Beleggen in Ripple of XPRs: hoe te kopen?

Cryptocurrencies zijn booming! De meeste mensen weten precies wat de bitcoin is, maar andere digitale munten zoals de Ripple worden regelmatig over het hoofd gezien. Dat is jammer! Zeker wanneer je bedenkt dat je door te beleggen in meerdere cryptocurrencies je je kansen kunt spreiden. In dit artikel bekijken we hoe je kunt beleggen in Ripple en ook gaan we in op de mogelijkheden van deze digitale munt.

Hoe kan je Ripple kopen?

Je kunt eenvoudig met een muisklik Ripple kopen via het internet. Een betrouwbare partij waar je Ripple kunt kopen door gebruik te maken van iDEAL is Bitvavo. Je betaalt bij Bitvavo nooit meer dan 0,25% aan transactiekosten en over de eerste € 1000 betaal je zelfs helemaal niets wanneer je direct een account aanmaakt met de onderstaande knop:

Waar kan je beleggen in Ripple?

In het onderstaande overzicht zie je de beste brokers waarbij je kunt beleggen in Ripple:

BrokerInformatieAanmelden
Bitvavo logoBetaal geen transactiekosten over je eerste €1000 aan Ripple
eToro logoKoop bekende crypto's. Cryptoasset beleggen is ongereguleerd in sommige EU landen. Geen consumenten bescherming. Je kapitaal loopt risico.

Wat is de Ripple?

Net zoals de bitcoin of Ethereum is ook Ripple een cryptocurrency. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen. Zo is de Ripple niet in zijn geheel gedecentraliseerd: er is namelijk een partij die bepaald hoeveel Ripple munten er op de markt komen. Momenteel worden er iedere maand een miljard Ripples of XPRs vrijgegeven. Er staan nog 55 miljard XRPs gereserveerd op een Escrow account. Wanneer de nieuwe vrijgegeven Ripples toch niet verkocht worden dan gaan deze weer terug naar deze kluis.

Maar wat is er nu uniek aan de Ripple naast het feit dat deze munt centraal wordt aangestuurd? Wel, uniek is vooral de ambitie van de Ripple. Met XPRs wordt namelijk geprobeerd om bruggen te slaan tussen verschillende fysieke en niet fysieke valuta’s. Dit is mogelijk doordat het met de Ripple mogelijk is om direct een transactie over te maken naar een ander land met extreem geringe transactiekosten. Je kan hierbij denken aan een duizendste van een cent!

Het idee achter ripple

Ripple wil het bekende betaalsysteem SWIFT vervangen. XRP, de toeken van Ripple, is een soort tussenvaluta die het voor banken mogelijk moet maken om razendsnel internationale transacties uit te voeren.

Wanneer een bank geld wilt versturen van Amerika naar Polen dan worden de dollars eerst omgeruild naar Ripple om vervolgens weer omgezet te worden naar dollars.

Het project is nog steeds in ontwikkeling: in 2020 werd de privacy rondom transacties bijvoorbeeld verbeterd. Wanneer de crypto door steeds meer financiële instanties wordt geaccepteerd kan de koers van de cryptomunt verder stijgen.

Actief beleggen in Ripple

Eén van de beste manieren om te beleggen in Ripple is door op de korte termijn te beleggen in deze munt. Dit doe je bij een zogenaamde broker. Je kan dan snel XPRs kopen of verkopen waardoor je ook kortere marktbewegingen meepakt. De Ripple is erg volatiel waardoor deze munt erg geschikt is voor speculatie.

Eén van de weinige geschikte brokers om actief te handelen in XPRs is eToro. Bij eToro kun je handelen in XPRs door de Ripple op het juiste moment te kopen of verkopen. Een extra voordeel van deze aanbieder is dat je de mogelijkheden onbeperkt kunt uitproberen met een demo. Het is dus verstandig om direct een gratis demoaccount aan te maken. Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis demoaccount te openen:

Cryptoasset beleggen is ongereguleerd in sommige EU landen. Geen consumenten bescherming. Belasting op winsten kan van toepassing zijn. Promotie link.Cryptoasset beleggen is ongereguleerd in sommige EU landen. Geen consumenten bescherming. Belasting op winsten kan van toepassing zijn. Promotie link.Cryptoasset beleggen is ongereguleerd in sommige EU landen. Geen consumenten bescherming. Belasting op winsten kan van toepassing zijn. Promotie link.Cryptoasset beleggen is ongereguleerd in sommige EU landen. Geen consumenten bescherming. Belasting op winsten kan van toepassing zijn. Promotie link.Cryptoasset beleggen is ongereguleerd in sommige EU landen. Geen consumenten bescherming. Belasting op winsten kan van toepassing zijn. Promotie link.Cryptoasset beleggen is ongereguleerd in sommige EU landen. Geen consumenten bescherming. Belasting op winsten kan van toepassing zijn. Promotie link.

Ripple beleggen

Wat zijn de voordelen van beleggen in Ripple?

Investeringen in Ripple kunnen goed uitpakken. In dit deel van het artikel bespreken we argumenten voor het kopen van XRP.

Het lost problemen op

Ripple en de token XRP lossen een duidelijk probleem op voor grote financiële instituties. Dit is verfrissend: er bestaan namelijk veel crypto’s zonder duidelijke meerwaarde die toch records neerzetten. Wanneer Ripple doorzet kan de cryptomunt ook worden omarmd door kleine ondernemers wat de prijs verder kan opdrijven. Dit kan dan ook een goede reden zijn om te investeren in Ripple.

Ripple heeft een lage prijs

Psychologisch gezien is Ripple voor veel mensen een interessante investering. Dit komt doordat de prijs van één Ripple relatief laag ligt en daardoor goedkoper lijkt. Het is natuurlijk belangrijk om naar de marktkapitalisatie te kijken die rond de 50 miljard dollar ligt. Veel beginnende beleggers doen dit echter niet en kopen goedkope tokens omdat ze onterecht geloven dat ze nog verder kunnen stijgen.

Veelbelovende partners

Het lijkt erop dat Ripple door sommige grote partijen wordt geaccepteerd: voorbeelden hiervan zijn American Express en Santander. Wanneer meer financiële instanties Ripple accepteren, dan kan dit de koers een verdere boost geven wat het een veelbelovende belegging maakt.

Hoog rendement

We zouden liegen wanneer we dit argument weghouden; de meeste mensen beleggen natuurlijk in crypto’s zoals de Ripple in de hoop om een hoog rendement te behalen. Het verleden heeft al laten zien dat dit zeker mogelijk is; de koers is regelmatig tientallen procenten gestegen. Slecht nieuws, zoals een rechtszaak vanuit de SEC, kan de koers echter onder druk zetten. Onthoud dan ook dat beleggingen in crypto’s altijd risicovol zijn.

Sneller dan Bitcoin

Een andere, goede reden om te investeren in Ripple is dat de cryptomunt een stuk sneller is dan Bitcoin. Hierdoor kunnen transacties vlot worden uitgevoerd waardoor het een realistische optie is als betalingssysteem.

Wat zijn de risico’s van investeren in Ripple?

Net zoals iedere crypto belegging, zijn er ook duidelijke risico’s verbonden aan een investering in Ripple. In dit deel van het artikel bespreken we waar je op moet letten wanneer je het kopen van XRP overweegt.

Er komen geen nieuwe Ripple bij

De Ripple munten zijn al gemined en zijn allemaal in circulatie: er komen dus geen nieuwe XRP munten meer bij.

Ripple is niet gedecentraliseerd

Sommige mensen geloven dat Ripple eigenlijk helemaal geen cryptocurrency is, omdat het de originele principes van de Bitcoin niet volgt. Ripple is namelijk ontwikkeld voor de banken, de instituties waar de Bitcoin juist tegen is. Wanneer je investeert in crypto’s omdat je gelooft in een decentraal, financieel systeem dan is Ripple niet de ideale keuze.

Veel macht in handen van een klein groepje

Nog een risico van beleggen in Ripple of XRP is dat een groot deel van de cryptomunten in handen is van Chris Larson, de voorzitter van de organisatie. Ook andere bestuurders van de Ripple organisatie houden een groot deel van Ripple vast. Dit kan de prijs kunstmatig opdrijven, aangezien deze munten momenteel niet in de circulatie zijn.

Concurrentiestrijd

Het zal nog een forse uitdaging zijn om SWIFT van de troon te stoten. SWIFT is het grootste, internationale betalingsnetwerk dat nog steeds wordt gebruikt door de meeste grote internationale financiële instituties. Wanneer het Ripple uiteindelijk toch lukt om SWIFT te vervangen kan de prijs natuurlijk fors stijgen; houd de ontwikkelingen dan ook goed in de gaten wanneer je een belegging in Ripple overweegt.

Grote risico’s

Vergeet niet dat er grote risico’s verbonden zijn aan beleggingen in Ripple en andere crypto’s. De koersschommelingen zijn sterk en wanneer je op het verkeerde moment instapt kan je een groot deel van je inleg verliezen. Beleg daarom alleen in XRP wanneer je een hoge risicobereidheid hebt.

Wat is een goede strategie voor beleggen in Ripple?

Er bestaan verschillende strategieën die je kunt toepassen voor je beleggingen. Wanneer je veel vertrouwen hebt in Ripple, kan je de munt simpelweg kopen. Wanneer Ripple SWIFT in de toekomst vervangt, kan de waarde gerust stijgen naar $25 of meer. Je kunt er ook voor kiezen om langzaam Ripple op te kopen door periodiek voor een vast bedrag de cryptomunt te kopen. Op die manier koop je zowel tegen lage als hoge prijzen Ripple op.

Wanneer je veel tijd hebt en op zoek bent naar een intense manier om bezig te zijn met crypto’s, kan je ook voor daghandel kiezen. Met daghandel beleg je actief in het koersverloop van Ripple en kan je zowel inzetten op stijgende als dalende koersen.

Hoe groot is Ripple?

De Ripple is minder bekend dan de bitcoin: toch moet de munt zeker niet onderschat worden. Er zijn namelijk veel meer XPRs in de omloop dan dat er bitcoins in de omloop zijn. De prijs van een individuele Ripple ligt vanzelfsprekend lager. Toch is de totale marktkapitalisatie erg hoog. Ripple is dan ook één van de grootste digitale munten op de markt.

Wat verder bijdraagt aan het succes van de Ripple, is het feit dat het Ripple netwerk door veel grote banken wordt ondersteund. De mogelijkheid om bijna kosteloos geld internationaal te verzenden is natuurlijk erg aantrekkelijk voor grote internationale banken. Deze aandacht kan de winstgevendheid van de Ripple op de lange termijn ten gunste komen.

Waarom Ripple kopen?

Wanneer je al bitcoins hebt, vraag je je misschien af waarom je in hemelsnaam ook XPRs zou moeten kopen. Wel, het antwoord is simpel! Ripple en bitcoin vullen elkaar mooi aan! De Ripple heeft namelijk verschillende voordelen tegenover de bitcoin. Zo is het natuurlijk mogelijk om direct een peer-to-peer transactie uit te voeren waardoor het mogelijk zou zijn om een bankrekening te koppelen met het Ripple netwerk.

Bovendien worden transacties binnen het Ripple netwerk bijna direct gevalideerd en uitgevoerd waardoor transacties weinig tijd kosten. Dit komt de gebruiksvriendelijkheid natuurlijk ten goede.

Ook geeft het feit dat de munt centraal wordt uitgegeven de nodige voordelen. Zo kunnen er bij problemen sneller maatregelen worden genomen. Binnen het bitcoin netwerk is er een consensus van 95% nodig voordat er actie kan worden ondernomen. Hierdoor ontwikkelt het algoritme hierachter zich moeizaam. Bij de Ripple zijn deze problemen er niet, doordat de munt vanaf een centraal punt wordt aangestuurd.

Al deze unieke kenmerken van de Ripple maken het aantrekkelijk om ze op te kopen. Je kan door de volatiliteit van de munt ook goed profiteren van koersschommelingen in deze munt.

Conclusie: is investeren in Ripple verstandig?

Ripple kan zeker een interessante investering zijn. Het idee achter Ripple is anders dan het idee achter Bitcoin; je kunt ze dan ook moeilijk met elkaar vergelijken. Ripple is niet volledig decentraal en lost eerder problemen in de financiële industrie op. Gezien de snelheid en de potentie van de crypto kan het zeker een interessante investering zijn, maar pas wel op; crypto’s kennen een hoog risico!

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geen reacties


 • Sunita

  Beste Alex,

  Ik heb je boek gelezen, interessant en duidelijk .
  ik wil ook rippel kopen en handelen .
  maar ik ben niet zo slim allemaal.

  ik moet het wel verklappen dat ik al heb gekocht via een broker ,
  alleen snap ik er geen bal van . mijn fout . vorige week had ik bijna 2000 euro winst en ik wist niet wat ik moest doen het is weer inmiddels terug gelopen naar bijna 1000euro

  ik heb inmiddels al 1000 gekocht twee weken geleden .
  wat kan ik doen . ik ben een wanhopig,

  Beantwoorden

 • Gert-Jan Verbruggen

  Ik heb een open positie in ‘crypto Ripple’ via +500 app.

  Waarom is er een verloopdatum? Wordt er dan gedwongen verkocht?

  Beantwoorden

 • Maurits

  Dank je wel voor toezenden van deze informatie, ik denk er profijt van te zullen hebben.
  Ik heb een specifieke vraag voor je.
  Ik heb Ripples gekocht, en probeer er meer te koen , maar ik krijg dan het bericht

  “Door het openen van deze positie zal u het maximaal toegestaan aantal van Ripple overschrijden”

  Nogthans heb ik genoeg fondsen en is de marge ook voldoende,

  Heb jij enig idee wat er aan de hand kan zijn?

  Ik wacht je bericht af.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *