Beleggingsstrategie Warren Buffett

Warren Buffettt is met zijn bedrijf Berkshire Hathaway al meer dan 50 jaar succesvol in het beleggen van aandelen. Het heeft hem tot één van de rijkste mensen op aarde gemaakt. Volgens het zakenblad Forbes bedroeg het kapitaal van Warren Buffett in 2019 maar liefst 85,9 miljard dollar. Het is dan ook niet zo gek dat veel beleggers graag de beleggingsstrategie van Warren Buffett willen weten.

Wie is Warren Buffett?

Warren Buffett is een beetje mijn persoonlijke held. Deze Amerikaanse belegger is enorm succesvol. Hij is de grootaandeelhouder van de investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway. Wanneer je slechts $1.000 had geïnvesteerd in dit bedrijf in de jaren 60 had je nu meer dan tien miljoen dollar gehad!

Het mooie aan Warren Buffett is dat hij ondanks dit enorme succes erg nuchter en sober is gebleven. Zijn persoonlijke vermogen is meer dan 40 miljard dollar. Toch woont hij nog steeds in het eerste huis wat hij ooit gekocht heeft voor $31.500  in Omaha.

Al op 11 jarige leeftijd kocht hij zijn eerste aandeel. Toen hij 13 was deed hij zijn eerste belastingaangifte. Sinds 2010 zet hij zich ook in voor de Giving Pledge waarbij hij andere miljonairs vraagt om de helft van hun vermogen aan goede doelen te geven.

Huis warren Buffett

Het zeer bescheiden huis van Warren Buffett

Graham als leermeester van Buffett

Geen enkele baby wordt geboren als een geniale belegger. Buffett heeft veel van zijn beurswijsheden van Graham gekregen. Toen hij jong was werkte hij in het bedrijf van Graham. Maar welke dingen heeft hij van Graham overgenomen?

Beide beleggers hebben de visie dat je aandelen alleen koopt wanneer de intrinsieke waarde van het bedrijf hoger ligt dan de waarde op de markt. Ze gaan dus niet op zoek naar speculatieve aandelen die in één klap een enorm bedrag kunnen opleveren. De focus ligt eerder op het zoeken naar aandelen die ondergewaardeerd zijn.

Warren Buffet beleggen

Buffett heeft geleerd van Graham om erg geduldig te zijn. Het is belangrijk om je goed in te lezen in het bedrijf dat je wilt kopen. Vervolgens is het nog belangrijker om alleen maar een stap te zetten wanneer daar een goede reden voor is. De beste beleggers hebben een hoge mate van geduld en doen soms jaren niets. Deze manier van beleggen heet ook wel value investing.

Toch heeft Buffettt de strategie van Graham nog verder doorgevoerd. Zo stapt hij eigenlijk nooit uit een bedrijf. Graham pakte regelmatig zijn winst en ging op zoek naar een nieuw bedrijf. Buffettt zoekt echt naar bedrijven die hij volledig vertrouwt en gaat daar dan volledig voor. Zolang hij denkt dat het bedrijf een goede toekomstvisie heeft, zal hij het aandeel niet zomaar verkopen.

Welke aandelen moet je volgens Buffett kopen?

Buffett heeft diverse regels die hij gebruikt om te bepalen of je een aandeel moet kopen. Hieronder volgen de regels die Buffett toepast wanneer hij erover nadenkt om en aandeel te kopen:

 • Beleg in aandelen die voorspelbaar zijn. Wanneer de toekomst van een bedrijf onzeker is, kan je er beter geen aandelen in komen.
 • Beleg in begrijpelijke bedrijven. Buffett belegt liever in ijsjes dan in complexe technologiebedrijven.
 • Beleg niet in aandelen met grote onderzoeks- of kapitaalkosten. Deze bedrijven zijn volgens Warren Buffettt te onzeker.
 • Koop aandelen in bedrijven die stijgingen van kosten kunnen opvangen met hogere winstmarges. Hiervoor moet het bedrijf de prijzen kunnen verhogen.
 • Warren Buffettt belegt alleen in bedrijven met een sterk en stabiel management.

Voor de rest heeft Warren Buffett enkele specifieke regels. Zo zal hij zijn aandelen verkopen wanneer een bedrijf negatieve cashflows heeft of wanneer er hoge investeringen nodig zijn om actief te blijven.

Wanneer een bedrijf juist de eigen aandelen opkoopt, ziet hij dit als een positief signaal. Dit zal een bedrijf immers alleen doen wanneer het vertrouwen in de toekomst heeft. Ook heeft het bedrijf duidelijk het idee dat de aandelen te laag geprijsd zijn. En wie heeft er nu een beter beeld van wat er aan de hand is binnen het bedrijf dan het eigen management?

Selectiecriteria

Wanneer Warren Buffett gaat beleggen, maakt hij gebruik van fundamentele analyse. Bij fundamentele analyse wordt er gekeken naar de cijfers en het groeipotentieel achter een bedrijf. Hieronder behandelen we de criteria die hij gebruikt om een aandeel te beoordelen:

 • Het aandeel moet een positieve winst per aandeel hebben
 • De winst moet in de afgelopen 10 jaar langzaam maar stabiel zijn gegroeid
 • De lange termijn schuld ligt ideaal onder 2X de winst en nooit meer dan 5X de winst
 • Het rendement op het totale vermogen bedraagt 12%
 • De ROE (return on equity) bedraagt 15%
 • De vrije kasstroom van het bedrijf is positief
 • De onderneming mag niet afhankelijk zijn van grote kapitaaluitgaven

De strategie van Warren Buffett

Volgens de belegger zelf heb je geen uitzonderlijk IQ nodig om succesvol te zijn in het beleggen van aandelen. Wat je wel nodig hebt is een plan van aanpak en ervoor zorgen dat dit plan niet door emoties wordt gewijzigd. De beleggingsstrategie van Warren Buffett bestaat dan ook uit een aantal fundamentele begrippen. Op deze pagina bespreken we een aantal van deze begrippen.

Investeer ook in jezelf

Je zal niet zomaar rijk worden met beleggen. Je hebt echt een goed plan en een goede mindset nodig om goede resultaten neer te zetten. Om dit te bereiken zal je constant moeten blijven leren. Dit doe je door te oefenen en door je resultaten constant te verbeteren.

Wil je zelf oefenen met beleggen? Dan is het verstandig om een gratis demo te openen. Met een demo kan je de mogelijkheden van beleggen geheel zonder risico uitproberen. Klik op de knop om de beste demo accounts uit te proberen:

Compounding

Een ander belangrijk onderdeel van de strategie van Buffett is het zogenaamde sneewbaleffect. Zijn quote vat dit mooi samen: ‘life is like a snowball, all you need is snow and a really long hill’. Wanneer je begint met een sneeuwvlokje heb je aan het einde van de rit een sneeuwbal. Zo werkt het nu ook met investeringen.

Elke kleine belegging kan met voldoende tijd groot worden. Dit komt doordat je ook rente over rente ontvangt. Wanneer je rendement opnieuw investeert, groeien je totale beleggingen exponentieel. Het is dan ook verstandig om elke maand een vast bedrag te investeren. Alle kleine beetjes kunnen helpen bij het bereiken van je uiteindelijke doel.

Spreiden van de beleggingen

Soms kan een sector het plotseling minder goed doen. Warren Buffett benadrukt dan ook dat het belangrijk is om je beleggingen zoveel mogelijk te spreiden. Op die manier kan je verlies in één sector of regio worden opgevangen door een succes in een andere sector of regio.

Wanneer je goede resultaten wilt behalen, is het belangrijk om aandelen te kopen in bedrijven verspreid over verschillende landen. Landen kunnen immers ongunstige wetgevingen introduceren waardoor bedrijven het minder goed doen. Ook kan de economie van één land instorten terwijl de economie van een ander land kan floreren.

Daarmee is de strategie nog niet volledig. Het is namelijk ook belangrijk om je beleggingen te spreiden over verschillende sectoren. Het zou immers zomaar kunnen dat de bankensector de komende jaren slecht presteert, terwijl de toerismesector het voor de wind gaat. Door te spreiden over verschillende sectoren zorg je dat je niet kwetsbaar bent voor problemen binnen één type bedrijf.

Warren Buffettt adviseert veel beginnende beleggers dan ook om te beleggen in een indexfonds. Met een indexfonds profiteer je immers van maximale spreiding. Ook met kleinere bedragen kan je op deze manier investeren in verschillende regio’s en sectoren. Wil je weten waar je het beste in indexfondsen kunt beleggen? Gebruik de onderstaande knop om de beste brokers te vergelijken:

Zie aandelen voor wat ze zijn

In de beleggingsstrategie van Warren Buffett wil hij vooral dat mensen begrijpen wat aandelen zijn voordat zij deze kopen. Het is namelijk een gedeelte van een onderneming die je hiermee opkoopt. Men moet zich daarom ook afvragen wat voor soort ondernemingen op de lange termijn zullen blijven groeien. Dit zijn de soort aandelen die Warren Buffett zou kopen.

Beleg enkel in dingen die je begrijpt

Als een onderneming actief is in een business die je totaal niet begrijpt dan is het niet slim om hierin te beleggen. Warren Buffett adviseert om alleen te beleggen in dingen die je begrijpt. Een goed voorbeeld hiervan waren de zeer complexe financiële obligaties die enkele jaren geleden flinke rendementen opleverden.

Enorm veel mensen hebben hierin hun spaargeld belegd om van dit rendement te kunnen genieten zonder dat zij precies wisten waarin zij belegden. Inmiddels weten we dat deze producten hypotheken en leningen waren die meerde malen zijn doorverkocht en nooit door de leners konden worden ingelost. Het was de oorzaak van de laatste financiële crisis waarbij veel mensen hun belegde spaargeld zijn verloren.

Vermijden van onnodige kosten

Een andere beleggingstip van Warren Buffett is het uit de weggaan van onnodige kosten. De precieze definitie van onnodige kosten is natuurlijk vrij vaag. Maar wat hij zeker bedoeld is het doen van dure uitgaven met een creditcard. Geld uitgeven dat je eigenlijk niet hebt is nooit een goed idee.

Maar ook wanneer je gaat beleggen, moet je kosten zoveel mogelijk uit de weggaan. Wanneer de kosten op je beleggingsaccount hoog liggen, behaal je een veel lager rendement. We hebben de goedkoopste brokers voor je op een rij gezet zodat je direct kunt achterhalen hoe je onnodige kosten kunt voorkomen. Gebruik de onderstaande knop voor een persoonlijk advies:

Investeer voor de lange termijn

Warren Buffett is een grote voorvechter voor het investeren op de lange termijn. Wanneer hij aandelen koopt dan is hij van plan om deze voor lange tijd vast te houden. Hij belegt daarom ook enkel in sterke bedrijven met een goed toekomstperspectief. Op de lange termijn beleggen betekent dat je de aandelen niet opeens gaat verkopen als de koers plotseling daalt.

Deze beleggingsstrategie is er immers op gericht dat plotselinge dalingen en stijgingen zich na verloop van tijd vanzelf weer corrigeren. Op de lange termijn zal het bedrijf waarin belegd is groeien en komt het rendement dat hiermee gepaard gaat.

Koop je aandelen op het juiste moment

Volgens Warren Buffett moeten beleggers plotselinge dalingen in de aandelenkoers niet vrezen. In tegendeel. Als belegger zou je deze moeten verwelkomen. Het is immers het goede moment om aandelen van een bepaalde onderneming te kopen. Koop je aandelen als de koers lager is dan de waarde van het bedrijf en pak je winst over de lange termijn.

Warren Buffett heeft aan de hand van de eerdergenoemde richtlijnen verschillende sterke ondernemingen in gedachten waarin hij wil beleggen. Met de strategie die hij aanhoudt koopt hij echter niet meteen de aandelen die bij dit bedrijf horen. Om zoveel mogelijk winst te maken moet op het moment gewacht worden dat de koers op een aantrekkelijk niveau staat om te kopen.

Boeken over Warren Buffett

Er zijn diverse boeken geschreven over mijn persoonlijke held. Een goed boek om te lezen is ‘Leer beleggen als Warren Buffettt’ door B. Kil en H. Oude Nijhuis. In dit toegankelijke boek wordt de investeringsfilosofie en de beleggingsstrategie van Buffett duidelijk beschreven. De adviezen zijn eenvoudig toepasbaar op je eigen beleggingen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *