekeurig aandelen op. Een aandeel in Apple kopen, omdat je net zo’n mooie iPhone hebt gekocht is geen goed plan. Bedenk daarom voor jezelf wanneer en waarom je bepaalde aandelen wilt kopen. Wanneer je een goed plan hebt kan je ook gaan bijhouden hoe het plan uitpakt. Op die manier kan je langzaam je beleggingsstrategie verbeteren.

Tip 3: durf winst te nemen

Je kan nooit verliezen op winst! Veel beginners hebben de neiging om zichzelf voor het hoofd te slaan wanneer ze zien dat de waarde van een aandeel verder stijgt nadat ze deze hebben verkocht. Dat is zonde! Elke winst die je behaalt is positief en je kunt nooit met zekerheid voorspellen wat de top is.

Het kan in sommige gevallen ook slim zijn om het deel wat je zelf geïnvesteerd hebt uit je belegging te halen. Is een aandeel enorm gestegen? Pak dan je winst en behoud een klein deel van je investering. Op die manier kan je het vrijgekomen geld weer gebruiken voor nieuwe beleggingen.

Tip 4: raak niet in paniek

Veel beginnende beleggers raken in paniek wanneer de aandeelkoersen instorten. Dummies verkopen hun aandelen massaal tijdens dit soort crashes. Dit is echter geen goede strategie: juist wanneer de aandeelmarkten dalen kan je goede resultaten behalen.

Je kunt tijdens een crash bijvoorbeeld speculeren op dalende koersen. Ook kan je juist tijdens een crash tegen voordelige prijzen nieuwe aandelen kopen. Korte termijn bewegingen zijn zelden relevant voor je lange termijn strategie.

AEX aandelencrash

Tip 5: maak je geen zorgen

Een aandelenverlies is slechts een verlies op papier. Wanneer je aandelen 10 of 20 procent minder waard zijn, dan is dit niet definitief. Je bezit nog steeds dezelfde hoeveelheid aandelen en je kan ze net zo lang vasthouden als je wilt. Wachten op betere tijden is dan ook vaak het beste advies wanneer je portefeuille het tijdelijk minder goed doet.

Dit illustreert ook direct waarom het voor zowel beginners als gevorderde beleggers zo belangrijk is om alleen geld op het spel te zetten dat je ook echt kunt missen. Voer alleen beleggingen uit die je niet ’s nachts wakker houden.

Tip 6: spreid je beleggingen

Het is aan te raden om je beleggingen zoveel mogelijk te spreiden. Veel beginnende aandeelbeleggers maken de fout om het grootste deel van hun vermogen in een handjevol aandelen te investeren. Wanneer je dit doet vergroot je de kans dat je een groot deel van je geld verliest op de belegging. Het is daarom slim om je aandelenbeleggingen zoveel mogelijk te spreiden.

Je kunt je beleggingen op verschillende manieren spreiden:

 • Tijd: stap op verschillende momenten in.
 • Sector: koop aandelen in meerdere sectoren.
 • Regio: koop aandelen uit verschillende regio’s.

Tip 7: Ga eerst oefenen

Toen je nog geen rijbewijs had, ging je ook niet direct in een Ferrari racen. Het is belangrijk om eerst wat proefritjes te maken. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een demo. Je kan er ook voor kiezen om fictieve beleggingen op papier bij te houden. Het is hoe dan ook als beginner aan te raden om eerst goed te oefenen.

Wat je altijd moet onthouden over de aandelenmarkt

Zowel beginnende als gevorderde aandeelbeleggers vergeten de belangrijkste lessen over de aandeelmarkt regelmatig. Aandelen zijn altijd risicovolle beleggingen. Op de lange termijn kan je een mooi, gemiddeld rendement van 6-8% op jaarbasis behalen met beleggingen in de aandelen. Op de korte termijn kan je echter fors verliezen.

Voor het opbouwen van een groot vermogen met de handel in aandelen heb je namelijk tijd nodig. Wanneer je je beleggingen voldoende spreidt en geduldig afwacht, dan vergroot je de kans op succes. Toch zijn er nooit garanties: beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen!

Van dummy naar miljonair met aandelen?

Ik overdrijf niet wanneer ik zeg dat iedereen uiteindelijk miljonair kan worden door in aandelen te beleggen. Dit geldt ook voor beginnende beleggers. Door de kracht van exponentiële groei kan je met een kleine, maandelijkse investering een groot vermogen opbouwen.

Als je bijvoorbeeld voor 10 jaar elke maand € 1000 investeert tegen een rendement van 8% dan bezit je aan het einde van de rit al € 173.838. Wanneer je dit voor 20 jaar doet heb je € 549.143 en na 30 jaar bezit je ruim € 1.359.398.

Maar hoe kan het dat je rendement steeds sneller oploopt? Dit komt door het principe van rente over rente. Wanneer je het geld dat je verdient met je aandeelbeleggingen steeds opnieuw investeert, dan krijg je daar ook weer rente over. In het begin is dit effect beperkt, maar over een lange periode neemt het effect enorm toe.

Over een periode van 60 jaar groeit dit bedrag zelfs uit tot € 15.038.559 en over een periode van 100 jaar tot € 329.814.188. Nu begrijp je direct waarom rijke families vaak rijk blijven. Het enige wat je nodig hebt is tijd en wanneer je vermogen voldoende gegroeid is, blijft dit effect maar doorgaan en doorgaan.

Door dit effect is het verstandig om vroeg te beginnen met beleggen. Zolang je dit doet met geld dat je kunt missen en op een manier die bij je persoonlijkheid past, dan werkt dit beter dan al je geld op een spaarrekening zetten. Op een spaarrekening weet je namelijk zeker dat je geld verliest. Door de inflatie wordt alles duurder en het geld op je spaarrekening rendeert amper. Elk jaar verlies je er dus geld op!

Wil je zelf zien hoe snel je vermogen kan groeien bij een bepaald rendement? Probeer dan deze tool uit!

Veelgestelde beginners vragen over aandelen

Bedrijven kunnen aandelen uitgegeven om geld op te halen. Elk aandeel is een eigendomspapier van het bedrijf. Door een aandeel te kopen word je dus mede-eigenaar van het bedrijf.

Iedereen die ouder is dan 18 jaar kan beleggen in aandelen. Dit betekent niet dan het verhandelen van aandelen voor iedereen geschikt is. Beleg alleen in aandelen wanneer je het geld kunt missen & als je bereid bent om risico’s te nemen.

Aandelenmarkten hebben altijd vaste openingstijden. Je kan alleen tijdens de openingstijden van de beurs aandelen kopen en verkopen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *