Hoe kan je beleggen als Warren Buffett?

Warren Buffett is met zijn bedrijf Berkshire Hathaway al meer dan 50 jaar één van de succesvolste beleggers in aandelen. Ondertussen staat hij bekend als één van de rijkste mensen op aarde. Wil je met net zoveel succes als Warren Buffett aandelen selecteren? Lees dan verder; in dit artikel bespreek ik zijn aandelen strategie in detail!

Wie is Warren Buffett?

Warren Buffett is mijn persoonlijke held: niet alleen vanwege zijn beleggingsstrategie, maar ook vanwege zijn bescheidenheid.

Warren Buffett is de grootaandeelhouder van de investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway. Wanneer je slechts $ 1.000 had geïnvesteerd in dit bedrijf in de jaren 60 had je nu meer dan tien miljoen dollar gehad!

Het mooie aan Warren Buffett is dat hij ondanks dit enorme succes erg nuchter en sober is gebleven. Zijn persoonlijke vermogen bedraagt meer dan 100 miljard dollar. Toch woont hij nog steeds in het eerste huis wat hij ooit gekocht heeft voor $ 31.500  in Omaha.

Al op 11 jarige leeftijd kocht hij zijn eerste aandeel en toen hij13 was deed hij zijn eerste belastingaangifte. Sinds 2010 zet hij zich ook in voor de Giving Pledge waarbij hij andere miljonairs vraagt om de helft van hun vermogen aan goede doelen te geven.

Maar welke strategie ligt er nu eigenlijk aan de grondslag van dit succes?

Huis warren Buffett

Het zeer bescheiden huis van Warren Buffett

Wat is de strategie van Warren Buffett?

Samengevat is de strategie van Warren Buffett het kopen van aandelen in sterke bedrijven die gunstig geprijsd zijn. Hij kijkt meer naar de waarde van de onderneming op de lange termijn dan hoe het aandeel er nu op de beurs voorstaat.

Hij gebruikt hiervoor de volgende selectiecriteria:

 • Beleg in aandelen die voorspelbaar zijn. Wanneer de toekomst van een bedrijf onzeker is, kan je er beter geen aandelen in komen.
 • Beleg in begrijpelijke bedrijven. Buffett belegt liever in ijsjes dan in complexe technologiebedrijven.
 • Beleg niet in aandelen met grote onderzoeks- of kapitaalkosten. Deze bedrijven zijn volgens Warren Buffettt te onzeker.
 • Koop aandelen in bedrijven die stijgingen van kosten kunnen opvangen met hogere winstmarges. Hiervoor moet het bedrijf de prijzen kunnen verhogen.
 • Warren Buffett belegt alleen in bedrijven met een sterk en stabiel management.

Wanneer Warren Buffett gaat beleggen, maakt hij gebruik van fundamentele analyse. Bij fundamentele analyse wordt er gekeken naar de cijfers en het groeipotentieel achter een bedrijf. Hieronder behandelen we de richtlijnen die hij binnen zijn strategie gebruikt om een aandeel te beoordelen:

 • Het aandeel moet een positieve winst per aandeel hebben
 • De winst moet in de afgelopen 10 jaar langzaam maar stabiel zijn gegroeid
 • De lange termijn schuld ligt ideaal onder 2X de winst en nooit meer dan 5X de winst
 • Het rendement op het totale vermogen bedraagt 12%
 • De ROE (return on equity) bedraagt 15%
 • De vrije kasstroom van het bedrijf is positief
 • De onderneming mag niet afhankelijk zijn van grote kapitaaluitgaven

In de onderstaande video kan je uitgebreid zien wat de strategie van Warren Buffett is. In de rest van het artikel gaan we hier ook dieper op in.

Hoe kan je beleggen als Warren Buffett?

Buffett heeft diverse regels die hij gebruikt om te bepalen of je een aandeel moet kopen. Hieronder volgen de regels die Buffett toepast wanneer hij erover nadenkt om en aandeel te kopen:

Regel 1: de prestaties van het bedrijf

Warren Buffett belegt alleen in bedrijven die een goed rendement op het eigen vermogen bieden. In het Engels heet dit ook wel de return on equity (ROE). Je berekent de return on equity als volgt:

ROE = netto-inkomen / aandeelhoudersvermogen

Kijk bij het selecteren van een aandeel naar de ROE van de afgelopen 10 jaar. Op die manier zie je of een bedrijf consistent waarde bood aan haar aandeelhouders.

Regel 2: beheersbare schulden

Schulden verhogen het risico van een belegging. De rentestanden schommelen en wanneer de rente stijgt, kan een bedrijf met veel schulden in de problemen komen. Warren Buffett belegt dan ook alleen in bedrijven die een beperkte hoeveelheid schulden gebruiken. Je kan met de debt-to-equity ratio berekenen of een bedrijf veel vreemd vermogen gebruikt:

Debt-to-Equity Ratio = totale schulden / aandeelhoudersvermogen

Bij een hoge ratio, worden er veel schulden gebruikt. Wanneer je wilt beleggen als Warren Buffett, moet je dit soort bedrijven uit de weg gaan.

Regel 3: kijk naar de winstmarge

De winstmarge laat zien welk deel van de omzet winst is. Wanneer de winstmarge hoog ligt, wordt het bedrijf efficiënt bestuurd. Je berekent de winstmarge als volgt:

Winstmarge = netto-inkomen / netto verkopen (winst/omzet)

Een hoge winstmarge is een positief teken. Wanneer de winstmarge verbeterd, zie je dat de onderneming efficiënter wordt bestuurd.

Regel 4: niet te afhankelijk van grondstoffen

Warren Buffett gaat aandelen van bedrijven die voornamelijk afhankelijk zijn van een grondstof zoveel mogelijk uit de weg. Ook belegt hij liever niet in ondernemingen die producten produceren die niet te onderscheiden zijn van die van de concurrent.

Hij zoekt specifiek naar bedrijven met een concurrentievoordeel tegenover andere bedrijven. Op die manier kan het bedrijf een groter marktaandeel veroveren.

Regel 5: is het bedrijf publiek verhandelbaar?

Warren Buffett belegt bijna alleen in aandelen die vrij verhandelbaar zijn op de beurs. De ondernemingen waarin hij investeert moeten minimaal 10 jaar bestaan.

Warren Buffett belegt eigenlijk nooit in nieuwkomers. Ook investeert hij niet in bedrijven waarvan hij het bedrijfsmodel niet goed begrijpt.

Warren Buffett onderzoekt of een bedrijf fundamenteel waardevol is: hiervoor is voldoende data nodig. Op basis van één of enkele jaren is het moeilijk om te bepalen of een bedrijf een investering waard is.

Regel 6: is het aandeel goedkoop?

Warren Buffett onderzoekt ten slotte of een aandeel gunstig geprijsd is. Hiervoor kijkt hij naar de intrinsieke waarde van het aandeel. Deze waarde ligt hoger dan de zogenaamde liquidatiewaarde, wat de waarde van alle bezittingen van het bedrijf is.

Het grootste deel van de waarde van een bedrijf is namelijk ontastbaar. Merknamen zoals Apple en MacDonalds zijn veel geld waard. Het is echter lastig om hier een exacte waarde aan toe te kennen. Bepalen of een aandeel goedkoop geprijsd is, is dan ook een uitdaging.

Voor de rest heeft Warren Buffett enkele specifieke regels. Zo zal hij zijn aandelen verkopen wanneer een bedrijf negatieve cashflows heeft of wanneer er hoge investeringen nodig zijn om actief te blijven.

Wanneer een bedrijf juist de eigen aandelen opkoopt, ziet hij dit als een positief signaal. Dit zal een bedrijf immers alleen doen wanneer het vertrouwen in de toekomst heeft. Ook heeft het bedrijf duidelijk het idee dat de aandelen te laag geprijsd zijn. En wie heeft er nu een beter beeld van wat er aan de hand is binnen het bedrijf dan het eigen management?

Wat kan je leren van Warren Buffett?

Volgens de belegger zelf heb je geen uitzonderlijk IQ nodig om succesvol te zijn in het beleggen van aandelen. Wel is het belangrijk om een goed plan van aanpak op te stellen. In dit deel van het artikel bespreek ik enkele beurswijsheden van Warren Buffett die je ook kunt toepassen op je eigen beleggingen.

Tip 1: investeer ook in jezelf

Je zult niet zomaar rijk worden met beleggen. Je hebt echt een goed plan en een goede mindset nodig om goede resultaten neer te zetten. Om dit te bereiken zul je constant moeten blijven leren. Dit doe je door te oefenen en door je resultaten constant te verbeteren.

Wil je zelf oefenen met beleggen? Dat kan met een gratis demo, gebruik de onderstaande knop om er één te openen:

Tip 2: compounding

Een ander belangrijk onderdeel van de strategie van Buffett is het zogenaamde sneewbaleffect. Zijn quote vat dit mooi samen: ‘life is like a snowball, all you need is snow and a really long hill’. Wanneer je begint met een sneeuwvlokje heb je aan het einde van de rit een sneeuwbal. Zo werkt het nu ook met investeringen.

Elke kleine belegging kan met voldoende tijd groot worden. Dit komt doordat je ook rente over rente ontvangt. Wanneer je rendement opnieuw investeert, groeien je totale beleggingen exponentieel. Ben je benieuwd hoe kleine, maandelijkse beleggingen kunnen groeien? Bekijk dan deze tool!

Tip 3: spreiden van de beleggingen

Soms kan een sector het plotseling minder goed doen. Warren Buffett benadrukt dan ook dat het belangrijk is om je beleggingen zoveel mogelijk te spreiden. Op die manier kan je verlies in één sector of regio worden opgevangen door een succes in een andere sector of regio.

Wanneer je goede resultaten wilt behalen, is het belangrijk om aandelen te kopen in bedrijven verspreid over verschillende landen. Landen kunnen ongunstige wetgevingen introduceren waardoor bedrijven het minder goed doen. Ook kan de economie van één land instorten terwijl de economie van een ander land kan floreren.

Daarmee is de strategie nog niet volledig. Het is namelijk ook belangrijk om je beleggingen te spreiden over verschillende sectoren. Het zou namelijk zomaar kunnen dat de bankensector de komende jaren slecht presteert, terwijl de toerismesector het voor de wind gaat. Door te spreiden over verschillende sectoren zorg je dat je niet kwetsbaar bent voor problemen binnen één type bedrijf.

Warren Buffettt adviseert veel beginnende beleggers dan ook om te beleggen in een indexfonds. Met een indexfonds profiteer je namelijk van maximale spreiding. Ook met kleinere bedragen kan je op deze manier investeren in verschillende regio’s en sectoren. Wil je weten waar je het beste in indexfondsen kunt beleggen? Gebruik de onderstaande knop om de beste brokers te vergelijken:

Tip 4: beleg alleen in dingen die je begrijpt

Als een onderneming actief is in een business die je niet begrijpt, dan kan je deze het beste ontwijken. Warren Buffett adviseert om alleen te beleggen in aandelen van bedrijven die je begrijpt.  Wanneer je belegt in producten die je niet goed begrijpt, kan je veel geld verliezen.

Een goed voorbeeld hiervan waren de complexe financiële obligaties die enkele jaren geleden flinke rendementen opleverden. Inmiddels weten we dat deze producten hypotheken en leningen bevatte die meerde malen zijn doorverkocht en nooit door de leners konden worden ingelost. Dit was zelfs de oorzaak van de financiële crisis van 2008!

Tip 5: vermijden van onnodige kosten

Een andere beleggingstip van Warren Buffett is het beperken van onnodige kosten: denk hierbij aan hoge rentekosten op een creditcard.

Maar ook wanneer je gaat beleggen, moet je kosten zoveel mogelijk beperken. Wanneer de kosten op je beleggingsaccount hoog liggen, behaal je een veel lager rendement. Ben je benieuwd hoe je goedkoop kunt beleggen? Lees dan het onderstaande artikel:

Tip 6: investeer voor de lange termijn

Warren Buffett is één grote voorvechter voor het investeren op de lange termijn. Hij belegt daarom alleen in sterke bedrijven met een goed toekomstperspectief.

Bij deze strategie hoef je je geen zorgen te maken over economische crisissen. Een sterke onderneming overleeft een economische crisis en komt er weer sterker uit.

Tip 7: koop je aandelen op het juiste moment

Volgens Warren Buffett moeten beleggers plotselinge dalingen in de aandelenkoers niet vrezen. Een crisis is het goede moment om aandelen van sterke ondernemingen te kopen.

Warren Buffett houd dan ook vaak een grote cashpositie aan. Op die manier kan hij snel schakelen wanneer aandelen goedkoop te verkrijgen zijn.

Wat zijn de favoriete aandelen van Warren Buffett?

De portfolio van Warren Buffett bestaat uit meer dan 45 verschillende aandelen. Toch zijn de volgende 4 aandelen gezamenlijk verantwoordelijk voor meer dan 70% van de waarde van zijn portfolio:

 • Apple : Buffett is een grote fan van Apple vanwege de loyaliteit van de gebruikers en bezit dan ook meer dan 5% van het bedrijf.
 • Bank of America: dit aandeel is populair vanwege het sterke management, de hoge dividenduitkering en het terugkopen van aandelen.
 • American ExpressBuffett bezit bijna 20% van dit aandeel en heeft het bedrijf al meer dan 30 jaar in zijn portfolio.
 • Coca-Cola: Warren Buffett investeert al sinds 1980 in dit merk. Zelf is hij een grote fan van Coca-Cola en hij gelooft dat het sterke distributienetwerk en de merknaam grote voordelen zijn.

Hoe kan je zelf beleggen in Berkshire Hathaway?

Je kunt ook zelf beleggen in het bedrijf van Warren Buffett: Berkshire Hathaway. Voor een A aandeel moet je wel flink in de buidel tasten: deze kosten meer dan $ 400.000. Voor particuliere beleggers zijn de B aandelen aantrekkelijker geprijsd; je kunt hierin beleggen met een paar honderd dollar. Het bedrijf Berkshire Hathaway keert geen dividend uit en is bedoeld als lange termijn investering.

Graham als leermeester van Buffett

Buffett heeft veel van zijn beurswijsheden van Graham geleerd toen hij voor hem werkte op jonge leeftijd. Maar welke dingen heeft hij van Graham overgenomen?

Beide beleggers hebben de visie dat je aandelen alleen koopt wanneer de intrinsieke waarde van het bedrijf hoger ligt dan de waarde op de markt. Ze gaan dus niet op zoek naar speculatieve aandelen die in één klap een enorm bedrag kunnen opleveren. De focus ligt eerder op het zoeken naar aandelen die ondergewaardeerd zijn.

Warren Buffet beleggen

Buffett heeft geleerd van Graham om erg geduldig te zijn. Het is belangrijk om je goed in te lezen in het bedrijf dat je wilt kopen. Vervolgens is het nog belangrijker om alleen maar een stap te zetten wanneer daar een goede reden voor is. De beste beleggers hebben een hoge mate van geduld en doen soms jaren niets. Deze manier van beleggen heet ook wel value investing.

Toch heeft Buffett de strategie van Graham nog verder doorgevoerd. Zo stapt hij eigenlijk nooit uit een bedrijf. Graham pakte regelmatig zijn winst en ging op zoek naar een nieuw bedrijf. Buffett zoekt echt naar bedrijven die hij volledig vertrouwt en gaat daar dan volledig voor. Zolang hij denkt dat het bedrijf een goede toekomstvisie heeft, zal hij het aandeel niet zomaar verkopen.

Veelgestelde vragen over Warren Buffett

Er zijn diverse boeken geschreven over mijn persoonlijke held. Een goed boek om te lezen is ‘Leer beleggen als Warren Buffettt’ door B. Kil en H. Oude Nijhuis. In dit toegankelijke boek wordt de investeringsfilosofie en de beleggingsstrategie van Buffett duidelijk beschreven. De adviezen zijn eenvoudig toepasbaar op je eigen beleggingen.

Warren Buffett begon al op 11-jarige leeftijd met beleggen en toen hij 13 was begon hij al met zijn eerste baantje. Toen hij volwassen werd begon hij zijn eigen verzekeringsmaatschappij en investeerde hij zijn geld in ondergewaardeerde ondernemingen. Uiteindelijk kocht hij Berkshire Hathaway waarmee hij een investerings imperium wist op te bouwen.

Ja, hij is zijn eigen onderneming zelf begonnen en ook zijn investeringen heeft hij zelf uitgevoerd. Wel kwam hij uit een goede familie waardoor hij naar Columbia universiteit kon gaan.

De beste beleggingen van Warren Buffett zijn Apple, Bank of America, American Express, Chevron, Coca-Cola, Kraft Heinz, Occidental Pretroleum en Hewlett Packard.

 

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *