Een goede beleggingsstrategie bepalen

Het bepalen van een goede beleggingsstrategie is erg belangrijk wanneer je gaat beleggen. In dit artikel bekijken we enkele zaken waar je rekening mee moet houden bij het selecteren van een beleggingsstrategie. Ook gaan we in op de verschillende beleggingsstrategieën die je kunt toepassen.

Beleggingsstrategie op de korte termijn

Op de korte termijn zal je een andere beleggingsstrategie moeten hanteren dan op de lange termijn. Op de kort termijn is het verstandig om een CFD beleggingsstrategie te gebruiken. CFD’s zijn contracten op effecten en maken het mogelijk om ook op de (erg) korte termijn te profiteren van koersschommelingen. Bij het bepalen van een korte termijn strategie is het volgende in ieder geval van belang:

  • Wanneer stap je in en waarom? Maak een duidelijke analyse.
  • Gebruik een stop loss op het moment waar je je verlies neemt.
  • Maak gebruik van orders om het doen van aankopen te automatiseren.

Op de korte termijn is de focus van een beleggingsstrategie veel anders; je bent dan doorgaans op zoek naar een snelle winst. De fundamentele aspecten of de onderliggende cijfers zijn dan veel minder belangrijk. Bij deze vorm van beleggen ligt de nadruk vaak op de zaken die op de korte termijn goed opvallen; denk hierbij bijvoorbeeld aan nieuwsspeculatie of het analyseren van patronen op een grafiek.

Klik hier & leer hoe je op de korte termijn succesvol belegt >>

Beleggingsstrategie op de lange termijn

beleggingsstrategieWanneer je van plan bent om fysiek aandelen te kopen is een lange termijn strategie eerder van toepassing. Denk hierbij aan de beleggingsstrategie van Warren Buffett; het aankopen van ondergewaardeerde aandelen om deze vervolgens gedurende langere tijd vast te houden. Pas zodra de aandelen genoeg in waarde zijn toegenomen verkoop je ze weer.

Ook als je op de lange termijn belegt, zijn er allerlei strategieën te bedenken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de manier waarop je aandelenselecteert of de manier waarop je je geld verdeeld over aandelen en minder risicovolle obligaties.

Hoe bepaal je de beste beleggingsstrategie?

De beste beleggingsstrategie vertaald zich vaak vanuit je persoonlijkheid. Mensen die risico’s erg graag uit de weggaan kunnen wellicht beter voor fysieke beleggingen op de lange termijn gaan. Wanneer je hoge risico’s niet erg vindt kan je in meer risicovolle beleggingsproducten beleggen zoals bijvoorbeeld CFD’s.

Bedenk daarom voor jezelf hoeveel risico je wilt lopen met je strategie. Er is namelijk geen eenzijdige strategie; een strategie is uiteindelijk geheel persoonlijk. Om een passende strategie te vinden is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van je eigen risicoprofiel.

Je eigen strategie samenstellen

Wanneer je weet hoeveel risico je wilt nemen kan je je eigen strategie samenstellen. Dit kan je doen door gedisciplineerd bepaalde regels vast te stellen. Bedenk voor jezelf wanneer je bepaalde aandelen koopt of verkoopt en houd je vervolgens aan die regels.

Het is daarbij belangrijk om veel te oefenen en te experimenteren. Op die manier kan je je strategie perfectioneren voordat je met echt geld begint te beleggen. Open daarom eerst een demo bij een broker!

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment