Samengestelde interest berekenen

Met deze unieke & nuttige tool kan je direct berekenen wat de impact van samengestelde rente is op het rendement over je beleggingen. Wanneer je het rendement dat je met beleggen behaalt steeds opnieuw investeert, kan je rendement steeds sterker groeien.

Bovendien laat deze tool ook zien hoeveel hoger of lager je vermogen kan uitvallen afhankelijk van de variantie. Wanneer je wilt weten hoeveel hoger of lager je vermogen zou uitvallen wanneer het rendement met twee procent verschilt, dan vul je 2 in voor de variantie.

Ten slotte zie je ook direct hoeveel één jaar later beleggen je zou kunnen kosten. Vroeg beginnen is juist door de samengestelde rente vaak een goed idee!

Samengestelde rendement / rente berekenen

Bepaal hoeveel je geld kan groeien aan de hand van samengestelde rente. Vul de gegevens in en je weet direct hoeveel geld je zou kunnen overhouden aan je investeringen. Maar vergeet niet: er zijn geen garanties wanneer het aankomt op beleggen!

* Dit veld moet je invullen

Step 1: Eerste storting
Eerste storting *
Het bedrag dat je direct investeert
Stap 2: maandelijkse storting
Maandelijkse storting
Het bedrag dat je maandelijks wilt storten of opnemen van je initiële investering.
Aantal jaren *
Het aantal jaren waarover je de berekening wilt uitvoeren
Stap 3: rente / rendement
Verwachte rendement *
Het rendement dat je verwacht de behalen op jaarbasis
Variantie van het rendement
Vul in hoeveel het rendement lager of hoger kan uitvallen
Stap 4: pas compounding toe
Compounding frequentie
Aantal keren per jaar dat je rente over rente ontvangt

Je resultaten zouden zijn:

In jaren, bezit je

Je totale stortingen zijn dan


De grafiek laat zien hoe je rendement naar verwachting zou groeien, volgens de gegevens die je zelf hebt ingevoerd.

Vergeet niet dat kleine wijzigingen in de variabelen het resultaat kunnen beïnvloeden. Door de gegevens opnieuw in te vullen, ontdek je hoe je portefeuille zou presteren.


Wanneer je een jaar later zou beginnen met investeren zou je minder bezitten dan wanneer je vandaag begint.

Totale behaalde rendement in euro\\\\\\\'s

Hoe kan je de tool gebruiken?

We bespreken kort hoe de verschillende stappen binnen deze handige tool werken.

Stap 1: eerste storting

Vul hier het bedrag in dat je in de eerste instantie stort.

Stap 2: maandelijkse storting

Vul hier het bedrag in dat je maandelijks wilt storten binnen je beleggingsportefeuille. Vul ook het aantal jaren in waarover je het rendement wilt berekenen.

Stap 3: rente/rendement

Vul hier het verwachte rendement in over je beleggingen. Ook kan je hier de variantie van het rendement invullen.

Wanneer je een jaarlijks rendement van 6% verwacht, maar gelooft dat dit ook best 4% of 8% kan bedragen, dan vul je hier een variantie van 2 in.

Stap 4: pas compounding toe

Compounding is de Engelse term voor samengestelde interest. Je ontvangt ieder jaar rendement over het bedrag van je portefeuille. Je ontvangt echter ook weer rendement over het rendement dat je behaalt. Hierdoor kan je vermogen exponentieel groeien!

Je kan bepalen of je de compounding dagelijks, maandelijks, halfjaarlijks of jaarlijks wilt toepassen.

Welke resultaten krijg je?

Deze tool laat enkele nuttige resultaten zien. Helemaal bovenaan zie je hoeveel je vermogen zou groeien in het aantal jaren dat je hebt opgegeven. Ook zie je welk bedrag hiervan stortingen zijn: op die manier zie je direct hoeveel rendement je zou behalen.

Vervolgens zie je hoeveel je minder zou bezitten wanneer je een jaar later begint met beleggen. Dit bedrag is zeker bij lange tijdsperioden fors: het loont dan ook zeker om vroeg te beginnen met beleggen. Samengestelde interest is namelijk exponentieel, wat betekent dat je rendement steeds sneller gaat groeien.

In de grafiek zie je ten slotte hoe je rendement kan groeien wanneer het beursklimaat je gunstiger of minder gunstig gezind is. Op die manier heb je een idee van hoe laag of hoog je eindvermogen kan uitvallen.

Speel vooral met de verschillende variabelen! Op die manier kan je bijvoorbeeld vaststellen hoeveel geld je maandelijks kunt investeren om je doel te bereiken.

Zelf aan de slag met beleggen?

Wil je zelf aan de slag met beleggen en beginnen aan het opbouwen van je vermogen? Open dan een account bij een online broker:

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *