Hoeveel belasting betaal je over Bitcoins & andere crypto’s?

De Bitcoin en andere cryptomunten hebben goede resultaten neergezet in de afgelopen jaren. In de periode 2020-2021 is de Bitcoin bijvoorbeeld ruim 1000% gestegen. Bezit je ook één of meerdere Bitcoins? Dan zul je daar belasting over moeten betalen. In dit artikel bekijken we hoe & hoeveel belasting je betaalt over cryptocurrencies.

Tip: bij Bitvavo kan je gratis € 1000 aan crypto aanschaffen. Klik hier om direct een account te openen.

Bitcoins vallen onder box 3

Bitcoins en andere cryptovaluta’s worden gezien als beleggingen. De waarde van deze cryptomunten vallen dan ook onder box 3 waar je ze kunt aangeven onder de noemer overige bezittingen.

Je betaalt in Nederland alleen belasting over bezittingen die boven het heffingsvrije vermogen uitkomen. Voor alleenstaanden bedraagt het heffingsvrije vermogen € 50.000 en voor fiscale partners € 100.000. Het tarief dat je vervolgens betaalt over je beleggingen neemt verder toe wanneer je een groter vermogen hebt.

Wil je weten hoeveel je precies betaalt? Lees dan ons uitgebreide artikel over beleggen & belastingen:

Over welk bedrag betaal je belasting?

Veel mensen snappen niet goed over welk bedrag ze nu belasting moeten betalen. Cryptovaluta’s zijn erg volatiel, waardoor de waarde over een jaar tientallen procenten kan stijgen en dalen.

In Nederland werkt de aangifte aan de hand van een peildatum. Deze peildatum is vastgesteld op 1 januari 2020 om 0:00. Dit betekent dat je de waarde van al je cryptomunten op dit tijdstip moet aangeven.

De waarde berekenen

Veel mensen bezitten ook halve Bitcoins; je zult in dit geval even moeten rekenen om de totale waarde van je cryptomunten vast te stellen. Wanneer je bijvoorbeeld 5 Ethereum bezat en 0,5 Bitcoin op 1 januari dan moet je de Ethereum koers op 1 januari vermenigvuldigen met 5 en de Bitcoin koers op 1 januari vermenigvuldigen met 0,5.

Wanneer je de totale waarde van je cryptomunten invoert, berekent de belastingdienst automatisch het bedrag dat je aan belasting moet betalen.

Moet je altijd belasting betalen over Bitcoins?

Nee! Wanneer je niet boven het heffingsvrije vermogen uitkomt betaal je uiteindelijk niets. Het is echter wel verplicht om je Bitcoins en andere cryptovaluta’s aan te geven. Het is ook zeker aan te raden om dit eerlijk te doen: wanneer je namelijk niet je crypto’s aangeeft en de belastingdienst daar achterkomt, dan kan je een boete krijgen van 300%.

Je betaalt in dit geval dus de belasting die je moet betalen vermenigvuldigd met drie. Bovendien kan de belastingdienst je ook strafrechtelijk vervolgen: het ontduiken van de belastingen is namelijk illegaal.

Wat weet de belastingdienst?

Nu ben je wellicht benieuwd wat de belastingdienst dan precies weet over je beleggingen in cryptomunten. Door het anonieme karakter van de Bitcoin heeft de belastingdienst moeilijker inzicht in deze bezichtigingen.

Nederlandse exchanges zijn tegenwoordig echter verplicht om het bedrag dat hun gebruikers hebben verhandeld door te geven.

Veel internationale exchanges delen deze gegevens nog niet om de privacy van hun gebruikers te waarborgen. Dit kan in de toekomst natuurlijk veranderen: wanneer je dan geen aangifte hebt gedaan kan je in de toekomst alsnog flink de sjaak zijn.

Volatiliteit en belastingen

De Bitcoin is erg volatiel: beleggers die op 1 januari 2018 aangifte deden moesten een behoorlijk bedrag aan belasting betalen. De koers stortte enkele maanden in elkaar. In dit geval is de belastingdienst ongenadig en dien je alsnog het volledige bedrag aan belasting te betalen.

Pas daarom extra op met beleggingen in cryptomunten: ook belastingtechnisch kan je nog eens dubbel geraakt worden.

volatiliteit belasting crypto

Crypto’s als bv /onderneming

Wanneer je cryptocurrencies zoals de Bitcoin koopt als onderneming, dan verreken je het verlies of de winst bij verkoop met je resultaten. Je betaalt hier vervolgens winstbelasting over. In de tussentijd moeten de cryptovaluta’s worden opgenomen op de balans.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *