Hoeveel belastingen betaal je over beleggingen?

Via de mail ontvang ik veel vragen over hoeveel belasting je moet betalen over je beleggingen. In dit artikel beantwoorden we deze vraag zo duidelijk mogelijk!

Hoeveel belasting betaal je over beleggingen?

belastingen beleggenDoorgaans betaal je nul procent belasting over de winst die je met je beleggingen behaalt. Beleggingen vallen net zoals spaartegoeden onder box 3 of ook wel de vermogensrendementsheffing. Je betaalt dan dus niet direct belasting over beleggingswinst die je behaalt; ook niet bij speculatie.

Wel betaal je belasting over je gehele vermogen; hierbij zijn je beleggingen dus ook inbegrepen. Het percentage dat je hierover betaalt is een rendementspercentage van 30% over een fictief rendement van 4% wat neerkomt op zo’n 1,2% over je vermogen. Overigens zijn ze deze percentages momenteel aan het hervormen waardoor de exacte belasting die je over je vermogen betaalt kan veranderen.

Ook is er nog een heffingsvrije drempel voor je vermogen. Deze drempel ligt rond de €20.000 en over dit bedrag betaal je geen vermogensrendementsheffing. Wanneer je ook nog een fiscaal partner hebt ligt deze grens nog hoger.

Voorbeeld: hoeveel betaal je?

Stel, je hebt €50.000 en koopt voor €30.000 aandelen Philips. Deze aandelen nemen 10% in waarde toe en zijn nu dus €33.000 waard. Je totale vermogen bedraagt dan €53.000. Over €20.000 hoef je geen belasting te betalen waardoor je over €33.000 belastingen betaalt; in totaal dus 1,2% over €33.000 wat neerkomt op €396.

Laten we het omdraaien; je hebt nog steeds €50.000 en je koopt voor €30.000 aandelen Philips. Deze aandelen nemen 10% in waarde af en zijn nu dus €27.000 waard. Je totale vermogen bedraagt dan €47.000. Over €20.000 hoef je geen belasting te betalen waardoor je over €27.000 belastingen betaalt; in totaal dus 1,2% over €27.000 wat neerkomt op €324.

Hoe zit het met dividend en belastingen?

Wanneer je fysiek belegt wordt er ook dividendbelasting geheven. Dividend is een winstuitkering op een aandeel en dit percentage bedraagt momenteel 15%. Deze voorbelasting die geheven wordt kan worden verrekend bij het invoeren van de inkomstenbelasting.

Wanneer het aandeel uit het buitenland komt, gelden er vaak belastingverdragen. Zo is het percentage in de Verenigde Staten zo’n 30%, als Nederlander betaal je echter maar 15%. Dividend op buitenlandse aandelen kan worden verrekend in box 3 met de vermogensrendementsheffing.

Voor Belgen: de speculatietaks

Nieuw in België is de zogenaamde speculatietaks. De speculatietaks is een belasting die wordt geheven op toenames in waarde van beursgenoteerde aandelen en verschillende futures gericht op aandelen. Het percentage bedraagt 33% en hierbij wordt er uitgegaan van het LIFO systeem.

Dit betekent dat de laatst aangekochte aandelen het eerst worden verkocht; de timer van zes maanden reset dus bij het aanschaffen van nieuwe aandelen. Daarbij kan je verliezen beperkt verrekenen: het saldo kan nooit lager uitvallen dan nul euro. Brokers zullen deze taks doorgaans automatisch verwerken.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!