fbpx

Wat is fundamentele analyse en hoe doe je het?

Fundamentele analyse is een manier van analyse waarbij de intrinsieke of daadwerkelijke waarde van een aandeel centraal staat. Volgens de theorie van fundamentele analyse zal de koers van een effect na verloop van tijd altijd naar deze waarde bewegen. Bij fundamentele analyse probeer je aan de hand van harde cijfers voorspellingen te maken over de toekomst. Maar hoe kan je fundamentele analyse gebruiken om beter te beleggen?

Fundamentele analyse op niveaus

Je kunt fundamentele analyse op verschillende niveaus toepassen. Voordat je een aandeel koopt, is het verstandig om naar de verschillende niveaus te kijken.

Het meest brede niveau is de economie als geheel. Je analyseert dan hoe de economie van bijvoorbeeld een land het doet. De economische situatie binnen een land heeft een grote invloed op de ontwikkelingen van de koers van een aandeel. Wanneer het economisch goed gaat met een land, stijgt de vraag naar producten immers. Dit leidt vervolgens weer tot een stijgende koers.

Vervolgens kan je inzoomen op de specifieke sector. Het is belangrijk om ook rekening te houden met de sector waarbinnen het bedrijf opereert. Sommige sectoren zijn bijvoorbeeld levendiger dan anderen. Retail winkels verliezen bijvoorbeeld klanten aan de online winkels. Dit soort ontwikkelingen zijn terug te zien in de aandeelkoersen van de bedrijven die binnen deze sectoren opereren.

Het niveau waar fundamentele analyse zich echter het meeste mee bezighoudt, is het niveau van het individuele aandeel. In de rest van het artikel bekijken we hoe je kunt bepalen of een bedrijf het fundamenteel gezien goed doet.

De basis: heeft het bedrijf een concurrentievoordeel?

De basis van fundamentele analyse is vaststellen of een bedrijf een concurrentievoordeel heeft. Weet het bedrijf iets unieks te bieden waardoor deze het in de toekomst beter gaat doen dan de concurrenten? Kijk hiervoor goed naar de exacte activiteiten van het bedrijf en vergelijk die met andere bedrijven die ook actief zijn binnen de sector.

Heeft het bedrijf bepaalde unieke vaardigheden die ontbreken bij een ander bedrijf? Wanneer dit het geval is, is de kans groot dat de koers van het aandeel in de toekomst een positieve ontwikkeling doormaakt.

Belangrijke fundamentele indicatoren

Bij fundamentele analyse speelt de jaarrekening vaak een belangrijke rol. Voordat je een aandeel koopt, is het dan ook verstandig om deze erbij te pakken. Aan de hand van verschillende cijfers kan je vaststellen of het bedrijf momenteel gezond is. Door dit te combineren met de aan- of afwezigheid van een concurrentievoordeel, kan je bepalen of het slim is om het aandeel nu te kopen.

Winst per aandeel

Het berekenen van de winst per aandeel is vrij eenvoudig. Hiervoor delen we de nettowinst door het aantal aandelen dat uitstaan. Vervolgens kan je bekijken of er sprake is van een positieve trend. Wanneer de winst per aandeel in de afgelopen jaren is gestegen, dan is dit een goed teken.

De koers/winstverhouding

Een andere belangrijke indicator is de koers/winstverhouding. Deze verhouding geeft aan hoeveel jaren er nodig zijn om de huidige beurskoers terug te verdienen. Hiervoor deel je de winst per aandeel door het aantal openstaande aandelen. Lage verhoudingen kunnen een indicatie zijn dat het aandeel is ondergewaardeerd. Dit kan dan een interessant koopmoment zijn.

Wanneer de verhouding juist erg hoog is, kan het een reden zijn om het aandeel niet te kopen. Dit soort aandelen zijn vaak erg speculatief. Een erg hoge verhouding zie je dan ook vaak terug bij startups.

Portefeuilles met aandelen met een lage koers/winstverhouding doen het over het algemeen beter. Een groot voordeel van deze indicator is dat je redelijk snel kunt vaststellen of een aandeel onder- of overgewaardeerd is. Wel is het belangrijk om ook naar andere factoren te kijken.

Dividend per aandeel

Bedrijven keren soms een deel van de winst uit in de vorm van dividend. In het artikel wat is dividend lees je hier alles over.  Het dividend per aandeel geeft aan hoeveel dividend je ontvangt op je aandeel. Dit kan je eenvoudig berekenen door het totale dividend te delen door het aantal openstaande aandelen. Een stijgende hoeveelheid dividend per aandeel kan het aantrekkelijker te maken om te beleggen in het aandeel.

Je kan het dividend ook uitdrukken als een dividendrendement. Dit is het percentage van de waarde van het aandeel dat uitgekeerd wordt in dividend. Het uitdrukken van dividend in de vorm van een dividendrendement, maakt het makkelijker om aandelen met elkaar te vergelijken.

Eigen vermogen per aandeel

Bij een bedrijf bestaat het eigen vermogen uit de waarde van de aandelen en openstaande reserves. Wanneer je deze combinatie vervolgens deelt door het aantal aandelen, krijg je het vermogen per aandeel. Dit noemt men ook wel de intrinsieke waarde van een aandeel. Wanneer de beurskoers lager ligt dan het eigen vermogen per aandeel, dan kan dit als een goed koopsignaal gezien worden.

Vooruitzichten en fundamentele analyse

Wanneer je bezig bent met fundamentele analyse, is het ook erg aantrekkelijk om te kijken naar vooruitzichten van andere partijen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld kijken naar de verwachtingen zoals die door het bedrijf naar buiten worden gebracht. Veel bedrijven publiceren namelijk winstcijfers. Wanneer je verwacht dat het bedrijf het beter gaat doen dan deze winstcijfers dan kan het aantrekkelijk zijn om het aandeel te kopen.

Je kunt ook kijken naar analyses van professionele beleggers. Zeker wanneer de professionele belegger een trouwe, grote groep volgers heeft dan kan er zomaar een balletje gaan rollen. Daarnaast hebben professionele beleggers vaak diepgaande kennis over bepaalde aandelen. Daardoor zou het zomaar kunnen dat ze iets zien wat jij in je analyse over het hoofd hebt gezien. Gebruik de analyses echter vooral om je eigen voorspellingen bij te schaven. Ook professionals maken fouten!

Ten slotte kan het ook helpen om het sentiment vast te stellen. Dit kan je doen door populaire nieuwswebsites en fora af te struinen. Aandelen bewegen vaak mee met de algemene stemming van de beleggers. Bij paniek kan de koers bijvoorbeeld extreem instorten. Het kan dan aantrekkelijk zijn om vast te stellen of er slechts sprake is van tijdelijk negatief sentiment, of dat het bedrijf echt slecht presteert. Wanneer het bedrijf het voor de rest wel nog goed doet, kan het aantrekkelijk zijn om een moment van paniek te gebruiken om aandelen op te kopen.

Bij de handel in aandelen kunnen allerlei kleine nieuwsfeiten immers al een forse reactie uitlokken. Wanneer de CEO van een bedrijf een weekje ziek is kan de koers al enorm dalen. Het komt met regelmaat voor dat een gerucht (dat achteraf niet altijd waar blijk te zijn) de koers rare sprongen doet maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geruchten rondom een mogelijke overname.

Meer geavanceerde fundamentele indicatoren

Bij het uitvoeren van fundamentele analyse kan je gebruik maken van veel verschillende fundamentele indicatoren. Wanneer je een completere analyse wilt maken kan je ook gebruik maken van de volgende cijfers.

RORC of rendement op het onderzoekskapitaal

Dit getal is vooral interessant voor bedrijven waar onderzoek een belangrijke rol speelt. Om dit cijfer te berekenen, moet je de omzet van het bedrijf delen door de uitgaven voor Research & Development. Hieraan kan je zien in welke mate elke geïnvesteerde euro in onderzoek leidde tot meer omzet. Bedenk echter wel dat het verband tussen onderzoek en de winst lang niet bij alle bedrijven even sterk is.

Wat is Yield on cost (YOC)?

De Yield on Cost is het dividendrendement op de initiële investering. Dit getal is echter niet erg waardevol om voorspellingen te doen. Afhankelijk van wanneer je de investering hebt gedaan, is de beurskoers immers lager of hoger. De koersontwikkelingen worden vervolgens niet meegenomen. De YOC is dan ook vooral aantrekkelijk om je eigen rendement op je geïnvesteerde geld na te gaan.

EPV of Earnings-Power-Value

De EPV kan een handige indicator zijn om de resultaten van een bedrijf in perspectief te zetten. Binnen een bedrijf zijn er immers regelmatig uitschieters naar boven en naar beneden. De EPV wordt vaak genomen over een periode van vijf tot tien jaar. Hierdoor worden de effecten van economische cyclic ook gedeeltelijk uit de vergelijking gehaald. Dit maakt de EPV een handige indicator om vast te stellen of het bedrijf het ook over een langere periode goed heeft gedaan.

Volatiliteit

Je kunt bij beleggingen ook kijken naar de volatiliteit van een aandeel. Wanneer de koers van een aandeel erg bewegelijk is, dan er is er vaak sprake van onzekerheid. Onderzoek binnen je analyse waar deze onzekerheid vandaan komt. Wanneer je stabiliteit belangrijk vindt, is het niet verstandig om erg volatiele aandelen te kopen. Volatiele aandelen bieden echter wel kansen, aangezien je ze op het juiste moment kunt kopen.

Het orderboek gebruiken

Je kunt bij een broker doorgaans het orderboek gebruiken. Hier zie je hoeveel beleggers een bepaalt aandeel willen kopen of verkopen. Dit is vooral op de korte termijn aantrekkelijk, aangezien het kan voorspellen of de koers binnenkort gaat dalen of stijgen. Voor een lange termijn strategie kan je het orderboek vooral gebruiken om op een aantrekkelijk moment in te stappen. Echte grote voorspellingen kan je echter niet maken door middel van het orderboek.

Beleggingen door bestuurders

Het kan ook interessant zijn om in de gaten te houden wat de bestuurders van een bedrijf doen. Wanneer ze meer aandelen bijkopen, dan kan dit een signaal zijn dat het goed gaat achter de schermen. Uiteindelijk weten de bestuurders van een bedrijf immers als geen ander wat er allemaal gaande is.

Toch moet je niet te snel conclusies verbinden aan de beleggingen die worden uitgevoerd door bestuurders. Misschien verkoopt een bestuurder zijn aandelen wel omdat hij een nieuw huis wilt kopen en niet omdat hij het vertrouwen in het bedrijf verliest. Pas daarom altijd meer fundamentele analyse toe.

Fundamentele analyse bij Forex

fundamentele analyseBij de handel in Forex spelen macro economische cijfers een belangrijke rol. Doordat de markt zo omvangrijk is, kan één kleine partij amper invloed uitoefenen op de koers. Bij de handel in Forex is het dan ook van belang om de gehele economische situatie en de (politieke) stabiliteit binnen de regio alwaar de munteenheid wordt gebruikt in overweging te nemen. Denk hierbij onder andere aan de volgende belangrijke indicatoren:

  • De actuele rentestand
  • Het Bruto Nationaal Product
  • Het consumentenprijscijfer (CPI), de inflatie en andere uitgavenindicatoren
  • De werkloosheidscijfers binnen de zone
  • Het consumentenvertrouwen
  • Saldo van de handelsbalans
  • Fiscaal en monetair beleid van de overheid

In het artikel economische indicatoren bij Forex gaan we verder in op belangrijkste economische indicatoren die je kunt gebruiken bij fundamentele analyse.

Voor- en nadelen van fundamentele analyse

Fundamentele analyse is vooral belangrijk bij het bepalen van de investeringsmogelijkheden op de middellange tot lange termijn. Door een analyse te maken van de resultaten kan je voorspellen of de vooruitzichten voor een aandeel of valutapaar ook in de toekomst rooskleurig zijn. Door het bepalen van de waarde van een investering kan je vaststellen of het aantrekkelijk is om te kopen of verkopen.

Het nadeel van de fundamentele analyse is het feit dat er enorm veel indicatoren aanwezig zijn. Vooral voor de beginnende belegger kan het enorm lastig zijn om al deze cijfers bij te houden. De meeste traders kiezen dan ook voor de technische analyses waarbij men naar historische koersen kijkt om de toekomstige ontwikkelingen te voorspellen.

Alhoewel een combinatie van zowel fundamentele als technische analyse het succesvolst is, blijkt dit in de praktijk vaak amper mogelijk. Alleen voor de mensen die niets anders doen dan traden is het realistisch om goed te worden in beide. Het is dus een kwestie van uitproberen om te kijken wat voor jou het beste werkt.

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!